O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
10 kol 2009, 22:50
od kuhane hrane nosim samo zobene ili ječmene pahuljice i to u staklenoj zdjelici - moje su Bormioli Rocco, slične
ovima, samo stara kolekcija
10 kol 2009, 23:16
TNX! Ja se sve bojim da mi se na ovoj vrucini nesto ne pokvari vani pa sve izlaske vrtimo oko hrane.
10 kol 2009, 23:28
kad idemo na kupanje, izlazimo iz kuće oko 8-8.30, a ona jede nakon kupanja, znači oko 9.30-10. voće naribam doma (krušku) ili gnječim na plaži (breskvu)
11 kol 2009, 22:04
a na koji nacin dati rajcicu. ja deckima jos uvijek kuham povrce u vodi ili na pari pa ga zgnjecim ili miksam (rjedje) nekako mi se cini da ne mogu svjezu rajcicu tako. oni su sad vec godinu dana. mozda bih mogla poceti lagano dinstati povrce? u tom slucaju mi je lakse ukombinirati rajcicu.
da li se i kako s godinu dana mijenja nacin pripreme hrane? naravno da im necu dati przeno... ali zdinstati na vodi i kap ulja cini mi se ok...
11 kol 2009, 22:28
barboza možeš im dati sirovu rajčicu...samo oguli kožicu, a i mene zanima kad se može početi s dinstanjem i na koji način je najbolje. Isto me zanima kad se počinju davati juhice, variva, maneštre i sl. jušasta jela? Pretpostavljam da već mogu dati npr. juhicu od apsolviranog povrća, ali ne znam da li se to broji kao cjeloviti obrok ili mu nakon juhice trebam dati još nešto (npr. povrće i meso iz juhe)?
11 kol 2009, 22:34
možeš mu već davati juhicu, ali tako maleni često ne vole jušno, već samo kašasto. ako hoće, daj mu prvo malo juhice pa onda povrće i meso iz nje da ne ogladni za pola sata.
rajčicu je bolje prvo dati kuhanu (npr iz juhe) pa tek onda sirovu.
dinstanje na malo maslinovog uz stalno dolijevanje vode ide iza prvog rođendana.
11 kol 2009, 23:30
Kako skuhati rajčicu, nisam još....??
11 kol 2009, 23:43
Thanks
eli...vidiš nisam znala za rajčicu da je bolje prvo kuhanu pa sorry barboza na krivoj informaciji. Kod kuhanja ja je nama samo ubacim u vodu za juhu, a pretpostavljam da i njima isto tako jedino što treba oguliti kožicu. Valjda nisam i sad nešto fulala

...slobodno nek iskusnije kuharice isprave.
E... a do kada se treba guliti kožica i čistiti sjemenke, koštice i sl.? Nekako se nadam da ćete mi reći do prve godine
12 kol 2009, 14:17
škorpijica - guliti kožicu prije kuhanja ne moraš jer se ionako rajčica raskuha pa se s kuhane lako makne kožica. sjemenke su druga stvar, njih se ne preporuča ni odraslima konzumirati (potražit ću link pa staviti), zapravo, od rajčice se jede samo onaj mesnati dio
13 kol 2009, 09:33
pozdrav svima!
ja sam friška u ovim forumaškim vodama, pa ne zamjerite na eventuralnim pogreškama u komunikaciji, tj. nisam sigurna da sam na dobrom topiku
imam pitanjce: moj Filip ima skoro deset mjeseci i zapravo me muči hranim li ga pravilno.
obroci nam izgledaju ovako;
05.00 - 180 ili 210ml NAN2
oko 08.30 - žitarice sa voćem oko 150ml
12.00- ručak - meso +povrće (ponekad to preskoči zbog spavanja, pa jede tek u 15h il jede ručak u dva navrata...ali recimo da od 12 do 15 pojede meso i povrće)
15.00-voćna kašica + keks(ne kao pravilo)
18.00-voćna kašica ili griz
oko 20.00 210ml NAN2
ne znam jel to ok i da li mu je to dovoljno.. on se ne buni, zadovoljan je i nije nerovzan pa nekako mislim da je ok, al svejedno bi provjerila sa vama...
13 kol 2009, 13:05
intilinić, ja bih rekla da ti dijete jede previše krutih obroka za tu dob i pije premalo mlijeka. umjesto jednog krutog obroka ubaci mlijeko.
ina - sjemenke rajčice ne valjaju?!?! a, fak! ja ih obožavam..mislim ne sjemenke kao takve nego volim baš cijeli paradajz, onak sočan i fin...i sirov i za kuhanje..volim stavit sve, i kožicu volim čak
(al ja bih se mogla pretvoriti u paradajz koliko ga volim)
za dinstano...ja bih rekla da je vrijeme za počet davati dinstano djetetu onda kad počne odbijati samo kuhano. kod moje je to bilo s cca 13 mjeseci. dok je htjela kuhano - kuhala sam. varivo može od godinu dana.
13 kol 2009, 13:09
frr, rajčice koje nisu sasvim zrele sadrže solanin (to je ono zbog čega treba gulit krumpirovu koru dobro da ne ostane zelenog). sazrijevanjem solanin nestaje, a sjemenke su zadnje, tj. tek kad je crvena i omekšala i sjemenke gube otrov.
zato djeci treba micati sjemenke, a prije svega davati skroz zrele, onakve kakve nama odraslima nisu baš ukusne.
13 kol 2009, 13:15
fak, ja nikad ne mičem sjemenke za nju...al, dobro, kuham uvijek s tim jako zrelim paradajzima...a njoj dajem samo kuhane...
13 kol 2009, 14:09
http://en.wikipedia.org/wiki/Solaninedobro je eli napisala - radi se o solaninu i, osim rajčica, sadrži ga još i krumpir te balancana (patliđan)
13 kol 2009, 15:40
ok, hvala puno!
14 kol 2009, 00:10
tintilini-ć, čisto za usporedbu - moja će za tri dana napuniti 10 mjeseci, a ovo joj je jelovnik zadnja tri dana
27. dan
doručak: zobene pahuljice
marenda: breskva, jabuka
ručak: riža, proso, bundeva, kapula
28. dan
doručak: zobene pahuljice, jabuka, kupine
ručak: kunić, mrkva, kapula, češnjak, integralna tjestenina
marenda: rižin kreker
29. dan
doručak: ječmena kaša s jabukom
marenda: kupine
ručak: tikvice, krumpir, češnjak, maslinovo ulje
ostalo doji
14 kol 2009, 11:18
eli je napisao/la:frr, rajčice koje nisu sasvim zrele sadrže solanin (to je ono zbog čega treba gulit krumpirovu koru dobro da ne ostane zelenog). sazrijevanjem solanin nestaje, a sjemenke su zadnje, tj. tek kad je crvena i omekšala i sjemenke gube otrov.
zato djeci treba micati sjemenke, a prije svega davati skroz zrele, onakve kakve nama odraslima nisu baš ukusne.
nisam znala ovo za sjemenke
hvala na info
covjek uci dok je ziv
14 kol 2009, 14:58
grožđe - da ili ne?
puno se šprica, zato sam u nedoumici
14 kol 2009, 21:35
uf, ja ga tak malima ne bih davala..dvoumim se i za doru...dobila sam dvije kile domaćeg grožđa, slatko je k'o šećer, al kaže frend da su ga sve skupa 11 puta špricali...
14 kol 2009, 22:16
11 puta??? aj ti, kad kod mene dozori, navrati. naše nije špricano .
nego da priupitam - vidio mali šta ja jedem pa tražio pa mu ja dala, pa bi on to sad stalno: 'Meki', dakle, piše sastav: kukuruzna krupica, pšenične posije, ječmeni slad, sol 0,03% (izgleda ko neki križići, onak smeđi; mm i ja to ponekad jedemo bez jogurta, kao smoki) + cornflakes, tj branflakes. s jogurtom ili acidofilom. tako je to smazao jučer (dala sam mu cijelu porciju), sve mu mu dosadašnje večere pomalo dosadile. kako vam se to čini? buni me što piše niskokaloričan proizvod...doduše, bogat dijetalnim vlaknima. e sad, jel to prenekalorično za malca ili je ok?
14 kol 2009, 23:47
nama je meki zakon - moje ga obožavaju (mm i ja kažemo da je to njihov smoki

)
odličan je u kombinaciji s jogurtom, a i kao grickalica je dobar, naročito za one koji imaju problema s probavom
15 kol 2009, 00:15
što je meki i di se to kupuje..(ja bih to jela, naime). još ak nije slatko....
15 kol 2009, 22:31
ja ga kupujem u konzumu,stoji n onim policama s dijtalnim i 'zdravim' proizvodima. u prozirnoj je vrećici,skroz neugledno izgleda, na zelenoj etiketi ti piše naziv, daklem, Meki. baš super da je to ok i za njega, ful mu se sviđa, a mi to uvijek imamo u kući. ina, hvala za odgovor
16 kol 2009, 13:17
ina, nemoj me

, al od kad smijemo med? ne nadjem nigdje nista
17 kol 2009, 00:20
neću te

smijete vi med, vi ste veeeeliki
17 kol 2009, 00:30
ubijte me sigurno se pisalo tome ali učitava mi stranicu tri gladne godine pa nemam snage pretrazivati.
kako kuhate ječmenu kašu? ina, moze recept s jabukom? naime, fali mi ideja za večernji obrok. vrtim žgance, gris od pira i zobene.
hvala!
17 kol 2009, 08:33
sve isto kao i zobene - skuham na vodi i naribam voće, jedino što ječmene pahuljice moraš prije kuhanja usitniti (ja ih ubacim u vrećicu i prijeđem par puta valjkom preko njih - nemam mlinac

).
dok su mi domaće jabuke bile zelene, malo bih ih prokuhala
17 kol 2009, 13:02
IvaV je napisao/la:ina, nemoj me

, al od kad smijemo med? ne nadjem nigdje nista

negdje sam pročitala da med ne prije 3 godine. ne znam više gdje.