Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: Poliklinika Helena i urinoifekcije-iskustva...

16 vel 2010, 23:51

Evo prvo da vas sve ovdje pozdravim!Vidim da se dugo nitko nije javljao na ovu temu,što je i ok,daj bože da je ovih tema što manje... :)
Naši problemi su počeli slučajno u 3. godini moje djevojčice.Sada ima 4 godine.
Pošto je djete sa pp. još uvijek nosi pelenu,iako veliku nuždu obavlja u tutu.
Čisto iz nekog mog unutarnjeg nemira i radoznalosti sam tražila uputnicu za urinokulturu iako malena nije imala nikakvih simptoma uroinfekta.
-1.Nalaz je bio E.coli 10*3 i dr.nije htjela dati terapiju,nego ponoviti UK za mj.dana,
-2.slijedeći nalaz je bio sterilan.
-3.Nakon par mjeseci opet tražim uputnicu i pokazuje broj kolonija u 1 ml urina 10**3-4,i poraslo je više vrsta gr- kolonija u malom broju.Opet bez terapije.
-4.Idući mjesec UK pokazuje Proteus mirabilis 10**5 i dobije terapiju po antibigramu Cedax.Samo me zanima gdje je nestala ona E.coli sa početka priče,jer je najveći problem u svemu ovome to što moja malena ne pije ništa,ali baš ništa i nema te sile koja će ju pridobiti da barem par gutljaja uzme.A pelena je uvijek puna,ne znam samo od čega.
-5.Nakon ovog nalaza ponovljena UK i pronađena treća vrsta bakterije-Proteus Vulgaris više od 10*6 i dobije terapiju Cefiksim.
I cijelo to vrijeme nema simptoma uroinfekta.
Napravljen UZV koji dokazuje obostrano proširenje kanalnog sustava.
Oba bubrega na normalnom mjestu,uredne veličine i parenhima.Mokraćni mjehur uredno punjen,uredne debljne stjenke.
Preporuča se MCUG.
I profilaksa Sinersul pola čajne žličice navečer. Ovakvo prepisivanje lijeka mi nije baš sjelo najprofesionalnije.
Eh sada:
br.1.ja odgađam MCUG što je moguće duže,i držim se one što je jedna mama na drugom forumu napisala,što se s tom pretragom posebno dokazuje,samo stupanj refluxa,nema posebnog udjela u liječenju...a profilaksu svejedno mora piti i jednostavno pratiti UK i to je to.
br.2.Što vi mislite,da li da posjetimo dr.C. u Heleni?
br.3.Mia povraća Sinersul,da li ste imali slična iskustva i koju profilaksu piju i dobro podnose vaša dječica??
br.4.Uroantiseptici-kada/zašto se oni prepisuju?
Dali postoji neki blagi tekući sapun za dezinfekciju i antimikrobnu zaštitu i higijenu spolovila za djecu?
I da, uvijek me strah da je možda urin kontaminiran,i da li sam uzela na pravilan način :dunno
Toliko za sada,čekamo petak i rezultate nove UK.
Pozdrav svima :kiss

17 vel 2010, 09:36

br.2.Što vi mislite,da li da posjetimo dr.C. u Heleni?

Ako si to mozete financijski priustiti ja bi svakako otisla.
Nasa iskustva s njom su jako dobro, a i mi smo imali problema s kontaminiranim urinom i to smo rjesavali u Heleni sa kateterom, bezbolno.
:mase

17 vel 2010, 12:01

1. ja bi napravila MCUG, nije ona mala beba da možete očekivati da će "nadrasti" problem. teži slučajevi se liječe operacijom.
2. da
3. zamoliti liječnicu za sirup drugog proizvođača ili prema antibiogramu promijeniti profilaksu. povraća jer joj se ne sviđa okus.
još bolje ako može tablete
4. profilaksa antibioticima ide jer joj je prisutna bakt. u urinu, iako u tzv. nesignifikantnoj koncentraciji
Uroantiseptici
Uroantiseptici su lijekovi koji otežavaju rast bakterija unutar mokraćnog sustava. Ovi lijekovi imaju svojstvo visokog koncentriranja u mokraći što omogućava postizanje djelotvornih koncentracija koje onemogućuju rast bakterija. Učinak ovih lijekova ovisi o funkciji bubrega koji izlučuju lijek u mokraću. Zato nema velike koristi davati uroantiseptike osobama s kompromitiranom bubrežnom funkcijom.

sretno :mah

17 vel 2010, 17:12

Hvala drage mame,nazvat ću Helenu čim dobijem u petak nalaz UK,baš se bojim i stalno mislim da nešto krivo radim.Možda bi trebali uzet uzorak sa kateterom(naravno u Heleni). :(

Crazy D.,hvala na pojašnjenju o uroantisepticima :5
Mogla bi ona i tebletice piti,što se tiče profilakse,jer već pije jedan lijek u tableticama koji ja zakamufliram sa hranom.Inače ima problema sa hranjenjem i gutanjem,žvakanjem pa jede samo kašasto.
Mislim da nisam napomenula da moja ribica ima Down sindrom,pa je sve malo tehnički teže provesti.Ne možeš joj ništa ni objasniti.
Također ništa od napitaka ne pije,ni vodu,borimo se s tim od rođenja :( .

17 vel 2010, 22:57

I sad sam se sjetila oco za povracanje, mi smo pili Nifureten i postoji sirup i tablete. Dr. Cvitkovic mi je rekla da sirup djeca cesto povracaju i dala nam tablete, a ja sam ih mjesala s mojim mlijekom. Negodovao je iako je bio jako mali, ali nije povracao.

18 vel 2010, 00:18

Hvala MM na info. :kiss
Morat ćemo promjeniti terapiju,evo već 8 dana ona sve ispovraća,a dr.ne mogu uhvatiti.
A termin za kontrolu nam je tek 9.3. :place

18 vel 2010, 15:34

Evo da se i ja napokon ovdje javim!
Mi danas idemo tamo ( napokon) na urinokulturu -uzeli budu mu kakteterom...
Čula sam se s njima preko telefona i samo mogu reći da su jaaaako ljubazni i susretrljivi! A u subotu onda idemo na UZV ...Držite nam fige na bude sve ok!Evo ja sam im se jučer javila mailom i danas već idemo tak da stvarno se ne čeka dugo i sve se da dogovoriti!
Javim kasnije dojmove!

18 vel 2010, 17:13

Sretno!
Mi inače sve kontrole i preglede radimo privatno u par ambulanti i poliklinika,(neuropedijatar+eeg+MR,orl,oftalmolog) i uvijek smo zadovoljni odnosom i brzinom termina.A imamo i dosta vremena na raspolaganju za razgovore i sva pitanja koja nas muče. :)
Zadnja izmjena: swanmia; 18 vel 2010, 23:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

18 vel 2010, 23:42

Evo i mene;
I ja imam sve pohvale za Helenu sve naj naj naj mi smo tamo bili sa nasom Petrom i prezadovoljni smo i preporucila bi svakome ko so moze priustiti jer su stvarno super!!!

19 vel 2010, 12:12

Ovakvo prepisivanje lijeka mi nije baš sjelo najprofesionalnije.

Nisam skuzila sta si mislila pod time?
Profilaksu ocito trebate mijenjati, ako ju stalno povraca. Mi smo nakon sirupa nitrofurantoina (koji je bio groooozno težak za uzimanje, davala sam joj po noći sa špricom) prešli na tabletice koje smo mrvili u žličicu i to je išlo puno lakše. MOžda da joj tako zakamufliraš s hranom.

Andjo - znam dosta i o sekundarnom refluksu, al pričali smo o djetetu koje ima godinu i pol i još je u pelenama, tu teško da bi se moglo raditi o sekundarnom refluksu :)

19 vel 2010, 22:04

patkica je napisao/la:
Ovakvo prepisivanje lijeka mi nije baš sjelo najprofesionalnije.

Nisam skuzila sta si mislila pod time?
Profilaksu ocito trebate mijenjati, ako ju stalno povraca. Mi smo nakon sirupa nitrofurantoina (koji je bio groooozno težak za uzimanje, davala sam joj po noći sa špricom) prešli na tabletice koje smo mrvili u žličicu i to je išlo puno lakše. MOžda da joj tako zakamufliraš s hranom.

Mislila sam na to da mi je malo neobično što dr. nije odredila točnu dozu u miligramima ili mililitrima,ovako mi je malo ofrlje.Nemamo svi iste čajne žlice :roll A i sam pregled i razgovor je malo nabrzaka prošao.Pa sam imala osjećaj da je sve površno.Razumijem da ima puno posla,valjda će idući puta biti bolje.

A danas sam ju uspjela naći na odjelu da nam promjeni terapiju i digla sam novi nalaz UK koji sam joj pokazala,i izbacila nam je skroz profilaksu,i moramo ponoviti UK+urin za 2 tjedna.
Nalaz je pokazao: broj mikroorganizama = 10*3-4 CFU/ml
Raznovrsne kolonije u malom broju,nema leukocita.
Dr.kaže da ovaj nalaz smatra dobrim,pa je izbacila profilaksu do slijedeće UK.
Kupila sam kapi Cranaktin.

20 vel 2010, 20:43

Evo mi bili i obavili i UZV i UK kateterom-UK je sterilna!! :drink Nije bila sterilna već godinu dana...I UZV je isto ok, veli da je jedan bubreg malo veći od drugog, ali da se i to tolerira do 10 %, kanalići i ostalo sve super i na kraju je pogledala pimpača i u tome je cijeli problem-kožica se neda prevući, a ispod je jako puno smegme i veli da je to leglo bakterija i da čim prije treba to riješiti, tak da u četvrtak idemo kod njih da mu to prevuku i očiste i onda za 2 tjedan opet kod njih UK i ak to bude ok, veli da su naši problemi riješeni...nadajmo se da je stvarno tako! :klanja
Uglavnom, doktorica je super, jako je simpatična i samo pohvale za polikliniku!

21 vel 2010, 13:45

Super,baš mi je drago zbog vas!
Sredite pimpića i vibram da će sve biti ok,sretno! :zivili

24 vel 2010, 00:53

O super, tek sad sam vidjela temu a samo htjedoh reći da ih toplo preporučam.
Meni je prof. Cvitković spasila mog Markića još u vrijeme dok je radila u Klajćevoj dakle prije šest godina.
Da nije bilo nje i njenizinih hrabrih poteza ja bih vjerojatno imala dijete na dijalizi ovako imam velikog, zdravog
dječaka.
I još se kontroliramo u poliklinici i zovemo za svakog đavla i vikendom i s mora i njeni su potezi uvijek fantastični.
Doktorica kaže da je Marko njen ponos i dika a ona je moj anđeo i spasitelj mog sineka.
Sory na emocionalnom postu ali morala sam.
I baš mi je drago zbog Vas zato :drink

24 vel 2010, 01:20

Evo mi bili i obavili i UZV i UK kateterom-UK je sterilna!! Nije bila sterilna već godinu dana

eto, super. A vjerojatno je i bila sterilna samo vi to niste znali :hug.
Bas me zanima kako oni to prevlace, pa nam javi kako je bilo :mase

09 ožu 2010, 15:40

Evo napokon da javim...sad će biti skoro 2 tjedna od zahvata, pa mogu malo mirnije pisati o tome...
Znači kak se to radi-prvo mu je dr namazal s nekom kremom za lokalnu anesteziju, pa smo pričekali nekih 15-20 min da počne djelovati i onda je to povukl skroz dolje ( neznam kak točno jer nisam to gledala) i onda sa nekim ko metalnim štapićem skidal naslage smegme dolje-doslovce sastrugal to, jer je to zaljepljeno za kožicu...taj dio nije bil tak bolan, je , ali ne ko ono kasnije...onda je pokazal kak moramo to povlačiti i stavil neki oblog gore i to je bilo to...a onda je počela noćna mora :place
Kad smo izašli iz ordinacije počel se užasno plakati, doslovce vrištati od boli ( valjda je anestezija popustila, a i to gdi je skinul aslage je bilo crveno i nadraženo, pa je valjda peklo)! I tak bez prekida nekih 15-20 minuta dok nije zaspal od muke...I sve je bilo ok dok nije trebal piškiti...
E. je imal jako zaljepljenu kožicu ( sve do vrha) i jaaako puno tih naslaga i reko je dr da bude ga jako boljelo-tak da smo mu nekih 6 dana davali stalno nekaj protiv bolova...najgore je bilo pišanje i to je zadržaval mokraću, pa smo ga svaki put stavljali u kadu i vodu-tak mu je bilo lakše popiškiti se...
I trebali smo stvaljati obloge prva 2 dana svaka 3 sata i 2 puta na dan to povući do kraja da se opet ne zaljepi-e to je isto bilo prestrašno!
Nakon 5 dana je počel normalno piškiti , samo bi se malo zacendral, a sad nakon 10 dana je super, čak da da povučemo kožicu bez da ga držimo i ide to bez problema...
Za par dana idemo opet na urinokulturu i ak je i ona ok, naši problemi su riješeni! :)

10 ožu 2010, 01:04

O,miš mali,baš vam je bilo teško...
Puno sreće sa urinokulturom i ne ponovilo se više!
Pusice :kiss

Mi se još vijamo sa urinokulturama...

09 ožu 2011, 18:32

Malo podižem topić.
Vesela vijest za Novi Zagreb je da više ne moramo prtiti preko pola grada jer je poliklinika Helena otvorila podružnicu u Novom Zagrebu. Jako im je moderno i lijepo a ekipa super kao i na Sveticama.

13 ožu 2011, 14:09

ali u novom zagrebu rade pedijatri samo, ne cvitkovicka

13 ožu 2011, 15:16

Radi i profesorica Cvitković, utorkom poslijepodne

13 ožu 2011, 15:20

Mi smo bili neki dan na urodinamici pa sam baš pitala. Prof. Cvitković ide tamo jednom tjedno, za preglede i dogovore. A zahtjevnije pretrage se dogovore na Sveticama. U NZ imaju alergologiju, čega nema na Sveticama.

01 tra 2011, 14:55

Pozdrav! Ja još malo istražujem po forumu, ali mislim da sam našla teme koje tražim. Imam refluksića Luku od 16 mjeseci. Ima peti stupanj jednostrano, lijevi bubreg radi samo 20%, ali srećom desni preuzima funkciju lijevog. Sve imamo pod kontrolom od rođenja, na profilaksi Sinersul - Furantoine sirupi naizmjenično je od svojih 3 i pol mjeseca starosti i do prije dva tjedna nije bilo ama baš nikakovih problema, nikakovih urinofekata, čak je i mikcija prije mjesec dana pokazala da nema refluksa, što su mi dva dobra doc. odmah opovrgnula, kao da skoro pa da nije moguće da peti stupanj nestane sam od sebe. Prije tri tjedna bili smo kod prof. Cvitković (stvarno je super!) da čujemo njezino mišljenje jer mene jako muče ovi antibiotici (profilaksa) koje Luka uzima, i ona preporučila da prekinemo sa profilaksom uz obavezno uzimanje Cranactin kapi (za koje do tada nisam nažalost čula), probiotika i kontrole urina trakicama jednom tjedno kod kuće i nastaviti sa mjesečnim kontrolama (krv, urin, urinokultura). Svi sretni mi krenuli u nabavu nabrojenog (prije toga nismo htjeli prekinuti profilaksu), i eto nesreće! Luka prije dva tjedna dobio temperaturu koju nismo mogli skinuti, ustanovilo se zbog upale ždrijela, ali je u urinokulturi načena e coli 10*3, vele nije zabrinjavajuće, ali se sada ne usudim prekinuti profilaksu. Jučer nakon jednotjedne terapije Klavocinom ponovili urinokulturu i sada se samo nadam dobrim nalazima.

Sada kada čitam malo o vašim problemčićima pomislila sam da je možda i kod Luke slučaj da bakt. nije bila u urinu već na spolovilu jer je vrečicu imao oko 40 minuta. Kožica mu je u potpunosti provučena, ali nismo prali spolovilo prije uzimanja urina???

Baš mi je drago da sam vas našla! :joy

01 tra 2011, 15:34

Moguće je. Najsigurniji način da se dobije sterilni urin je kateterom, iako ni to nije 100%. Još točnija bi bila čista suprapubična punkcija ( uzima se urin preko trbuha ubodom u m. mjehur). No naravno to se ne čini uobičajeno u praksi nego u nekim specifičnim zahtjevima i u bolničkim uvjetima.

03 tra 2011, 17:34

To je vrlo lako moguce, on je sigurno jos u peleni i nije mu prano spolovilo, a e.coli zivi sretno i veselo u drekecu. Tako da vam taj nalaz bas i ne govori puno ... Ovih 40 minuta nije zabrinjavajuce po meni.

04 tra 2011, 08:46

Mi pišu uvijek pošpricamo sa octeniseptom, tak su nas naučili u klajćevoj, obrišemo sa sterilnom gazom i pišamo direkt u čašicu, dok je bio skroz mali ja bih mu skinula pelene i čekala, kad je počeo stajati onda bi ga stavila u kadu pustila vodu i čekala, obično vrlo brzo počne pišati, pa pustiš malo van (prvi mlaz) pa malo natočiš ali ne sve zadnjih par kapi ne hvataš. Marko se nije htio uopče popišati u vrećicu, jednom smo čekali dva sata u zaraznoj dok nisam zamolila da mi daju čašicu, čim smo skinuli vrećicu odmah se popišo.

04 tra 2011, 10:40

Hvala puno! Ovo je super savjet! Luki nije problem popišati se u vrečicu i obično puno tekučine pije, ali i ovo sa kadom mi se jako sviđa pa ćemo pokušati. Do sada nisam uspjela dobiti odgovor na pitanje o E 2 kapima. Proizvođač je negdje u kanadi i čine mi se super! Dal je tko čuo i dal ima iskustva. Iako se nadam da je Lukina E-coli bila samo na koži spolovila, a ne u urinu.

04 tra 2011, 15:49

lukak je napisao/la:Hvala puno! Ovo je super savjet! Luki nije problem popišati se u vrečicu i obično puno tekučine pije, ali i ovo sa kadom mi se jako sviđa pa ćemo pokušati. Do sada nisam uspjela dobiti odgovor na pitanje o E 2 kapima. Proizvođač je negdje u kanadi i čine mi se super! Dal je tko čuo i dal ima iskustva. Iako se nadam da je Lukina E-coli bila samo na koži spolovila, a ne u urinu.

Sory, kojim kapima? Mi smo nakon profilakse trošili Cranactin kapi, kasnije kapsulice i urin (hvalim ti Bože) uvijek sterilan, imao je i nakupine taloga u bubrezima kad se povukla hidronefroza i to je nestalo.

05 tra 2011, 07:40

Prvo vam moram reći veselu vijest. Najnoviji Lukin nalaz je sterilan! Nema e-coli! Nema ništa! :joy Što znači da ćemo nakon što ga prođe ova virozica pokušati ukinuti profilaksu! A što se tiće E 2 kapi evo net na kojem piše nešto više o tome http://eserihija.com/index.html. Nadam se da će biti nekome od koristi!

08 tra 2011, 23:08

Lukak, jeste ukinuli profilaksu? Šta kaže prof Cvitković?

09 tra 2011, 22:20

Prof. Cvitković je zakon! Nazvala sam ju i stvarno si je uzela vremena i sve mi objasnila. Rekla je da je obzirom na to kako se do sada sve odvijalo zaključila da je Lukin organizam snažan i da ima dobar imunitet, te da bi svakak mogli probati bez profilakse. Ja sam uspjela naručiti test trakice za urin i našla sam Cranactin kapi (sve to je u Varaždinu malo teže naći) i sljedeči tjedan kada to dođe, i kad ja skupim dovoljno hrabrosti, jer moram priznati iako sam jako sretna što ću mu skinuti profilaksu, ipak se i bojim, počinjemo sa ukidanjem profilakse. Eh da, i prof. mi je poslala recept za antb., ali tabletice koje uvijek mogu biti pri ruci ako pođe po zlu, jer imaju duži rok trajanja nego sirupi. Stvarno je super!
Odgovori