Sada je: 29 kol 2026, 23:55.

Probir sluha

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Probir sluha

PostPostao/la bebaimama » 01 srp 2010, 16:09

Moj sin sada ima dva i pol mjeseca (rođen ranije mjesec dana), kad su nas otpuštali iz rodilišta u petrovoj rečeno nam je da su radili probir sluha (kao i svim bebama) i da je desno uho "prošlo", a lijevo nije. Upućeni smo na Šalatu u audiološki centar na kontrolu, danas smo bili i situacija je sljedeča: Prvo mala napomena, da mu je nosić zaštopan od prehlade i da su bez obzira na to obavili pregled. U nalazu piše./danas učinjena A-ABR koja na lijevo i desno uho pokazuje REFER/.....to znači kako su mi pojasnili da nije prošlo niti lijevo niti desno uho, ali su mi također rekli da zbog prehlade i zbog toga što je još uvijek mali postoji mogučnost da pretraga nije "uspjela" i naručili su nas na kontrolu u 9 mj
Moram priznati da se nisam baš pretjerano zabrinula, baš zbog doktoričinih riječi, koja me skoro pa uvjeravala da moj sin čuje, no međutim kad sam došla doma i javila bakama i dedama nalaz, jedni su plakali drugi postavljali milijun pitanja i naravno bacili mi bubu u uho.
Da li se moram zabrinuti, da li ima netko slično iskustvo, da li da čekam 9 mj ili da poduzimamo nešto i prije, ako da gdje?
Ako netko ima info ili iskustvo, molim vas komentar.
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
19.03. postala sam mama anđela
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Probir sluha

PostPostao/la plavooka12 » 01 srp 2010, 16:18

pa možda u nekoj privatnoj ordinaciji npr. dr Sabol ili tak nekaj, čisto da smiriš sebe i familiju! A uvijek imaš i pravo na drugo mišljenje ;)

nadam se da je sve to do prehlade! sretno!!!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 01 srp 2010, 16:20

Nemoj unaprijed dizati paniku :hug

Često probir ne uspije, pogotovo ako je dijete prehlađeno

Što se oštećenja sluha tiče, moj T. je također nedonošće (29. tjedan), imao je oštećenje sluha na lijevom uhu, prag čujnosti 79 dB. Na kontroli (za nekih 6 mj.) stanje se spontano popravilo, iako nam je dr. rekao da je i ostalo ne bi pretjerano omelo razvoj govora s obzirom da je sluha na desnom bio dobar.

Ako baš želiš odi na pregled u Klaićevu, dr. Marn :srca je specijalist za ranu dijagnostiku oštećenja. Čisto da mirnije spavaš. Koliko se ja sjećam ne treba posebna narudžba, mislim da radi čet ili sri (ne sjećam se više), ali ipak nazovi ORL ambulante prije da ti ne bi bio na godišnjem

I sretno! :mah
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bebaimama » 01 srp 2010, 16:29

Kao što sam već spomenula, stvarno nisam bila zabrinuta, dok me ovi moji nisu sredili.....
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cakorka » 01 srp 2010, 17:21

Sta ti mislis?jeli primjecujes nesto?
ja sam svoju stalno testirala,pljeskala rukama s obje strane,bila sam sigurna da cuje ali opet sam imala bubu u uhu.Nama u bolnici nije proslo desno uho,nakon mjesec dana smo imali kontrolu,sestra je radila provjeru i nije nijedno proslo :shock Sacekali smo doktora da nam objasni,ni njemu nije bilo jasno pa je promjenio sonde na aparatu i on sam radio,rezultat:odlican sluh

Ako nisi sigurna ili jednostavno da budes mirnija potrazi drugo misljenje.
drzim fige da su pogrijesili :proljece
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nina334 » 02 srp 2010, 08:04

Moj R je rođen u terminu. U rodilištu su mu dva puta radili probir i oba puta na jedno uho nije prošlo.
Rekli su mi da je to najvjerojatnije od ostatka plodne vode i naručili me da dođem ponovno u rodilište dva tjedna nakon otpusta. Opet nije prošao i tada sam se zabrinula, nije mi bilo svejedno. Naručili su nas da dođemo kada dijete bude imalo mjesec dana. Do tada sam radila sam svakakve pokuse, pljeskala, puštala zvukove....i počela primjećivati da stalno pri premotavanju glavicu drži samo na jednoj strani, odnosno na podlozi je uvijek imao uho na koje "nije čuo", što je mene uvjerilo da zaista ne čuje, pa da zato namješta glavicu na stranu "na koju čuje". Na kontroli s mjesec dana sve je bilo savršeno, a u meni je ostala ljutnja i bijes što sam si dozvolila da se do te kontrole izludim.....
I danas čuje super, osim onoga što ne želi čuti.
Nadam se da će sve biti u redu, no ja ne bi imala živaca čekati 9-ti mjesec.......
Sretno!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Crazy Daisy » 02 srp 2010, 08:21

moja H je prošla test tek sa nekih 4mj. nama je rečeno da su joj kanalići bili preuski pa aparat nije uspio odraditi mjerenje.

cakorka je napisao/la:Sta ti mislis?jeli primjecujes nesto?
ja sam svoju stalno testirala,pljeskala rukama s obje strane,bila sam sigurna da cuje ali opet sam imala bubu u uhu.

a ovo gore je big no-no. nama je strogo zabranjeno da na ovakav način idemo provjeravati bebin sluh.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la eli » 02 srp 2010, 08:32

taj sistem je totalno nepouzdan. moja frendica je sluh trogodišnjaka provjeravala na taj način kao i šuškanjem papira od čokolade i po njoj je bilo sve super. da bi par mjeseci kasnije na slučajnom pregledu kod doktora ustanovljeno da stanje nije dobro - čuje on, ali ne onako kako bi trebao i zato ne govori. to su riješili operacijom krajnika i stavljanjem cjevčica.
često je razlog zašto dijete slabije čuje banalan i lako rješiv.
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la bebaimama » 02 srp 2010, 15:08

eli je napisao/la:često je razlog zašto dijete slabije čuje banalan i lako rješiv.

Tako i ja razmišljam.
Bili smo jučer kod pedijatrice i ona je mišljenja da trebamo pričekati 9mj, jer ako su stvarno kanalići preuski biti će vjerojatno i za 2 tjedna, a za dva mjeseca već ima šanse da se prošire. S druge strane tu je i ta prehlada (danas jadan kašlje, prestrašno), i to treba proći do kraja. Tako da ćemo najvjerojatnije čekati 9 mj. Do tada ćemo ga pratiti i stimulirati sa razno raznim zveckalicama i šuškalicama.
Hvala svima što ste se javile, svako iskustvo dobro dođe.
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bebaimama » 01 ruj 2010, 10:17

Samo da se kratko javim, upravo smo došli sa kontrole i sve je ok i lijevo i desno uho savršeno. Iako sam i sama zadnjih mjesec dana bila 100% uvjerena da čuje ipak mi je sada lakše kad znam da je sve u redu. Pozdrav svima :mah
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nina334 » 01 ruj 2010, 12:22

super, baš mi je drago!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334