O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

raspored dojenja na cicama

12 ožu 2012, 16:45

ne znam kako nasloviti, mozda nisam bas pogodila dobar naziv topica :/

imam dojilacnog staza ali se opet pitam....zanima me, ili bih da mi se potvrdi, znam da bi bebac trebao cicati na istoj ici unutar 2,5-3 sata, e sad, ako je na jednoj dobrano saugao unutar ta 3 sata, a onda npr spavao ili malo cicao sljedeca 3 sata na drugoj, kak onda racunam ta 3h koja treba provesti na sljedecoj cici...otkad pocne cicati pa dok ne osjetim da je na njoj dosta cicao ili kako? Joj, jesam postavila pitanje...ovak, npr. ako smo zavrsili sa dojenjem na jednoj u 12h a on na drugoj poceo cicati tek u 15h, ili ranije ali skroz slabo... vracam ga onda na tu drugu do cca 18h?
Znam da zavisi od dobi, od niz faktora ali pravilno bih rasporedila podoje a i da mi je da stigne do onog masnijeg mlijeka pa se pitam radim li kako treba... :/
Moze li se skuzit moje pitanje ili je totalno konfuzno :ajme , ne zamjerite!

Re: raspored dojenja na cicama

12 ožu 2012, 17:24

kompliciras :dada

kuzim te sto kazes, ali postoji razlika od podoja do podoja - pogotovo sto su oni stariji. je li on u cugu pocicao cijelu cici ili samo potegnuo cug - to ti moras znati.

ovo za nuđenje iste cice unutar 2 sata je inace bitno, ali posebno je jako bitno za vrijeme skokova i nacicavanja (rast zubica ili nesto slicno kada traze cicu iz drugih - nenutritivnih razloga).

najbolje ces znati sama kada dati koju i za koji podoj ti vrijedi koje "startno" vrijeme!

12 ožu 2012, 17:25

i ja se tako nešto pitam....i radim metodom pokušaja i pogrešaka.
i stalno brojim, gledam na sat, spavam sa satom na ruci...

ja računam isto po 2- 2,30 (do 3) sata na jednoj ciki.
tako da npr. počne jesti desnu u 9 i onda malo jede, pa zaspe, pa se probudi u 9,45 i onda mu opet dam tu istu. pa istu, desnu, jede do 10,15. ako prestane, malo se igra, pa dalje vidim da je nemiran istu desnu mu dajem do 11-11,30. to sam baš pazila u prva 2 mjeseca života da sam sigurna da je došao do masnijeg mlijeka.
od 11,30 do 13,30 nastojim da jede lijevu.
i onda se pitam ako je jeo od 11 do 11,30 lijevu, ali slabo, nedovoljno, i spava do 15, da li da se vraćam na istu lijevu ili mijenjam na desnu? čini mi se ispravnije da dobro pojede lijevu... ili griješim?

sad kad vidim da je dobro sisao i jako vukao, i ranije, prije isteka tih 2 sata, mu dam drugu.

olja2208 je napisao/la: npr. ako smo zavrsili sa dojenjem na jednoj u 12h a on na drugoj poceo cicati tek u 15h, ili ranije ali skroz slabo... vracam ga onda na tu drugu do cca 18h?

ovo misliš da je npr. spavao od 12 do 15? onda će se u 15 sati vjerojatno probuditi gladan i jače izvući, pa bi mu ja drugu dala u 17.

jesam li dodatno zakomplicirala?

12 ožu 2012, 18:11

mrs. eastwood je napisao/la:najbolje ces znati sama kada dati koju i za koji podoj ti vrijedi koje "startno" vrijeme!
:dada nema mi druge, al' ono, uvijek se pitam jesam li ga predugo drzala na istoj ili prebrzo dala drugu :/
hvala puno!

april je napisao/la:i stalno brojim, gledam na sat, spavam sa satom na ruci...
x i ja ovako!
april je napisao/la:čini mi se ispravnije da dobro pojede lijevu... ili griješim?
i ja mislim, odnosno ja u tom sl. nudim opet lijevu pa tek nakon toga desnu.
april je napisao/la:ovo misliš da je npr. spavao od 12 do 15? onda će se u 15 sati vjerojatno probuditi gladan i jače izvući, pa bi mu ja drugu dala u 17.
:dada ovako nekako i radim ali da provjerim, radim li kako treba.

13 ožu 2012, 18:10

Ja sam se tako mučila satom sa starijim, pitala se ista pitanja... Onda su mi cure na rodi rekle nek se opustim i ravnam po njemu. Njemu je vrlo brzo postalo predugo biti 2 do 3h na istoj dojci, sa 3, 4 mjeseca recimo on bi ispraznio i obje tijekom jednog podoja, u to vrijeme je i vidno bujao (za razliku od prvih mjesec, dva). Onda se to opet malo opustilo kasnije.

Prati njega, pipaj dojke, vidi je li zadovoljan, imaš li dojam da je "dovoljno" popio. Što su veći, to je i bolji "cug" i brže isprazne dojku, kako jače vuku tako i puno brže krene "masnije mlijeko", tako da se to sve relativizira.

14 ožu 2012, 18:48

thnx!
Diami je napisao/la:Što su veći, to je i bolji "cug" i brže isprazne dojku, kako jače vuku tako i puno brže krene "masnije mlijeko", tako da se to sve relativizira.
:dada ma da, pratim ga, znam da ovo sve zavisi i od dobi.
Odgovori