Switch to full style
Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Vakcinisan, a izlozen epidemiji vodenih kozica

10 stu 2013, 13:07

Kod S. u odeljenju je epidemija varicella (vodenih kozica). On je primio priorix.

Trenutno ima temperaturu i kenkav je do beskraja, kakav nije bio ni kao mali kad je bio bolestan, nesto totalno nekarakteristicno za njega.

Moze li ipak dobiti kozice? I koje znake da pratim, da li i kod vakcinisanih izbija osip?

Re: Vakcinisan, a izlozen epidemiji vodenih kozica

10 stu 2013, 13:09

Mislim da priorix ne ukljucuje vodene kozice. Rubeolu, zausnjake i ospice.

10 stu 2013, 13:16

Oh, oh, sad citam da je priorix protiv morbila, rubeole i zauski, znaci protiv varicelle uopste nismo zasticeni?

10 stu 2013, 13:17

Cjepivo protiv vodenih se zove varilix. Priorix to nije.

A čuj, trebao bi potockavit svakako da bi to bile kozice, pregledaj mu trup :hug .

10 stu 2013, 13:18

Niste zaštićeni ako nisi cjepila, pa vidiš da je razred zarazen, u hr to nije obavezno cjepivo.

10 stu 2013, 13:22

Nasla sam mu vakcinacioni karton primio je i Varilrix i to je vakcina specijalno za varicelle.

Da li je neko imao slucaj da je dete vakcinisano, a ipak oboli?

10 stu 2013, 13:25

Ja znam, ako ti nije docijepljen. Ne drži to svakome s jednom dozom.

Pa jel ima koju točku?

10 stu 2013, 13:28

Ako je cijepljen samo jednom cjepivom protiv vodenih kozica može ipak oboljeti ali u blažem obliku.
Ako je docijepljen onda navodno ne može oboljeti :dunno a svaki susret s virusom vodenih kozica samo dodatno jača imunitet.

10 stu 2013, 13:30

Za sada jos ne, samo temperaturu, suha ispucala usta i kenkanje i plakanje neprestano, a to nam se dosad nije dogadjalo, obicno se umiri kad ima temperaturu. Nece nista da jede. Juce je zaspao u 18h sto se nije dogodilo vec milenijumima.

Pola razreda je bolesno od varicella, ukljucujuci i neke od njegovih dobrih frendova.

Varilrix je dobio 2009.

10 stu 2013, 13:33

Evo, Richter nešto o tome pisao (na kraju mu se mama počela upucavati), čini se da dijete ipak može oboljeti:

http://www.cybermed.hr/forum/bolesti_i_ ... x_i_ostalo

ozdravite brzo

10 stu 2013, 13:52

I moj J. je cijepljen samo jednom u Njemačkoj Varilixom,sad i mene zanima sta ce biti dalje jer nije docijepljen,stoga pratim...

10 stu 2013, 14:03

Moj je cijepljen jednom dozom, točno 3 tjedna prije nego što su u vrtiću svi dobili kozice. I dobio ih je, ali ja na početku nisam niti skužila da su kozice jer je bilo doslovno 15 kozica, bez temperature. Rekla mi je tada pedijatrica da je to super jer da ima trajni imunitet.

Kad sam ga ja cijepila nisu niti nudili dvije doze.

10 stu 2013, 14:12

I moj ih je imao doslovno 15 bez temperature ovo proljeće, a nije uopće cijepljen. I sad se ja ponekad pitam da li je on stekao trajni imunitet na tako malom broju :dunno .

10 stu 2013, 14:43

Ako je cjepljen samo jednom dozom moze ih dobiti.
Moji su oboje cjepljeni sa dvije doze. To su zadnje preporuke. Lukas je bio u kontaktu s kozicama (bas mu je prijatelj s temperaturom bio na igranju popodne, navecer taj dan su mu pocele izbijati) i nije pokupio nista.
Bas taj prijatelj je bio cjepljen jednom dozom, mislim da neke 2006, dakle 7 godina kasnije je obolio od kozica i to u ful obliku.

10 stu 2013, 20:35

Pratim ga, zasad nista osim temperature.

Nije mi problem i da dobije kozice, samo da vec jednom znam na cemu smo.

One izbijaju u prevojima ili po trupu, gde prvo da gledam (i imaju plih)? Nisam videla boginje jedno 20-tak godina.

10 stu 2013, 20:37

tanjabb je napisao/la:Bas taj prijatelj je bio cjepljen jednom dozom, mislim da neke 2006, dakle 7 godina kasnije je obolio od kozica i to u ful obliku.

Ova informacija mi puno govori.

palunkica je napisao/la:Moj je cijepljen jednom dozom, točno 3 tjedna prije nego što su u vrtiću svi dobili kozice. I dobio ih je, ali ja na početku nisam niti skužila da su kozice jer je bilo doslovno 15 kozica, bez temperature.

I ova. Znaci da su nam kozice jos u opciji.

Hvala vam svima, puno ste mi pomogle. :kiss

10 stu 2013, 22:24

saptacica je napisao/la:I moj ih je imao doslovno 15 bez temperature ovo proljeće, a nije uopće cijepljen. I sad se ja ponekad pitam da li je on stekao trajni imunitet na tako malom broju :dunno .

nisam sigurna. tako je bilo mom mužu i dobio ih opet kad je mali imao. bilo je jako gadno

10 stu 2013, 22:28

Da da, ja cu ga bome odvest na druženje čim netko od djece mojih prijatelja ili rodbine dobije. Pa da vidimo :) .

10 stu 2013, 23:08

Sm, kozice se pojave prije temperature i drugih simptoma tako da ovo na što si ti prvo posumnjala vjerojatno nije s njima povezano. Obično se pojavi jedna do dvije i to dan, dva ili tri prije pojave ostalih. Najčešće su prve po trupu, trbuh ili leđa. Prati i javljaj.:)
Ja se sjećam još i svojih jer sam ih imala u petom ili šestom razredu osnovne, prva mi je bila na trbuhu i dan danas se sjećam kako mama i njena prijateljica proučavaju tu jednu i dijagnosticiraju.:lol Imam još uvijek ožiljak na tom mjestu. Na istom mjestu je i moj sin dobio prvu, također ima ožiljak.
Kćeri je prva izbila na prednjoj strani ramena, iznad pazuha. Dalje su krenule po trbuhu.

10 stu 2013, 23:23

Moja je bila cijepljena jednom dozom i dobila je ali vrlo blagi oblik.

10 stu 2013, 23:31

Moja starija je par dana imala samo jednu kozicu na sljepoočnici, mislila sam da je neki prištić, onda je dobila laganu temperaturu i idući dan su počele izbijati ostale. Kod mlađe je prvo izgledalo kao da joj se pojačao neurodermitis po trbuhu, onda je zakurila i onda su joj počele izbijati...

11 stu 2013, 07:42

Barbi je napisao/la:Sm, kozice se pojave prije temperature i drugih simptoma tako da ovo na što si ti prvo posumnjala vjerojatno nije s njima povezano. Obično se pojavi jedna do dvije i to dan, dva ili tri prije pojave ostalih. Najčešće su prve po trupu, trbuh ili leđa. Prati i javljaj

prvo ti dobiju iza ušiju i po glavi. iako sam ja svojoj primjetila prve na trupu u području pelena, ali to je zato jer sam tamo pozornije gledala jer sam mijenjala pelene. ali onda je ped. preko telefona pitala ima li iza uha i u kosi i bilo ih je.

kod nas je bila prvo lagana temperatura, onda sam skontala pikice. kod nas samo prvi taj dan/ popodne i noć je bila temp. mi smo imali svega 18mj.

11 stu 2013, 09:17

Moj je dobio prvu na obrvi. Kako smo bili na putu, mislila sam da ga je upikao komarac. I tu mu je ostao mali ožiljak.

A ostale je imao po trupu i dvije tri po rukama

11 stu 2013, 10:01

Ja sam cijepljena (prema propisanoj dozi za odrasle, 2 puta s nekim razmakom, ne sjećam se koliko tjedana) i 2 godine poslije (kad ih je dijete pokupilo u vrtiću) sam dobila točno 2, bez temp. bez ičega drugog- moja me dr. poslala na bolovanje kao zaraznu ali je to bio blagi blagi oblik.

11 stu 2013, 10:06

saptacica je napisao/la:I moj ih je imao doslovno 15 bez temperature ovo proljeće, a nije uopće cijepljen. I sad se ja ponekad pitam da li je on stekao trajni imunitet na tako malom broju :dunno .

Moja je prije 2,5 godine pokupila kozice. Imala ih, doslovno, nekoliko, uopće nije imala temperaturu (a ona je kao manja na viroze reagirala s visokom temp. pa me to šokiralo), sama se znala namazati ako ju neka svrbi. Do sada si nisam postavljala ovo pitanje o trajnom imunitetu, smatrala sam da je to iza nas :dunno .

Ne razumijem se u cjepiva, ali možda nije isto cijepiti se i zaraziti se od druge osobe (što se tiče stjecanja imuniteta).
Očito ima slučajeva gdje se osobe cijepe pa, ipak, obole...za sada, nitko s iskustvom da se dva puta zarazio kozicama :zub .

11 stu 2013, 10:16

trebalo bi biti isto. cijepljenjem ti primaš neki jednostavni oblik te bolesti, toliko blag da ga tijelo može bez problema preboljeti.

je li moguće ako si cijepljen onda dobiti Herpes zoster reaktivacijom varicella zoster virusa?

11 stu 2013, 10:52

Ja znam dvije osobe koje su kozice imale više puta.
Jedna dva puta, a brat od frendice čak tri puta :zub
Naravno ne radi se o cijepljenim ljudima, tada cjepiva nije ni bilo...

11 stu 2013, 10:56

prema našoj dr, naravno da se može dobit dva puta, nije često al može.
ja iz prve ruke mogu potvrdit. i kažem vam, bilo je gadno

11 stu 2013, 11:48

je li moguće ako si cijepljen onda dobiti Herpes zoster reaktivacijom varicella zoster virusa

Koliko ja znam cjepivo stiti i od herpes zostera, dakle ako si cjepljen dva puta ne bi ga trebao dobiti nikada.

13 stu 2013, 22:09

Mi smo se cijepili i dobili kozice godinu poslije ali vrlo blagi oblik koji nije spomena vrijedan :yess tom sam se i nadala :) jedna je imala 9 komada a druga 30, bez temperature i svrbeza. Ma odlicno. Ak ih i dobije dobit ce vrlo blagi oblik :up
Odgovori