Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
29 svi 2009, 09:05
Gdje se može napraviti testiranje na penicillin za odrasle?
ja sam to testiranje radila na Salati.
29 svi 2009, 13:52
IINA, ja ti govorim o stavovima koji se uče na faksu. Ne liječi se nalaz antibiograma nego pacijent. Preventivno davanje antibiotika je jedan od razloga nastanka rezistentnih sojeva.
29 svi 2009, 14:02
Tajci, imam jedno pitanje. Gore sam pisala da mi stariji sin ima šarlah, bris grla je to potvrdio. Naša pedijatrica nije za profilaksu za ostatak obitelji, ne dovodim u pitanje njene odluke, jer imam povjerenja u nju. Šta misliš da li biu bilo dobro da mi ostali napravimo bris grla za svaki slučaj? Mene evo isto grebe grlo, nemam temperaturu. Možda bi bilo dobro provjeriti

Pitaću pedijatricu sljedeći tjedan svakako.
Ali istina je da neki pedijatri daju profilaksu, juče sam srela oca curice koja ide s mojim sinom u istu grupu u vrtiću, ona je imala šarlah, mama, tata i brat su isto dobili antibiotik kao profilaksu
29 svi 2009, 14:18
Eh, da. Teorija je jedno, ja pričam o praksi.
A profilaksa se provodi i od strane epidemiološke službe,
organizirano u vrtićima, ako broj zaraženih pređe mislim 30% u grupi.
Dođu lijepo sa Mirogojske, uzmu briseve i svi pozitivni dobe
terapiju, bez obzira na nedostatak simptoma.
To je praksa.

edit: i ne kažem da se sa njom slažem, naprotiv. Ali tako je.
29 svi 2009, 15:05
IINA je napisao/la:Eh, da. Teorija je jedno, ja pričam o praksi.
A profilaksa se provodi i od strane epidemiološke službe,
organizirano u vrtićima, ako broj zaraženih pređe mislim 30% u grupi.
Dođu lijepo sa Mirogojske, uzmu briseve i svi pozitivni dobe
terapiju, bez obzira na nedostatak simptoma.
To je praksa.

edit: i ne kažem da se sa njom slažem, naprotiv. Ali tako je.

Da bar! U praksi, dođu u vrtić, uzmu briseve
samo klincima crvenog grla

Kod nas nitko od tih 6 "brisiranih" nije imao streptokok, a klice su se i dalje širile
Nikome nije preporucena profilaksa.
MM i ja smo isli na briseve svaki put kad je Crvic imao gnojnu anginu. Uvijek cisti. Nikad popili terapiju (profilaksu).
31 svi 2009, 00:14
rebecca, realno, nema potrebe za brisevima grla i profilaksom.
Jedno je praksa, a drugo su smjernice. Na žalost, nekad se u praksi smjernice mijenjaju zbog mase paramedicinskih razloga.
09 lis 2009, 13:06
Evo da malo obnovim temu, nažalost. Moja Dora je dobila streptokok grupe A, obzirom da imam vezu na mikrobiološkom, žena mi je rekla odmah sutradan nakon vađenja brisa da se razvija streptokok. Ja pošla u apoteku i uzela Silapen da što prije počnemo s terapijom. Zabranila ljubljenje i pljuvanje sa starijim ukućanima, danas mlađa i ja napravili briseve, a tata će u ponedjeljak. Dora je cijelo vrijeme doma i ne ide u školu. Mi ostali nemamo nikakve simptome, ali vidit ćemo nalaze u ponedjeljak, nadam se najboljem.
E sad ono što mene zanima je da sam pročitala na par mjesta da pacijent sa streptokokom koji se adekvatno liječi već nakon druge tablete (žličice sirupa) nije opasan za okolinu. Sad ne znam, pitat ću baš i pedijatricu popodne. Jer nije zanemariv broj dana koji će izostat iz škole kad popije Silapen, pa još koji dan pa ponovo bris, pa čekaj nalaz.
Kakva su vaša iskustva s tim?
09 lis 2009, 13:08
da nije više zarazna
al mi smo dobili i penicilinsku injekciju
i nakon mjesec dana ponovili bris i opet streptokok
opet silapen i onda vađenje krajnika
imam osjećaj da je toliko napasan da kad ga jenom uloviš nikako da ga se riješiš
09 lis 2009, 15:27
I što sad, da li da je šaljem u školu ili ne? Ona nema nikakvih simptoma, prva 2 dana je malo bolilo grlo
09 lis 2009, 16:18
nejbolje da pitaš , mi nismo išli
10 lis 2009, 11:34
Evo pedijatrica nam rekla da ona slobodno može ići u školu jer da nije više zarazna. Valjda je to kod manje djece drugačije, njima ipak lakše padne imunitet
17 lis 2009, 23:27
Podižem malo, evo ja kao bolesna već dva i pol tjedna, osjećam se kao da imam virozu,niš ne boli, malaksala sam, iz nosa curi ko ludo, malo zeleno pa malo prozirno, i začepile mi se uši od silnog sekreta iz nosa, nisam htjela antibiotik, ali evo na kraju ga uzela jer nemrem više, ne prolazi...nije mi radila bris........
Sad mi curka dobila streptokoknu anginu (bez brisa) i još 2 curice iz grupe, u tri dana jedna za drugom, moja zadnja, i družile su se izvan vrtića, pa me zanima da li je moguće da ja imam streptokok u nosu jer me grlo uopće ne boli, pa sam prenjela mojoj kćerki iako je ona zadnja dobila simptome ??? Mislila sam ja ići na bris, jel potrebno ??? Stime da je jedna curica dobila i šarlah.........
19 lis 2009, 08:29
A moguće je.
Ja sam imala dokazanu streptokoknu anginu pred par godine,
a grlo me nije boljelo, samo sam imala osjećaj na jednoj strani
kao da mi nešto smeta, ko da mi je nešto zapelo na toj strani.
Al to se vidi na pregledu, ne kao crveno grlo,nego kao gnojni bijeli čep na
manduli...
19 lis 2009, 11:53
Hvala,
meni niš ne smeta u grlu

ali provjerit ću taj nos