Samo nisam sigurna kako će prihvatiti "novo" mlijeko i hoće li mu se uopće svidjeti novi okus.

Sada je: 23 srp 2026, 00:48.
Moderatori/ce: Diami, nevenera

Salim se...nema ubedjivanja, ali znas sta Servuz, kupim jednu kutiju, koja sme biti otvorena max 3 nedelje i bacim je, a iz te kutije sam potrosila NISTA zatosto sve sto spremim, on odbija...

DAJE KRAVLJE MLIJEKO NORMALNO RAZBLAZI GA SA VODOM

i daj mi, molim te, reci u kojim to knjigama piše da se djeci može davati kravlje mlijeko s godinu dana. mene osobno takvi podaci jako zanimaju

, kad je alternativa kravljem adaptirano broj 3 s dodanim okusom voca ili vanilije 
14 mjeseci i dalje:
punomasno kravlje mlijeko (kad prestane dojiti)
- MLIJEKO (majčino ili AD) je glavna hrana djeteta u prvoj godini života, ostalo je DOhrana;
- savjet je upućen mami djevojčice od 6,5 mjeseci. mogu samoslobodno uzmi mlijeko u tetrapaku ono sa manje masnoce za pocetak i napravi griz i te hapice sto si klupila.Ja sam svojoj djeci odprilike sa 6 mj.pocela praviti hapice sa kravljim mlijekom kao dopuna dojenju

Preporuka međunarodnih organizacija za brigu o djeci, UNICEF-a i SZO, je da se djeca hrane samo majčinim mlijekom do otprilike 6 mjeseci starosti, uz nadohranu do kraja prve godine života, a po mogućnosti da se dojenje nastavi i
u drugoj godini života...
Promjene u smislu povratka prirodnoj prehrani djece događaju se zadnje desetljeće i to nakon što se došlo do spoznaje da rano odbijanje od prsiju dovodi do čitavog niza loših posljedica za djecu...
Zamjene za majčino mlijeko u prehrani dojenčadi
Unatoč mnogim prednostima koje nam osigurava prehrana djeteta majčinim mlijekom, obzirom na današnje nepovoljne ekonomske prilike ipak se mnoga dojenčad prerano prebacuje na umjetna mlijeka, industrijski prerađeno ili neprerađeno kravlje mlijeko.
Kada govorimo o mlijeku, moramo na umu imati još jednu dimenziju, a to je podnošljivost mlijeka za pojedinca i populaciju u cjelini. Činjenica je da pojedinci i skupine ljudi zbog različitih razloga ne mogu ili ne smiju
konzumirati mlijeko drugih životinjskih vrsta (nesnošljivost laktoze, alergija na proteine kravljeg mlijeka), što ne umanjuje činjenicu da je mlijeko jedna od najpotpunijih namirnica.
Kravlje mlijeko - Iako se kravlje mlijeko u prehrani dojenčadi upotrebljava stoljećima, tek se u početku ovog stoljeća, a nakon što su upoznate razlike između kravljeg i majčinog mlijeka, pristupilo prehrani dojenčadi razrijeđenim
kravljim mlijekom kako bi se ono približilo sastavu majčinog mlijeka. Današnje spoznaje i postupci u razvijenim zemljama ne preporučuju prehranu djeteta razrijeđenim niti nerazrijeđenim kravljim mlijekom prije navršenih 12 mjeseci
života i to iz razloga navedenih u tablici 1. Ako iz bilo kojih razloga dijete nije na majčinom mlijeku, preporučuje se
prehrana industrijski prerađenim kravljim mlijekom, jer je njegov sastav proteina, masti, ugljikohidrata i elektrolita prilagođen humanom mlijeku.
Osim kravljeg mlijeka sve se više konzumiraju kozje i ovčje mlijeko. Valja odmah reći da su te dvije vrste mlijeka sasvim neprikladne za prehranu dojenčadi te da po svojoj kvaliteti zaostaju za kravljim mlijekom.

a za kravlje su najblaže preporuke da se krene nakon druge godine života

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.