Switch to full style
Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

dječak od dvije godine muca

15 pro 2011, 18:43

Moj mali anđeo počeo je mucati prije tri mjeseca. Sad ima 2 god i 3 mjeseca. Inače je vrlo napredno dijete, počeo je rano pričati i sastavljati rečenice. Sve se dogodilo iznenada, počelo je tako da bi ponovio ime svoga brata blizanca koji je inače dominantniji, a nekoliko dana poslije počeo je produljivati početno slovo riječi, prvo samo nekoliko riječi dnevno a sada sve gore. Bilo je dana kada bi se njegovo mucanje potpuno smanjilo ali se ponovo vrati. Zadnjih nekoliko dana je grozno. Muca sve više, ne znam što učiniti. Inače je emotivac, strašljiv je. Pričala sam sa dječijim psihologom koji mi je objasnio da je on bistro dijete i da je to prolazna faza u kojoj dolazi do nagle ekspanzije govora, zvala sam i logopeda koji je dao isto objašnjene. Ali mene ništa ne može utješiti, gledam ga a ne mogu mu pomoći. Molim sve vas koji imaju bilo kakva slična iskustva da se jave! molim vas pomozite!

Re: dječak od dvije godine muca

15 pro 2011, 18:54

i mi smo bili u toj fazi, znam da ti je stresno i da se brineš ali zbilja će proći

živce na hosetregere pa polako ;)

15 pro 2011, 19:01

badada je napisao/la:i mi smo bili u toj fazi, znam da ti je stresno i da se brineš ali zbilja će proći

živce na hosetregere pa polako ;)

Koliko dugo je kod vas to trajalo? Jeste li išli na govorne vježbe? Ja se trudim govoriti polako, smanjila sam crtane, izbjegavam bilo kakav steres i nastojim da bude miran, ali kao da nište ne pomaže. Čitala sam dosta o tome i po svemu to je reakcija na nekakav stres. E sad ono sto je nekom stres drugome nije. Stvarno više ne znam šta da mislim. Najgore od svega je sto mislim da sam ja kriva za to i da ga nisam dovoljno zaštitila.

15 pro 2011, 21:03

I mi bili u toj fazi i prošlo je samo od sebe, bez pomoći logopeda ili kakvih vježbica. Držimo fige da će i vama tako biti. :)

15 pro 2011, 21:08

neće te utješiti ali trajalo je par mjeseci, isto kao i kod vas bilo je razdoblja kad bih pomislila da je to iza nas da bi opet počelo

nismo išli na vježbe, niti smo išta izbjegavali :dunno

15 pro 2011, 22:53

@ zaca je napisao/la:I mi bili u toj fazi i prošlo je samo od sebe, bez pomoći logopeda ili kakvih vježbica. Držimo fige da će i vama tako biti. :)

Nadam se i ja. Nije on doživio nikakav šok, samo neke uobičajene dječije stvari. Puno mi je lakše kad vidim da ima netko sa bar sličnim iskustvom. Hvala ti puno!

15 pro 2011, 23:04

Ukucaj u trazilicu mucanje, pisali smo vec puno o tome.

Samo ga ne pozuruj, ne ispravljaj i ne govori umesto njega vec sacekaj da kaze koliko god dugo trajalo. Ostani u kontaktu sa logopedom i psihologom i strpljivo napred, korak po korak.

15 pro 2011, 23:46

to je najvjerovatnije razvojno mucanje , često se dešava kod djece koja su rano progovorila , govorni aparat je brži od mozga i zato se to dešava.
Kod nas je trajalo dosta dugo , bilo je dana-tjedana kada je normalno govorio i onda opet :/
Znam da ga je teško slušati , ali probaj se skulirati i ne pridavati tome pažnju, proći će samo od sebe :dada :grligrli

16 pro 2011, 10:35

titirlica je napisao/la:to je najvjerovatnije razvojno mucanje , često se dešava kod djece koja su rano progovorila , govorni aparat je brži od mozga i zato se to dešava.
Kod nas je trajalo dosta dugo , bilo je dana-tjedana kada je normalno govorio i onda opet :/
Znam da ga je teško slušati , ali probaj se skulirati i ne pridavati tome pažnju, proći će samo od sebe :dada :grligrli

Stvarno se nadam da hoće. Obzirom da su oni blizanci stvarno jesu reno progovorili. Ovaj koji sada muca govori slabije od drugoga. A on stvarno brblja. Priča ko veliki, a sad vidim da nista prerano i previše nije dobro. Samo me muči što se njemu ponekad dogodi kao da ostaje bez daha.

16 pro 2011, 10:57

traktortom je napisao/la:amo me muči što se njemu ponekad dogodi kao da ostaje bez daha.

To se i mojoj starijoj dogodi,išla bi mi svašta ispričat i onda od uzbuđenja ostane bez zraka,nemože dovršit riječ il počne ponavljat neku kratku riječ tipa pa ili ali.
Mi inače idemo u defektologa i logopeda i baš sam logopedici to spomenula,ona kaže da to nije ništa za zabrinut se,od uzbuđenja se malo "zaboravi".
I kako razvija govor i više toga može reći sve se rijeđe događa.

16 pro 2011, 15:27

Stefanova_mama je napisao/la:Ukucaj u trazilicu mucanje, pisali smo vec puno o tome.

Samo ga ne pozuruj, ne ispravljaj i ne govori umesto njega vec sacekaj da kaze koliko god dugo trajalo. Ostani u kontaktu sa logopedom i psihologom i strpljivo napred, korak po korak.

Hvala na savjetu, tako i radim. govorim mu polako i kratke rečenice. Kad on govori polako onda je sve ok, nekad malo zapne ali sve bude u redu, ali kad želi nešto ispričati tada nastane problem.
Nadam se da će sve biti u redu. Hvala na savjetu :dada

16 pro 2011, 18:27

Ne moras mu govoriti polako, on te razume, samo sacekaj strpljivo da izgovori sta je naumio bez prekidanja, bez pomaganja, bez plakanja, bez sazaljivog pogleda, najvise cool sto mozes.

Kada je S. poceo da muca sa 3 godine (proslo Hvala bogu nakon par meseci) i ja sam bila van sebe, pa je li zato sto je tata otputovao na sluzbeni put ili se nesto uplasio ili... nije bilo nista od toga, vec bas razvojna faza govora. :dada

16 pro 2011, 21:36

Stefanova_mama je napisao/la:Ne moras mu govoriti polako, on te razume, samo sacekaj strpljivo da izgovori sta je naumio bez prekidanja, bez pomaganja, bez plakanja, bez sazaljivog pogleda, najvise cool sto mozes.

Kada je S. poceo da muca sa 3 godine (proslo Hvala bogu nakon par meseci) i ja sam bila van sebe, pa je li zato sto je tata otputovao na sluzbeni put ili se nesto uplasio ili... nije bilo nista od toga, vec bas razvojna faza govora. :dada

Nadam se da ce i nama proći :) on inače čisto ozgovara sva slova pa čak i r. Nadam se da je to razvojna faza. I ja se pitam da li je neki događaj to potaknuo, jer djeca se boje nekih stvari koje inace nisu strasne, npr. Kad smo bili na jednom rođendanu bio je vatromet i on se uplašio ali nije puno plakao, poslije smo imali jos 3-4 rođendana i svaki put kad izađe torta on ne želi biti tu, ja bi ga uzela i malo udaljila i sve bi bilo ok, sad ne vjerujem da bi to mogao biti uzrok! Ma više ni sama ne znam, sto pitanja mi se vrti po glavi. Obzirom da je njih dvoje non stop se nekako nadmeću za pažnju. Kako to već ide kod blizanaca :)
Odgovori