O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

22 lip 2009, 22:52

zwerka, definitivno napravi pauzu u dohrani, samo dojenje dok se ne pokaka

22 lip 2009, 23:07

Ina, nasla sam ovo: http://www.amaranth.cz/stranky/katalog/ ... ge_lang=en

ima svakako vremena, naci cu i u zrnu, tek smo poceli sa papanjem :)
Danas tikvica, bas mu se svidjela, jeo je i jeo, ja skoro zaboravila da mu je prvi dan tikvice, pa mu nisam dala previse. On zasada ima preko nekoliko stolica na dan :dunno

22 lip 2009, 23:21

Because of the fact, that the amaranth flour does not contain gluten, the products made of it are specifically suitable for patients with celiac disease or food allergy, and for babies.

odlično!
jedino ne znam na koji ga način pripremiti, nemam iskustva :)
da nasttavim na temu kakanja/nekakanja - i kod nas u početku nije bilo problema i bilo je i više puta na dan (kad smo započeli dohranu, bilo ih je 5-7 dnevno), ali kako je dohrana odmicala tako je postajala tvrđa i manje učestala. i pratila sam unos tekućine i vidim da nema veze s tvrdoćom/mekoćom. sad pauziramo od žitarica, ja jedem jogurte s lanenim sjemenkama, šljive... pa ćemo vidit

ostao mi dio posta

Diami - jedete li vi svaki dan žitarice?

zwerka - tanja ti je sve rekla

22 lip 2009, 23:27

mini mafine: amarant brasno, voda, komadici mrkvice i tikvice :lol

22 lip 2009, 23:31

boromir jede žitarice svaki dan. čak i dva puta dnevno. nisu to neke velike količine s obzirom na količinu hrane koju pojede :lol
znači ako je kašica voćna, baza joj je voće. žitarica stavim tek toliko da poveže voće. isto radim i s povrćem. previše?

istina, kaka kompaktnije ali kaka svaki dan. čak i po nekoliko puta dnevno.

22 lip 2009, 23:33

Zitarice su zdrave, i mi smo ih trpali u svaki obrok. Dok god je probava OK slobodno nastavite.

22 lip 2009, 23:35

:kiss

22 lip 2009, 23:37

znam ja da su žitarice zdrave, zato ih i jedemo ;)
ali u dane kad smo imali žitarice u oba obroka (ovako nekako kako silki kaže), onda taj i slijedeći dan nije kakala. zato ja sad eksperimentiram da vidim što ju to muči. jer ju muči i stenje i na kraju iziđe kakač veličine zrna graška :/

22 lip 2009, 23:44

Sumica moja, nije ti moj odgovor isao vas. Ti znas znanje fala bogu savrseno :p .
Zwerka, jel citas? Bas ovako kako Ina ide teorijom izlucivanja namirnica koje bi mogle smetati. Kad god se pojavi neki problem s stolicom, prvo izbacis ono sto mislis da bi moglo uzrokovati problem. Ili probas naci namirnicu koja otvara. Ako nista od toga ne funkcionira, okanis se dohrane na par dana i vratis samo dojenju pa onda jopet is pocetka, jednu po jednu namirnicu i pratis stolicu. Kod uvodjenja dohrane sve je na pocetku lutrija, jer nece svako dijete reagirati isto na istu hranu. To ti je kao kad novorodjence place, a ti na pocetku ne znas place li jer je gladno, usamljeno, hladno mu je/toplo, nesto ga zulja, cendravo zbog vremena... pa ides nagadjati dok ne skuzis sta i kako. Isto s hranom. Kad vidis problem ides micati jednu po jednu stvar.

22 lip 2009, 23:50

ma, daaa :kiss

23 lip 2009, 09:02

Mi ne papamo žitarice svaki dan. Jedino što se ove kruške tiče - kako nisam imala provjerenu, dala sam mu hipovu, a unutra ima nešto sitno rižine krupice. No - zadnji put nam je kruška pomogla, a ovaj put ne. No izgleda da šljiva pomaže - danas je ipak pokakao par "brabonjčića", odmah ujutro i onda nešto kasnije još jednom. Vidim da to nije sve, ali je ipak bolje i ne muči se više baš tak jako kao jučer. Tako da mislim danas još jednom probati šljivu, a ja sam opet popila jogurt s lanenim sjemenkama.

Ja mislim da je kod nas krivac banana. Papao ju je u slast i unatoč tome što to nije bila neka količina - možda 1/4 male bananice - ipak je to za njega puno i očito izrazito dobro djeluje zatvaranjem... Dobro je znati za koju drugu priliku, al sad je sigurno neće neko vrijeme dobiti.

Mislim si i sad kad se pokaka napraviti možda dan ili dva pauze sa isključivim dojenjem, da se malo odmori maleni. A onda možda nastaviti ipak s povrćem, a ne s kvinoom kako sam planirala.

E da, probali smo i masažu i kupanje i oboje nije pomoglo. Najbolje pomaže nosanje, onda se malo opusti pa valjda makar malo bolje ide...

23 lip 2009, 10:30

nas ne muči kakanje...možda malo kad je bila na korabici, al treći dan je "riješila"...
jučer čak tri puta...( jeli jabuku i rižu prekjučer, a prije toga mrkvicu,tikvicu, luk i palentu )
probali smo proso, ne odgovara joj struktura, još je prezrnato pa sam morala pasirati...nisam još nabavila amarant, on je sitniji...danas ću malo samljeti proso pa skuhati...

23 lip 2009, 11:57

Šljiva je izgleda pomogla. Krenulo je lagano, po malo, ali je već nešto mekše. A evo osjetim i sad dok tipkam, a on pored, da smrdi iz pelene...

Edit - evo, upravo promijenih jednu fino "školski" ukakanu pelenu. Šljivica nam je dakle pomogla kako sam priželjkivala. Sad je i njemu i meni lakše. :)

23 lip 2009, 12:35

Mi isto nemamo problema s kakanjem s obzirom na maminu i tatinu genetiku... :lol , sva sreća!
Al, sam skužila da nas malo mrkvica i amarant zatvaraju, tako da amarant miješamo s voćem, a mrkvicu dodajemo u minimalnim količinama!! Mi smo pomalo opet krenuli papati, pa ćemo vidjeti...
Hokaido nam se jako sviđa... Danas ćemo dodati malo maslinovog, pa sutra s lukom. Što bi još mogla s njom miješati? Žitarice?
Diami, banana def zatvara, i mene, na 5 dana!!! :baba

23 lip 2009, 14:28

nama je bundeva s prosom uvijek bila fina kombinacija

23 lip 2009, 18:57

A mi i dalje nikako da se pokaka...
Danas je samo na cici, i ništa..
Jel da zovem sutra pedijatra??
Ipak će mu sutra biti 7 dana nekakanja...
Da ga i sutra samo dojim, da mu dam čepić?
Tako sam jadna... :place

23 lip 2009, 21:51

Nemoj biti jadna. Kako je on, kako se ponasa? Ti ga sutra samo doji, probaj ovo s toplom vodom i skvrcenim nogicama. Ja sam protivnik guranja termometra u guzu. Na koje cepice si mislila?

23 lip 2009, 22:12

zwerka, samo lagano. ne paničariti. ako sam dobro shvatila, njea to ne muči previše? lele ima dosta često problema sa kakanjem, pa sam joj ukinula žitarice ujutro. jede samo voće. za ručak povrće sa malo žitarica. ali definitivno nema kakanja ako joj ne skinem pelenu i uhvatim nogice u skvrčeni položaj/stavim na tutu (ali ona sjedi). tek onda se uspije isprazniti kako treba.

23 lip 2009, 22:50

Jupi je, uspio je kakati!!! :mrgreen:
Taman kad sam pisala post, sjedio mi u krilu i počeo tiskati, cijeli se crvenio a ja mu uhvatila nogice i privukla k trbuhu.
Nije puno, ali bitno da je kakao.

A cijeli ovaj period nekakanja se ponašao jako loše-plakao, prdio, budio se svako malo noću, napinjao se...Vjerojatno ga je to dosta mučilo, a vjerojatno su i zubići u pitanju..

Kruška ga definitivno zatvara, tako da će ju jesti u jako malim količinama.

A kako sutra?
Probali smo tikvicu samo jedan dan, pa napravili danas pauzu.
Sutra nastavim s njom??

tanja
, mislila sam na nekakve glicerinske čepiće...
Već sam mu htjela i šljivu dati, ali još mi je premali za nju..

marin
, kad je Dami jeo rižu, kakao je svaki 3 dan. Kad je bio samo dojen, stolicu je imao svaki 2. dan, a kako smo počeli s nadohranom, svaki 3., sve do te nesretne kruške, pa kad počnemo s drugim obrokom, davat ću mu žitarice, ali ako ga opet zatvori nešto, i to ćemo izbaciti.

23 lip 2009, 23:12

Zwerka, nemoj sad hrliti nazad na dohranu, ostanite jos samo na dojenju jedno dva dana da fino iskaka sto ima. A onda nastavi s tikvicom. Ako mislis da ga kruska zatvrata i stvara mu probleme zaboravi na krusku na neko vrijeme (govorim o dva tjedna najmanje). U tom razdoblju njemu ce probavni sustav jos sazrijeti i moguce da iduci put kad bude jeo krusku uopce vise nece imati probavnih tegoba.

24 lip 2009, 09:03

Mi ćemo isto danas samo dojiti, tak da se malo odmori probava od novih stvari. :dada

Šljiva koliko ga je potjerala da kaki, sad pak cendra jer dosta i prdi i crijeva se više miču - a on to neeeee voli... :/

24 lip 2009, 11:33

Evo i nas kod vas!!
Jučer je Karla navršila 6 mjeseci, pa smo mi po ps-u počeli s dohranom. Počeli smo s mrkvom, koju sam skuhala u vodi, zgnječila je, dodala malo te vode u kojoj se skuhala i Karla je papala k'o velika. Čak je i žlicu dobro prihvatila. Sad smo dakle na mrkvi još 3 dana, a onda bih probala s tikvicom. Međutim domaće iz bašće nemam zuchini tamno zelenu tikvicu, nego bundevu, onu svijetlo zelenu duguljastu. Vidim da u tablici piše da može bundeva, ali ne znam da li se misli na onu narančastu ili može i ova zelena/bijela. Uf, što sam zakomplicirala pitanje!!! :bonk

24 lip 2009, 11:42

...e, pridružujem se i ja istom pitanju - tata ima u vrtu tu dugačku, svijeeeetlozelenu tikvu, unutra je bijela, baš kako Be reče ... jede li se to? :zub

24 lip 2009, 12:39

jede jede :dada

24 lip 2009, 14:21

Ja sam svojemu dala dugu tamno zelenu sa svjetlim prugama, ali imamo i te svijetle koje mi i jedemo, pa mislim da nema nikakve veze da li je svijetlo ili tamno zelena. :dunno

Mi smo i danas samo na cici i puno bolje se ponaša nego prijašnjih dana!Prdi, ali još nije kakao!
tanja, hvala ti do neba!

24 lip 2009, 18:47

upravo sam se htjela ovdje izjadati kak mi dijete neće ništ pojest, al rekoh idem mu prvo probat ugurat koju žlicu pa makar na silu, a kad tamo - malac mrknuo otprilike za malu Hippovu staklenku kuhane mrkve :shock: . Danas sam mu samo to dala jer liječimo proljev od klavocina. Toliko nije pojeo od kad smo počeli s dohranom. Držite nam fige da se nastavi tako, jer ovo do sada je bilo tako poražavajuće. Ništa ali baš ništa do sad nije pojeo onako s voljom, mislim do ove mrkve današnje.

Imam još jedan problem... ne znam u stvari gdje da to pitam. Jura ima 8 zubića - 4 gore i 4 dole. Kad jede nešto, obavezno ili grize žlicu/čašu (koja je srećom silikonska) ili struže gornjima o donje zubiće, od čega se ja užasavam i stalno mislim da će mu puknuti tek nikli zubići. Čak sam zabrijala da ima onaj unakrsni zagriz i da ne može gornjima preko donjih nego mu se sudaraju. Jel imao ko sličan problem ?

24 lip 2009, 22:58

Svrco i kod nas je identično kako si opisala sa zubićima i također se naježim kad škrguće, ali ne vjerujem da išta mi tu možemo napraviti. ;)

25 lip 2009, 09:40

Kad se može malcima dati lubenica?? (kojeg li pitanja :oops: )
Ne mislim mu još sad davati, ali pošto je sad njihovo vrijeme, samo me zanima.

25 lip 2009, 09:49

Lubenica
Uopce se ne mogu sjetiti kad sam je dala prvi put :da?
Cini mi se da je mladja jela s nekih cca 10 mjeseci ali nisam sigurna.

25 lip 2009, 09:52

zwerka - jesi sigurna da su to domaće lubenice?
kod nas su još uvijek uvozne po trgovinama, baš ću pitati i na tržnici

inače, lubenica može nakon 8 mjeseci uz oprez. budući da imaju jako poroznu koru, a dosta se špricaju, djeci treba davati samu sredinu

vidim da je olja već našla topic. hvala :kiss
Tema je zaključana