Sada je: 23 srp 2026, 21:52.

Sokići s 3 mjeseca?!?!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Sokići s 3 mjeseca?!?!

PostPostao/la Tajana5 » 06 svi 2005, 11:01

Dakle, jucer smo bili kod pedijatrice na kontrolu i cijepljenje s 3 mjeseca.<
>U razgovoru ona kaze:<
>"I sad lijepo poceti sa sokicima."<
>Ja "Vec? Pa preporuka WHO-a je samo dojenje do 6 mjeseci osim ako dijete ne napreduje do
o."<
>(Uz napomenu da Marta uz samo dojenje do
o napreduje, dobivala je redom po mjesecima 740, 1160, 840g.)<
><
>A ona meni ovakvo objasnjenje:<
>"To se prije preporucivalo jer se smatralo da smanjuje postotak alergija. Medjutim, sad imamo sihtu djece koja su bila samo dojena 6 mjeseci pa imaju isti ili cak visi
oj alergija. Znaci to nista ne znaci. Cak se smatra da djeca koja se prije pocnu navikavati na raznu hranu imaju ipak manje alergija....." Blabla.... <
><
>Dalje je pricala o tome kako trebam po malo poceti, samo 20 kapi dnevno vodice u kojoj sam skuhala neko voce, da se dijete navikava... Kao da to trebam pomijesati s vodom ili sa cajem koji joj inace dajem. Blenula je kad sam rekla da joj ne dajem niti caj niti vodu.<
>Ja nisam bas za to... <
><
>Kaj vi velite? Jeste li imale slicnih "preporuka"?<
><
><
><
> <i></i>
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Sokići s 3 mjeseca?!?!

PostPostao/la Tania » 06 svi 2005, 11:29

Zvuči mi kao pedijatrica kod koje sam ja odvela dijete prvi put na pregled. <
><
>Savjet: promjeni pedijatricu i nađi neku s kojom ćeš se slagati po glavnim pitanjima. Jer, ako ti već sad baljezga, možeš misliti kako će tek kasnije.<
><
>Ja do svoje imam pola sata vožnje a do prve sam imala 3 minute pješice, ali mi nije žao, žena je fenomenalna. <
> <i></i>
Tania
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buba » 06 svi 2005, 11:32

Ne slusaj pedijatre vec sebe i svoje dijete! Meni moja vec 2 mjeseca govori kako trebam B. davati rizolino jer se budi po noci. Ja mu jos nisam nista dala, pedijatrica se cudi jer ce kao bolje spavati, ali dok on napreduje mislim da mu ne treba nista.<
>Koliko vidim, i tvoja Marta super napreduje, ja ne bi pocela s dohranom, 3 mjeseca je ipak mala bebica.<
>A sto se tice alergija, mislim da je prije o
nuto, bebin nerazvijem organizam jos nije spreman na krutu hranu i mislim da ce se prije razviti alergije ako se prerano krene s dohranom. Zar nisu preporuke ako je netko u obitelji alergicar da se krene sto kasnije s dohranom (ne prije 6.mj.)? <
>E 13.01.2003.<
>B 15.12.2004.<i></i>
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dunja » 06 svi 2005, 11:37

Meni je upravo pedijatar dao preporuku da do 6 mjeseci samo dojim, ali ima pedijatara i pedijatara. Mislim da je stvarno prerano početi s bilo kakvom dohranom već sa 3 mjeseca, a nama je preporuka bila ne voće nego rižine pahuljice, i stim smo krenuli sa nepunih 6 mjeseci. <i></i>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2005, 11:47

Pročitaj šta su cure napisale na topicu 'kvaliteta mlijeka' o preporukama glede dojenja i početka dohrane, isprintaj i odnesi to svojoj pediatrici .<
> <
>Lukas 10.12.2003 <
><
><
><
><
> <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la kalea » 06 svi 2005, 16:39

Meni je pedijatrica bila rekla nešto slično, da su najnovije preporuke da se s dohranom započne između 4. i 6. mjeseca života, iz istog razloga (manje alergija). Po meni to znači da se može početi i s 4 mjeseca i sa 6 mjeseci, ovisno o tome kad mama procijeni da je dijete spremno za dohranu. Ali s 3 mjeseca ? ožujak 2004<i></i>
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tajana5 » 07 svi 2005, 00:33

Tenks cure.<
>Zakljucak - od pedijatara nis koristi.<
>Mozda stvarno i isprintam ono s topica "kvaliteta mlijeka" i odnesem pedijatrici pa nek si cita...<
>Ja Marti jos ne dam nis! A i doo
o cu si razmislit hocu li joj pocet davat s 4 mjeseca ili cu lijepo cekat 6...<
>A pedijatrici... <i></i>
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la djecakovamama » 07 svi 2005, 01:14

Ja nisam imala slicnih preporuka, ovdje su valjda malo osvjesteniji po pitanju dohrane, cak su sokove uvijek savjetovali sto kasnije, vec zapocinjanje dohrane sa mrkvicom i rizom (ja sam pocela sa punih 6mj sa mrkvicom, poslije sa ostalim povrcem).<
>Da bi bila mirna, trebala bi imala povjerenje u pedijatricu koja ce ti lijeciti dijete - kako ce tromjesecnoj bebi dati sok, tako vam jednom moze najobicnije virusno curenje nosica lijeciti nepotrebnim antibiotikom; probaj se raspitati o nekom drugom, bar bih ja tako<
><
>Ako beba ima neke predispozicije za alergiju, onda se svakako preporucuje dohrana sto kasnije, a uvodjenje riskantnih namirnica puno, puno kasnije; znam slucajeve kad je beba od 12 mjeseci reagirala na npr citruse, a sa tri godine vise ne.<
><
> 13.6.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la patkica » 08 svi 2005, 17:21

Jedna od glavnih zabluda je da pedijatri znaju puno o dojenju i dohrani i cesto svojim povrsnim savjetima ili izbezume roditelje (ako su dovoljno informirani pa se imaju na osnovu cega zbuniti) ili ih navedu na totalno cudne postupke <
>Ja imam super pedijatricu, u svim pogledima, jako smo s njom zadovoljni. Ali - Sto se klope tice - samo bi pitala jel jos na prsima, nije nis komentirala, predlagala mi je prokuhane vode i sl, al usput, a tablica dohrane koju mi je dala bila je koma . Srecom, ja sam za sve to bila do
o potkovana i informirana pa nisam ni o
acala paznju, a ona nije inzistirala nego samo usput (pa ukrivo ), pa smo si ostale do
e. <
><
>Neke stvari (koje nisu medicinske) danas stvarno mozes naci, procitati, odluciti i sama tj. vi sami roditelji - imas svoj instinkt, poznajes si sama dijete, vidis da super napreduje i da nema razloga za zurbu. <
>A ovo sto ti je rekla za alergije , mislim, stvarno sam svasta cula, al ovo jos nisam. <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Krkica » 09 svi 2005, 10:55

A, eto dokazaaaaaaa /jos nazalost/, da ima svakakvih i bilokakvih pedijatara!<
><
>Ovo za alergije mi zvuci nevjerojatno (btw, bas imam primjer deckica koji je tek sad s 2 godine izreagirao na citruse koje mu je mama tek sad prvi put dala, sto bi bilo da mu je dala recimo s 6 mjeseci )...<
><
>Ako dojis, a dojis, beba do
o napreduje, a vidim da napreduje, mislim da se nemas gdje zuriti. Pa to je jos sasvim mala beba. A, ti famozni sokici, mislim, o tome isto imam misljenje. M. je pio samo vodu. Probala ja dat i sokove, al mu nikad nisu bili bas nesto fini. I dan danas kad je zedan, trazi vodu. Veli da je voda zakon. I meni je to bas drago. Nisam od onih roditelja koji djetetu nesto uskracuju, dapace, ja mu dam da sve proba, a on sam odluci sto je fino. Da hoce pit sok, dala bih mu sok.<
><
>Ovako maloj bebi, nist osim vode ne bih ponudila. Mislim, dojenje+voda kad krenu vrucine. Ak je bebica zadovoljna, a ti to najbolje vidis i znas, cemu natankavanja sa slatkim? <i></i>
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la putnica » 09 svi 2005, 13:07

Vidim da se tu spominje voda<
>Quote:Mislim, dojenje+voda kad krenu vrucine<
>pa me zanima - sto nije preporuka da se ne dodaje ni voda uz dojenje? <
>Naime, taman zadnjih dana slusam mamu kojoj su neke poznanice (mame bebica od oko 2 mj.) rekle da im je pedijatar u ZG preporucio da daju vodu izmedju o
oka i da su im bebe super mirne. E, sad bi ona da i ja to probam. <
>Da vam malo pojasnim - moja Nera je pravi sisavac tako da bi ona sve probleme rjesavala sisanjem (sta god joj smeta - treba li podrignut, pokakit se ili je boli trbuscic ona bi sisala). To nije bio neki problem (bila je cesce na prsima) sve do svojih mjesec dana kad joj je precesto sisanje pocelo smetat - jela bi i vristala! Od tada sam, prema preporuci patronazne sestre i pedijatrice, pocela pazit da ne jede cesce od 2 sata (i to je rijesilo problem placa pri dojenju i jako smanjilo bljuckanje "jogurta" - vec o
adjenog mlijeka). I sad kad pocne plakat prije nego su prosla ta 2 sata ja joj uvalim nekako dudu varalicu i ona se smiri, a mama predlaze da joj pokusam tad dati vode. <
><
>Znam da je ovo malo , ali bas me zanima vase misljenje. <
><
><
><
>Nera - 28. 03. 2005.<i></i>
N 2005. R 2007. A 2012. M 2015. M 2017.
moj kromosom ljubavi

Ja lutam presretan ovom divnom zemljom il' kiša pada il' sunce sja, ja uvijek dobre sam volje, uvijek radosno pjevam, u mom srcu tuga neće naći stan... (Sv. Franjo Asiški)
putnica
Meštar za slučajnosti

PostPostao/la tanjabb » 09 svi 2005, 13:19

Putnica, ja joj ne bi davala nikakve vode jer samo mlijeko na početku dojenja je vodenasto pa može time ublažiti žeđ (ako je u tome stvar).<
>Lukas je bio isključivo dojen do 6 mjeseci plus par dana, vodu sam mu ponudila tek kad smo počeli s dohranom a to je bilo sredinom 6mj. Iako je tada znalo več biti jako vruče i on se dosta znojio uvijek je radije dojio nego pio vodu kad je bio žedan.<
>Dok vani ne budu tropske vručine ja ne bih uopče razmišljala davati vodu Neri, a onda prosudi sama. <
>Lukas 10.12.2003 <
><
><
><
><
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la lastavica » 09 svi 2005, 14:22

Quote:Mislim, dojenje+voda kad krenu vrucine<
>ja nisam davala nikakvu vodu sve do početka dohrane, a rodila sam jednog od onih ljeta kad su vrućine krenule već u 5 mjesecu. racica 2002.<i></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la patkica » 09 svi 2005, 22:41

Iskljucivo dojenje iskljucuje apsolutno sve, pa cak i vodu. Nema potrebe za dodatnom vodom, cak i u vrucinama, jer je upravo to prvo mlijeko pri pocetku podoja vodenasto - za zedj, kao sto je cini mi se Tanja vec napisala. Dogodit ce ti se mozda da je beba "nervozna", pa joj das sisu, pa povuce jednom dvaput i pusti - uzme si malo ako je zedna. Cak i u pocecima dohrane nije tak bitno da se daje voda (i tada je sisa glavni izvor svega) - moze se poceti cisto radi ucenja pijenja, al prije toga zaista ne treba. <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la kalea » 09 svi 2005, 23:46

Ja bih samo dodala da u malim količinama i kad krenu vrućine, bebi od 4-5 mjeseci neće ni štetiti.<
><
>edit: mislim na vodu <i>Edited by: PetraF at: 9/5/05 23:47<
></i>
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la djecakovamama » 10 svi 2005, 10:26

Mozda i nece stetiti, ali je nepotrebna, mislim voda<
>Mi poceli s vodom kad smo poceli i sa dohranom - s tim da je popio nakon "rucka" jednu malu zlicicu i tako negdje do osmog devetog mjeseca ... tad bi popio i koju zlicicu vise 13.6.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Maslacak » 12 svi 2005, 02:59

Negdje sam citala da voda ispire zastitni film koji se stvara ako je beba iskljucivo dojena.<
> Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kalea » 12 svi 2005, 21:12

Maslacak, kakav zaštitni film? ožujak 2004<i></i>
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

zastitni film

PostPostao/la Tajana5 » 18 svi 2005, 20:44

Petra - i ja sam cula za zastitni film. Navodno, kad beba doji po unutrasnjosti crijeva se stvara zastitni film od nekih sastojaka u mlijeku pa se to onda ispire s vodom ili sa cajem ili bilo cime drugime. <
><
> <i></i>
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: zastitni film

PostPostao/la LedinaMama » 19 svi 2005, 09:09

Zastitni film na crijevima stiti bebu od infekcija.<
><
>Negdje sam procitala da bilo sto sto beba dobije (cak i zlicica vode) osteti taj zastitni film i potrebno je tjedan do dva iskljucivog dojenja da bi se bebina crijevna flora vratila u normalu. Sad mi je zao sto ne znam izvor tog podatka, trebala ih potraziti.<
><
>Glede vode uz dojenje: kad je Leda imala 1 godinu i 8 mjeseci, uzela sam mjesec dana godisnjeg odmora. Ona je iskoristila priliku i cijelo to vrijeme skoro iskljucivo dojila, znaci uz dojenje bi dnevno pojela samo pola kruske! Bila je grozna vrucina i bilo me strah za nju, ni piti ni jesti nije htjela, a tih pola kruske bih joj uspjela ugurati setajuci ulicom, uz igru. Uvijek bih ponijela cijelu krusku u nadi ... Vjerojatno bi i tada dojila, ali joj je bilo zanimljivije biti s djecom, nego uz mene, pa je pristala na tu jadnu krusku (probala sam i s drugom hranom).<
><
>Moram li napomenuti da se nije razbolila? Nije nesto ni napredovala na tezini, ali ni sada kad ne doji ne napreduje nesto posebno (ima 14.5 kg). <
><
>Jedino, nakon sto sam se vratila na posao - mastitis. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.