Drage moje,htjela sam vam ispričati moju priču o neuspješnom dojenju nakon prve trudnoće,pa bih vas zamolila za pokoji savjet jer nam u 8. mjesecu stiže mala djevojčica,a ja stvaaarno želim dojiti.
Toliko me strah novog pokušaja dojenja,da vam to ne mogu opisati,tj. strah me da mi opet neće ići i da nikada neću vidjeti kako je to biti povezan sa svojim djetetom na taj način i hraniti ga od svojega tijela,što je po meni najveći blagoslov svakoj mami..
Dakle,u prvoj trudnoći mi je kolostrum počeo curiti već u 3. mjesecu,a kada sam rodila imala sam mlijeka ko u priči.Pošto novo rodilište u Sisku još nije bilo gotovo kad sam išla rađati,rodila sam u onoj njihovoj šupi koju su oni tada nazivali rodilištem uz hrpu odvratnih sestara (doktorima svaka čast).Kada su mi donijeli maloga rekli su mi da ga stavim na prsa,ja sam,naravno,sve slušala kao poslušni psić jer mi je bilo prvo dijete i pojma nisam imala o ničemu.Svaki moj pokušaj stavljanja na prsa je bio neuspješan;ili on nije htio primiti bradavicu,ili ju je uhvatio pa odmah zaspao,uopće nije vukao.Nekoliko puta sam se obratila sestri sa molbom da mi pokaže naći pravi položaj,mislila sam da ga krivo držim,ili da mu ne odgovara položaj bradavice (nema šta mi sve nije prošlo kroz glavu tih dana),a ona me ili ignorirala ili se otresala na mene.Dijete je stalno spavalo,u nekoliko navrata je plakao,a i ja s njim,što od osjećaja nemoći,što od jada što ne znam nahraniti svoje vlastito dijete.Kad se mali više uopće nije budio i kad sam ja u panici sestru počela vući za rukav da mi pomogne,ona ga je par puta skinula do gola da se "rashladi" jer dijete je spavalica pa ga treba buditi (a sam Bog zna da je moje hiperaktivno dijete sve samo ne spavalica).E,tu su počele i uvrede,da nisam normalna,da sam nesposobna nahraniti svoje vlastito dijete,da takvim mamama treba uzeti djecu čim se rode i da nemam pojma o životu..Ja sam i dalje konstantno plakala,a dijete je i dalje spavalo s mojom cicom u ustima,bez da je ijednom u dva dana povukao barem za gutljaj.Pao je sa 3400 grama na 2900,ali treći dan smo išli kući jer ga je žutica zaobišla i sve je kakti bilo u redu.Prije polaska sam se obratila doktoru,jer je to već bio treći dan kako dijete nije ništa jelo i on mi je donio bočicu s adaptiranim (danas vidim da to nije bilo baš pametno,bolje da mi je on objasnio u čemu je moj problem s dojenjem,ali u tom trenutku mi je bilo bitno samo da dijete nešto pojede).Molim vas da me ne osuđujete zbog toga,ali kad je dijete počelo jesti,ja sam počela plakati od sreće..Kad smo došli kući,mislila sam da će biti lakše jer je bilo opušteno okruženje,konačno doma.Dijete je uhvatilo bradavicu,povuklo nekoliko puta i pljunulo sve van.Kasnije sam shvatila da nije problem u bradavici,ili u položaju,nego kao da mu se nije sviđao okus mojeg mlijeka.Tada mi je jedna mama rekla da mi mlijeko nije dovoljno masno i da mu vjerojatno ne valja,a ja neiskusna i umorna povjerovala da je vjerojatno tako..Mali je i dalje spavao,gubio na kilaži,a ja sam i dalje plakala s upaljenim cicama i izdajala se i bacala mlijeko u odvod jer ga nije htio ni probati.Tada sam već u rasulu popustila i prešla na Bebimil.Dijete je počelo normalno funkcionirati,vratio je kilažu,a ja sam ostala bez mlijeka.
Sisačko rodilište se sada vodi kao jedna od bolnica-prijatelja djece i svuda su poljepljeni plakati o dojenju.oni se kao jaaako zalažu za dojenje a čula sam od nekoliko novih mama da su im znali vratiti nahranjenu djecu adaptiranim,što ne razumijem jer su sad kod njih bebe s mamama u sobi,ne shvaćam zašto tako nešto rade ženama koje se trude dojiti..Uglavnom,strah me da će mi se opet ponoviti ista priča,ni sada ne znam što bih napravila da se nađem opet u istoj situaciji,ali stvarno ne želim adaptirano.Voljela bih znati pravi razlog zašto se to sve izdogađalo,zašto sin nije htio vući i zašto mu je okus mog mlijeka bio naprihvatljiv?Ne znam da li da ponesem izdajalicu i bočicu u rodilište,zlu ne trebalo?Ako ne prihvati moja prsa,da se pokuššam izdajati,ili da i dalje nastavim gnjaviti sestre (možda se i na tom području nešto promijenilo..)?Molim vas,napišite mi svoje mišljenje,jer muž i ja ne mislimo imati više djece i ovo mi je zadnja prilika da sve to doživim,a i želim svojoj curici pružiti ono najbolje.

potpore, stvarno si naišla na grozne sestre...
.