O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

08 sij 2009, 10:47

Plusic je napisao/la:razocarao me Holle - na svima pise od cetvrtog mjeseca a sve su sa glutenom :conf

da, i mene isto..ja mislila organski, prirodno, bit će osviješteniji proizvođač, a kad tamo moš si mislit

taj gris kuhaš k'o i svaki drugi - zakipiš malo vode, usipaš gris, promiješaš, smanjiš vatru i kuhaš par minuta.
prepreprefini je!

08 sij 2009, 10:56

hvala :)
bas se veselim probati ga ....

kupila sam i hokaido bundevu pa cu nju za par dana. naravno opet cu trebati kulinarske usluge kako je spremiti :)

09 sij 2009, 09:55

dakle, žene...moj vlastiti muž, veliki zagovornik zdrave prehrane koji svako malo izjavljuje kako je ponosan na nas jer dori nismo dali sok nijednom, jer joj kuham ručak svaki dan, jer ne jede lina i slično, jučer mrtav hladan mene pita da jel joj može dat malo čokolade da proba!
on taman jeo čoksu i igrao se s dorom. i još me žica 'daj, pa samo mrvicu' kad sam rekla da ne može! :roll: :roll: :roll:

inače, probali jučer opet jogurt, na guzi stanje redovno ;)

09 sij 2009, 10:12

ah, ti tate!

je li možda njoj kad ste prvi put probali jogurt izbijao zub?

i da malo offtopiknem :mrgreen:
jedemo mi sinoć dinkelov griz za večeru i najstarija komentira kako će i ida uskoro s nama jesti griz :)

09 sij 2009, 11:02

Ina66 je napisao/la:ah, ti tate!

bah, ne bi se ništa čudila da nije u pitanju čovjek koji je meni na početku veze, dok još nisam ni približno ovak dobro se hranila, prigovarao jer sam stavila malo ulja u vodu za kuhat tijesto!
i još me zeza kak ću ja bit slatko nazi i da jadna dora dobit samo za rođendan i samo kockicu čokolade!

je li možda njoj kad ste prvi put probali jogurt izbijao zub?

nije
možda joj je stvarno bilo prerano. ja jesam požurila s jogurtom, ali tad je imala opaki štrajk s mlijekom, pila je po cca 300 ml dnevno. sad je ok s mlijekom, a jogurt isto za sad.

jedemo mi sinoć dinkelov griz za večeru i najstarija komentira kako će i ida uskoro s nama jesti griz :)

ja sam ga jučer jela za doručak. s bananom ;)
a nekidan dok sam hranila doru mm rekao nešto u stilu 'umjesto pire krumpira, ti jedeš gris od pira' :xgrin

09 sij 2009, 11:22

moram upasti :)
samo da pohvalim frrr sad je postala savjetnica a kad se samo sjetim njenih pocetaka :srca

krasno...

09 sij 2009, 15:39

jale je napisao/la:moram upasti :)
samo da pohvalim frrr sad je postala savjetnica a kad se samo sjetim njenih pocetaka :srca

krasno...

takve ja najviše volim :D

09 sij 2009, 15:50

dijete mi sve pobucalo i sad smo ostali izgubljeni i sa obrocima... naime ovakva je situacija :
9:30 230ml mlijeka
11:30 / 12 voce
13:30 / 14 rucak
oko 17 - ??? ovaj mi obrok fali?
oko 19 / 19:30 mlijeko i zitarica (cca 120ml)
oko 23 230ml mlijeka

naime nece ici spavati ranije, jednostavno nece, odspava izmedu voca i rucka, i popodne oko 17sati nekih 15-20minuta
ako ga ujutro ranije budim samo mu je popodnevni san duzi 10tak minuta pa mi to nema smisla,... zivim u nadi da cemo se kroz mjesec dana vratiti na staro ali sta do tada?
ovaj obrok mlijeko+zitarica sam sa 17 makla na 19sati ali mi sad oko 17nesto fali i neznam sta da radim??

savjetujte :mah

EDIT
danas je dugo spavao pa cu mu tek sad ici dati rucak, pa necu imati potrebu za ovim obrokom u 17, ali mi se ponekad cini da mu je predugo 3sata nakon rucka? kao da bude gladan? a kolicinski mu nesmijem dati vise nego vec pojede :(
Zadnja izmjena: Plusic; 09 sij 2009, 16:02; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 sij 2009, 15:54

e, a meni je od početka frr djelovala kao da ima puno više pojma o svemu od nas početnika vulgaris; mi na proljetnima redovito koristimo njene usluge savjetovanja.

09 sij 2009, 15:59

ja je i iz ducana zovem :lol

09 sij 2009, 18:34

zeezee je napisao/la:e, a meni je od početka frr djelovala kao da ima puno više pojma o svemu od nas početnika vulgaris; mi na proljetnima redovito koristimo njene usluge savjetovanja.

sad se crvenim
ja sam sve nekak znala u teoriji, a u praksi sam bila uzgubljena često. prvo, imala sam pogrešan stav, dohrane sam se bojala i doživljavala sam to k'o neku znanost, k'o da neke spojeve moram smućkat i dat joj, a ne jednostavno skuhat hranu i nahranit dijete. drugo, nije isto hranit bebu od 6 i od 10 mjeseci. tad je ona meni bila još mala beba s kojom mi se događalo da ne znam što joj je i zašto plače i nisam baš uvijek znala jel gladna, pospana, jel joj dosadno ili što bi ona...sad je dora već vel'ka ženska i ja otprilike kužim kad treba klopat i kol'ki joj razmak između obroka treba bit i ne dolazim ovamo s paničnim pitanjima 'ajme, danas se probudila u 9, a inače se budi u 7, kad da joj sad dam jesti i što?!'

i, najvažnije, opustila sam se. strašno sam bila kruta i ozbiljna ispočetka i sve sam morala strpat u neki red i raspored. pa bi došla kod frendice, dora kenjka, a ona pita jel joj može odrezat komadić jabuke i dat da cucla. a meni se kosa diže na glavi i mislim si - aaaa, ne može, već je danas imala kruti obrok, kakva je to sad jabuka, sve će joj poremetit....k'o da bi joj ta dva liza jabuke išta značila!

09 sij 2009, 20:25

frrr je napisao/la: i ne dolazim ovamo s paničnim pitanjima 'ajme, danas se probudila u 9, a inače se budi u 7, kad da joj sad dam jesti i što?!'

ovo je islo mene :oops:

09 sij 2009, 20:42

ma nije, to je doista išlo mene prije dva mjeseca

11 sij 2009, 01:04

n sto muka sam...dala sam joj jogurt opet prije dva dana, sve prošlo ok, dala opet jučer i danas crvena guza :conf

11 sij 2009, 09:47

sad ga više nemoj davati pa pokušaj za mjesec dana
a tada će već moći i svježi kravlji sir

11 sij 2009, 12:10

nitko nema savjet za mene :cry: ?

11 sij 2009, 12:40

savjet nemam, ali ja bi ponudila mlijeko jer bi ono djeci do godine dana trebalo biti osnovna hrana.

11 sij 2009, 12:56

thanks eli :)
da mu onda dam cca 120ml mlijeka? to bi mu trebalo biti dosta ?

11 sij 2009, 14:59

mislim da da.

11 sij 2009, 18:12

evo mene sa ciklom... trazila i trazila ali nigdje odgovor nisam nasla...
naime, dobila sam ciklu (kuhanu) i to desetak malih "glavica" (mislim da bi pola njemu bilo i vise nego dovoljno po obroku)
da li (i kako) mogu ciklu zalediti?
buduci je vec kuhana, onda je samo ubacim pri kraju kuhanja u tecicu da prokljuca sa ostatkom obroka?

11 sij 2009, 22:58

mi usvojili krompir jupiiiiiiiiiiiiiiii

sutra mu planiram dati brokulu...
najvjerovatnije ću je pmiješati sam malo mrkvice ili sa mrkvicom i krompirom :dunno
ma ne znam više ni sama šta da smišljam, a da mu bude ukusno...
obzirom da sam mu krompir davala ili sa kruškom ili sa jabukom, ne znam kako će reagovati na samo povrće :znoj
ili da mu je pomiješam sa batatom?

ajme koliko još imamo toga za usvojiti........sa mesom još nismo počeli, cikla, luk, pastrnjak (ne mogu ga naći nigdje), šljiva (nema je nigdje, a kašica je sa šećerom...čekam da vidim ima li Holle šećera?, ali ih hoš nema kod nas...uskoro), ma voća puno nismo usvojili ( sve ovo što se smije u 8. mjesecu po tablici jesti još nismo probali).

što se tiče nabavke povrća i voća imam veliki problem.
Naime, bio uzgoj je jako teško naći. odnosno izbor im je mali (crni luk, mrkva, tikvica, jabuka, krompir) govorim o onome što imaju, a beba od 8 mjeseci smije jesti. Ostalo sve na pijaci :dunno ne znam niti odakle je...a sve je kao domaće :roll: voće koje trenutno nema za kupiti a on smije jesti dajem Hipp kašice, pa ih mješam nekada sa nekim povrćem....

Banana? one defibnitvno nisu domaće, pa sam davala hipp breskva + jabuka +banana
ma najviše me muči što dosta toga nema bio za kupiti.........

BTW do kada se treba kuhati voće bebama? kada mu smijem dati svježe izmiksano?
naravno da onda više voli kašice, kada su mu ukusnije......

11 sij 2009, 23:15

BTW do kada se treba kuhati voće bebama?

Mismo tek poceli s dohranom i ja sam odmah davala svjezu jabuku :dunno

12 sij 2009, 12:23

ja sam u prvoj turi jabuku kuhala jer je mladji od 6 mj.
kad je drugi put probamo, necu

12 sij 2009, 14:34

a evo i mene sa malo tezim pitanjem.
moja cura u zadnje vrijeme, valjda kako je zima i ranije padne mrak, spava do pola 4. poslije toga joj damo pola jabuke ili borovnice, ogrozd ili slicno a onda oko 7, pola 8 napravim joj puru ili griz na vodi i/ili sa vrlo malo mlijeka i parmezanom, ili pavlakom.
cesto nece pojesti sve nego malo promelja i to je to. a onda se budi (sad vec kao sat) u pola 3 vristi gladna. smuckam joj flasicu i to popije. u pola 7 opet vriska, jako gladna imam osjecaj da bi sama sebi gurnula flasicu jer nema vremena da jede.

da li da joj dajem nesto jace za veceru? sta bi to bilo? meso? krompir?
raste joj donja dvojka pa se tome moze pripisati ali ja to ne bih tako lako prihvatila pa se nadam da ce neko imati ideju za jaci obrok.

hvala cure!
Frr? neki savjet ;) :srca

12 sij 2009, 16:24

Plusic :mah

Evo me najblize Hokkaidu ;)

To je vjerovatno ova "nasa" nankin bundevica...ovdje omiljena od strane djece i zena.

Uglavnom je ovdje kuhaju narezanu na kvadratice skupa sa korom, onako kuhana je jako jako slatka,
veca djeca jedu sve skup s korom a bebama se to samo napravi u pire bez kore.

Ovdje cesto pomjesanju sa majcinim izdojenim mlijekom ili za adaptiranim, ovisi sto tko koristi ;)

Kad su vec oko 9-10 mj. onda preko kuhane bundevice preliju i sos sa mljevenim mesom i tofu..
uglavnom mjesas sve sto mislis da je OK i da pase.

Dosta je koriste i u cream sosevima za paste (makaroncice, spagete), ili za doriu - riza kao na rizot
sa povrcem, i nesto mesa ili pilecim, ili samo povrce i bundevica...ma ima bezbroj kombinacija.

Samo pazi dok je rezes ;)

PS....BTW odkud im Hokkaido bundeva ?

12 sij 2009, 16:28

JTS :mah
JTS je napisao/la:PS....BTW odkud im Hokkaido bundeva ?

kupili sjeme i posadili :)

jale - žitarice i mlijeko je sasvim ok večera. možeš joj ponuditi palentu s jogurtom

12 sij 2009, 16:29

ina to joj i dajem, ali joj izgleda nije dovoljno :ne izjelica je prilicna. je li moguce da joj kolicina koju pojede (nije nesto pretjerana) mozda nije voljna?
nisam pametna...

12 sij 2009, 16:35

ha-ha...bravo Ina...ja vjerovala da se nitko vise ne bavi prirodnim nacina proizvodnje ;)
i da je iz uvoza order made (boja, velicina, sjaj...voca i povrca)

12 sij 2009, 16:35

ajd napiši što jede i koliko kroz dan jer mi se i ovaj popodnevni obrok (pola jabuke) čini tanak

12 sij 2009, 16:51

malo ce teze to biti detaljno jer je ne hranim ja ali evo pokusacu

oko 6 235ml adaptiranog
u pola 10 griz sa nekom vockom (kolicina odokativno pola solje za bijelu kafu)
u 12 borovnice ili ogrozd cca 50gr
u pola 2 teleca supa sa povrcem i mesom i malo hljeba (smrznuta u plasticnu obicnu casu da imas otprilike odnos koja je kolicina)
u pola 5-5 pojede neku vocku ili pojede 235ml mlijeka, ili griz sa jogurtom zavisi kako je raspolozena.
i onda ide taj obrok pred spavanje. i naravno 235ml mlijeka.

uglavnom prije i poslije spavanja je mlijeko a u toku dana otprilike ovo sto sam napisala.
nekad izmedju pojede keksic ili koricu hljeba ili glodje jabuku - posebno kad joj izlaze zubi. najcesce za neki medjuobrok sa jede borovnice i ogrozde.

hvala draga sto se trudis da pomognes :)
Tema je zaključana