Sada je: 11 lip 2026, 17:34.

vađenje krajnika/mandula

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: vađenje krajnika/mandula

PostPostao/la IINA » 14 pro 2011, 09:21

Uf, siroće malo :(
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lucy30 » 17 vel 2012, 20:41

Evo ja sam se tek večeras vama priključila i evo naravno imam već jedno pitanje u vezi moje malene
Prije jedno mjesec dana imala je heamophilus influenzae, curio joj je nosić jedno 10 dana i nismo pili nikakav antibiotik
Nakon što je prestao curiti nosić počelo je hrkanje, ima 10 dana da je jako hrkala i onda je meni pukao film i uzela sam joj antibiotik prema antibiogramu
Dobila je sinersul, na antibiogramu je pisalo da je srednje osjetljiv a niti jedan nije bio osjetljiv :/

Sad ga evo pije već 4 dan, hrkanje se dosta smanjilo al i dalje malkice teže diše na nos i diše većinom po noći na usta, al eto manje hrče
Kod otorinca nismo bili na pregledu, jer je ovo negdje 3-4 put u njennom životu da se ponavlja (na hrkanje mislim)
Inače, kako sam ja paničar, čudno mi je kako to hrkanje sad još nije prestalo, već se lagano smanjilo,jer inače kad se događalo trajalo je možda 4-5 dana a sad preko 10 :ajme
Što mislite jel to ta treća mandula? ja sumnjam da je :ajme
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 17 vel 2012, 21:08

Vjerojatno je, ali nama je pedijatar rekao da može potrajati i 3 tjedna poslije infekcije da se stanje opet smiri. Tako da imate još vremena. Tek ako u vrijeme bez infekcije također hrče i teže diše, treba posjetiti otorinca.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la lucy30 » 17 vel 2012, 21:53

Diami je napisao/la:Vjerojatno je, ali nama je pedijatar rekao da može potrajati i 3 tjedna poslije infekcije da se stanje opet smiri. Tako da imate još vremena. Tek ako u vrijeme bez infekcije također hrče i teže diše, treba posjetiti otorinca.

uf, hvala ti na brzom odgovoru :luv
sve se mislim kako sam na krivo mjesto postavila post jer sam nova

znači moglo bi to i još potrajati, naadam se samo da će nam proći da ne trebamo kod otorinca
inače nam je prije dosta manje trajalo, kad smo bili manji, a vidi sada, već 10 dana
cijeli drugi mjesec je nešto :/

a i ova bakterija nas uvijek muči, odnosno kad god imamo neku bakteriju bude heamophilus influenzae
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 18 vel 2012, 11:36

Stvar je u tome da postoji dob koja je specifična za probleme s trećim krajnikom, kasnije kako rastu nastaje sve više mjesta pa se i povećan krajnik "ne osjeti" tako jako kao kada je glavica još manja, a time i prostor uži gdje je treći krajnik. E onda ako se još zareda nekoliko infekcija, pa se tkivo "ne odmori" od jedne do druge, pa ako postoji sklonost genetski... To ja onako laički objašnjavam, pedijatar nam je to prepričavao malo stručnije.

I mi se mučimo, taman kad krene na bolje, eto nove prehlade ili kakve druge boleštine i opet bukne... :ajme Sad čekamo proljeće i prolazak ovog perioda kad su viroze učestale, ako onda ne bude bolje idemo otorincu...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la swenova mama » 19 vel 2012, 00:38

Nakon što je prestao curiti nosić počelo je hrkanje, ima 10 dana da je jako hrkala i onda je meni pukao film i uzela sam joj antibiotik prema antibiogramu
Dobila je sinersul, na antibiogramu je pisalo da je srednje osjetljiv a niti jedan nije bio osjetljiv :/

Sad ga evo pije već 4 dan, hrkanje se dosta smanjilo al i dalje malkice teže diše na nos i diše većinom po noći na usta, al eto manje hrče
Kod otorinca nismo bili na pregledu, jer je ovo negdje 3-4 put u njennom životu da se ponavlja (na hrkanje mislim)

moram priznati da me ovo muci- kako mislis- ti si joj uzela antibiotik? A nisi isla pedijatru da ti prepise nesto ili da te posalje dalje otorincu?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la lucy30 » 22 vel 2012, 19:27

swenova mama je napisao/la:

moram priznati da me ovo muci- kako mislis- ti si joj uzela antibiotik? A nisi isla pedijatru da ti prepise nesto ili da te posalje dalje otorincu?

ma neeee, otišla sam kod pedijatra i pitala je bi li bilo dobro uzeti antibiotik pa je rekla da pokušamo :)
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 22 vel 2012, 19:28

Diami je napisao/la:Stvar je u tome da postoji dob koja je specifična za probleme s trećim krajnikom, kasnije kako rastu nastaje sve više mjesta pa se i povećan krajnik "ne osjeti" tako jako kao kada je glavica još manja, a time i prostor uži gdje je treći krajnik. E onda ako se još zareda nekoliko infekcija, pa se tkivo "ne odmori" od jedne do druge, pa ako postoji sklonost genetski... To ja onako laički objašnjavam, pedijatar nam je to prepričavao malo stručnije.

I mi se mučimo, taman kad krene na bolje, eto nove prehlade ili kakve druge boleštine i opet bukne... :ajme Sad čekamo proljeće i prolazak ovog perioda kad su viroze učestale, ako onda ne bude bolje idemo otorincu...

a koja je dob specifična za probleme tog trećeg krajnika???
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 22 vel 2012, 22:42

Pa nama je pedijatar spominjao dob od oko 3g, iako nije to jedino doba, al u tom periodu zna porasti treći krajnik, a prostor okolo ostane sužen, kasnije dijete poraste pa nastane opet bolji omjer slobodnog prostora i krajnika. Kako oni rastu u skokovima, koji mogu biti individualno i različito tempirani, nije to sve tak "propisano", a ovisi vjerojatno i o tome koliko je dijete izloženo bolestima, što može vjerojatno utjecati na rast krajnika i promjene na njemu, bar si ja tak mislim. Nas je dotukla sad ova jesen i zima, jer je krenuo u vrtić i kupio virozu za virozom.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zumba » 23 vel 2012, 21:42

mi smo naručeni za operaciju mandule tj. trećeg krajnika u 4 mjesecu u vinogradskoj bolnici. K. nije nikada imao upalu uha, iako je to kod djece s mandulom jako često, nego je on stalno prehlađen i jaaako hrče. Kao mali dedek :) bili smo na pregledu kod otorinca i rekao hje da je uvećana i da mora van. jel ima tko iskustva s vinogradskom?
zumba
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 24 vel 2012, 11:04

hvala diami ;)

njoj se stanje smirilo jedno tjedan dana i sad mi je evo opet počela lagano hrkati noćas, pa poludit ću, taman kad sam mislila da prolazi :roll
teže je disala na nos, a onda kad bi otvorila usta je hrkala

nego, znate šta me zanima, jel postoji ikakva mogućnost da se to krene smanjivati sad kad dođu lijepa vremena i ljeto ili će to sad stalno ići sve gore i gore??
jel se može to samo od sebe smanjiti i prestati to hrkanje?
nisam to još pročitala, većinom sam čitala kako cure vade jer im dijete hrče već neko vrijeme :(
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 24 vel 2012, 13:22

Samo uvećanje treće mandule i posljedično hrkanje nije indikacija za operaciju.
Indikacija je učestale upale uha koje mogu dovesti do oštećenja sluha.
Ukoliko toga nema ja ne bih operirala.
I da, treča mandula se smanji kad izostane infekt neko vrijeme, naročito kroz ljeto,
a dijete dođe i u dob kada se cijeli taj gornji dišni i slušni sustav toliko razvije, proširi
da im više ni ne smeta kao što je Diami i napisala.
Mojima je uvečan treći već godinama.
Starija je vadila, jer je jednu zimu imala 10 upala uha za redom i oslabio joj je sluh,
no u roku od godine dana izrasla je na istu veličinu.
Manja je isto trebala vaditi i nisam ju dala.
Izvukle smo se alternativom, kapanjem nosa dekongestivnim kapima pri svakoj
prehladi, gijanjem ušiju, puhanjem kroz zatvoren nos,....raznim metodama koje sam
skupila godinama provedenim po otorinama.
Detalja ima po cijelom forumu, pa potražite. :mah
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lucy30 » 24 vel 2012, 14:52

je, je već sam toliko toga pročitala ;)
valjda će biti dobro onda, a i meni je zadnja stvar operacija
prvo ću ako se ovako nastavi ili ako se pogorša otići kod homeopatice, pa ćemo tako pokušati
hvala ti iina, sve znaš ;)
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 24 vel 2012, 15:07

:zivili
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 24 vel 2012, 16:49

Nama je već prošle zime bila povećana i bilo je problema s hrkanjem, doduše samo manjih. Ali niej bilo upala uha niti primjene antibiotika. Onda se prema kraju ljeta to super popravilo, da bi opet buknulo od jeseni kako su krenule vrtićke infekcije. Naš pedijatar isto ne šalje olako otorincu samo zbog hrkanja, i unatoč tome što sad ima poprilične probleme s disanjem noću posebno kad je akutno bolestan, pedijatar je uvjeren da će se popraviti na proljeće/ljeto kako se riješimo infekcija.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Duga » 24 vel 2012, 20:03

mmar je napisao/la:Mi idemo u utorak kod dr Marna u Klaićevu na pregled radi vađenja treće mandule, a vjerovatno i ugradnje cjevčica, iako je doktor rekao da će to odlučiti na zadnjem pregledu prije operacije, ali malac je poprilično lošeg sluha, tako da vjerujem da će ići i cjevčice.

Duga koliko sam upratila jel samo tvoja mala išla radi hrkanja, kašlja, bronhitisa i to? Svi drugi su čini mi se imali stalno nekakve upale i angine?

Naš malac nije nikad imao ni upalu grla ni ništa slično ( ima 5 i pol), ali je redovit u kašlju, hrkanju, disanju na škrge, laringitis, bronhitis, sve ga hoće.

Pa me zanima jel se kod vas šta promijenilo na bolje?

Sori, sad sam vidjela da je topic "isplivao" malo...
Mmar, mogu ti samo reći, hdB da smo poslušali otorinca (i svoj unutarnji glas). Da nam je ova zima kao i prošla, iščupala bih ga golim rukama, časna riječ.

Da, ona nije uopće imala ni upale uha ni gnojne angine (zato je jako važno pratiti dijete i da ga dobar specijalista orl pregleda). Viroze nikad nisu normalno završavale, od početnog začepljenog nosa iz kojeg nema šta ispuhati, do temperatura, bronhitisa uslijed slijevanja sekreta (ne znam koliko je imala onih famoznih "početaka upale pluća"), bez antibiotika ne može proći. Znala je hrkati da ju čujem u prizemlju, duša ti se smrzne. Jesen i zimu podižeš dijete u neki polusjedeći položaj dok spava, loše spavanje kao posljedica hrkanja i "lošeg disanja" uopće nije za zanemariti kad je na duže staze.
Kad je vadila treći, smanjio joj je i ova dva nepčana (bili su trajno jako uvećani, praktički su zatvarali otvor, meni je to bilo :shock za vidjeti).

Nakon operacije desilo se da joj je pedica dijagnosticirala gnojnu anginu (na nepcu vidjela čepove), inzisitirala sam na brisu pa se uspostavilo da je obična viroza pa mi je dijete nepotrebno popilo penicilin.

Obzirom da joj je ovo tek druga godina u kolektivu, naravno da je bilo viroza (meni je :roll kad su neki čudom čudili da se prehladila, a izvadila je krajnike :lol ), ali ona ju normalno odrađuje i puno lakše prolazi kroz sve.

Sretno kod Marna!
Zadnja izmjena: Duga; 24 vel 2012, 20:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la zauvijekmama » 24 vel 2012, 20:57

ajme, mi smo se preporodili nakon operacije
ni traga bolesti vec duze vrijeme
:yess
prije bi bio tjedan u vrticu tjedan doma :roll
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Duga » 24 vel 2012, 20:59

:joy
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lucy30 » 24 vel 2012, 22:06

diami i tebi hvala puno, utješile ste me :luv
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 25 vel 2012, 15:26

Grlimo vas i radujemo se s vama!
HB, neka je sve već iza vas, vi ste to expresno obavili :zivili, a o strahu nećemo :ne.
Je l' da ne možeš vjerovati kako dijete sad mirno spava, ne čuješ ga nakon onih zvukova :ajme, a vrijeme će pokazati i za ovo ostalo...
Ljubi miša, je l' vrijedi i sad sladoled?! :mrgreen
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la zumba » 27 vel 2012, 00:18

Nije nitko bio u vinogradskoj na op???
zumba
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zumba » 27 vel 2012, 22:06

Da sa 13 godina je veliki pa mislim da nije za usporedit, ali ako ti se bude dalo svejedno napiši rečenicu dvije, bar da znam kakvi su na odjelu.
zumba
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Madir » 28 vel 2012, 09:23

Jučer bili u otorinca, zbog hrkanja i što usta često drži otvorena.
Bubnjići uvućeni i zamućeni,sluznica blago crvena,tonzile uvećane, valjda jako :dunno
na audiometru nalaz pokazuje obostrano B.Ovo nikako da skužim kako, jer on čuje i muhu.
Dr. savjetuje operaciju tonzila i ev.zarezivanje bubnjića, sve to poslije ljeta, na jesen.
Kapanje nosića fiziološkom, žvakanje žvakaće i kupanje u moru, bolje kazati ronjenje :roll
U tri god.imali smo jednu upalu grla, i jednu upalu uha.
Ono što sam pročitala, mi se nikako ne poklapa sa gore napisanim ili nisam dobro shvatila?
Nema učestalih upala ni grla, ni uha.
Sad razgovarala sa našim pedijatrom koji kaže da on nebi na operaciju. :nesvist
Dajte neki pametni savjet :klanja
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Madir » 28 vel 2012, 12:39

:ajme nama je rekla da je bolje dok je još malen :gaah
Po drugo mišljenje idemo svakako.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la IINA » 29 vel 2012, 17:17

madir, tonzile su jedno a treći krajnik drugo.
Promijenjen audiogram rezultat je nakupljene tekućine u srednjem uhu,
što je definitivno tako jer su bubnjići uvučeni.
Dakle to je sekretorno promijenjen audiogram i on će se normalizirati kad
se slušni put očisti.
Da žvake, kapi u nos, grijanje uha i puhanje u začepljen nos. :dada
Mi smo uz to pili i Bisolex sirup, žličicu dnevno kroz četiri tjedna.
Može i Fluimukan.
Nakon toga sve se očistilo.
Za uvečane tonzile ipak mislim da ih je bolje maknuti :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 29 vel 2012, 22:30

Madir je li savjetovano vađenje samo trećeg ili sva tri krajnika?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Madir » 01 ožu 2012, 09:15

Ina kužim to.
Rusi sve, tonzile su crvene i "zrnaste", uvećene, treći krajnik isto uvećan,sluznica nosa isto crvena bez sekreta,a bubnjići uvećani i zamućeni.
Za uši je rekla event.operacija za ovo dvoje kaže sigurno.
Nisam pametna, al koliko sam uspila pročitat oper. nam ne gine. :/
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la IINA » 01 ožu 2012, 16:46

Da sa naglaskom na nekad.
A to nekad se odnosi na slučajeve u kojima ima komplikacija.
Dakle, upale, antibiotici, oštećen sluh, kašljanje, ...
hrkanje definitivno nije nikakav razlog za operaciju. O tom pričam.
Jedan stari otorinac mi je rekao da se cijeli život bori
da očuva djeci bubnjiće, a da danas svi gledaju kako da ih zarežu...dapače,
zna se i koji otorinci "vole" stavljati cjevčice...
Nekad je to rješenje, al večinom može i bez toga.
Samo treba biti uporan i dosljedan i imati i malo sreće.
i mmar, nije to moje narodno liječenje, nego prema preporukama spec.
sa Sv. Duha i Nemetove.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 02 ožu 2012, 11:56

Je, odgovarala sam Lucy30, a ti si došla nekako u sendvić. :dada
Oslabljen sluh svakako treba riješiti.
Ukoliko treba i operacijom, jer ako potraje može doći do trajnog oštećenja.
Ali meni ovo tvoje pisanje ipak vuče na neku alergiju. Taj lajući kašalj, laringitisi,.
:dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lucy30 » 03 ožu 2012, 23:22

pa jel moguće da hrče od alergije????
jer moja evo sad kad otvori usta ne hrče, al kad pokuša na nos onda joj nos nekako čudno hropti
pa jedan mali dio diše normalno na nos, ko će znati više :roll

ona kiše par puta dnevno (više nego inače) i malo se čak sad osula po licu, malo ispod oka i iznad usana, nikako da prođe :ajme
baš sumnjam da je na nešto alergična
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.