Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

ROTARIX - iskustva i savjeti...

07 svi 2011, 11:40

E ovako!
Nova sam ovdje...

Imam veeeeliku nedoumicu i tražim pomoć...savjet...iskustvo...

Imam dva sina doma, L koji ima 3 godine (uskoro) i malog E koji ima 2 mjeseca...

Trebala bi cjepiti mlađeg idući tjedan s Rotarixom...
i sve bi bilo ok da nisam saznala da se virus uzima živi na usta i izlučuje kroz stolicu i da je zarazan!!!!!!!!

E a ono kaj mene muči je :

Da li se stariji sin može zaraziti s virusom ako mlađeg cijepim? (stariji nije cjepljen i nije imao rotu,ne ide u jaslice/vrtić za sad)
Koliko je zarazan taj virus ako ga mlađi prvo popije pa izluči? (jednako kao i "pravi" virus ili ipak je slabiji)
Da li je obično pranje ruku (sapun i voda) dovoljno za sprečavanje zaraze (mene kao mame jer nisma ni ja imala rotu do sad,ali i ostalih ukućana koji možda nisu toliko u dodiru s malim)? Ili je potrebno nešto više od sapuna i vode?
Plivasept možda za ruke?
Jel se virus izlučuje i kroz slinu (kihanje,kašljucanje,bljuckanje,eventualno povraćanje kao možda nuspojava cjepiva)?

Da li bi vi cjepili uopće svojeg mlađeg bebača ako stariji nije cjepljen,ali nije niti dobio rotu do sad? jel se zaraza može spriječiti jednostavnom higijenom svaki dan (ruke)?

Muči me da L ne dobije virus od E ako ga cijepim,a možda ga ne bi niti jedan dobio bez obzira na cijepivo!

Oprostite,malo sam paranoična kaj se tiče te Rote!!!!

Hvala

Re: ROTARIX - iskustva i savjeti...

07 svi 2011, 13:27

mi smo se cijepili, pazili ha higijenu. sve je bilo ok
evo jedan topik o tome - rotavirus, možda pomogne
Odgovori