Sada je: 27 kol 2026, 15:53.

Oticanje gornje usne

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Oticanje gornje usne

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 17 stu 2010, 10:29

već nam se po drugi put događa. dječak, 8 godina, inače potvrđeni alergičar (grinje, kućna prašina, dlake pasa i mačaka, plijesan i breza) naši su se problemi uvijek do sada manifestirali kroz više ili manje dosadne napadaje suhoga kašlja, ne pretjerano česte i ne jako dramatične, najčešće dostaje jednokratna terapija antihistaminikom.

to sa usnom prvi put se dogodilo negdje u devetom mjesecu, naočigled ničim izazvano. skontala sam da se češka po gornjoj usni ili grebucka donjim zubima. cijelo poslijepodne mu je bila blago otečena a rekao je samo da ga dosadno svrbi.
navečer je krenuo i dio iznad usne, i pomalo zahvatilo obraz. mada je uočljiva bila samo usna. dala sam mu antihistaminik i pratila ga još nekoliko sati.
bez promjena, nit ka boljem nit ka gorem.

oko jedanaest navečer poslala mm-a sa njim na hitnu jer me bila frnja noći. kao, što ako mu bukne odjednom, oteknu gornji dišni putevi i slične paranoje.

sa hitne se vratili niš pametniji. dobio injekciju solumedrola čisto reda radi jer, kao, ukoliko postoji mogućnost pogoršanja ili burne reakcije ona nastupi unutar sat vremena.

jel? a blago oteknuće cijelo poslijepodne koje je navečer progrediralo u loše odrađenu usnu josipe pavičićke i to odjednom, kao da je čekalo da prođe dnevnik? to nije pogoršanje nego ja nisam valjda dobro vidjela.
enivej, hitro je splasnulo u skoro normalu.

u međuvremenu obavili polgodišnji susret sa našom alergologicom i ona nam dala 2 tabletice medrola, ako nam se opet dogodi i ako otekne jako, da ne jurcamo na hitnu.
njoj, dakle, mogućnost neke žestoke reakcije koja bi pitala adrenalin nije bila na pameti. valjda iz istih razloga kao ovima na hitnoj (mm je opet išao, ja bih bila postavila 550 pitanja)

sinoć eno ga opet. skontala sam kad je već zaspao, kao da mu je malo otečena gornja usna. nisam bila ful sigurna, em zbog poze, em zbog toga što i inače ima punije usne. opet sam ga pratila koji sat, status quo.
jutros vidim fakat da je otečena, ne puno ali konta se. dala mu antihistaminik i naputak da učka hitno zove ako osjeti imalo neki dodatni simptom, toplinu, jači svrbež, oticanje, pogotovo teže disanje.

škola nam je inače na 150 metara udaljenosti, doslovno.

nije ubod, nije neka nova hrana, nije drugo sredstvo za pranje, nije ništa očitog kao ni zadnji put. rekao je da je skontao još jučer popodne da ga svrbucka. nemam pojma što je okidač, čini se nešto što djeluje sporije i manje dramatično (nadajmo se), maltene "iznutra".

ništa iz ove epizode ne mogu sparit sa prethodnom, osim izluđujućih fakata da je opet iznebuha i naočigled samo od sebe.
jedini simptom nam je otečena gornja usna koja svrbi.

ako imate sličnih iskustava i koje zrno soli više ova unezvjerena mater će vam biti jako zahvalna ako to podijelite ovuda :jadnimi
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Oticanje gornje usne

PostPostao/la † Volvo » 17 stu 2010, 10:57

Ja (inače nealergičarka, i poslije tog ispada ne testovima ništa :dunno ) sam jednom imala takav gadni angioedem, s oticanjem najprije stopala (tabana, što je prošlo), pa gubitkom glasa i onda noćnim :strah oticanjem usnice (Ciganović nije bio ništa prema meni) i poslije jagodica lica, uglavnom, izgledalo je gadno. Zvala hitnu (nisam imala pojma što bi moglo biti), došli, sprašili mi neke korikosteroide i slijedeći dan provela u bolnici na promatranju do navečer samo na infuziji i injekcijama...Dobila upute za dijetu kao za salmonelu ono: čaj, dvopek itd. (jer su sumnjali na sve i ništa) i polako uvođenje namirnica (kao beba kod dohrane).
Lice mi je izgledalo strašno (bez pretjerivanja) i grozan je bio osjećaj, kao da će koža popucati. Do kraja tog dana u bolnici, sve je prošlo. Ne ponovilo se...
Kako su u to vrijeme na poslu nešto radili (postavljanje nekih vrata) a slabo se radi zime zračilo i puno isparavanja (ljepila, farbi, strugotina) je bilo po hodnicima, nekako sam sumnjala na to, naravno, bez ikakve potvrde. Kako se epizoda dogodila u četvrtak, vikend nisam bila na poslu, do ponedjeljka je proluftano a i imala sam "zalihu" lijekova u sebi, nije se više javljalo. Nisam ništa novo od hrane, deterdženata, pasti za zube, išta imala pa ni na što nisam drugo mogla posumnjati... :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la thalia » 17 stu 2010, 11:04

meni je najstariji nećak alergičar, ali njemu ne natiču usne nego oči :dunno

uglavnom, možda su čempresi ili neke takve biljke potpuno smušene od ovog vremena i juga procvjetale pa mu je to izazvalo reakciju.
velim, ovom mom nećaku uvijek zimzeleno drveće u cvatu napravi najveći pičvajz.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la JiA » 17 stu 2010, 11:07

Lare, ja sam imala identicne simptome godinama u nekim meni nerazumljivim razmacima. Pocinjalo je laganim peckanjem i svrbezom gornje usne. I da, licila sam na Yo po dva tri dana. Tada sam vec bila u srednjoj skoli i sjecam se da mi je to strasno tesko padalo, to sto se tako izoblicim, a nisam znala sto trebam napraviti niti je to itko oko mene znao.
Moji roditelji nisu smatrali za shodno voditi me na alergoloska ispitivanja :ne, niti su se posebno zabrinjavali za to. Inace sam prije toga imala potvrdu alergije na penicilin, pa ga nakon toga nikad nisam ni primala, dakle, nije moglo biti reakcija na to.
Oticanje gornje usne ( i povremeno ocnih kapaka ) nisam mogla povezati naizgled ni sa cim, niti danas mogu, ali takvu reakciju unazad 15 godina nisam imala ni jednom. :dunno
Nisam ti previse pomogla, znam :hug.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la badada » 17 stu 2010, 11:51

a možda se dječaku razvija alergija na nešto novo? neki konzervans :dunno

moj brat recimo nije alergičar ali jedan dan na poslu nakon što je pojeo kivi najednom je osjetio da se počinje gušiti i da nema zraka
srećom radi u bolnici pa je odmah dobio lijek inače mu nebi bilo spasa
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 17 stu 2010, 12:07

badada- možda.
nutritivne alergene inače nismo nikad testirali, dva alergologa nisu našla za zasad potrebno, citiram, gnjavit dijete. (a doista nije bilo nikad simptoma osim kašljucanja i curonosa)

ono što mene ždere je što ne znam ima li to njegovo mogućnosti da se gadno pogorša. a baš nikako nikako ne mogu otkriti uzrok. još sam se ufuravala u ubod komarca zadnji put (ovdje ih zbilja dugo ima), ali dvaput ubod baš u usnu... neće ići.

ne jede nit pije nikakve đankarije pune konzervansa, ovdje "opasnog" bilja nema (masline, hrašće i neke uzgojene vrste koje ionako sad duboko spavaju).
doduše, čekirat ću u školi što su marendali jučer.

negdje sam čula (ili pročitala) kako alergeni i inače imaju kumulativni učinak, pa se može činiti niš niš a onda eksplodirat odjednom na nešto, ma nemam pojma.
znam samo da bih za ovakvu situaciju kakvu volvo opisuje (da mi je dijete u pitanju) valjda kampirala pred bolnicom.

znam da ljudi žive sa tim- imam jednu rodicu čija su oba klinca žestoki alergičari (nutritivci) i svugdje idu sa ampulicama adrenalina. (njima odmah krene angioedem čim ima orašastog u tragovima.)

ali ove tzv. idiopatije popiju mi krv i oglođu živce. jer doslovno nemam blage kad može opalit iduća epizoda i u kom obliku.

tenks još jednom :kiss
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Miki » 17 stu 2010, 12:47

ja tako povremeno nateknem, naizgled bez nekog povoda
ne otiču mi usne nego oči i obrazi i cijelo lice me divljački svrbi

popijem lijek za alergiju i namažem se kortikosteroidnom masti (budući da nije prečesto i imam već godine iskustva s alergijama)

čini mi se da je okidač stres :dunno

prije puno godina imala sam gadnu alergijsku reakciju poslije inekcije za hiposenzibilizaciju, išlo je prema anafilaktičkom šoku (ili je već bio :dunno nemam pojma koja je to bila faza) - uglavnom sprašili su mi 3 konjske inekcije koječega i ostatak dana sam bila "osjećam se haj, mozak baj-baj"

taj put su me stravično svrbjele uši (unutra) i počeo mi je naticati vrat
kažu da je taj svrab u ušima jedan od pokazatelja da se treba hitno reagirati

jednom prilikom mi je odjednom počelo gorjeti lice, sva sam se zacrvenila i počela oticati
jela sam sendvič od tunjevine (koji jedem i inače :dunno ), imala sam osjećaj da ništa ne cvate...

odjurila sam kod svoje doktorice, dala mi je za taj dan duplu dozu lijeka za alergiju i uputu da odmah zovem hitnu ako pomislim da se stanje pogoršava
bilo je sve OK
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la pulse » 17 stu 2010, 15:29

LFF, a je li pio kakve ljekove zadnjih dana (ne mislim na anthistaminike, nego prije njih)?
Mom bratu se znalo dešavati kad je bio mali isto to, ali smo skontali da se uvijek ponavlja kad popije neki lijek na bazi acetil-salicilne kiseline (andol, acisal...). Ako ti je utjeha, vrlo brzo mu je prošlo i kasnije je iste ljekove pio bez problema.
pulse
atletičarka

PostPostao/la JiA » 17 stu 2010, 15:41

pulse je napisao/la:LFF, a je li pio kakve ljekove zadnjih dana (ne mislim na anthistaminike, nego prije njih)?
Mom bratu se znalo dešavati kad je bio mali isto to, ali smo skontali da se uvijek ponavlja kad popije neki lijek na bazi acetil-salicilne kiseline (andol, acisal...). Ako ti je utjeha, vrlo brzo mu je prošlo i kasnije je iste ljekove pio bez problema.

od kad ne uzimam nista sa acetilsalicilnom, ne oticem. da li ima veze ili ne :dunno
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 17 stu 2010, 16:44

nije niš novo ni ekstra uzimao od medikamenata :dunno

pije singulair kao redovitu kasnojesenju terapiju (tamo do proljeća) a antihistaminik mu dajem po potrebi (kad kašljuca noću).

evo, iz škole došao u podne sa najnormalnijom usnom, sad veli da ga opet svrbucka ali manje nego jučer (trebao bi i aerius držat koji sam mu jutros dala)

doručkovao je kruh sa sirom, to je igrom slučaja i u školi dobio za marendu, a ručao je gulaš sa njokima, nikakvih aditiva i kikija, mater kuvala sa travama iz vrta. zbilja nemam pojma.

ne muči mene to oticanje kao takvo ako mogu znati da će to ostati u svojim dosadašnjim okvirima, kao jelino :proljece ali aj' ti sad znaj...
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.