Postao/la gold dust » 30 sij 2006, 12:24
sorry, moram malo 'protiv struje'... i prvo da se izjasnim, dojila sam sve troje svoje djece (prvo dijete, doduse, samo nekoliko mjeseci, ali ne zbog nedostatka mlijeka, vec sasvim desetih razloga. jos dojim trece, i to vec dvadesetiprvi mjesec). to mi je svaki put bilo nesto najprirodnije, sto se podrazumijeva: rodis, dodje ti mlijeko, i dojis. za razliku od vecine novih mama, niti prvi put nisam strahovala da necu imati mlijeka. i zaista, mlijeka je bilo. i prvi i drugi put, i bebe su oba puta izvrsno napredovale SAMO na cici. i mozete pretpostaviti da sam nakon ta dva dojenja ja spadala u one mame koje su samouvjereno pricale kako svaka mama moze dojiti ako ima volje, educira se i potrudi se... ali sad sam, naprotiv, mnogo opreznija i ne dajem olako takve izjave. zasto?<
><
>jer treci put kod mene NIJE bilo tako (vec sam negdje na forumu o ovome pisala, ali sad cu opet). unatoc mom prethodnom do
om iskustvu, unatoc svemu sto sam u medjuvremenu naucila, unatoc tome sto sam od pocetka sve radila kako treba - beba (rodjena u terminu, zdrava) je tek nakon tri tjedna vratila porodjajnu tezinu. osim toga, danima nije kakala (a u prvim mjesecima je ucestalost i kolicina stolice BITAN pokazatelj dobija li beba dovoljno hrane!!). nakon dva i pol mjeseca takvog navlacenja (za koje vrijeme smo svaki tjedan isli pedijatrici na vaganje) beba je jedva skupila +1kg u odnosu na porodjajnu tezinu, i tada je pedijatrica odlucila da je potrebno dodavati joj adaptiranog mlijeka. to smo i ucinili, i moje je dijete na kombinaciji cica/adaptirano napokon pocelo napredovati kako treba . dojim je jos uvijek, debelo u drugoj godini zivota <
>danas na ta dva i pol mjeseca gledam kao na neki opasan eksperiment kojeg ne bih mogla i ne zelim ponoviti i nikome ne bih savjetovala da se u slicnoj situaciji ponasa kako sam ja.<
><
>mene vise nitko ne moze uvjeriti da je potpuno svejedno dobije li beba u mjesec dana na cici 2000 ili 500 grama (naravno, pod uvjetom da u oba slucaja mame doje na zahtjev, po svim pravilima za uspjesno dojenje, i da su bebe donosene i zdrave), a jos manje da to ovisi samo o bebi i koliko ona mlijeka za sebe treba i hoce navuci. znam da cu s ovom tvrdnjom vjerojatno izazvati negativne reakcije, ali vjerujte mi, istrazivala sam i nisam naisla na nista sto bi me dokumentirano razuvjerilo.<
>edit: eh da, navala mlijeka? nisam to dozivjela nakon treceg poroda, unatoc stalnom nacicavanju i primjeni raznoraznih nacina za poboljsanje laktacije.<
><
>to je bilo moje iskustvo. a sad, mrdji, totalno on-topic: ne, ne moze se reci da SVAKA mama ima dovoljno mlijeka. uistinu postoje neki mali postoci majki (razliciti izvori navode razlicite postotke) koje iz opravdanih fizioloskih ili zdravstvenih razloga ne mogu dojiti.<
><
>a sto se tice tvoje poznanice, trebalo bi vidjeti na osnovi cega je ona zakljucila da nema dovoljno mlijeka, pa onda izvoditi daljnje zakljucke. <i>Edited by: gold dust at: 30/1/06 11:30<
></i>