Sada je: 28 kol 2026, 01:51.

Streptococcus pneumoniae - molim pomoć oko nalaza i iskustva

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Streptococcus pneumoniae - molim pomoć oko nalaza i iskustva

PostPostao/la Angie83 » 27 svi 2009, 18:09

Jako sam zabrinuta jer sam na netu sada uspila svašta pročitat.

D. je popio samo jedan antibiotik u svojih 9 mj. i to KLAVOCIN na koji je dobio strašan osip.
Nakon toga mu je nosić konstantno curio - inače nikakvih drugih simptoma.
Pedica napravila BRIS NOSA i evo nalaz:

Streptococcus pneumoniae
srednje osjetljiv: penicilin
rezistentan: klindamicin, eritromicin, azitromicin, sulfomet.+trim.

MIK penicilina je 0,.19 ug/ml - INTERMEDIJARAN

Dal itko kuži ovaj nalaz???

Pedica nas je uputila da napravimo IGE na penicilin i da onda dođemo sa nalazom - dok to sve bude gotovo ja ću poluditi od brige

IMa li tko kakvo iskustvi ili mi može nešto reć o nalazu???
Angie83
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Streptococcus pneumoniae - molim pomoć oko nalaza i iskustva

PostPostao/la ivana7997 » 27 svi 2009, 19:20

Streptococcus pneumoniae je – što je neophodno jasno istaknuti – normalan stanovnik sluznice ždrijela i usne šupljine čovjeka. Iz ovog područja se može proširiti i naseliti na sluznicu nosne šupljine. Naseljavanje bakterije na sluznici nosne šupljine najčešće nije praćeno nikakvim simptomima (znacima) bolesti i predstavlja normalno i prolazno stanje koje označavamo kao kolonizacija. Kolonizacija je samoograničavajuće stanje i nakon određenog, kraćeg ili duljeg vremenskog perioda nestaje. Potrebno je istaknuti da je kolonizacija stanje, a ne bolest, te ne zahtijeva nikakvo liječenje. Čak što više, pokušaj uklanjanja bakterije sa sluznice nosne šupljine pomoću antibiotika ne samo što često ostaje neuspješan, nego može biti i praćen nizom neželjenih propratnih pojava, poput alergijskih i toksičnih reakcija uzrokovanih antibiotikom, proljeva uzrokovanih antibiotikom i razmonažavanjem gljivica na površini sluznica (često u rodnici, ali i u ždrijelu i crijevima). Jedno od neželjenih djelovanja pri davanju antibiotika (a što je češća pojava ukoliko se antibiotici u nekoj sredini više primjenjuju) je razvoj rezistencije. Rezistencija znači da bakterija prestaje biti osjetljiva na pojedine (ili čak istovremeno na cijele skupine) antibiotika. Nerijetko od pacijenata čujemo da su oni postali rezistentni na antibiotike, no kako je već rečeno, rezistencija na antibiotike je isključivo svojstvo bakterija. Premda je razvoj bakterijske rezistencije neizbježan i pri medicinski indiciranoj primjeni antibiotika, problem se umnogostručuje kada se antibiotici primjenjuju masovno, nepotrebno (naročito kod virusnih infekcija gdje antibiotici nemaju nikakvo djelovanje, barem ne pozitivno i kod „liječenja“, odnosno pokušaja eliminiranja kolonizacije). Treba istaknuti da „neuspjesi“ liječenja virusnih infekcija antibioticima narušavaju i povjerenje u ove inače važne i uspješne lijekove. Nedvojbeno najčešći povod za nepotrebnu primjenu antibiotika u suvremenoj medicinskoj praksi je kada se bakterije nađene na sluznici nosne šupljine (nazofarinksa) ili ždrijela proglase uzročnicima infekcije kod virusnih infekcija. Premda liječnici najčešće mogu na osnovi kliničke slike (opće stanje, tijek bolesti, temperatura, promjene na sluznici) i uz pomoć nekoliko dodatnih pretraga (krvna slika, RTG pregled, a u manjoj mjeri obrisci sluznice ždrijela i nazofarinksa) razlučiti virusne od bakterijskih infekcija, bolesnici (obično djeca) često nepotrebno primaju antibiotike.

Poseban problem predstavljaju jasličke i vrtičke, ali i školske sredine u kojima se virusne infekcije gornjih dišnih putova (praćene curenjem iz nosa, temperaturom, upaljenim očima, kašljem, ponekad promuklošću) redovno javljaju, pogotovu u jesensko-zimskom periodu kada se djeca više zadržavaju u zatvorenom prostoru, kada je smanjen dolazak svježeg, čistog zraka (prekomjerno držanje zatvorenih prozora, bez povremenog zračenja). Ukoliko se simptomi jasno ne prepoznaju kao znaci virusne infekcije, a i često zbog osjećaja nesigurnosti i želje da se da lijek, a još uz inzistiranje roditelja), često se uzimaju obrisci ždrijela i nazofarinksa. Iz uzoraka se tada izoliraju bakterije koje koloniziraju sluznicu
( Streptococcus pneumoniae je jedna od tih bakterija). Uz takav nalaz dijete će gotovo sigurno nepotrebno primiti antibiotik! Glavni je uzrok takvog nepotrebnog prepisivanja antibiotika ostaje pritisak roditelja (očekivanje, pa čak i zahtjev da liječnik djetetu dâ lijek/antibiotik). Nedvojbeno najgora mogućnost je samovoljno davanje djetetu antibiotika iz kućne ljekarne.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 27 svi 2009, 19:21

ovo je samo na brzinu. ugl, nemas razloga za zabrinutost
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Stefanova_mama » 27 svi 2009, 19:30

Nama je izazivao upale usiju, sve tako potiho, samo malo curka nos i onda se rasplamsa u temperaturu, bol u uhu, uho puno gnoja...bez antibiotika je bilo nemoguce.

Vakcinisali smo se.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Angie83 » 01 lip 2009, 21:49

Curenje nosa i dalje tj. sve jače i više, cijele dane samo kiše. JUčer je počo kašljati i danas to već zvuči baš grozno. Sad se stvarno još višem brinem ma da je ovaj tekst gore jako umiravajuć.
Nisam pametna iz razloga što stvarno ima masu toga što se može lošeg pročitat na netu. Sutra idemo pedijatrici!!

Jel znate kako se prenosi ta bakterija?? Nije mi jasno kako smo je zaradili
Angie83
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 lip 2009, 10:04

Mi smo je dobili u prvom susretu sa vrticem. I vukli je dobra 3 meseca uz nesto curenja nosa, slabo jelo, svakih mesec dana upala uha i onda opet curenje nosa do beskraja, nekad malo, nekad vise, nekad nista, ali se cuje u nosu da ima nesto.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mama njonji » 02 lip 2009, 10:15

nama se očistio tek kad smo išli na more proše godine
M. je nakon brisa kojim je potvrđen S.P. popio dva antibiotika (ne sjećam se točno koja) ali mu je i nakon njih i dalje beštija bila u njemu (očigledno nije bio pogođen)
stvarno mu nisam htjela davati treći atb a i pedica se složila i zaključila (kako se bližilo ljeto) da napravimo pauzu i dobro ga ispiremo morem
i stvarno - u rujnu ponovljeni bris - čist!
(od simptoma koje je imao bila je samo temp. prvih par dana, curenje nosa, kihanje...)
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 lip 2009, 13:33

Da i nama je pomoglo more jako i boravak na suncu (to nam je preporucio i ORL kao dobar lek protiv problema sa bakterijama i trecim krajnikom). :dada
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Angie83 » 02 lip 2009, 21:55

hvala cure, eto ovo mi sad stvarno dosta pomaže. Pedijatrica nam je jako dobra tj. zadovoljni smo sa njom al eto more i boravak na suncu nam nije spominjala!
Kako nam je ljeto pred vratima a i more nije daleko obavezno ćemo tražiti čiste plaže za bućkanje!!

Pišite slobodno kako ste se riješili tj. pokušavali riješiti ovog đavla bez antibiotika!!?!
Angie83
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la matea_vu » 02 lip 2009, 22:16

mi smo to sve prošli nosič je po tri mjeseca curio i bio dosta začepljen i tako par god nitko nije znao niš dok nisam našla privatno pedijatra i bez ikakvih dodatnih pretraga dao nam je sprej za nos za alergiju i sirup i od tada se mala preporodila i u onpm postu što ti je ivana7997 poslala da je to alergijska reakcija :mah
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eni » 04 lip 2009, 14:26

Moj sin u dobi od 3,9 mjeseci se upravo riješio te bakterije na način da je primao antibiotik u bolnici, klavocin čini mi se. Prije toga je popio 2 sirupa antibiotska. baktrija je osjetljiva samo na antibiotik koji se prima putem injekcije. Primio je ukupno 6 i sad je dobro. Inače nos mu je curio mjesecima. Imao je povišene i leukocite u krvi. Mada mogu reći da me je ovaj članak umirio. ja sam mislila odmah da je upala pluća sljedeće. Propisali su mu takođe i flixotide dva puta dnevno i fala bogu nos više ne curi i mirno spava. Vrtićko je dijete tako da nije isključeno da mu se opet vrati.
eni
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Angie83 » 05 lip 2009, 12:49

eni a šta je fixotide?nešto za alergije?
Angie83
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ivy26 » 05 lip 2009, 13:06

Mi smo ga imali s mjesec dana starosti,nos jako curio plus još jedna gadura iz bolnice i riješili turom antibiotika.
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Breskvica » 23 lip 2009, 19:13

Starijoj curici (3 godine), mužu i meni je na brisu izoliran pneumokok. Rekla pedica da ne treba brinuti dok smo zdravi, da je sve to normalno, da ne treba piti antibiotik jer uglavnom nema vajde od toga, ali da moramo paziti da ne pređe na bebicu od 4 mjeseca jer bi to moglo biti opasno. Kako da pazim na bebicu ako se mi ne lječimo???? :angry Isto mi je rekla pedica da je premala za cjepljenje.
Curica J - veljača 2009
Curica K - ožujak 2006
Breskvica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 23 lip 2009, 19:19

Moja starija curica ga je imala sa godinu i pol i napravio je velike probleme. Lezala je u bolnici 15 dana, primala klindamcin intravenozno, nakon toga sumamed pa opet klimicin peroralno, sve to jedno za drugim. Tek tada smo ga se rijesili, ali oporavak je trajao jos puna tri mjeseca. Te godine smo nakon svega bili i na moru, vjerujem da nam je puno gnjurenja pomoglo pri oporavku.
Mladju smo cijepili pri polasku u jaslice.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la swanmia » 05 srp 2009, 00:51

Naš maleni susjed star 2,4 godine je potajno bez nekih simptoma kašlja,curenja nosa i sl. dobio upalu pluća od ove beštije,samo se visoka febra pojavila,čak su jedva ustanovili da je to upala pluča,nakon tri noći trčanja na hitnu i pedijatriju,pregledala ga 4 liječnika,a nitko se nije potrudio napraviti rutinsku pretragu krvi i urina,slali su ih kući,nego kada je kolabirao od slabosti sav malaksao,i bunca pod febrom prime ga u bolnicu,naprave krvne pretrage i rtg,imali šta za vidjeti cijelo desno plučno krilo je bilo pokriveno sjenom,a CRP oko 300,početak sepse.Jadničak je evo nakon sada skoro dva mj. još uvijek sav proziran i osjetljiv,moraju ga dobro paziti.
A u isto vrijeme je mama imala upalu srednjeg uha i bila na antibiotiku. :(

Evo link u vezi SP-e i cjepljenja: http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/po ... pneumokoka
Mia volim te,moja hrabra ribice
Mia 20.01.2006. http://public.fotki.com/SWANMIA/
http://picasaweb.google.hr/swanmia
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.