Sada je: 24 kol 2026, 19:35.

Kako dati Ferrum ljek?

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Kako dati Ferrum ljek?

PostPostao/la Arkana10 » 04 ruj 2010, 09:33

J ima nizak hgb inisko zeljezo. kazu da je razlog njegov intenzivan rast. dobio je Ferrum lek (sirup) u kombinaciji sa b complexom (u granulama) i vit.C (plivitC 50mg). problem je kako ga dati? sinoc sam mu dala i povratio je sve, pa sam mu opet dala. Dali tako treba? on ne voli intenzivne okuse i mirise, a ovo je sve preslatko (probala sam). ne pije cajeve, sokice (se ako mu ocjedim u kucnom sokovniku). doji puno i pije vodu. neki tips and tricks?
Zadnja izmjena: Arkana10; 04 ruj 2010, 10:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

Re: Kako dati Ferrum ljek?

PostPostao/la olja » 04 ruj 2010, 09:35

Cek, cek, sta je u granulama?
Ferrum lek sirup + kompleks vitamina B u granulama?

edit: Ferrum lek sirup sam im davala spricom pa u grlo :/ i dosta vode nakon toga :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la eli » 04 ruj 2010, 09:41

šprica u grlo i odmah na cicu.

možda bi bilo bolje uzeti kapi željeza jer je sirup prevoluminozan, ima dosta vode i šećera pa se lakše povrati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 04 ruj 2010, 10:11

Olja B complex je u granulama ;) nejasno sam napisala.
*
Eli da trazim ima po apotekama?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la eli » 04 ruj 2010, 11:13

trebalo bi biti jer se bebicama od mjesec dva ne može dati sirup (previše sastojaka za tako malene).
eli
Sveta krava

PostPostao/la lilyana » 04 ruj 2010, 16:43

da...ovisi koliki je bebač...a ne vidim ti ticker...
ja sam mom švrći prvih mjeseci isto u špricu i stisnem usnice i nekako proguta a tbl vitamina c bih zdrobila žličicom pa s malo jane isto špricom nakon željeza...
a sad nedavno je dobio opet sirup ferum-prije je bio legofer-prvih mjeseci...i na divno čudo ga je žličicom bez problema pio...i tražio još.. :dada .i meni fino miriši... :D

sretno....
N. 18.03.2008.

Đ.06.12.2010.
lilyana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 04 ruj 2010, 21:24

hvala. "star" je 13mj. ;)
*
da li je crna stolica normalna kad se uzima ferrum lek?
*
danas sam mu napravila sok od grozda i jabuke i u to izmiksala b complex i vit.c onda mu dala ferrum lek na spricu, ali popio samo pola doze i urlao.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 04 ruj 2010, 21:44

Arkana jel možeš negdje nabaviti kupine, borovnice il maline, oni su prirodni izvori željeza i vit.C?

Mi smo dobili Legofer i imamo identičnu situaciju sa odbijanjem istog i tražim drugo nešto što će prihvatiti bolje.
I ja sam probala žlicom i špricom al on jednostavno pljune sve van kad mu izvadim žlicu ili špricu iz usta i počne plakati.
I da, stolica nam je bila crna i dobio je zatvor koji mu je jako smetao bez obzira što smo papali puno breskvica i šljiva. :dunno Možda je doza bila prevelika. A kolika je vama dnevna doza?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Arkana10 » 04 ruj 2010, 22:47

jeli smo kupine ;)
dnevna doza nam je 5ml ferrum leka, 50mg vit c i 1 zlicica granula b complexa.
hgb je 77. a zeljezo 2,3. (ostali elementi i parametri su ok)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 05 ruj 2010, 20:05

Arkana10 je napisao/la:hgb je 77. a zeljezo 2,3.

Koji srazmjer. Al Fe je definitivno nisko. Mi smo danas dobili sirup od kupina pa čemo ga skupa piti jer i meni je nisko zbog dojenja, a njemu zbog pretežno mlječne prehrane, tj. cike. Jer nadohrana je još uvijek na drugom mjestu, odmah iza cike pa ispada da je na mlječnoj prehrani only. Tako nam rekoše.
A vit.C se mislim da li nadodavati plivitC ili čisti limunov sok.
A ovaj sirup prihvaća jer je okus ko sok od kupine.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Esperanza999 » 05 ruj 2010, 20:15

eli je napisao/la:šprica u grlo i odmah na cicu.

možda bi bilo bolje uzeti kapi željeza jer je sirup prevoluminozan, ima dosta vode i šećera pa se lakše povrati.

Ja sam dobila uputu od ped. da F. pije 5 kapi željeza dnevno ali dobili smo samo sirup. Prvo sam mislila da je apotekarica pogriješila, pa ped. ali svi su mi rekli da ne postoje kapi, nego se taj sirup daje u kapima.
Na koje kapi si ti eli mislila?
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 05 ruj 2010, 20:35

neke koje su davali kad je moja bila mala. ne znam koji je proizvođač.
moja ih je dobila sa tri mjeseca (intenzivan rast i samo dojena).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 05 ruj 2010, 22:14

ja cu sutra potraziti. danas je bilo koma, stavila sam mu opet b comlexi vit.c u sokic od grozda i sljive i povratio je. sirup sam mu dala spricom, tako se ljutio i urlao, nisam mogla da ga slusam.
imao je 3 puta crnu stolicu.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la adrijana2 » 05 ruj 2010, 22:21

Mi smo dobili kapi al smo ih morali čekati tjedan dana jel se naručuju izvana i plačaju nekih 35kn
Veliki mamin dečko 07.12.2004.
Mali mamin dečko 10.10.2009.
adrijana2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 05 ruj 2010, 22:34

arkana, dok uzima željezo imat će crnu stolicu i nek te to ne brine. važno da nema zatvor, a neke i to zadesi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 06 ruj 2010, 21:31

hvala Eli.
sto se tice kapi zeljeza, ja ko da zivim u Nedodjiji. Prvi put cuju za takvo nesto. rekla mi pedica da ima i legofer sirup, ali da je isto sa istim ukusom. danas sam mu dala pola doze u sok od sljiva, grozde i cikla (sve ispljunuo), a pola doze na spricu.
b complex - nula bodova.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la I-STA » 06 ruj 2010, 21:53

Ne znam kasnim li, ali ako mogu pomoći... Ladi sam davala ferum na kapaljku. (malo blaža verzija šprice pa zato valjda i nije bilo nikakvih problema. Možda da pokušaš)
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la milanica » 08 ruj 2010, 09:29

i moj je urlao, mada, bio je nesto manji, povratio jednom ili dvaput, kasnije smo uspijevali, sprica u usta, niz obraz i proguta, poslije tog malo caja, unutra vitamin C, jedino nismo dobijali granule vitamina B.
Mozda se jednostavno navikne :dunno
Milana 20.07.2003
Marko 17.10.2008.
milanica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la I-STA » 08 ruj 2010, 09:48

Ne kužim... Lada je obožavala ferum. A i ja sam probala, pa nije baš tako ni lošeg okusa.
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 08 ruj 2010, 22:23

sve je to stvar ukusa ;)
meni je presladak, tuzno sladak. a J nije naviknut na umjetne ukuse. za sada nam po savjetu pedijatrice, pomaze da mu dam pola doze ujutro, a pola uvece pre sisanja na spricu. vitam c rastopim u moje mljeko, a granule, opet po savjetu pedijatrice ne dam.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 15 stu 2010, 13:13

I mi smo opet na Ferumu. :/
E sad me zanima ako je doza 8ml onda se dijeli u dva puta, pola ujutro, pola navečer, jel tako?
A ako je 4ml jel onda uredu piti samo ujutro kad dijete jako odbija piti samo Ferum dok ostale ljekove, sirupe, vitamine popije bez problema? Mislim, jel nužno i tako malu dozu dijeliti i davati djetetu dva put i skoro ga mučiti ili je bolje jednom pa da se rješi za taj dan? Ustvari jel ima koji drugi razlog zašto se lijek daje u dva puta ili samo radi količine? :dunno
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 16 stu 2010, 20:44

i mi na ferrumu, sad smo na 2,5 ml 1x dnevno
često čujem da se daje u 2x ako je količina veća, a zašto :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Arkana10 » 16 stu 2010, 22:39

nama su rekli 2 puta 7,5ml legofera.
mi jos pijemo, bez prekida. samo menjamo preparata.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la gigo » 17 stu 2010, 00:45

Koliko sam čula, nije dobro vezati željezo i mlijeko, jer smanjuje apsorbciju. Tako da izbjegavajte dojiti odmah nakon davanja željeza. Meni su tete u ljekarni rekle da bi čak bilo dobro dva sata prije i poslije davanja željeza ne dojiti. Isto vrijedi i kod davanja hrane u kojoj ima željeza.
gigo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kris2 » 17 stu 2010, 01:12

Mi isto nismo pili s mlijekom. Kad su bili jako mali miješala sam im s mrvicom čaja i otopljenim c vitaminom u bočici (vjerojatno je dio ostao na bočici, ali večinu su popili).
Kad su bili veći obožavali su ferrum lek - :mrgreen - slatko , a legofer nisu htjeli staviti u usta uopće i imali su milim grčeve od njega ako se ne varam.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la monique » 13 stu 2013, 10:15

Dižem temu.

Moj curičak ima 2 mj. Jučer smo vadili krv i pedijatrica nam je prepisala Ferrum Lek sirup 2x1ml natašte. Sad čitam o tome na sveznajućem internetu i vidim da svugdje piše da uz željezo mora ići i vitamin C radi bolje absorbcije. Jel to slučaj i kod tako malih bebica? Ako jest, kakav C vitamin da joj dam, odnosno što ona uopće smije od tih vitaminskih pripravaka?

Nadalje, koliko čitam okolo, željezo se mora dati barem sat-dva prije mliječnog obroka. To nam stvara određeni politički problem jer se malena ujutro probudi gladna k'o vol i jedva da uspijemo pelenu promijenit prije jela. :ajme Dakle, budi se u 5 za jelo i onda spava do nekih 9-9.30 i naravno da je gladna (na AD-u smo). Žao mi ju je budit između jer spava samo preko noći. Po danu nula bodova. Ako ju probudim ranije, onda smo obje u banani jer to znači da ni jedna ni druga više nećemo bit naspavane i prisebne tijekom dana. :znoj Osim toga, zbog AD-a ima relativno tvrdu stolicu, nekada i toliko tvrdu da se jadna stvarno pomuči dok se ne pokaka i najviše voli kad ju skinem i dignem nožice u zrak. Sama ponekad ni ne može. Kaj ako će od tog željeza stanje postati još gore? Dajem joj BioGaia kapi od kas mo prešli na AD i pomažu malo. Njih isto dajem ujutro natašte, 5-10 min prije obroka (tako rekla patronažna, iako u uputama o ljeku piše drugačije). Kako i kada da ih dajem sada? Nakon željeza ili uz sljedeći obrok? :dunno

Kaj da radim?
slika
monique
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 13 stu 2013, 10:43

pitanja su ti sva na mjestu. nadam se da će ti se javiti mame s konkretnim iskustvima.
sva ova pitanja sad uputi pedijatru. nazovi na telefon i konzultiraj se.

dva sata razmaka mlijecnog obroka kod 2mj bebe je apsolutno nemoguca misija, jer bi to znacilo razmak od 4 sata između obroka.
isto nije nužno da željezo zatvori, ali može - tako je nama pedijatrica (ali s 18mj) savjetovala postepeno doziranje dok kroz tjedan dana ne dođemo do zadane doze.

nazovi ordinaciju i neka te savjetuju još jednom po svim ovim pitanjima koja te muce.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 13 stu 2013, 10:44

koliko puta na dan joj moraš dati željezo?
mi smo isto bili na željezu sa 2 mjeseca i evo opet sad sa 10 mjeseci.
nije preporučljivo da se uzima 1-2h prije i poslije mlijeka ali nama je to bilo teško izvedivo jer je on dojio svakih 1,5h tako da je nama razmak bio oko 1h. nije bilo moguće drugačije.
ja sam davala C vitamin, one tabletice. to mi je preporučila pedijatrica, ali ja bi na tvom mjestu radije pitala pedijatricu jel treba. tableticu sam zdrobila, otopila u malo vode i dala joj na špricu.
mi smo željezo uzimali 2x na dan, ujutro i navečer.
ja je na tvom mjestu ne bi budila za željezo nego bi joj dala 1h nakon jutarnjeg obroka.
nama je stolica bila crna ali nije nam utjecalo na konzinstenciju. možeš mu i dalje davat BioGaia, ne može škoditi.

edit: dala mu na špricu :ajme
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la monique » 13 stu 2013, 12:23

Hvala cure. Pedijatrica danas radi popodne pa ću ju svakako nazvati. Mrzim to što smo kao na pokretnoj traci. Bebu izvažu, izmjere, pregledaju 30 sekundi i nešto promrmljaju i onda izađeš iz ordinacije s više pitanja i upitnika iznad glave nego prije nego si ušao unutra :gaah Isto tako smo dobili uputnicu za fizijatra, a da zapravio ni ne znamo zašto :roll

Ova varijanta davanja željeza sat vremena nakon obroka mi se čini razumnom. Onda bih joj ujutro prvo mogla dati BioGaiu, a nakon jela željezo.

Javim se kad se čujem s doktoricom.
slika
monique
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la monique » 13 stu 2013, 12:25

Lorena82 je napisao/la:koliko puta na dan joj moraš dati željezo?

Promaknulo mi ovo pitanje... Piše 2x1ml natašte. Dakle, prema ovome bih joj trebala dati dvaput dnevno, al me buni ovo natašte. Ne može dvaput na dan bit natašte, bem mu miša :dunno
slika
monique
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.