Sada je: 25 kol 2026, 02:51.

Naslage na zubima

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Naslage na zubima

PostPostao/la zeezee » 09 lis 2009, 12:55

Ne znam jel već možda bila slična tema, ako je, spojite tj, molim link. ne mogu naći, sve mi je preopćenito.

dakle, M ima skoro godinu i pol. unazad dva-tri mjeseca na jedinicama smo primjetili neke žućkasto-smećkaste naslage, uz sami korjen, dakle kod mesa.To se odnedavno primjećuje i na dvojkama. u pitanju su gornji zubi. prve zube, dakle te jedinice je dobio s nešto više od 4mj i od tada vodimo veliku brigu oko higijene. čistili smo prvo gazicom, kad smo počeli s dohranom, uvijek sam pazila da popije vode nakon jela, da malo 'ispere' prije nego mu ja očistim. brzo smo počeli prati s četkicom i vodom, on to jako voli, voli oponašati mene u kupaoni i stvarno jedva čeka da mu dam četkicu.otkad sam primjetila te naslage,koristim i one spiffies maramice kad smo vani, a jede nešto i znam da nećemo još dugo do četkice. u zadnje vrijeme sam, na prijedlog frendice koja je zubarka, ali u pitanju je bilo samo telefonsko savjetovanje, dakle, zube nije vidjela, počela koristiti pastu, elmex za djecu. jednom dnevno, obično navečer, peremo pastom, skroz mala količina, jer nije još neki pljuvač. pomaka nema, tj ima, na gore, dakle prešlo je na te nesretne dvojke.

nedavno smo otišli do moje priv zubarke koja je nekad radila s klincima, strašno se isprepadao na sam prostor, nju u bijelom...ima traume od svoje pedijatrice i od vađenja krvi, tako da mu je jedva uspjela priviriti unutra. zaključila je da su to neke tvrde naslage, a svaka naslaga je potencijalno gnijezdo bakterija, pa bi se tu mogao skrivati i karijes. ona bi da dođemo par puta da ju malo vidi, da se upoznaju, i da ga u međuvremenu učim pljuvati (kako?) pa da mu nakon nekog vremena počne premazivati fluorom da se to zaustavi.

ima li netko slična iskustva?nekog dobrog dječjeg stomatologa za preporučiti? kamo i kada se uopće s djetetom može na neki pravi pregled? on je užasno težak po pitanju ordinacija i liječnika, nemam pojma kako bih ga privolila da sjedne u stolicu. na vratima već urla i drži se za mene noktima.

napominjem da dudu nije imao nikad, nikad nije popio ni kap na bočicu, adaptirano nije htio ni okusitit ni s godinu dana. čaj je probao nedavno, popio ga par puta iz šalice, kad je prehlađen, razrijeđeni sok isto tako svega par puta, čokoladu nije nikad probao osim u čokolinu u vrtiću; tu i tamo pojede integralni keks. jedino što je moguće kao uzrok je noćno dojenje koje sam unazad tjedan dana izbacila, jer me stvarno frka da mu svi zubi u ustima ne odu k vragu. to izgleda ful ružno na njegovim inače lijepim ,velikim zubima.a bojim se i napredovanja tog 'mogućeg' karijesa i onda, naravno, bolova koji slijede.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Naslage na zubima

PostPostao/la VIPmama » 09 lis 2009, 13:04

Moj je mlađi s nepune tri godine, imao sve popravljeno (tada SEDAM! komada), dakle može se :dada samo treba puuuuno vremena i volje i strpljenja zubarskog, ali i roditeljskog angažmana ...

Ima baš takve naslage od najranije dobi i to baš na jedinicama, ali to nije karijes, već kalcificirano nešto... Skidala mu je malo uzv-om onim pištećim neugodnim čime se kamenac skida, ali vidi se i dalje. Važno da nije karijes...

nikad nije popio ni kap na bočicu, adaptirano nije htio ni okusitit ni s godinu dana. čaj je probao nedavno, popio ga par puta iz šalice, kad je prehlađen, razrijeđeni sok isto tako svega par puta

Ovako i moj otprilike, nema veze, svejedno puna usta karijesa, često smo kod zubara (sada ima 5 g), i saniramo SVE da ne dođe do cirkularnog karijesa na trajnima (ima već TRI šestice :roll: ), i stalno se kontroliramo.

ja bih na tvom mjestu krenula pedodontu iako je jako mali, treba krenuti jer će za 1,5 godinu ziher imati karijesa pravih, kad je sada već ovako...
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

Re: Naslage na zubima

PostPostao/la zeezee » 10 lis 2009, 10:35

Hvala, Vip. e sad mi još treba preporuka za dobrog pedodonta. kad se sjetim svojeg, smrznem se. taj je bio sve samo ne child friendly. stvarno ne bih da mu se zamjeri zubar, ako nas već čeka neka borba s problematičnim zubima...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.