Sada je: 31 srp 2026, 23:57.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Zwerka » 25 lip 2009, 13:20

Hvala cure.Znači, do druge godine ništa, s obzirom da će imati 8 mj kad će lubenice već biti pri kraju, ako se ne varam...

A ja sam inače luda i moram to tu napisati jer ću eksplodirati.
Jučer smo malog svekrivi ostavili na čuvanje na 2 h i ona mi danas veli da mu je jučer davala da jede SMOKI i da ih je jeo s guštom.
Poludjela sam.
Zna da nije imao stolicu 6 dana i isto tako da ga naredna 3 dana mislim samo dojiti, i kad sam joj to ponovo nabrojila, bilo joj je jako žao, rekla mi je da sam previše na forumu i da on smije već jesti i kruha. :ne
Evo, morala sam se izjadati.

Danas je kakao neš malo tako da sutra nastavljamo s tikvicom.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Be » 25 lip 2009, 15:18

Imam pitanje za iskusne mame.
Karla je do sada bila isključivo dojena beba i imala je stolicu u prosjeku jedanput tjedno, a nekada se znalo odužiti i na 10 dana. Prije 3 dana smo počeli s dohranom, s mrkvom, koju je jako lijepo prihvatila i pojela po 10-ak žličica svaki dan. E, sad, budući da kao i obično ne kaka, pa nije ni u ova tri dana, ne znam da li da dam još jedan dan mrkvu ili da napravim pauzu i samo dojim. Nakon mrkve sam mislila preći na bundevu, jer to imam iz vrta. Jel' bi možda trebala nešto drugo probati? Možda krušku?

I još jedno pitanje!! :mrgreen: Da li nakon hranjenja treba odmah ponuditi da sisa ili pričekati da se vidi dokad će biti sita?
Nakon hranjenja sam nudila i vode i malo je posrkala sa žlice. Jel' to ok?

Jedenje nam za sada super ide, ali ja sam puna pitanja!!!! :conf
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 25 lip 2009, 16:18

Zwerka, reci cu ti samo da ima na forumu prekonekoliko djece s kojima na rukama su roditelji trcali na hitnu dok su se oni gusili u alergijskoj reakciji na smoki. Netko drugi im ga dao. Smoki sadrzi kikiriki koji je izuzetan alergen i kao takav nikako nije za malu djecu. (osim sto je to przeno smece nad smecem a jos se lijepi za zube, na nepce...). Zao mi je sto tvoja sveki to ne zna i izlaze dijete opasnosti.

Be, posto kazes da je i prije samo na dojci beba imala stolici jednom dnevno, ne bih se jos zabrinjavala. Mozes joj dati jos jedan dan mrkvice pa onda preci na bundevu. Ako ti se bude cinilo da se beba muci, napinje, prdi, u glavnom da ne moze kakati i to je opterecuje onda cemo o hrani koja bi ju mogla otvorit (tikvice npr.).
Nakon obroka nudis vodu, upravo kako i radis. Ne trebas cicu dok sama ne trazi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Noelle » 25 lip 2009, 17:50

Zwerka, što reći opet za tvoju sveki :shock: ??

Koliko beba jede kad zamijeni obrok?
Mi smo sad mj. dana na dohrani i ona jede oko 80ml i pije vode oko 15 ml...cicu traži za sat vremena ali meni je to varljivo jer se njoj u biti spava a inače se uspavljuje na cici pa me to buni...možda nije još gladna nego joj se samo spava...
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 25 lip 2009, 20:29

I kod nas je tako da Karlo nikad neće odbiti sisu. Mi još ne jedemo neke količine, ali je sad super prihvatio žlicu i lijepo otvara usta za još. No i da se ne znam kako najede, npr. kad se nasisa onako pošteno - isprazni obje, vrlo brzo poslije da mu se ponudi prihvatiti će, ili ako treba ići spavati ili se smiriti onda će i tražiti.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Zwerka » 25 lip 2009, 20:41

Noelle, nisam 100% sigurna, ali mislim da se može preći na drugi obrok kad pojede količinu Hippove kašice, znači 125ml..
To sam negdje tu pročitala, ali neka me tanja i ina isprave.

Ja ne kanim s drugim obrokom počinjati prije Damijevog 7. mj, iako on već sad dosta pojede i cicati traži svaka 2 h..
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la podocnjaci forever » 25 lip 2009, 21:48

...stid me reći, muko moja, toliko pazim, a vid' kakvu sam grešku napravila - kapnula par kapi suncokretovog ulja u tikvicu :oops: :help koliko sam pogriješila, de me prosvijetlite.. nemam blage veze kako sam si to u glavu utuvila, a stalno piljim u nesretnu tablicu dohrane :ne
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 25 lip 2009, 22:30

pf - ako nije bilo nikakve reakcije, no big deal ;)

Noelle - cicanje sat vremena nakon jela je baš po peesu, a za drugi obrok mi se čini prerano
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marin » 26 lip 2009, 12:15

zwerka znam kako ti je- takva je to sredina u kojoj živiš. da, da, prema njima bi već odavno jeo finu juhicu od svinjetine sa rezancima!! i domačica kekse...moraš s njom ozbiljno porazgovarati, inače ćeš stalno živjeti u strahu da mu neće dati nešto neprimjereno za njega. ako ga kasnije moraš ostavljati kod nje, to ti može zagorčati život. skreši to odmah u startu. vjeruj mi, prošla sam to!
i veliko ne lubenicama iz trgovina !! bar za sad
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 26 lip 2009, 18:57

udavili i mene kojekakvim savjetima i ismijavanjima sto mu ne dam juhice, kruha i smokice...
ovih dana mi posebno tupe kako mu je premalo dva obroka, da moram brzinski uvodit jos, jer da sa 8, 9 mjeseci treba imat samo jednu bocicu prije spavanja :roll:
pa ja sad ima pitanje, kad ide taj treci obrok?
pretpostavljam da je jos prerano, al cist da znam odgovorit okolini kad cu mu dat, jer ovako djelujem kao da sve radim na blef i bez konzultacija s iskusnim tetkama, strinama i inim strucnim osobama.....

Zwerka, moja mama je malom dala vec i cokolade i sladoleda :strah i to ne samo jednom. nismo pricale jedno 2 tjedna jer se naljutila kad sam joj zabranila da bude s malim nasamo. mislim da je skuzila sad sto sam htjela reci, al jos uvijek strahujem
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la REBECCA » 26 lip 2009, 19:29

I mene zanima kada treći obrok i što će te davati? Pretpostavljam da bi to bila večera. Moj stariji nije dojio u toj dobi pa sam mu radila žitne kašice s adaptiranim, ali sad bi voljela to izbjeći, znam da je kasnije najradije jeo jogurt s žitaricama ali to je bilo s nekih 10-11 mjeseci.
Ne namjeravamo još početi, ali pošto ćemo većinu 7 i 8 mjeseca biti van Zagreba i bez foruma :| , pa da se pripremim.
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 26 lip 2009, 20:21

skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Rogue » 27 lip 2009, 08:53

citam ovo za davanje koje kakvih gluposti poput smokija i cokolade :shock: ....sve to puno alergena.
i ja se grozim ostaviti dijete na cuvanju bas zbog tih stvari. vec sam sad suocena sa ruznim komentarima i vrtenje ocima jer mu nedajem jesti, a jos kasnije kad kazem sta smije sta ne. ozbiljno mislim prijetiti svima!!!
jedino sam mami uspjela objasniti u cemu je kvaka.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Be » 27 lip 2009, 09:55

Rogue, citiram tvoj post od A-Ž i ja se jako uzrujavam, jer velika većina bebama samo želi utrpati loše stvari poput smokija, čokolade, Monte-a i inih stvari i nikako mi nije jasno zašto ispadam nemajka, ako baš to ne želim davati svom djetetu dok je još malo i napočetku svoje prehrane. Dosta mi je već tih pogleda i komentara kao da sam najveća čudakinja što želim da mi dijete jede voće, povrće i žitarice i pije VODU! I dosta mi je izjava: "moji su u toj dobi već jeli ......." da sad ne nabrajam sve te namirnice na koje ja širim oči i mislim si "ljudi moji, šta ste vi radili s djecom!!"

Uf, morala sam se istresti ovdje, jer me ovdje razumijete i sorry što je malo off topic.
Sad možemo nastaviti o zdravoj hrani kao npr. tikvici za ručak!!!! :D
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 27 lip 2009, 10:21

Rogue je napisao/la:citam ovo za davanje koje kakvih gluposti poput smokija i cokolade

:dada
ali nije to samo davanje smokija i čokolade.
tu spada i davanje namirnica neprimjerenih dobi djeteta kao npr. banane četveromjesečnoj bebi uz objašnjenje da na teglici piše da može od 4. mjeseca. ma, na teglici bi pisalo i da može od 1. tjedna kad pedijatri ne bi digli (nadam se!) graju. ovako se vrli proizvođači drže preporuke o 17 tjedana i po njima tj. njihovim deklaracijama se odmah može krenuti sa svime
ili gris pšenični i dijete od 5 mjeseci :roll:
ili trpanje žitnih pahuljica u mlijeko "da dijete ne bude gladno" ili "da prespava noć"

Be - uživajte u tikvici za ručak :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la silki » 27 lip 2009, 13:58

znam da blitvu i špinat po tablici može tek s 11 mjeseci :(
srce mi puca jer imam pun vrt mlade blitve i špinata a od stvari koje smije imam mrkvu i krumpir. tikvice ćemo još malo pričekati...
znači iz vrta ravno u lonac. ha? ne, je l' da?

uveli smo pileće bijelo i bijelu ribu. prihvatio je super. e sad, trebam li mu davati svaki dan ili?
sigurno ste već pisale o tome i pretresla bi pretražnikom ali me ubija brzina otvaranja stranica :loce

prasence se davi u višnjama. s grane ravno u mikser. ubacim mu pola banane da malko razblažim kiselost i jede k'o veliki :dada
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la danijela81 » 27 lip 2009, 14:52

ajde mi pliz recite koju bijelu ribu je najbolje kupiti u Zg u ribarnici?
je li to uopce pametno kupiti? mislim, obzirom na (ne)svjezinu? a sto je sa smrznutima?
ne znam bas nista o ribama, navikla sam doma na rijecne ribe frisko ulovljene, morske su mi totalna enigma, da ne govorim o kupovanju u ribarnicama.

znam da ima topic o ribama, ali ogroman je, i ne mogu sad sve citati, pa pliz jedan brzinski odgovor
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Rogue » 27 lip 2009, 15:39

danijela kod morske ribe ti je bitno da su oci bistre, a skrge zarko crvene.

Ina66 je napisao/la:na teglici bi pisalo i da može od 1. tjedna kad pedijatri ne bi digli (nadam se!) graju

potpuno se slazem, njima je samo bitno da se proda.

fascinantno mi je kako ta starija garda moze shvatiti druga znanstvena dostignuca, a ovo im je pravi SF.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 27 lip 2009, 17:04

Danijela, ako kupujes ribu na placu onda uzmi za pocetak oslica, nije skup a ima fino mekano meso.
Divlju oradu ces tesko naci u ribarnici, ono sto se tamo prodaje je orada iz uzgoja, to ne bih za malu bebu.
Od divljih riba mozes i skarpinu, kovaca, zubatca... no sve su to skupe ribe pa ako trazi nesto samo za malisu bit ce ti steta love. Ako cete pak i ti i MM prionuti k ribi onda uzmi.
Riba je friska kad ima bistre oci, crvene skrge (trazi da ti pokazu skrge), tijelo je cvrsto (ako je sva usukana onda sigurno nije friska).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la danijela81 » 27 lip 2009, 18:54

tnx :kiss
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Marin » 28 lip 2009, 07:27

Za svježinu ribe dodala bi još - pritisni na površinu tijela. ako je čvrsta površina, ok je. ako nakon pritiska prsta površina ostane neko vrijeme uleknuta, riba nije sviježa. i da, obavezno mora stajati ispod hrpe leda.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cakorka » 28 lip 2009, 13:32

Vidim spominjete ribu i kravlje mlijeko pa sam malo zbunjena,meni rekla pedica da zbog dermatitisa nesmijem u prvoj godini davati:mlijeko,jaja,ribu i orahe,ljesnjeka itako to al to i onako neide.
Mame djece sa AD,jeste vecc davale ribu?reakcija?

jos jedno pitanjce,vidim da je na uvodenju namirnica sa glutenom najboje poceti sa pirom,jel ima jos neki naziv za njega :oops:
iskreno nisam nikad cula za nega,trazila u rijecniku da vidim na njemackom kako se zove pa nema,guglala,nista :dunno
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rachica » 28 lip 2009, 13:55

cakorka - pir ili dinkel / krupnik :)
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la podocnjaci forever » 28 lip 2009, 14:00

cakorka - pir je Dinkel...:)
...meni se čini da je pir nekako uvezenica upravo iz njemačke - jesam u krivu? Ili sam bar ja prvi puta za njega čula preko DM-a :lol i prijateljice iz švicarske čija je cijela obitelj alergična na sve moguće, pa kupuju sve živo na bazi Dinkela, kojekakve keksiće za grickanje i sl.

..uglavnom, idem se sad ulizivati moderatorici ini :mrgreen: i reći da nam je danas punih 7 mjeseci i da smo prekrasno apsolvirali ovaj povrtno-žitni mjesec... :dada
... kad sam usporedila naš i vaš dnevnik dohrane, drago mi je kad sam vidjela da smo za mjesec dana isprobali 7 namirnica, baš kao i ida - al nije namješteno, majke mi :lol

...namjeravam joj dati da isproba jjoš luk i pastrnjak, a onda ponovno isprobavamo voće... (za jedno 15-ak dana) ...mada, malo sam već i zaabrinuta, probala joj dati neki dan jednu kajsiju, jedan djedica, naš susjed ima baš krasne, nešpricane - i reakcja je bila ista kao i prije mjesec dana - fuuuuuuuuuj, uz stresanje i gađenje :loce

...i još jedna zanimljivost, pomalo oftopična - naša dohrana ima i terapeutsku vrijednost :dada i to za mnog tatu... otkad moje mame nema, tata je sam, i da bi održao uspomenu na mamu, sadi u vrtu sve moguće, baš kao što je i ona svojedobno radila... mi smo ga svi pustili, neka ima zanimaciju, ali, ni slutili nismo da će u vrtu imati ama baš apsolutno sve što curici treba za dohranu..
..a kad je to on skužio, ajmeeee, za unuku i na kraj svijetA... nitko ispunjeniji od njega :)
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 28 lip 2009, 14:04

pf - pokušaj joj pomiješat voće s nečim već isprobanim :)
npr. - A. je volio mrkvu i jabuku, a ne jabuku samu.
ili npr. dinkel i kuhanu jabuku ili neko drugo voće to je i meni fino.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la podocnjaci forever » 28 lip 2009, 14:12

...hoću, rachice :), taj trik sam koristila s frajerom, samo u obrnutom omjeru - na vrh žličice kašice od štajaznam kruške, da bi kamuflirala povrće... tko bi uopće pomislio da ću joj morati uvaljivati voće :drink
...zaista me čudi, jer, recimo, ova kajsija je bila skroz slatka, slatka... za razliku od jabuke i kruške koje jesu bile malo kiselkaste, odn., kad zalogaj secuje u ustima, osjeti se možda malo kiselinice...
...al tko zna, možda sve dođe na svoje...
...ja u stvari uopće nisam nit nezadovoljna nit zabrinuta... čak štaviše... tek s upitnikom nad glavom :proljece
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la cakorka » 28 lip 2009, 14:27

aaa, hvala cure :kiss
PF-jest,ovdje se bas puno koristi dinkel.Sara nevoli tresnje i sljive,za... mi cijeli plan,nece i nece...a jesu nekakve kisele cak i meni.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 29 lip 2009, 00:16

pf - uvlakačice jedna :lol

da te utješim - ni Idi marelica nije omiljena, ali u kombinaciji s breskvom prolazi (našla sam kod tete kod koje godinama uzimam neke superslatke). ni trešnje joj se nisu svidjele pa nisam forsirala nešto previše.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 29 lip 2009, 08:05

jel bi bilo neke stete ako malo pricekamo s tim nesretnim glutenom?
negdje sam citala neki clanak o tome da se ne smije uvesti ni prekasno, navodno isto ima nekih posljedica. koliko je to istina?
ne vjerum bas svemu sto nadjem na netu.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Be » 29 lip 2009, 10:10

Danijela, za gluten sam i ja čitala neki članak na engleskom o tome da ne treba ni previše dugo čekati s uvođenjem glutena, ali ja sam se odlučila da ću se držati ove tablice s foruma. Nemam nikakva iskustva i vjerujem iskusnim mama (ali ovima koje se informiraju!!). Zapravo će ti one i dati bolji savjet od mene.

Ja sam isto došla po savjet!! :mrgreen:
Karla je do sada jela 4 dana mrkve i s današnjim danom 3 dana bundeve (one bijele). E sad, da li da dam još tikvicu ili da probam puru ili rižu? Rižu do sada nisam htjela davati, jer K duži period ne kaka, a znam da riža zatvara. Stolicu je imala nakon 4. dana mrkve i nakon 2. dana bundeve. Izgleda da ju je bundeva malo otvorila, ili? Inače dok je samo dojila je kakanac bio samo jedanput tjedno.
Kad uvedem i treću namirnicu, jel smijem onda miješati isprobano?

Moram malo i pohvaliti svoje čeljade. Tako je lijepo papala bundevu na vodi dok je mama čepila nos na papicu. Inače ja volim bundevu, ali ovako bundeva smiksana bez ičega baš i nije bila primamnjiva. Barem meni!! :lol
Drugi dan sam malo dodala mog mlijeka, pa je bilo boljeg okusa. :gladan
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.