Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
12 stu 2009, 13:14
Leukociti mirni ili niski, CRP povišen ili jako visok.
otkud ti ovo?
12 stu 2009, 13:34
Ovo kaj sam napisala je informacija od dooktorice sa
zarazne. Žena je infektolog.
Frendicin mali imao je leuk 6 a CRP 19, otišli gore i
rekli im tak kak sam napisala, tj. da CRP nije pokazatelj bakterijske inf.,
već jakog infekta bilo kojeg uzroka..
12 stu 2009, 13:47
aha, 19.
jer su meni l bili mirni prije mjesec dana, al crp je bio na 140. To je visok crp..
12 stu 2009, 13:50
Au, to je već gadno 140...
Ovdje se radilo o ref. vrijednostima do 2,8mol/l, a bio je 19.
Ovo pišem jer labosi imaju različite ref. vrijednosti, pa se CRP baš
ne može uspoređivati kao npr. leuk.
12 stu 2009, 15:00
Nama L-8 a CRP 17. Dobili antibiotik kako sam već napisala. jel to znači da je i to mogla biti gripa? Antib. samo spustio fibru a kašalj ostao još 10 dana nakon antb.
12 stu 2009, 15:12
leukociti su vam mirni, prema tome lijek vam nije trebao biti ordiniran,
al često daju preventivno kod jakog kašlja, kao da se nekaj
ne zaljepi na virus....
12 stu 2009, 15:34
IINA je napisao/la:leukociti su vam mirni, prema tome lijek vam nije trebao biti ordiniran,
al često daju preventivno kod jakog kašlja, kao da se nekaj
ne zaljepi na virus....
Znači ovo je isto po krvnoj slici mogla biti gripa? Mi smo to imali polovinom 10.mj kada se još uvijek nije puno ni govorilo o ovoj gripi kao sada, a ipak je mogla biti????
Iskreno, ja bi volila da je bila jer bi to značilo da smo je "odgulili"
12 stu 2009, 15:41
Da, mogla je, al ne računaj na to.
U biti samo oni koji završe u bolnici mogu
reći da su je imali, jer jedino oni su testirani.
Kod ostalih je samo pretpostavka. Na žalost.
12 stu 2009, 16:02
Garfy, ako ti je dijete bilo malaksalo, puno spavalo, bunilo se na jako svijetlo, smetao ga je dodir po misica ... da, onda je bila gripa, to su neki od tipicnih simptoma po kojima se moze razlikovati od viroze.
S tim da ti simptromi mogu trajati od jednog do nekoliko dana, ali su tipicni.
12 stu 2009, 17:48
Ja imam blizanke koje su kada su bolesne različitog ponašanja. Jedna spava puno već na 38, a druga skače s 39,5. Inače, mi smo krajem 1.mj imali sezonsku gripu (dokazano) i one su se ponašale kao i uvijek kad su bolesne tako da ne mogu po tome znati.
Ali da vas ne zamaram. Hvala vam svima. Mi se nećemo pouzdati u to da smo je preboljeli, pa ako ipak jesmo onda super.
12 stu 2009, 21:27
iina, ref vrijednost u vecini bolnica u zagrebu za crp je 0-5. meni je, kako velim, bio na 140, a penjao se iz sata u sat.
19 nije visok, vec povisen, visok i zabrinjavajuci je tamo negdje kod 60.
12 stu 2009, 21:36
IINA je napisao/la:Da, mogla je, al ne računaj na to.
U biti samo oni koji završe u bolnici mogu
reći da su je imali, jer jedino oni su testirani.
Kod ostalih je samo pretpostavka. Na žalost.
Samo hospitalizirani se sada testiraju.
Drugima se na osnovu kliničke slike ustanovi jel sg.
13 stu 2009, 09:13
Tak je zajec.
A kaj se CRP tiče, ja sam u trudnoći imala 8
po tim bolničkim testovima i morala sam pit
antibiotik, jer su mi nakon toga našli
esherihiu u mokraći. Vrijednost od 10 je već bila frka
Ovo kaj sw piše su zbilja enormne vrijedosti.
Za tak visok sam čula samo kod frendice čija mala
je imala Kawasaki..
13 stu 2009, 10:18
Nećete vjerovat al ja nakon poroda imala CRP-311 piše u otpusnom pismu i znam da je nastala frka. Davali mi hrpu antib. a nitko se nije sjetio pogledat u maternicu i vidit komad posteljice koji sam našla tek po dolasku kod svog privatnog dr. ali to je već druga priča.
13 stu 2009, 11:46
Imao je moj tata nakon operacije srca i 300 i nešto CRP, čitaj tešku sepsu... Ali sam po sebi čisti CRP blago povišen kao što ste rekle ukazuje na infekciju ali ne i njeno porijeklo, virusno i bakterijsko, tako da treba gledati ostale stvari poput leukociti, sedimentacije, diferencijalne krvne i općeg stanje. Ljepo kaže moj frend dr. "U medicini 2+2 nikad nije 4".
13 stu 2009, 19:50
swenova mama je napisao/la:Leukociti mirni ili niski, CRP povišen ili jako visok.
otkud ti ovo?
Evo i meni doct. upravo potvrdila ovo. Leukociti niski i limfociti (nisam zapamtila) variraju dal dolje ili gore
13 stu 2009, 21:21
zar nitko od vas koji sumnjate naSG nije imao simptom povraćanje?
moj David danas odjutra loše, popodne temp 39,7 - skinula mu, al nije jeo, boli ga glava i povraća šlajm.
popodne se probudio i htio jesti al poslije je povratio i juhu te još nekoliko puta šlajm
sad mu je nakon 4 h od skidanja temperature opet 39,5 i loše mu je
idemo na hitnu, šta ću drugo..
13 stu 2009, 21:38
Na hitnu u zaraznu ?? Zar nemate dežurstvo u domu zdravlja ?
Evo pisah na drugom topiću, mi ipak imamo virozu sličnu sg i evo povračamo sa temp. 39-39.5, jaka glavobolja, malaksalost. Tako da razmisli o zaraznoj ako možeš u dežurstvo a ja bih krv vadila kod privatnika.
13 stu 2009, 21:41
mi idemo na srebrnjak jer smo tamo nažalost od rođenja stalni gosti. mislim da je to najbolje
isto imaju lab, ofkors
13 stu 2009, 21:47
evo da se i mi prijavimo...
D. je temperaturu dobila u prošlu subotu naveče i boljela ju je glava i povratila je šlajm - uglavnom to mi još nije bilo alarmantno.
U nedjelju je imala temperaturu 39,8

ali nismo išli na hitnu jer joj je opće stanje bilo OK čak i pod tako visokom temperaturom
u ponedjeljak smo bili kod doktorice - rekla je da sumnja na SG, ali da ćemo znati po tijeku bolesti za par dana i da dođemo na kontrolu u petak
danas je potvrdila da je to SG - prema tijeku bolesti
još uvijek ima temperaturu ali su joj pluća čista
ako i u nedjelju bude imala temperaturu, onda se trebamo javiti ponovo, a ako temp padne do nedjelje (znači može je imati punih 7 dana) onda na kontrolu dolazimo tek u petak
ovaj tjedan je imala temperature oko 39 naveče, po danu oko 38, trenutno je ispod 38, ali vjerujem da će pred spavanje imati višu temp.
munjek, D je nekoliko puta povratila šlajm ovaj tjedan, a u subotu naveče se baš žalila da joj je muka (ali tek kad smo se vratili iz kazališta- do tad je glumila da je sve OK

)
u međuvremenu je temp dobio i MM, na bolovanju je od srijede, ali sa puno manjom temp (ispod 39), a danas je samo malo iznad 37.
danas je i mlađa dobila temp 37,8, a i ja sam sad iznad 37 i pespavala sam cijelo popodne - imamo drugi val u obitelji
13 stu 2009, 22:31
miki, tvoj post mi ful pomogao, mislim da ce i nama tako ici. sad bili na srebrnjaku, meni je najvaznije da ga tamo preslusaju i da ustanove dogadja li se sto na plucima, s obzirom da ima tu svoju povijest plućnu... Uglavnom, pluca su ok a gore jeisto povratio i odma su nam rekli da je gripa. zbog jako visoke temp i povracanja.
i poslali nas na zaraznu! da tam, navodno, dijele tamiflu!
sad ću otvorit jedan topic za to.
otisli smo doma. pokusat cemo tako kako ste vi, miki!
hvala!
13 stu 2009, 23:17
Miki a jeste vadili krv koliki su leukociti bili ?? Zanima me jel mi kao imamo virozu na temelju krvne slike i kasnije potvrđenog brisa da nije sg, a vama rekli bez brisa da je sg, a krvna slika ?
13 stu 2009, 23:21
meni to isto nije jasno
moje dijete je dva dana imalo visoku temperaturu i povraćalo
nakraju šarlah , mislim sve te bolesti a svi simptomi isti
kako oni mogu dati dijagnozu bez nalaza
13 stu 2009, 23:41
zajecka, ovisi, jako ovisi kako je i s čime uzet bris. pogotovo za gripu. hoću reć, može biti i lažno negativan.
rekoše mi, oni stručni.
a sve je tako kako jest....jer ih nema dovoljno (mislim, osoblja) jer su raštrkani na sve strane, jer postoje nekakvi brzi testovi za gripu koji naravno više koštaju, da li ih mi uopće imamo ili ne, nemam pojma, jer ponekad se bris niti ne čeka ( kakva korist od brisa, a reagirati se treba odmah - tu pričam o onim teškim slučajevima koji iziskuju reakciju od odmah - a za bris treba vremena), jer uopće nismo bili pripremljeni za sve ovo, jer su mi se liječnici žalili da ih se nije pripremilo, da nisu dobili adekvatne i kompletne smjernice itd itd, a tome je tako što smo mi, općenito cool nacija u koje nikad nema mjesta brizi...........dok se ne dogodi.....blablabla.
točno je da nije sve sg, itekako je točno, i da će se u ovom cirkusu možda mnogo bolesti previdjeti kao i sama sg, il bolje rečeno upala pluća.
zbog toga što nismo na vrijeme uložili novce u ono što smo trebali, nego u cjepivo o kojem smo već lamentirali, događa se da je po defaultu sve sg i da se jednako tkao daje tamiflu. (klasičan bris se čeka, a lijek se treba uzeti 24-48 sati nakon pojave prvih simptoma)
uglavnom, ako se dogodi, i ako nam daju tamiflu, voljela bih, upravo zbog ovakvih situacija da nam mirci kaže sve o uzimanju briseva za gripu, i kojom se najvećom mogućom brzinom može pouzdano odrediti imamo li sg ili ne. te koja je aproksimativna točnost tih briseva. tnx.
13 stu 2009, 23:55
Danrej slažem se ja, samo kad može biti lažno negativan, i koliko je pouzdan ako je uzet jučer i bio gotov danas

, i mene zanima koliko može biti netočan, pogotovo ako su simptomi počeli dan prije, ali ipak kod mene je dokt. ustanovila i po leukocitima da nije sg, znači 2 dokaza, a opet je i rekla da smo možda došli i rano.

Mislim ja nisam isključila sg iako mi je rečeno da nije ali mi je glupo uzeti u obzir sg samo na temelju vis. temp. i povračanja ??
14 stu 2009, 00:25
Ja bih vas samo nešto priupitala...pričala sam sa tatom preko telefona i rekao mi je da je imao gripu,te je dobio upalu bubrega i pluća...dva tjedna nije mogao ustati iz kreveta...navodno mu je sada bolje...on bi htio doći u nedjelju kod nas da vidi unuka ali iskreno mene hvata panika i rekla sam mu da ako mu nije dobro da ne dolazi...bojim se da zbog želje za unukom možda laže o svom oporavku...koliko bi po pravilu trebala trajati ta sg,ili to ovisi od osobe do osobe?
14 stu 2009, 00:49
mislim da je inkubacija što se tiče zaraze od njega za gripu prošla ( negdje pročitala da je 1-7 dana), a sam tijek bolesti varira. ali nisam sigurna kad je u pitanju upala pluća. ovisi i o tome jel bila bakterijska ili virusna i kako se liječio. i kad je to točno bilo.
14 stu 2009, 00:59
Najgore od svega je što mi nije htio detaljno opisati tijek bolesti i liječenje...tvrdoglav je ko magare...s plućima je i prije imao problema,ali ga je ovaj put doslovce srušilo u krevet...bio je u bolnici ali je na svoju ruku otišao kući...ma,nazvat ću ga ujutro i reći mu da ne dolazi dok se cijelo ovo stanje ne smiri...inače nisam neki paničar ali ovo sve što vidim i čujem u zadnje vrijeme mi je
14 stu 2009, 01:04
svakako mu reci da se smiri i da ne dolazi, ni zbog vas ali prvenstveno zbog sebe. ako sam dobro shvatila, gripa i upala pluća - sve to u dva tjedna! i on jurca i putuje?
14 stu 2009, 01:17
On bi došao samo radi maloga,jer ga nije vidio skoro mjesec dana...znam da bi se trebao odmarati,ali mu ja to ne mogu dokazati...tvrdoglav je za poluditi...