Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
03 srp 2008, 11:48
dakle, Paola vrlo često prstiće na nogama drži skvrčene. prvo sam mislila da je to do toga da je beba, pa će se ispravit kad počne stajat i hodat, ali sad me to već brine. kako je (bilo) kod vaših mališana?
do cipela sigurno nije, stvarno od samog početka od kad nosi obuću pazim da joj cipela bude dobra, ni premala ni prevelika i svako malo provjeravam jel joj još dobra.
03 srp 2008, 13:10
Možda bi bilo dobro da to pogleda specijalist (ortoped, fizijatar?). Mi smo imali problem kod Jakoba da je zatezao stopala, to je bilo povezano s njegovom hipotonijom i zaostatkom u gruboj motorici. Ako se određeni mišići i tetive stalno zatežu ili kvrče, mogu se nepravilno razviti.
05 kol 2008, 22:02
Taj "problem" imam ja i moja mama kaze da to od malena radim! Uglavnom ako sjedim ili ako stanem odmah kvrcim prste na nogama - ne znam zasto to radim ali to mi je valjda kao sto neko grize nokte

nemam pojma ali mojam mama me nikad zbog toga nije vodila kod doktora. Kad sjedim skroz skvrcim prste da mi palac (kao i svi prsti) budu na stopalu - eto tako (ne znam kako drugacije da objasnim). Ako imam cipele u kojima ne mogu kvrciti prte a recimo sjedim duze a noge mi se ne vide ja se izujem i drzim skvrcene preste ili ako cekam u cekaonici ja iuzjem cipele i onda stavim nogu u cipelu na pocetak i drzim skvrcene prste (zato cesto pazim kad kupujem cipele a po zimi volim nositi cizme u kojima se to moze bez problema (mislim kvrciti prste) - tomu nisam nikad pridavala veliku paznju - to radim nesvjesno i klad lezim i gledam tv isto drzim skvrcene prste...
Jel i ona tako?
Jeste vi bili kod doktora?
Ja ne znam sta bi ti rekla - nadam se da sam te bar malo utjesila svojim iskustvom!
11 kol 2008, 09:13
nekako mi se cini da to radi manje nego prije, ali jos uvijek radi. pogotovo sad vidim kad je stalno bosa, tj. bez carapica. idemo u 9. mj na cijepljenje i sistematski pa cu onda pitati pedijatricu.
20 kol 2008, 22:57
što god ti pedijatrica rekla, ti traži uputnicu za specijalista.
20 kol 2008, 23:04
kako eli kaže, obavezno.
21 kol 2008, 09:17
to sam i mislila. jer, iako nasa pedijatrica slovi kao jako dobra, strucna i iskusna, ja nekako nisam prezadovoljna.
a mislite da bi moglo bit nekaj ozbiljno?
21 kol 2008, 10:02
pa ja ne mislim da je ozbiljno, ali nisam ja fizijatar.
nego fizijatar te može uputiti na pravilnu stimulaciju, pa da se to ispravi.
ortoped će vidjeti da li je nogica u redu, tetive, kosti... hardvare.
softvare je svakako u glavi zato je ispravna stimulacija ukoliko je potrebna više nego poželjna.
17 ruj 2008, 11:29
samo da zakljucim temu:
pitala jucer pedicu i kaze ona da to nije nista zabrinjavajuce, cim ona moze bez ikakvih problema ispruzit prstice, nije to nista. kao i hodanje na prstima. ako moze stat na puno stopalo, sve je ok. s obzirom da na prstima hoda samo kad je bosa, onda je preporucila da sto manje bude bosa. ali ona skoro i nije bosa, vani naravno cipele, u vrticu i doma slape, uvijek, i ljeti i sad kad je zima. tako da cu pustiti jos neko vrijeme da vidim kako ce se razvijati pa cemo vidjeti.
17 ruj 2008, 15:09
Nemoj nam zaboraviti javiti! Mene jako zanima jer sam i ja skvcoprstic!
24 vel 2009, 13:50
podizem temu sa istim pitanjem.
srecanajveca jeste isli dalje sa pretragama ili je "kvrcenje" prestalo?
moja mala isto to radi. kad napravim podrazaj po risu ispravlja prste bez problema. isli smo na kontrole kod ortopeda kada je imala 10 dana i kad smo snimali kukove i sve je bilo ok (imala je malo ulezano jedno stopalo).
nisam isla pedijatrici jer su ove gripe strasne i ne zelim da je izlazem zarazi bespotrebno. hoda normalno, kad stoji stoji na prstima (bosa) kad hoda hoda peta-prsti.
25 vel 2009, 11:13
nismo isli na pretrage jer se stanje popravilo. jos uvijek tu i tamo drzi prstice skvrcene, ali manje nego prije i kad ja kazem, ispruzi nogicu, odmah popravi i drzi ih normalno. mislim da je to neka stvar navike, tj. nekako se vise ne brinem. a i vidjela sam to kod jos 2-3 djeteta mladjih od P. da to rade.
27 vel 2009, 23:31
Lora je to radila kod prohodavanja pa smo od fizijatra dobili upute kako vježbati. Između ostalog i podražaj po ristu je jedna od "vježbica".
Premda je sve OK nama se vježbice sviđaju i dalje ih prakticiramo kao "masažu stopala".
04 ožu 2009, 13:29
zadnjih dana sam opet intenzivno razmisljala o tome i pratila - radi to manje nego prije, ali radi. i sad sam je narucila u Klaicevu kod fizijatra 1.4. pa cemo vidjeti.