Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
20 kol 2009, 23:14
imala sam par situacija sa K pala bi zacenila i kad bi je podigli ona bi i dalje cenila i odjednom se izgubi postane mlohava i prilomi se na rukama,,jeli ikad neko imao takvu situaciju ako je pisite jer mene odma uvati panika i ja skupa snjom padam u sok
kad to vidim pocnem trcat po kuci skricat jer neznam sta da napravim,,jednom sam je bila zalila ladnom vodom i tek onda bi dosla sebi
strasno izgleda za vidit
20 kol 2009, 23:17
Pročitaj ovo:
Afektivne respiratorne krize
Sretni su roditelji koji ne znaju o čemu se ovdje radi. Jedan mali broj djece znade za vrijeme plača izgubiti zrak ("zaceniti se"), poplaviti i izgubiti svijest. Ponekad pri tome dobiju generalizirane trzaje tijelom (poput epileptičkog napada) koji su uzrokovani nedostatnom količinom kisika u mozgu. Vrlo ružna slika koja navodi roditelje u očaj misleći da im dijete umire. No uobičajeno, nakon što dijete izgubi svijest, prestaje grč mišića koji je izazvao prestanak disanja i dijete prodiše te dolazi k svijesti. Uzbuđenje i emocije koje potom slijede na neki način «hrane» ovu pojavu pa se ona ubrzo ponavlja prigodom slijedećeg plača. Napadi postaju sve učestaliji i teži a roditelji sve više ustrašeni i nesigurni.
Zanimljivo je da se afektivne respiratorne krize uobičajeno javljaju u prisustvu jednog od roditelja (najčešće majke koja jače od supruga izražava strah i nesigurnost ). Napad se može prekinuti u prvoj fazi ako se djetetu odvuče pažnja i skrene sa puta plakanja bez udisaja. To se može načiniti nekom neuobičajenom radnjom, riječima, zvukom i sl. Da bi roditelj smireno i adekvatno reagirao mora biti uvjeren da se djetetu ništa ne može dogoditi u napadu, te da se mogu spriječiti isključivo samouvjerenim i sigurnim pristupom. Obično je jedan od roditelja emocionalno stabilniji i pruža podršku onom slabijem kako bi kroz prvi period prošli sa što manje problema. Ubrzo kada se pokažu rezultati (uspješno prekidanje napada, smanjenje učestalosti i intenziteta) roditelji postaju potpuno smireni, a odsustvo iskazanih emocija u kritičnim trenucima ubrzo u potpunosti prekida pojavu novih napada.
ZAJEDNIČKI ZAKLJUČAK
Dijete treba osjećaj sigurnosti i zaštićenosti od majke. Nesigurnost i nekonzistentnost odgovora majke uzrokuje u djeteta nemir i potrebu da se uz nju privije, da je što bolje osjeti tjelesno i emocionalno. Zato kod navedenih problema pomaže samouvjeren i siguran nastup, određeni red (strukturiranost) dnevnih aktivnosti koji djetetu pružaju osjećaj sigurnosti i smanjuju vjerojatnost angažiranja roditeljske pažnje obraćajući njihovu pozornost na svoje vitalne funkcije (disanje, uzimanje hrane, defekacija, mokrenje). Tek za usporedbu, navedeni problemi se gotovo nikad ne javljaju u obiteljima koje imaju puno djece. Svako dijete osjeti u kojoj mjeri može zaokupiti roditelja, a to je u ovom slučaju značajno manje nego kad majka ima jedno ili dvoje djece. Naprosto po prirodi stvari majka nema vremena trčati za jednim od njih i nuditi ga sa hranom. Mogućnosti „manipuliranja“ roditeljima su vrlo male. Još jednom naglašavam: svi se navedeni procesi događaju na razini emocionalnog; nisu svjesno potaknute radnje. Stoga i odgovor koji slijedi mora biti na istoj razini – putem neverbalnih poruka. Majkama koje imaju jedno ili dvoje djece i s teškom mukom izlaze na kraj s navedenim problemima nudim savjet: kada niste sigurni da li ste previše ili premalo angažirani oko navedenih problema svog djeteta zamislite kako bi u toj situaciji postupila majka koja ima dvanaestero djece – pokušajte pristupiti na taj način i nećete pogriješiti!
Prim.dr.sc. Milivoj Jovančević
http://www.badem.hr/drjovancevic
20 kol 2009, 23:21
Srecice, mislim da bi trebalo s njom otići doktoru. Možda nije ništa, no svakako treba provjeriti.
Edit: sad tek vidim što je Barbi postala...da...no mislim da to treba provjeriti. Inače, citirani dr je i naš pedijatar, i imam puno povjerenje u njega. Apsolutno je moguće da se radi o tome. Ja samo kažem da bi ja otišla doktoru i provjerila
20 kol 2009, 23:32
barbi veoma zanimljiv clanak....
mi nemamo s time problema Fala Bogu,ali ovaj clanak je veoma zanimljiv....
20 kol 2009, 23:33
niskreno nisam je nikad zapitala o tome ..ali sad me ovaj post gore navea na razmisljanje jer to je tako uzas za vidit kad je drzim imam osjecaj koda je mrtva i neznam na koji nacin je vratit pa sam u panici jednom je umila u ladnoj vodi i posli bude ok,,ali to mi se dosad svaki put dogodilo snjom pogotovo ako pri padu udre i u glavu..
jednostavno je zivo dite i nemogu je uvik povata na sve sta napravi i kad mi se to nanovo desi samu sebe bi ubila radi toga jer mislim da sam ja kriva jer je nisam pazila..kad je uzmem u narucje i dalje nastavlja plakat uz jecaje i tesko ju je smirit pa je onda nastojim nekako okupirat necim igrackama ili ncim sta je stvarno interesira sam da mi nebi zaspala jer me nakon takve situacije bude strah iti stavit je na krevet jer mi je jednom zaspala i spavala je tri sata u komadu sta nikad nije toliko dugo spavala,,tako da sam umrla od straha
jednom mi je i S zapela na tapet i udarila celom u glaviu da joj je momentalno izbila velika velika modrica odma smo je vodili na hitni kirurski i snimili joj glavu srica sve je bilo ok i dr nam je reka da joj ni slucajno u takvim situacijama nedamo da spava jer se mora pratit ponasanje i dali ce povracat i naglasija nam je da obicn nakon takvih padova i udaraca zude samo za snom i da su razdrazljivi
20 kol 2009, 23:35
jel ona zaceni pa izgubi zrak i onda i svijest, il ona samo padne u nesvijest nakon udarca u glavu-nevezano uz plač???
da mi dijete pada u nesvijest-ovako ili onako-a ima 7mj, svi bi me doktori već dobro poznavali
20 kol 2009, 23:36
mmar je napisao/la:Srecice nisi napisala da ona lupi glavom kad padne,pa izgubi svijest.
Tu se ne odnosi ovaj tekst koji ti je Barbi stavila.
Mislim da trebate doktoru,pa ćete vidjeti za dalje.
pisala sam opcenito nije takvo ponasanje samo kada udre glavom nego isto kad se udari negdi di stvarno boli ja sam iz svega toga dosla do zakljucka da se tako ponasa samo kad se stvarno dobro lupne bez obzira na koje misto
a isto tako ako napravi nesto sta nesmi i viknem je a zna da je kriva ista stvar zaceni koda sam joj neznam sta uradila ali u takvoj situaciji nema gubljenja svijesti
20 kol 2009, 23:38
Krumpirić je napisao/la:da mi dijete pada u nesvijest-ovako ili onako-a ima 7mj, svi bi me doktori već dobro poznavali

Xsamo ova curica ima 2god....ali svejedno bi doktoru isla
Zadnja izmjena:
bubsek; 20 kol 2009, 23:39; ukupno mijenjano 2 put/a.
Srecice, a kad ste tad bili na hitnoj, jesi li rekla doktoru da u takvim situacijama klone?
Mislim, nije problem da si ti kriva što dijete padne, ali moraš doktoru reći takve stvari - da se zaceni, da izgubi svijest, da omlohavi, klone...
Dakle, da te sad ne plašimo tu...odi doktoru i sve mu reci. On će odlučiti da li su potrebne daljnje pretrage.
nema ona 7 mj nego dvi godine zaceni nemote vise disat znaci nema kisika i odjednom se prilomi i nema je nemogu je vratit vise pokusavala sam je trest pljuskat po licu ali nema trzaja i dalje je bez svijesti..ajme kad se sitim i sad mi se noge odsicu
20 kol 2009, 23:41
onda je vjerojatno ovo o čemu Barbi priča (sorry, mislila sam da se maloj bebi događa, al svejedno), svakako otiđi i sve reci doktoru, mozak-kisik-eh, ja se s time nebi zezala.
Kažu da kad dijete jako zaceni i čini se da gubi dah, da mu treba jako puhnuti u lice. Eto jedna prva pomoć.
20 kol 2009, 23:47
BUBSI neznam sta zeli rec X
nisam stvarno dosad nikad za to pricala sa njom ali morat cu nakon ovog barbinog posta jer nedaj boze da mi se to opet dogodi neznam sta bi
bila je isto jedna situacija kad je skakutala po krevetu i uza sva moja upozorenja karla psta ces sadi ona me nije obadavala i odjednom je napravila salto na krevetu i zavrsila na podu i opet horor scena..kad sam je nekako uspila vratit cila je bila blijeda koda je i dalje bez svijesti ali u biti nije dise malo ubrzanije i jeca..
kad je imala 8 mj dosta mi se grcila i crvenila u licu nije mi bilo jasno zatso mislila sam bice sporka pelena prominim i idemo dalje medutim kad sam svatila da nije pelena vodila sam je u dr vadila joj je krv to je u redu,poslala nas na testiranje za alergiju na mlijeko ali i taj je nalaz ok,,pa sam na svoju ruku trazila uputnicu za bolnicu i otvela sam je na firule kod gastroenterologa snimila joj zeludac,jetru,gustercu i to je bilo ok,,nakon svih tih pretraga koje su pozitivne dr despot nas je uputila na snimanje glave jer je sve to upucivalo na mogucu epilepsiju ,a posto je to nasljedna bolest to sam odma iskljucila jer nam u obitelji nema niko epilepsiju ali sve jedno smo isli na snimanje...prvi naalaz nije bija uredan pa smo ponovili taj drugi je boja ok..pa sam to povezala sa njenim ispadima kod padova pa sad ni sama nisam pametna
20 kol 2009, 23:49
Krumpirić je napisao/la:onda je vjerojatno ovo o čemu Barbi priča (sorry, mislila sam da se maloj bebi događa, al svejedno), svakako otiđi i sve reci doktoru, mozak-kisik-eh, ja se s time nebi zezala.
Kažu da kad dijete jako zaceni i čini se da gubi dah, da mu treba jako puhnuti u lice. Eto jedna prva pomoć.
ma i to sam pokusavala dok jos ceni ali ni to nije pomagalo ona i dalje pada i ostaje bez zraka
20 kol 2009, 23:53
srecica tara je napisao/la:BUBSI neznam sta zeli rec X
x ti znaci kada nekoga potpisujes ....
i nemoj se ljutiti nebi trebala otic zbog barbinog posto doktoru vec zbog djetetovog zdravlja jer ovo sto opisujes nije mala stvar...
Zadnja izmjena:
bubsek; 20 kol 2009, 23:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
20 kol 2009, 23:53
epilepsija nije nasljedna. Sklonost možda. Al ne mora nitko imati epilepsiju da ti je ima dijete.
Zadnja izmjena:
Krumpirić; 20 kol 2009, 23:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
20 kol 2009, 23:55
ako je uzrok padanju u nesvijest pad na glavu-ja bi otišla i to trčeći.
20 kol 2009, 23:58
Epilepsija ne mora biti nasljedna. No to sad nije niti bitno. Bitno je da odeš doktoru.
Dobro je da je drugi nalaz eeg-a bio ok, i da onda niste ništa našli. To povećava vjerojatnost da se radi upravo o afektivnoj respiratornoj krizi, a s tim je svakako lakše kad dobiješ prave upute.
Ako se radi o afektivnoj respiratornoj krizi, onda tvoja panika još pogorša stvar. A teško je ne paničariti ako ne znaš što se događa. Zato po stoti i zadnji put ponavljam - doktoru!
Kad znaš što se događa, onda je i strah manji, tvoja reakcija primjerenija i adekvatnija.
21 kol 2009, 00:00
Krumpirić je napisao/la:epilepsija nije nasljedna. Sklonost možda. Al ne mora nitko imati epilepsiju da ti je ima dijete.
sad ti na to mogu samo rec da m je dr tako rekla pa pretpostavljam da zna sta radi ipak joj je to posa...ako grijesi ona onda sam i ja
ma razumim da mi to sve govorite u poz smislu nisam ni mislila da me zelite napadat,ali kad se takvo nesto dogodi ona je kasnije skrpz ok i ponasanjem i igra se ,jede sve koda nije nikad nista ni bilo..mozda radi toga nisam nista spominjala dr..neznam sta bi vam rekla
21 kol 2009, 00:04
ja sam izliječeni (valjda, to samo Bog zna) epileptičar, nitko u široj i užoj familiji nikad nije imao ništa slično. Djecu čuvam od visoke temp zbog straha od konvulzija, zasad ništa...
nego..i poslije epi napada si koda se ništa nije dogodilo.
Ne kažem da ti dijete ima epilepsiju-vjerojatno nema-nego da, ako se događa nešto čudno, odeš dr i sve u detalje opišeš, pa šta bude. Ne košta te ništa.
21 kol 2009, 00:05
normalno da ci ic sad ste me pripale sa tim
sta se tice eeg-a pogotovo kad se radi bebama onda mora bit u polusnu ili spavat ali ajde ti nastimaj da se bebi bas tad spava,,pa sam mislila da je mozda taj prvi nalaz neg radi nemirovanja na snimanju
jeli se vama ikad tako nesto dogodilo?
ja sam isto kao mala dozivljavala takve situacije da bi se nakon tezeg udarca ili pada pocela gubit
21 kol 2009, 00:06
Srecice, ne moraš nam ništa reći niti pravdati se. Dobro je da si pitala za savijet i mi smo ti ga dali...u najboljoj namjeri i uglavnom svi isti...
Eto...nadam se da ćeš nas poslušati i da ćemo uskoro čitati dobre vijesti. Ljubi malu nestašnicu
21 kol 2009, 00:07
u susjedstvu ima jedna žena dječaka od 4 godine...i to mu se događa navodno ona mi tako priča jer je pri porođaju krvarenje iz mozga bilo jaće nego uobičajeno...neznam kako ga ona vraća kad se zaceni mogu ju pitati ovih dana ali znam da je dobila 100%bolovanje i ne radi do njegove 6 godine na temelju toga...redovno ga kontrolira da se stanje nebi pogoršalo..
dobra vijest koju joj je dr rekao je da će do 6-7godine proći samo od sebe...
bum ju pitala pa ću napisati...
21 kol 2009, 00:11
cure moje drage iznimno mi je drago primit savjet jer uvik neko zna nesto vise...mon hvala ti,,ocu ljubit cu je nered moj mali :kis
mamuska samo pisi svako iskustvo mi je drago citat jer onda i iz njega nesto novo naucim
21 kol 2009, 07:14
Srecice tara - upravo to je radilo moje mladje dijete. Znaci scenarij je bio ovakav plac, zaceni se, ne udahne, zgrci se, klone (na par sekundi izgubi svijet) i onda prodise

Primjetila sam da je najcesci uzrok sto ja napustam prostoriju (bilo da idem u wc ili na posao) - njemu je bio problem odvajanje.
Odvela sam ga kod pedijatra - sve je bilo u redu. Radjen mu je UZ mozga i EEG (inace mu je radjen nekoliko puta u prvoj godini zivota jer je bio neurorizicno dijete sa motorickim poteskocama) Receno mi je da je uzrok tih napada iskljucivo emocionalne prirode. Sve sto sam mogla je bilo nastojati da do njega ne dodje.
Prestalo je kad je imao nekih godinu i po, mozda malo vise.
Savjetujem ti da svakako odvedes dijete doktoru da vidis da nema fizickog uzroka, a ako bude kao kod nas (nadam se da je tako) onda moras paziti kako tvoj emocionalac reagira i naustojati sprijeciti da do takvih burnih emocionalnih reakcija uopce dodje.
21 kol 2009, 08:12
Respiratorna kriza -
Sretni su roditelji koji ne znaju o čemu se ovdje radi
Ja sam ipak upoznala to stanje i bio mi je to užasan događaj jer nisam znala o čemu se radi. Moj sin je imao te krize ali samo jedna, prva je izgledala jezivo jer je izgubio svijest, a MM mu je puhnuo na usta u tada mu se svijest vratila. Pedijatrica nam je objasnila da se to zna događati djeci i da pokušamo u trenutku kad padne i počne plakati odvratiti pažnju i nekako ga umiriti. Ne trebam niti govoriti da sam svaki put bila u panici da se ne zaceni. Rekla je da to spontano prolazi do četvrte - pete godine. Sad sinko ima 7,5 i sve je OK, mislim da je do treće godine to prestalo.
ancica -
I ako bude kao kod nas (nadam se da je tako) onda moras paziti kako tvoj emocionalac reagira i nastojati sprijeciti da do takvih burnih emocionalnih reakcija uopce dodje.
Upravo je i nama to savjetovano od strane pedijatra jer je dijete veliki emotivac.
21 kol 2009, 08:35
srećice,~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~da nalazi budu ok,samo odi doktoru čim prije s njom!
21 kol 2009, 09:00
Mi smo to prolazili sa svojom starijom kćeri. Prvi put kad je imala 9 mj., (mislila sam da mi umire na rukama), .. radili su joj ultrazvuk glave, EEG i EKG svi nalazi su bili uredni.
Savjet od pedijatra je bio - da kad vidim da klone da joj lagano puhnemo u lice i kod K je to stvarno djelovalo.
I da u vrtiću nije imala nikad ni jedu krizu (a padala je i ljutila se...).
Prestalo je sa njene 3 godine
21 kol 2009, 09:18
ma nije niti malo lako ostat bribran u takvoj situaciji,,definitivno idem kod dr..a sta se tice emocija ona je stvarno razmzena i s moje i muzeve strane tako ako nije nesto po njemom odma je plac kopda joj je neznam sta,,na trenutke sam pomislila da to nije neko iskoristavanje i da je preuzela kontrolu nad tim
al svakako cu spomenit dr.a to za povno snimanje glave to smo vec radili i bilo je ok sad jeli se to mozda prominilo s obzirom na takve situacije kad paden pa klone,,