O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: EKO povrće, voće, meso, gdje kupujete?

28 tra 2010, 23:30

Mene trenutno najviše muči gdje nabaviti meso sa što manje hormona, atb-a i sl. Za voće i povrće zasad kombiniram razne eko proizvođače, jer ne vjerujem ni jednom previše :mrgreen .

Marin, zanimljive top liste ;), naravno da je u top 20 najgorih skoro svo fino voće iz našeg podneblja.

28 tra 2010, 23:36

Zato ih ja večinu imam u vrtu ;) A glede mesa - nemam baš neke preporuke. Ja ga kupujem od sveki piletinu i svinjetinu, od susjeda kuniće - tu imam sve konce u rukama.

28 tra 2010, 23:36

:( Da, meso je još gore od povrća i voća...
Ne znam da li Garden ima organsku piletinu? Negdje sam čitala da tamo ima svježeg organskog mesa (al bit će npr. uvoz iz Meksika, 300kn kila, pa ti vidi... :roll )
Ma ja zapravo ne vjerujem nikome, ni Mavroviću, ni Severu ni Nanićki ni Bio&Bio ni Gardenu....
Al eto, moram živit od nečeg... :roll
Marin, ti si zbilja sretnica, blago tebi... :dada
Marin, kak doći do domaćeg piceka?! I biti siguran da je domaći?!

28 tra 2010, 23:46

Teško je biti siguran da je domaći. Mi ih prepoznajemo po slatkoći mesa i domaća piletina nikad nema onaj crni dio kod kosti. Jednom kad navikneš na domaće, nemožeš fulati kupljeno. Kupljeni su obično i puno mekši i brže se raspadnu u kuhanju.... A kao doći do njih...hm, to je teško pitanje. Probaj u oglasu vidjeti dal ima nešto blizu tebe u prodaji (žene sa sela), pa otiđi i zatraži da ti pokažu uvjete u kojima drže te piliće. i kojom hranom ih hrane. Ista stvar je i s purama. Nemam druge ideje. kod nas je 1kg očišćene piletine sa iznutricama 16-18kn. Neznam kako je u trgovinama. Ja svojoj sveki plačam 18kn/kg očišćenog, ali ona mi još daje i uslugu čuvanja u zamrzivaču (jer ja nemam škrinju za sad :))

29 tra 2010, 00:07

Moji žive na selu pa od njih većinom nabavljam meso i povrće ili od njihovih susjeda kao Marin.Tako i nekim svojim prijateljicama znam "nabavit" mesa i povrća.Susjedi svi sretni jer mogu nešto prodat, a one sretne jer imaju prave domaće namirnice.Čak nekad dobijem i više toga gratis.
Za njih sam sigurna da je pravo domaće jer se ne bave time "na veliko".
Npr. rajčica iz vrta ne špricana pesticidima izgledom nije ni blizu ovoj u marketima ili ovoj s placa (od onih koji se kunu da je "domaće") ali miris, okus...ma mmmmm mogla bih se samo nje najest.

29 tra 2010, 00:24

Da, ali i tu je potreban oprez. Mislim da smo već govorili o tome. Treba dobro provjeriti od kog se sa sela kupuje. Nije istina da nitko ništa ne šprica na selu. Npr, znam za velik broj slučajeva gde recimošpricaju vinograd, pa ako im ostane "materijala", lijepo time pošpricaju i voćke, krumpir, paradajz, tikvice..... krumpir se obavzno šprica protiv zlatice. Upitne su doze određenih pesticida koje oni doziraju odokativno :/. A eko prihvatljiva sredstva teško je kod nas pronaći ili su primjenjvi na manje površine. Tako sam ja prošle godine završila plačući nad svojim bio krumpirom kad su pojele zlatice jer ih ručno nisam uspjela skupljati dovoljno brzo, iako sam angažirala i susjede i roditelje i Marina.... Bio/eko proizvodnja nije laka proizvodnja.
Evo samo još jedan primjer - moja seki godinama radi bio gnojivo za povrće - odlično!! No ni ne shvaća da si radi medvjeđu uslugu, jer to bio gnojivo proizvodi u metalnoj bačvi koja ispušta razne kemijske tvari u to gnojivo..... itd,itd,itd

29 tra 2010, 01:17

Marin :5
drago mi je što si se uključila u ovu temu :)

i pitanje - moji bio gnojivo rade u plastičnim bačvama. jesu i one štetne kao metalne?

29 tra 2010, 08:12

Marin istina je to što kažeš, naravno da treba paziti od koga se uzima.Nisam ja ni rekla da na selu nitko ne šprica.
Ja uzimam kažem od najbližih susjeda uz koje sam odrasla ili od rodbine. Vjerujem im zasigurno više nego ovima s tržnice :dunno

Evo npr. Moja mama između redova krumpira sadi kamilicu.Njeno korjenje ispušta nešto što odbija zlatice :mrgreen a s njima naravno i ona jajašca njihova.

"Pesticid je": ona otopina od kišnice i kopriva...i sl.

29 tra 2010, 09:18

Marin je napisao/la:Evo ti link: http://www.sixwise.com/newsletters/07/06/13/the-20-fruits-and-vegetables-with-the-most-pesticides-the-20-with-the-least--and-what-to-do.htm

čovječe, na ovom tvom popisu je sve domaće voće i povrće špricano :conf
ono koje ima manje su banane i avokado i sve to neko južno voće

29 tra 2010, 09:30

s čime u gradu, ne na selu, gnojite vrt.
da mi čitava ulica ili barem bliži susejedi ne naprave prosvjede :mrgreen

29 tra 2010, 12:42

Mama mia, čini mi se da si se osjetila napadnutom - nije mi to bila namjera, nego one koji nemaju neke provjerene susjede upozoriti da nisu na selu idealni uvjeti. Drago mi je da imaš nekog od povjerenja.
Imam ja posađenu kamilicu, hren i čašnjak - koji svi zajedno odbijaju zlatice u krumpiru, radim juhu od bazge za zalijevanje i špricanje krumpira protiv zlatice - no svejedno sam imala invaziju... Ja sadim poprilične količine krumpira, pa mi je zlatice teško i skupljati.
Gavezom malčiram, gnojim i prskam paradajz, koprivom i preslicom sve ostalo. Osnove biovrta su mi u malom prstu, ali gaf se ipak dogodi. Moj je vrt veliki, ali ni špribližne veličine kakve imaju bio proizvođaći - o tome pričam.
Ina plastične bačve u najbolji izbor :)
Majko mila ovaj link koji sam stavila je američki, a znamo kako oni vole napuhavati stvari. Može se i kod nas na tržnici naći jestivih plodova našeg podneblja :) Ako nemam izbora, onda biram isklučivo hrvatske proizvode. Ima i kod nas dobrih i onih malo manje savjesnih proizvođaća. Postoji model koji bi mogao kontrolirati čitave proizvodnje, ali je poprilično skup (za proizvođaće), a zakonom još neke stvari nisu definirane kako treba....
Ako samo pomislite da je zakon o hrani uključio HACCP sustav i sljedivost od polja do stola još 2003g, a jalovi pred pregledi su počeli tek ove godine (i to ne sljedivosti, nego preduvjetnih programa za HACCP :/) jasno vam je o čemu pričam.
kad bi sve bilo idealno, kad bi država poticala proizvođaće na pravi način, nebi se mi morale dovoditi do početka živčanog sloma (kao Tinki) zbog prehrane naše dječice....

I da, vrt možeš pognojiti konjskim gnojem u briketima (ne smrde, a u vegetaciji se mogu otopiti u kišnici i služiti za prihranjivanje - uz oprez u koncentraciji). Ja radim kombinaciju konjskog gnoja, koprive, gaveza, preslice i češnjaka.

29 tra 2010, 13:07

Joooooooj, ovo je moja neiscrpna tema!! Mi smo dosta toga posadili, nešto i posijali, nešto samo presadnice, i sad čekamo!! Dotad, nam je izvor najčešće bio&bio!! Al, mene kao i mnoge tu muči ta nemogućnost utjecaja na sve i vječne dileme!! Sad je Pia krenula u jaslice, i tamo jede ovo standardno, pa me recimo to malo muči! :/
Pa, onda za svekrom svako toliko hodam ko luda da mu ne bi šta palo na mamet posuti i skužim da je sumporom posuo lozu okolo vrta!! Nadam se da će to ishlapiti, i da nije strašno!! :baba
I, Marin, kako to da je za držanje gnoja opasan metal, npr nehrđajući čelik u odnosu na plastiku?? :dunno
Bit će da su od polipropilenske plastike??
Što se tiče mesa, nešto kupimo, nešto je sa sela, al i ovi svi koje poznam a uzgajaju "domaće" piliće, bar u prvom periodu koriste starter... :/
Ma, imam ja dilema milijun...

29 tra 2010, 13:08

I, da još nešto, kako spriječiti gotovi krumpir sad da ne klija?? A, ne posipati zlaticom??

29 tra 2010, 13:09

b]Majko mila[/b] ovaj link koji sam stavila je američki, a znamo kako oni vole napuhavati stvari. Može se i kod nas na tržnici naći jestivih plodova našeg podneblja :) Ako nemam izbora, onda biram isklučivo hrvatske proizvode. Ima i kod nas dobrih i onih malo manje savjesnih proizvođaća. Postoji model koji bi mogao kontrolirati čitave proizvodnje, ali je poprilično skup (za proizvođaće), a zakonom još neke stvari nisu definirane kako treba....
Ako samo pomislite da je zakon o hrani uključio HACCP sustav i sljedivost od polja do stola još 2003g, a jalovi pred pregledi su počeli tek ove godine (i to ne sljedivosti, nego preduvjetnih programa za HACCP :/) jasno vam je o čemu pričam.
kad bi sve bilo idealno, kad bi država poticala proizvođaće na pravi način, nebi se mi morale dovoditi do početka živčanog sloma (kao Tinki) zbog prehrane naše dječice....

I da, vrt možeš pognojiti konjskim gnojem u briketima (ne smrde, a u vegetaciji se mogu otopiti u kišnici i služiti za prihranjivanje - uz oprez u koncentraciji). Ja radim kombinaciju konjskog gnoja, koprive, gaveza, preslice i češnjaka

a gdje tog ima za kupiti?

ma znam ja da je to napuhano američi, ali tamo ispada svo "normalno" voće i povrće špricano

29 tra 2010, 13:27

marie claire je napisao/la: kako to da je za držanje gnoja opasan metal, npr nehrđajući čelik u odnosu na plastiku?? :dunno
Bit će da su od polipropilenske plastike??

Vjerujem da je nehrđajući čelik najmanje opasan od metala - ipak u njemu se i kuha na primjer, no mnogi na selu imaju pocinčane bačve i od drugih nesigurnih materijala koji otpuštaju svašta u svoj sadržaj.

29 tra 2010, 13:45

Tako je Diami :) A vjeruj mi, nitko na selu (ma ni opčenito) neće kupovati inox bačve za tekući gnoj (stoje po nekoliko tisuća kuna).....
Starter sam po sebi nije loša stvar, osim što je soja u njemu GMO.... ako nema kokcidiostatika... kasnije svi hrane šrotom i zelenim. teško da bi seljaci mogli i znali napraviti izbalansirani obrok od krmiva sa svojiih oranica za mladi organizam u rastu. to je čisto prihvatljivo. nemu tu ni usporedbe s onim što se događa u velikim proizvodnjama.
MC zašto je posipao sa sumporom?? misliš na modru galicu ili bordošku juhu? - s tim se sad šprica vinograd.
I ne kužim pitanje za klice krumpira i zlatice :conf
[b]Majko mila
konjski gnoj u granulama kupuješ u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci - 25kg nekih 56kn (tako je kod mene)
Da, sve voće i povrće koje kupuješ (osobito u marketima) potječe od većih i velikih proizvođaća, a nema proizvodnje bez upotrebe zaštitnih sredstava. Pitanje je samo kalendara špricanja, upotrebe pesticida i herbicida (negdje i limacida), poštivanja doziranja i rokova karence. I u eko i bio proizvodnji, baš kao i u konvencionalnoj koriste se sredstva za zaštitu - samo su ovdje ekološki prihvatljiva. Npr. insekticid na bazi buhača koji se na suncu raspada u roku od 4h (ali ja ga nisam uspjela nigdje kupiti za svoje zlatice) ili modra galica kod kovrčavosti breskvi.....

29 tra 2010, 14:40

Sorry Marin, nisam se dobro izrazila s ovim praškom za krumpir... Mislila sam čime posipati jer svi oko mene koriste onaj prašak za krumpir, možda je to onaj šta se i koristi za krumpirovu zlaticu jer ga zovu zlatica! :dunno
Ja sam svoj domaći krumpir davno potrošila sad kupim batat ili krumpir u bio dok ne bude domaći, al sad naravno klija, a ja ne bih posipala ničim, skinem klice pa mi jedemo, al za PIJU... :dunno
Ma on ti je kupio 99% sumpor u prahu i malo mrvicu posuo po lišću loze!!!! :baba
Ma to je samo tih par trsova, modra galica i bordoška su eko-prihvatljiva ako se ne varam?!

29 tra 2010, 14:43

Mi doma radimo kompost, odnosno bio gnoj, ali ga ne držimo u posudama, nego iskopamo rupu u zemlji.

29 tra 2010, 15:03

bio/bio često ima baš uvenulo povrće...kupila sam bila batat jednom...katastrofa...sav suh...

meni starci imaju vrt, pa je povrće ipak provjereno...koliko salate mi možemo pojesti, to nije normalno :mrgreen

29 tra 2010, 16:27

Marin ma nisam se osjetila napadnutom nego sam shvatila da si ti shvatila kako ja govorim da na selu nitko ništa ne šprica i da je sve super eko,bio i neznam što..
Baš sam ovo lijepo objasnila, jel da :naughty
Naravno da nije tako i treba paziti što se kupuje,od koga i znati način na koji je taj to uzgoio. :mah

Za zlatice: posipavanje drvenim pepelom?

29 tra 2010, 16:37

MC neznam za taj sumpor (nisam biljne tj vinogradarske struke - znam nešto jer sveki ima vinograd..)
Ja imam još domaćeg i klija mi - skinem klice dolje i to je to. Svi ga jedemo. Važno je da klicu ne kuhaš skupa s krumpirom
mirbi kompost je druga stvar, on se radi u improviziranim ili kupljenim komposterima. s njim treba biti oprezan kako bi se dobio zreli kompost dobre kvalitete. ovaj u bačvama je tekući gnoj koji služi za prihranjivanje tijekom cijele vegetacije ili za prskanje kako bi se biljka ojačala, a neke kombinacije služe i kao insekticidi...
Mama mia ja sam samo imala moralnu obavezu naglasiti ono što nije bilo izrečeno :mrgreen Inače sve pet!!
A ni drveni pepo mi nije bio od koristi. neznam, možda bude ova godina povoljnija....

30 tra 2010, 13:27

Marin je napisao/la:Ja imam još domaćeg i klija mi - skinem klice dolje i to je to. Svi ga jedemo. Važno je da klicu ne kuhaš skupa s krumpirom

Pa, poskidam ja klice ionako, a svakako ga ogulim prije kuhanja, naravno, na to misliš?? :dunno

30 tra 2010, 14:23

Da, na to mislim :) Ja ga često kuham u kori , zato sam to napisala...

30 tra 2010, 22:29

Marin :kiss !

02 svi 2010, 23:18

Marin, ti si moj idol! :klanja :kiss
Ovako, našla sam po dvorištu trčeće zdravo hranjene piceke! :mrgreen
E sad imam drugu dilemu (naravno!). Pošto se ne bave uzgojem za prodaju na veliko već za sebe i povremeno nešto za prodaju u selu, nema veterinarske kontrole mesa. Kako sad biti siguran da su piceki zdravi tj. da meso nije nečim zaraženo (ne znam ništa o bolestima kod piceka, znam samo da sam čitala o salmoneli). Jel može biti nešto u tim picekima?! Jel se može nekako to provjeriti?! :dunno
Joooooj, ja zbilja pretjerujem (vjerojatno).... :roll

02 svi 2010, 23:30

Tinki - naravno da može biti salmonele, ali ima je više u picekima s farme. oni se jadni i izlegu salmonelozni. nemožeš tu ništa, na kraju krajeva nećeš davati sirovo meso :), a visoka temperatura kroz kratko vremensko razdoblje ubija salmonelu 100%. samo pazi da je odmrznuto i dobro pečeno kod kosti (batak). I uživaj u finoj, domaćoj, slatkoj piletini :drink

Edit: može biti i kokcidioze, pa traži i iznutrice ako kupuješ očišćenu piletinu. jetra mora biti zdrava. Već po samom izgledu piceka (napeta i lijepo obojana koža, čista jetra i bubrezi, dobro uhranjen i ne premastan picek :)) vidiš u kakvom je stanju. Svaka bolest ostavlja traga, osobito na mišićnom i masnom tkivu...

04 svi 2010, 11:23

Hvala draga! :kiss

Marin je napisao/la:Edit: može biti i kokcidioze, pa traži i iznutrice ako kupuješ očišćenu piletinu. jetra mora biti zdrava. Već po samom izgledu piceka (napeta i lijepo obojana koža, čista jetra i bubrezi, dobro uhranjen i ne premastan picek :)) vidiš u kakvom je stanju. Svaka bolest ostavlja traga, osobito na mišićnom i masnom tkivu...

Jel se može nešto dogoditi ak ima ovu boleštinu, a ja to ne skužim ili se sve picekove boleštine ubijaju kuhanjem/pečenjem?! :conf

05 svi 2010, 12:16

Danas stiže povrće s eko imanja! :joy
Piceki stižu ovaj vikend, valjda budu ok. :dunno

05 svi 2010, 12:59

Ma sve bude ok.
Gle, Tinki, teško je generalizirati i pisati o svim bolestima pilića. Jasno je da je kod nekih meso neupotrebljivo ta ljudsku prehranu, ali vjeruj mi, takvi pilići neče doći do tebe. Na njima je vidno da nešto ne valja i kao takvi nemogu se prodati.
Ako je lijepi "tučni", nemaš bojazni ;)

10 svi 2010, 18:33

ne znam gdje da ovo pitam
ali
vrhnje za šlag, osim što je masno :mrgreen
nije nezdravo :conf
mislim, zdravije je od šlaga koji, ja msilim, nisam provjeravala ima neke konzervanse ili nešto...
Tema je zaključana