Switch to full style
Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Krvni tlak u djece

21 pro 2009, 10:18

Trazila sam po internetu al ne mogu naci koliko je u zavisnost od dobi normalan krvni tlak za djete.
Za odrasle znam vrednosti i otprilike znam da djeci treba biti manji normalan krvni tlak od odraslih, al bi ipak ako imate bilo kakvu informaciju da se preracuna krvni tlak u zavisnost od dob djetata, kg i sl. da mogu izracunat.
Jel ste imali iskustvo da se Vasem djetu popne krvni tlak.? Jovanu sam sinoc izmerila 130/90. Zalio se da ga boli glava i onda ja izmerila pritisak i nisam mogla verovati. Jutros isto al se on dobro osjecao. Otisao je u skolu. Sad cu pratit ovog tjedana i belezit vrednosti. Ako ne, idemo kog lekara.

Re: Krvni tlak u djece

21 pro 2009, 10:48

Ne znam koliki je normalni raspon za djecu ,ali je K na sistematskom na predškolu ,znači imala je 6 g imala oba tlaka ispod 100, ne sjećam se više kolko.
Mislim da je izmjereni tlak previsok, al bi ga trebao izmjeriti i potvrditi dr.(za djecu postoje manji dječji tlakomjeri ).
Ja bih ga odvela dr.

21 pro 2009, 10:55

Majo, jel on 7-8 godina star? U toj dobi ce cesce javlja povišeni krvni tlak zbog suzenja krvnih zila u odnosu na kapacitet srca. Normalni dio razvoja. Ali odi doktoru.
S kakvim si mu tlakomjerom mjerila?

21 pro 2009, 11:37

On ce sad za 3 mjeseca napuniti 8 godina. Mjerila sam digitalnim , a posle i sa onim obicnim. Nerviram se odma da trcim doktoru, mislam da cu ipak pricekat i pratit situaciju. Ako ostane toliko onda trcim doktoru.

21 pro 2009, 12:41

ne moras nikamo trcati, nazovi pa pitaj.

21 pro 2009, 16:12

Ma nazvala sam Ivana, ali pedijatar ti nista nece reci kaze uput i na klinku. Pregled, srce bubrezi, labarotoriske pretrage i bla bla bla. Ja sam ipak odlucila sacekat i sad vodim dnevnik. Merila mu jutros, na podne posle skole, pa oko 14:00 pre nego sto sam krenula na posao. Sutra idemo meriti kod pedijatrice jer ona ima specijalnu mazentnu za djecu. Isto mi je rekla da proverim kad spava da mu stavim na rukicu i izmerim, jer mozda kad mu kazem da idemo meriti pritisak da se uzruja pa da zato ne pokazuje tocno. Ipak ako se pokaze da je 130/90 konstantan pritisak moramo na detaljne preglede. Ja se iskreno nadam da do toga nece doci jer sad posle skole je jednom pokazalo 90/70 a posle 120/70 sto je isto bilo OK. Rekla mi je da 110 ili maksimum 120 moze biti OK za dete za gornji pritisak. Sad nam ostaje samo da merimo pritisak i nadamo se da je to bilo nesto momentalno. (daj boze) :|

21 pro 2009, 22:37

uf, :hug

05 sij 2010, 15:44

nažalost podižem ovu temu zbog mog malog nećaka.
noćas se probudio i došao mami u krevet s pričom da mu nije dobro. za njega to nije uobičajeno, jer je inače veseo i aktivan, ne žali se bez razloga.
otišli danas na pregled, a ono tlak 150/110 i ubrzani otkucaji srca. ostao je u KBO na promatranju, doktori ne govore ništa.
ima 9 godina, dosta je visok i jak za svoju dob, ne bih rekla da je debeo, ali je dosta krupan i jako voli papati, moraju mu prehranu držati pod kontrolom koliko je to moguće.
nije znao objasniti na koji način mu nije dobro, kaže, u glavi i po tijelu, ne boli ga ništa određeno.
što bi to moglo biti?
MAJA Skopje, kako je kod vas na kraju završilo?
svi smo jako zabrinuti, sestrična je izvan sebe.

05 sij 2010, 17:06

uh, danijela, nadam se da ce biti sve ok. ali bih voljela da upute o kontroli prehrane shvate ozbiljno. koliko je visok i tezak?

05 sij 2010, 17:15

ne znam točno za kilažu i visinu, znam da je najviši u razredu, izgleda kao da je najmanje za dva razreda stariji od svih.
već dugo paze na prehranu, oduvijek ima jači apetit.
meni ne djeluje buckasto, nego više krupno, ne znam objasnit. pitat ću sestričnu pa izračunat BMI.
kao mali je bio buckić, ali sada baš i nije, dosta se izdužio u zadnje vrijeme.

05 sij 2010, 20:01

evo pričala sam sa sestričnom, kaže tlak se smanjio na 125/80, ali otkucaji srca su još uvijek previsoki, oko 120.
UZV srca u redu.
na krvnoj slici povišeni leukociti i blago povišen CRP, pa misle da je uzrok upalni proces, sumnjaju na pluća, tako da prima antibiotik intravenozno (neki širokog spektra djelovanja, ali ne znam točno koji).
temperaturu nije imao.
kako je moguće da upala djeluje na otkucaje i na tlak? brinu me ti otkucaji

06 sij 2010, 21:59

nitko nema slično iskustvo?
još uvijek su mu visoki otkucaji...

07 sij 2010, 00:38

Danijela bas mi je zao sto citam sta se ovo desava tvom necaku. :hug
Mi smo pratili jos par dana i bilo je sve u redu nismo otisli na preglede. :|
Nije se zalio na glavobolju i cak mi je doktorica rekla da mu merim kada spava jer tako mogu tocno.
Danijela reci mi jer su mu proverili bubrege. Obicno su bubrezi prvi na udaru sto se tice pretraga kada je visok pritisak u pitanju, i jel su mu napravili EKG???

07 sij 2010, 01:06

EKG je u redu.
radili su krvnu sliku pa se nadam da su bubrege provjerili barem preko krvi.
osim krvne slike, EKGa i UZVa srca nisu ništa drugo provjeravali.

01 kol 2013, 21:34

Pozdrav svima ! Nova sam na forumu .Imam dječaka od 12 g. ponekad mu se povisi krvni tlak bude do 130 sa 70 i brzo mu padne . Nema nikakve nuspovaje .Isli smo kod naše liječnice opće prakse snimao je srce i sve je ok . nije me slala da radimo nikakve ostale pretrage .Većinom mu je normalan samo se ponekad povisi kad je uzbuđen itd . Dali je netko imao slične probleme molim za pomoć ! Zabrinuta. :conf Dli može biti uzrok pubertet ? Ima malo i viška kg .Pozdrav svima !

01 kol 2013, 22:19

IMali netko slicno iskustvo pliz....

02 kol 2013, 08:09

Iskustva nemam, ali ako naraste "samo" na tu vrijednost i samo povremeno (npr kad je uzbuđen) i brzo se vrati, te je sa srcem sve ok, vjerujem da je dr u pravu da se ne treba dalje zabrinjavati. Po potrebi možda još krvne pretrage napraviti.

Kao dodatnu preventivnu mjeru eventualno poraditi na gubitku težine ako je moguće, možda malo prehranu regulirati i/ili ako se još ne bavi sportom probati naći neki koji ga zanima. Tako se stvaranjedodatnih problema može prevenirati.

A kako ste to uopće skužili? :conf Meni nekak ne bi palo na pamet djetetu mjeriti tlak. :dunno

09 kol 2013, 13:00

Mom su mjeri tlak na lijecnickom za sport i kad smo radili pretrage vezane uz dijabetes? Zasto mu mjeris tlak?Vjerujem da od uzbudenja svima poraste....Eventualno da pitas dr. za ono 24 h mjerenje tlaka.....Tezina je uvijek problem u bilo kojoj dobi, ako je prekomjerna.
Odgovori