O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
17 kol 2009, 13:54
Ina, draga, još malo o zobenim...
Ja stavim pahuljice u vruću vodu, kad prokuha smanjim vatru, tako to par minuta još vrije, maknem s vatre i ostavim tako stajati par minuta!
Jel to ok? Koliko čekati za voće, da se skroz ohladi, ili?
17 kol 2009, 22:33
...ja zobene pahuljice uopće ne kuham...

zagrijem vodu (čak ni ne prokuham, da se brže prohlade - jel tu nekako griješim

), prelijem pahuljice, i malo izmiksam... ne dodajem voće još (vjerojatno ni neću jeer ga baš i ne voli), ali ako budem, odna ću nešto ugnječiti unutra...
...inače, koristim zobene pahuljice najvulgaris, njemačke Brüggenove
extrazarte Haferflocken, oko 7-8 kn čini mi se pol kile, ima ih svuda knzum, billa i sl.
...ovo je super info za ovaj Meki
17 kol 2009, 22:37
vidim prema tablici da sa 11 mjeseci pise testenina. secam se da je teo kao mali tamanio taranu. ali u sastavu vidim da tamo idu mlijeko i jaja. Onda na kakvu testeninu se misli?
17 kol 2009, 22:53
Pa bit će da se misli na onu bez jaja, jel, ak može Crnac bez jaja, onda može valjd i tjestetnina
Šalim se malo, ali - obična tjestenina bez jaja mislim da nema ništa drugo do vode i pšenice il neke druge žitarice... ono, uzmeš neke makarončiće, špagete i sl i nek zoblje...
17 kol 2009, 23:06
da. znaci moracemo kupovne traziti, nista od bakinih za sada

ali videla sam oznakom - bez jaja ali ja totalna nedomacica ne znam dali ide u njih mlijeko
19 kol 2009, 00:12
ma netrebate kupovne..ako baka zna neka napravi domaće samo bez jaja...samo voda-i brašno...može pšenično ili kukuruzno,i to je to...u svakom slučaju bolje od kupovnog...a stvarno nije problem za napraviti
19 kol 2009, 00:23
o zobenim pahuljicama - kad imam ove lomljene koje spominje podočnjakica, radim na isti način, ali kad imam krupne onda ih stavim u vodu i na ugašenu ploču (najprije sebi skuham kavu

)
sanjo - tjesetenina integralna, bez jaja - samo durum pšenica, ne mora biti mlijeka u njoj
20 kol 2009, 13:11
Opet ja sa pitanjima,naime uskoro idemo u B.i svekrva rece da ce taman biti pilici friski za saru sto me obradovalo ali spomenu i dzigericu ili ti jetricu za sto je ona uvjerena da je super za djecu a ja bas i neznam

mislim ja je volim ali znam da netreba pretjerivati sa njom,eh sad smiju li to bebe uopste jesti??
20 kol 2009, 13:42
nemoj joj davati jetrice. jetra je čistač organizma i time puna nepoželjnih stvari
26 kol 2009, 22:23
Koliko vam bebe piju tekućine sad?
Meni Zara popije po cca 150ml vode kroz dan...brine me da nije gladna pa tako puni želučić...
..kad budem ubacila treći obrok to će vjerojatno biti večera jer ujutro ne može odmah jesti tj. jede prvi puta oko pol 10 do pol 11 pa onda cica pa ručak oko 15...kad da to počnem?
zobene sam uvela, to joj dajem ujutro sa voćem...samo dva dana sam joj dala same pa onda počela mješati sa voćem...
26 kol 2009, 23:13
Noelle, moj ako popije 100 ml kroz cijeli dan, puno je..
Ja isto razmišljam o uvođenju 3. obroka, ali kod nas će to biti poslije doručka...
U biti, sad imamo: oko 7 h cicanje
doručak - oko 9.00-10.00 voće ili voće + žitarice
11.30 - 12.00 cicanje
ručak - 14.00-15.00
i sve ostalo cicanje
Pa mi je najidealnije da mu zamjenim ovo cicanje oko 11.30 sa voćem, pa bi nam to bio međuobrok, jer ionako onda ne pocica baš puno.
U biti, jel ima neko pravilo da li za 3. obrok izabrati doručak, užinu ili večeru??
26 kol 2009, 23:48
Zwerka je napisao/la:Ja isto razmišljam o uvođenju 3. obroka, ali kod nas će to biti poslije doručka...
U biti, sad imamo: oko 7 h cicanje
doručak - oko 9.00-10.00 voće ili voće + žitarice
11.30 - 12.00 cicanje
ručak - 14.00-15.00
i sve ostalo cicanje
kod nas je sve isto jedino što mi više ne cikimo

šmrc..šmrc..pa je umjesto toga adaptirano
i ja pomalo razmišljam o 3obroku jer mi se budi po noći ..pa sam si zabrijala da joj je to za noć slabo(samo mlijeko) nekako sam si pomislila da bi joj bilo možda najbolje dati neke žitarice...što vi mislite
26 kol 2009, 23:57
Moze zitarice ali ne u bocicu. Dakle na zlicu.
27 kol 2009, 00:01
da da mislila sam na žličicu.evo kupila i ja neki dan zobene pa bi mogla malo probat kak će joj se dopasti...javim vam!!!
jedino šta nebinikako ..negdje sam pročitala da je voće preteško za noć i da se jako sporo probavlja..jesam li u pravu??
27 kol 2009, 00:10
Tako je. Voce ne za veceru.
27 kol 2009, 11:04
mamuška, neka me druge cure isprave ako griješim, ali ja mislim da ti noćna buđenja nemaju nikakve veze s glađu..
Eto, moj stvarno dosta jede krute hrane i cica jako puno, preko dana čak i bljucka...
A niti jednu noć u ovih 8.5 mj koliko mi je mali star nisam prospavala u komadu..
Ma kakvi komadi...budi se i po 10 puta ako treba, a nije gladan 100%..
Jedino što se može dogoditi je da joj opteretiš želudac ( citiram jednu meni jako dragu forumašicu

), zato ja nekako nisam za večeru još...
27 kol 2009, 12:01
hmmm..onda smo se mi već dobrano i naspavali jer ona zaspi oko 9-9:30 i do 5-6 ujutro spava i to mislim da se više budi zbog pelene...tad joj napravim bočicu i onda samo nastavi čorku do 8-9sati ...
kad se počinje s večericom?
27 kol 2009, 12:46
mamuška - u postu gore si napisala da bi uvela večeru jer ti se budi noću, a sada da ti spava od 9-9.30 do 5-6. u svakom slučaju, za večeru vam je rano, a kad se odlučiš, onda žitarice za večeru kako ti je već rečeno
27 kol 2009, 12:54
izgleda da nam idu dvojkice...skoro su vani pa je to izgleda razlog buđenja..nočas je tako odspavala kao i večinu noći od kad ne dojimo... ali dobro si me skužila...ni sama neznam...
27 kol 2009, 22:26
danas smo peti dan na zobenima, tj. kombinacijama s voćem (kupina i jabuka)...i probali oslić s krumpirom i mrvom...nakon dvije normalne stolice, večeras je bila jedna dosta rijetka (prepoznah kupine i zobene

) ..da li bi to moglo značiti da joj TA komb ne odgovara ili da je odreagirala na ribu ( poslije ručka je normalno jednom kakila) ?
sutra sam mislila pšenični griz kuhati pa se sad dvoumim..
ina..ječmenu kašu radiš sa pahuljicama ili sa oljuštenim ječmom? nisam našla u mom dm-u, morat ću do bio dućana....
27 kol 2009, 22:29
noelle, vodenkaste pa i smrdljive stolice su česte u vašoj dobi. beba stavlja u usta sve što ulovi i tako unosi mikroorganizme na koje nije još razvila imunitet. ako nema drugih simptoma takve stolice najbolje je ignorirati. tu je još dosta često slinjenje zbog izbijanja zubića i više sline može "poremetiti" probavu.
27 kol 2009, 22:51
Noelle je napisao/la:sutra sam mislila pšenični griz kuhati pa se sad dvoumim..
ina..ječmenu kašu radiš sa pahuljicama ili sa oljuštenim ječmom? nisam našla u mom dm-u, morat ću do bio dućana....
pričekaj još jedan dan s pšeničnim grizom dok se stolica unormali
radim s ječmenim pahuljicama i već sam negdje napomenula - obavezno ih usitni prije pripremanja (najprije sam ih u vrećici usitnjavala lazanjurom, sada koristim suribachi ). i svakako ih malo prokuhaj, budu žilave bez toga
27 kol 2009, 23:31
ok, eli, ina ..tenkju!!
ma zubi su vjerojatno, grebe se po ušima često a to sam negdje naletila da je isto povezano sa zubićima

( mada se ona grebe od rođenja )
29 kol 2009, 11:39
Šta mislite o Kinder Milch Schniti i onim dječjim jogurtima Danonino kao međuobrok??
Mi smo još daleko od toga, al me zanima..
29 kol 2009, 11:41
to su slastice za povremeno davanje djetetu starijem od dvije godine kojem su bake već pokazale čari kupovnih slatkiša.
29 kol 2009, 11:42
Onda s razlogom poludim kad mu šogorica svaki put nudi Milch Schnitu i nikako da skuži zašto sam ja protiv...
29 kol 2009, 12:15
kad se navuku na to ne odustaju od žicanja.
sastav tih slastica nije ono što govore na reklami, već žlica mlijeka, par žlica vode, par šećera i malo margarina.
no imaju one i svoju dobru stranu - idalne su kao sredstvo mita i korupcije ako želiš da ti 3-4godišnjak bude relativno pristojan dok obavljate veliku kupovinu.
29 kol 2009, 20:55
Imam pitanjce, čitam da voće nije baš idealno za večeru, a mi smo to do sada prakticirali, bez nekih većih problema. Kako nas praktički sve žitarice zatvaraju i dalje, a ak nas slučajno i ne zatvore, uzrokuju jako tvrdu stolicu, u nedoumici sam što onda davati za večeru u zamjenu ili barem za promjenu.
Neki dan smo probali jogurt, par žličica, drugi dan još jednom isto par žličica. Čini mi se da mu paše za probavu. Vidjela sam da neki daju palentu s jogurtom za večeru. To bi mi bila sad jedna ideja. Mogu li jogurt kombinirati i s grizevima tipa griz od pira ili pšenice? Ili s prosenim/zobenim pahuljicama?
Što još mogu skombinirati za večeru, a da ne zatvara?

Kako nam je ručak uvijek s povrćem, onda mi je nekak višak i za večeru stavljati povrće.
E da, ako slučajno ima zainteresiranih - prodala bih kuharicu J. Boban-Pejić, Za bebe i djecu, praktički nova.
29 kol 2009, 21:03
žitarice zatvaraju ako su rafinirane. sve integralno ne zatvara. možeš kombinirati svakako, jogurt + žitarice + voće.
ja sam svojoj do godine i po mučkala kombinacije koje ja ni u ludilu ne bi stavila u usta, ali njoj je pasalo.
29 kol 2009, 21:41
Pa nisu li ove razno razne pahuljice koje se kupuju po dm-u i bio dućanima integralne? Čak i na onima koje su baš "pahuljice" (tipa Holleove od prosa) piše da su integralne. A nama i proso zatvara koje kuham iz cijelog zrna.
Budem onda polako sad s jogurtom i otvarajućim voćem kombinirala, samo s voćem nije pomagalo, al možda dodatak jogurta pomogne.
Negdje ste pisali i za onaj "Meki" sa polica zdrave hrane, da i to smije bebica, pa možda i to probamo ak nađem.