Sada je: 26 srp 2026, 00:46.

Je li istina?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Je li istina?

PostPostao/la Jullishka » 16 kol 2007, 23:11

Slušam i čitam svakakve priče oko dojenja i majčinog mleka, i što je najstrašnije ponekad su to tekstovi medicinskih ustanova, uglavnom, svi različitog stava. U principu me zanima sledeće: dali je istina (ako neko zna) da dojenje "nema smisla" posle 9 meseca u životu? Kao, više nema te hranjivosti i slično...Ja planiram i dalje da dojim, ali me zanima stvarno koja je istina?
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la eli » 17 kol 2007, 00:04

nije istina.

tvoje mlijeko sve do početka kraja (onda kad ne budeš više dojila svakodnevno i kad postane slankasto) ima istu hranjivu vrijednost. rastom djeteta, to što dobije iz mlijeka nije dovoljno da zadovolji njegove potrebe pa mlijeko predstavlja sve manji udio u ukupnoj hrani i naravno da značaj podoja nije isti kao kod isključivo dojenog djeteta. to što se hrane tiče.

tu je i emocionalna komponenta. dojenje bitno dokle god ga dijete traži.

i ono, po meni najvažnije za velike sisavce, što nikakva hrana ni maženje ne mogu zamijeniti - antitijela koja dobiva od mame, čiji je imunološki sustav puno zreliji od djetetovog i štite ga od komplikacija svih bolesti sa kojima je mama došla u doticaj. naravno, to ne znači da dijete ne može dobiti npr upalu uha, ali tok bolesti je drukčiji. brže prođe. najbolji je učinak kada su mama i beba skoro stalno skupa i izloženi istim miroorganizmima, ali i ako nisu, dio tih antitijela nije za specifičnu bolest (ne mogu se sjetiti medicinskog naziva).
kako dijete manje sisa, udio antitijela u postotku se povećava.

dok god oboje uživate u dojenju, a škola je još daleko, ne opterećuj se njegovom dobi. možda sam prestane, možda ti za godinu, dvije ili tri shvatiš da ti je "prevelik" pa kreneš u odvikavanje. vrijeme će pokazati.

uživajte jer djeca tako brzo narastu. :cry:
eli
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 17 kol 2007, 09:36

Eli :5
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Jullishka » 17 kol 2007, 10:22

Hvala eli, ne nameravam uskoro da prestanem, ne samo zbog svega onoga što si navela, već i zbog samog tog osećaja kako se "volimo" kad smo zagrljeni i mazimo se....to je nezamenljivo!!!! :3srca
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Arkana10 » 17 kol 2007, 10:38

Eli je sve rekla - nije istina!
Dojis dokle ti i tvoj Vanja zelite. Na zalost puno pedijatara nije educirano po pitanju dojenja. Imas ove stranice, imas puno na lll.org, na kellymom i sl.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la sretnamama » 17 kol 2007, 13:43

Potpisujem Eli.
sretnamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jukica » 17 kol 2007, 22:34

Ja sam isto čula od nekih "baba" da dojenje poslije 1 rođendana djetetu ne koristi,a majci kao šteti :stup .Zaista smiješno.
Zadnji mjesec dojenja sinčića,podoj se sveo na svega jedan dnevno.Te iste babe su mi govorile kako mu mogu davati staro mlijeko koje dugo stoji,bit će mu loše :stup .Moje dijete je i sa jednim podojom bilo sasvim zdravo :mah
jukica
rađam djecu u XXL veličini

PostPostao/la andjelak » 19 kol 2007, 19:38

kako sam s guštom pročitala elin odgovor, a i vas ostalih koje dojite..... jer i meni već dosta njih govori da zašto je još dojim, a ja samo odgovorim - zato što obje u tome jaaaaaaaako uživamo...... namjeravam dojiti Anđelu koliko god ona to bude htjela ( naravno, neke granice ipak postoje, da ne dođe kući poslije škole i kaže: mama, dobila sam peticu, daj ciku :mrgreen: ) .... ona sad ciki noću (zapravo, rano ujutro oko 5-6) jednom, pa oko 8 sati prije nego se digne, pa oko 16h prije popodnevnog spavanja i navečer prije nego zaspe......sve donedavno je cikila i oko podne prije spavanja, ali sam to teška srca ukinula jer idem uskoro raditi..... i zato, drage moje, dojite, samo dojite :dj .... jer kao što eli napisa - tako brzo odrastu..... i još nešto - u ovih godinu dana nije ni nikakve boleštine dobijala, osim jednom-dvaput laganu febricu kad bi viroze bile u điru..... ali, onda bih ju pojačano dojila i sutradan bi to otišlo ko rukom odneseno :3srca
Anđela, moj anđelak 11.08.2006.

Toni, mali bjaco 14.07.2009.
andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 19 kol 2007, 20:43

a vidis, moga je tatu njegova mama dojila jako dugo (moja mama se nekad zeza da je to bilo “do prvog razreda osnovne skole“ :lol ).
znaci, ona (baka) bi spadala u neku stvarno staru skolu, kada zene nisu tak lako dolazile do kravljeg ili nekog drugog mlijeka, i jedino kaj su imale od mlijeka je bilo ono njihovo.

a onda je dosao “dr.spock i moderna skola pedijatrije“, i odjednom sve suprotno: sto prije prestat dojit, dijete odmah u svoju sobu,...

julishka, samo ti slusaj svoje srce i radi po svome.
i na kraju da je stvarno to istina, da to mlijeko vise nema smisla jer nema hranjive vrijednosti, dijete u dobi od 9mj vec je dobrano na dohrani, a ne samo na mlijeku. pa mu to mlijeko dodje kao jos jedan izvor tekucine i emocionalni kontakt s mamom.
a ovo zadnje vrijedi neizmjerno puno :3srca
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kriss » 21 kol 2007, 16:50

Adrian sa uzivanjem sisa vec 17,5 meseci, a moram da kazem kako nikada nije bio bolestan, dok sa druge strane znam mnogo dece njegovog doba koja su vec primala i antibiotike . Ne nameravam da prestanemo :juhu
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Cicko » 22 kol 2007, 09:31

Ja sam jučer eto sa 15 mjeseci dojilačkog staža zaradila mastitis :nepitaj sama sam kriva za to, ali doktorica na hitnoj koja me primila radi davanja atb, pohvalila je i mene i A.i rekla neka samo dalje nastavimo, niti slučajno da zbog ovog i pomišljamo prestati.

A kako nama to ide, i mi bi mogli do 1.razreda, stvarno uživamo, i puj puj najgora boleština u njegovom životu je bila trodnevna viroza kad su vladale po zimi, uz samo lagano povišenu temperaturu.
Mislim da je to dovoljan pokazatelj da je ipak koliko toliko zaštićen antitijelima

:3srca
Naš život dobio je drugu dimenziju 18.05.2006.
Od tog dana znamo samo za ljubav, a to je naš Antonio.

Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više!

"Mama, ti si moja najveća zvijezda!"
Cicko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamarka » 22 kol 2007, 12:01

sve što je prirodno - ima smisla!

(osim dlaka na nogama :mrgreen: )
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 22 kol 2007, 12:11

mama, dobila sam peticu, daj ciku
:mrgreen:

Točno sam si predočila ovaj scenario.:rolf
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la VIPmama » 22 kol 2007, 12:41

A ja upravo čula za jedan slučaj gdje je dijete prestalo u prvom polugodištu prvog razreda :mrgreen: :cool
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la Mgrubi » 22 kol 2007, 12:56

moja još sisa (18mj)
znate li da u Kuranu stoji da je dojenje potpuno tek s 2g?
inače moja baka je dojena do 5g, ostatak stare garde do 3-4
normalno je dojiti dijete dokle to želi, ostali primati doje svoju mladunčad do ispadanja mliječnih zubi, pa bi po mom bila gornja dobna granica ispadanje tih zuba
;-)
slika
Mgrubi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mgrubi » 22 kol 2007, 12:57

bubamarka je napisao/la:sve što je prirodno - ima smisla!

potpisujem :mrgreen:
slika
Mgrubi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 22 kol 2007, 13:00

slažem se sa mgrubi.

vipuška, ti se to tješiš? kako ide kod vas?
eli
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 22 kol 2007, 14:12

pa samo se tješim :cool
sve po starom naznake prestanku nema.
On je, kaže, veliki, a mali je kad traži cicu :roll:
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la eli » 22 kol 2007, 14:13

a kakva je noć?
eli
Sveta krava

PostPostao/la olja » 06 ruj 2007, 16:36

bubamarka je napisao/la:sve što je prirodno - ima smisla!

:5
ovo zasluzuje da se nadje u zbirci najboljih svetskih grafita!!

sorry za offt, morala sam - ovo je nesto najbolje sto sam procitala u skorije vreme!!

Dojimo jos (11 meseci) i ne nameravamo prestati dok god i njoj a i meni to predstavlja zadovoljstvo i uzivanje.
A babe, nepoznati "dobronamerni" prolaznici, susedi, rodjaci..... pricaju - a ja ne slusam :cool - samo osmeh na lice i teraj po svom - naravno da mamino mleko ne moze da steti!!
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la BeBach » 09 pro 2007, 01:13

...i mi još dojimo (17 mjeseci na vratima kuca) :) ...on uživa u tome, a ni meni nije problem :) ....ja baš nisam osjetljiva na mišljenje okoline o mom "jošuvijeknom" dojenju...ta ne doje ga oni nego ja! ....na pitanje do kad mislim dojit....uvijek kažem da ću ga dojit dok mu ne postane neugodno :) ...zato se ja sa svojom babom uvijek lijepo napričam o dojenju....ona ima 87 godina i oduševljena je što tako dugo dojim jer kako kaže i njezine su već naveliko hodale i same dolazile po "mamin obrok" :) ...važnost dojenja za imunitet bebe je ono što me najviše motivira...uz onaj lijepi osjećaj koji imaš kad ti je beba tako spokojna u krilu :) ..
Toni 14.07.2006
BeBach
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 pro 2007, 06:52

Ja sam bila od onih "zadrtih" i zvocala sam mojoj sestri koja je svoju cerku dobila pre nego ja mog prvog sina, a bila je izrazito mrsava, pa smo se plasili za njeno zdravlje, ma zasto doji svoju cerku a vec joj je dve godine.

Kajem se zbog toga vrlo cesto, jer kad je moj Stefan presao godinu dana (u mojoj glavi zamisljenu granicu za prestanak dojenja), tek tad sam shvatila da ta granica nema apsolutno nikakvog smisla.

Stefan je sikio do 2 godine i 4 meseca i prestao kad je on hteo.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mama deja » 09 pro 2007, 13:55

Stefanova_mama je napisao/la: jer kad je moj Stefan presao godinu dana (u mojoj glavi zamisljenu granicu za prestanak dojenja), tek tad sam shvatila da ta granica nema apsolutno nikakvog smisla.

Upravo se to i meni dogodilo,uopće ne znam kako sam si mogla postaviti takvu granicu,godinu dana :conf
Iva će skoro 20 mjeseci i uopće ne pomišljam na kraj a ni ona :3srca stvarno uživamo obje :3srca
Sunčica mamina 04.06.
mama deja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ella roo » 09 pro 2007, 15:42

Ima još jedna prednost dojenja, barem ovdje.
Ja sam paničar, priznajem i svaki put kad bi Hana nešto pokupila i dobila visoku temperaturu, mi bi trčali na pedijatriju.
Od svih koji su tamo dolazili na pregled, moju kćer nisu nikad ostavili na odjelu.Zašto?
Jer sam uvijek naglašavala da ona sisa, a kad je bolesna, samo sisa.
Nešto prije drugog rođenda smo bezbolno prestali, čisto zato da se meni ciklusi ustabile, pa da mogu u novi postupak.
Svim dojilicama :mah .
"Would you like to try an Australian kiss? It is just like a French kiss, but down under."
ella roo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Schlatka » 09 pro 2007, 16:27

Ja sam prvo kad sam rodila rekla da dulje od 6 mj. nema šanse da dojim.
Onda se približio 4 mj., pa 6 mj., a meni nije padalo na pamet prestati.
Onda sam rekla... do godine dana i bok.

Ali prošao je rođendan, a mi smo još sikili.
Onda sam ja počela raditi, pa sam rekla da ne može dijete toliko šokova odjednom. Mame nema 8 sati na dan i još da mu siku uzmem.

Onda nakonšto je navršio godinu i pol je krenuo u vrtić. Pa su mi opet svi rekli nemoj ga sad forsirati, u šoku je jadnik.

Onda je navršio dvije godine, pa smo se krenuli učiti na tutu (neuspjelo).
Uglavnom, prije dva tjedna je prisilno jadnik rekao zbogom siki, jer je morao kod bake na nekoliko dana :mrgreen:
Dakle 2 godine i 3 mjeseca.

A rekla sam da neču dulje od 6 mjeseci.
I nema mjesta gdje nas ne pohvale radi toga. Svugdje nam govore da je to super. :drink
Take my advice. I don't use it anyway...
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kriss » 09 pro 2007, 16:29

22 meseca i nesto malo dana, a sisa i dalje :mrgreen: .
Htela sam pitati iskusne mame kada dete pestane da sisa koliko bi trebalo cekati do nove trudnoce? (Mislim zbog kalcijuma)
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Schlatka » 09 pro 2007, 16:30

Jao OT totalni, ali ne mogu odoliti.
Pa ti imaš Tullija!!!! Mi smo obožavatelji totalni :juhu :mah :mrgreen:
Take my advice. I don't use it anyway...
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 09 pro 2007, 17:19

kriss, budući da ti je adrian prvo dijete i ako si zdrava, kvalitetno se hraniš i daleko od klimaksa, ne trebaš uopće čekati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 09 pro 2007, 17:59

moja zna i sad ponekad zatražiti siku. :mrgreen: za koji dan punimo 4 godine. to što smo prestali s 2 mjeseca, to nek vas ne zbuni. :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kriss » 09 pro 2007, 20:23

(Schlatka :mrgreen: nista bez Tulija)
Eli, ishrana mi je raznovrsna i kvalitetna, ali ne bas redovna. Uzimam sumeci kalcijum jer sam imala nekih problema sa zubima poslednjih godinu dana.
Znaci, ako bi Ada sisao npr dve godine, i ako odmah zatrudnim, pa i drugo dete dojim dve godine, to bi bilo 5,5 godina gubljenja kalcijuma. Nije mnogo?
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.