Nedavno sam prvi put cula za ovu bolest, koja je vrlo rasirena po Zg vrticima ovog proljeca. Za djecu vrticke dobi je sasvim bezopasna, izaziva blagu anemiju, osip po licu i kasnije rukama, trupu i nogama, od sasvim blagog koji nije niti zamjetljiv do izrazenog osipa koji traje 10-tak dana. Ne preporuca se fizicka aktivnost niti sunce jer iritira osip, pa moze poceti svrbiti (inace niti ne svrbi), a pogoduje mu boravak na hladnom. Bolest moze biti opasna za trudnice i sasvim malu djecu, a za odrasle je tijek bolesti malo drugaciji (oticanje i bolovi u zglobovima, duze trajanje). Buduci je dijete zarazno dok osip jos nije izbio i prva 24h nakon izbijanja, tesko je sprijeciti sirenje pa treba biti oprezan posebno kad se radi o trudnicama.
Inkubacija je 4 do 28 dana.
Uglavnom, moja curka (6g) je u cetvrtak na trajektu dobila taj tipican osip, u nekom srednjem obliku, idemo na kupanje rano ujutro i popodne iza 18h i nakon boravka u moru se cak povuce, valjda mu pase hladno. Sada nakon 5 dana cini mi se da je bolest iza nas, mada na nogama nije osipa ni bilo, no mozda niti nece. Nije bilo nista strasno. No mene sada bole koljena, bas intenzivno kad hodam po stepenicama, pa me u biti zanima da li ju je netko od odraslih imao, kakvi su bili simptomi i koliko je trajalo. Mozda to kod mene nema veze s tim, nego si samo umisljam, ako na tome ostane ja sam jako zadovoljna, no htjela bi sto vise saznati o tome i zbog mojih roditelja koji su sada bili intenzivno u kontaktu s nama, a nisu vise tako mladi ...
Evo i jedan link ako nekoga vise zanima:
http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/respiratory/parvo_b19.htmNa hrvatskom nazalost nisam nasla bas nikakav konkretan clanak na stranicama na kojima se inace nalaze opisi bolesti i sl., samo neke diskusije na forumima ... U apoteci zena takodjer nikad nije cula za tu bolest, a u vrticu su mi rekli da je to bez veze, sto nije u redu ako je opasna za trudnice jer u tom slucaju bi i svi ostali trebali biti na oprezu.
Ukratko, molim vasa iskustva s tom bolesti, kod djece i kod odraslih ...