Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
25 svi 2010, 15:27
Ja sam si nekako zamislila da on te leće nosi dok je vani, a doma naočale, to mi se čini optimalno. Ali da bezveze ne rješavam ja sama to, prepustila bi se stručnjacima, pa ću se malo raspitati i probat ćemo i vidjeti. Ima ovdje jedna tema, slučajno sam naletila na nju, na Nedonoščadi, gdje se baš o tome razmišlja.
eli, pogledaj, tamo je bolje objašnjeno zašto leće, a ne naočale
25 svi 2010, 15:32
bacila sam pogled, ali još uvijek sam za naočale kod ovih malih dioptrija koje su ujednačene. ne znam nikog tko dobro podnosi polutvrde koje valjda ispravljaju vid ili zaustavljaju rast dioptrije, a mekane ne puštaju dovoljno zraka i ne pomažu kod dioptrije. protiv naočala nisam ništa našla. osim da se lako ogrebu i lako pucaju, ali, bože moj, nek je svo zlo u tome.
25 svi 2010, 15:43
eli je napisao/la:ali još uvijek sam za naočale kod ovih malih dioptrija koje su ujednačene. ne znam nikog tko dobro podnosi polutvrde koje valjda ispravljaju vid ili zaustavljaju rast dioptrije, a mekane ne puštaju dovoljno zraka i ne pomažu kod dioptrije. protiv naočala nisam ništa našla. osim da se lako ogrebu i lako pucaju, ali, bože moj, nek je svo zlo u tome.
i s naočalama dioptrija raste, teže je, da ne kažem nemoguće, baviti se bilo kakvim sportom s naočalama, nemreš staviti sunčane naočale, zamagle ti se po zimi na prelasku toplo/hladno

, nemreš plivati s njima, a da ne zanemarim to da ih klinci često ne žele nositi poput moje P. koja zasad vidi donbo ali već mi kuka da ona nikad ne bu htjela nositi naočale
25 svi 2010, 15:47
nisam ni mislila da joj dioptrija neće rasti. naočale nosi da bi bolje vidjela, a trenutno je situacija takva da ih ne mora nositi dok se bavi sportom.
i moja je prvo odbijala naočale, ali kad je skužila da sa njima stvarno bolje vidi, prihvatila ih je. prošlo je godinu dana i opet se zna desiti da ih zaboravi staviti ili da ih nesvjesno skine i zaboravi gdje ih je pustila (dobro da to radi samo doma).
25 svi 2010, 15:50
Moj ima dodatni problem razreda koji je toliko rugalački raspoložen da ja jako teško mogu zamisliti da će on htjeti nositi naočale u školu. Izludili su ga već kad je naivno rekao u razredu da ide okulistu

A jedna curica koja je počela nositi više ne nosi. Ne znam što su oni napravili.
Sad sam proučila jednodnevne leće, ma i nije to tako jako veliki trošak, samo ako se može. Ne znam tko se osim muža od mirjane H. bavi lećama za djecu

Da malo pitam
25 svi 2010, 15:57
Joj, joj i opet joj...naočale su pomagalo za vid, stvarno mi je nepojmljivo to ruganje (em me ljuti, em mi ljudi s naočalama općenito izgledaju pametnije što im nije hendikep nego prednost

). Mom se sinu poklopilo istovremeno dobivanje naočala s jednim vrtićkim potencijalnim rugačem koji ih je isto baš dobio, pa je umjesto ruganja, dobio supatnika

. A nakon što je skužio da puno bolje vidi, uopće mu nije opcija ne nositi ih (još mu je i pedijatar nabacio par pohvala

). Ne znam, zatražila bih od učiteljice "predstavljanje" naočala (kad dođete do toga, možda praznici dođu prije

)
25 svi 2010, 16:06
Volvo, lako je to reći, ali hipersenzibilnom djetetu je to teško objasniti, no neću sad ovdje o tome. Sutra idem na informacije pa ću malo razgovarati s učiteljicom i vidjeti, ali ne očekujem neku pomoć od nje, a ne znam da li će se on sam uspjeti s tim izboriti
25 svi 2010, 16:27
Palunkice, vidi ovdje izbora jednodnevnih, oni su prilično povoljni:
http://www.optikaonline.hr/jednodnevnelece.htmOsim toga, dobro Volvo kaže. Još je svega 14 školskih dana. Onda imate cijelo ljeto za odluke i isprobavanje što mu bolje odgovara.
25 svi 2010, 16:32
Ma treba mi netko tko se baš bavi lećama da mi kaže sve pro i contra. A da po mogućnosti zna i s djecom
Kad sam rekla Striberici da ćemo čekati kraj školske godine nije baš reagirala
25 svi 2010, 16:53
Baš ništa mu se neće desiti u ta 2 tjedna. Na koncu da danas naručiš naočale nek nemaju stakla koja želiš može se destiti da ih čekaš tjedan-dva.
25 svi 2010, 18:32
sw je dobio naocale, prve je izgubio, sad smo kupovali nove. U Vodovodnoj, ne znam kako se zove opticar, imaju dobar izbor za klince.
Usput, s tom dioptrijom ne treba nositi naocale stalno, vec samo pri radu na kompjutoru i gledanju televizije. ne nose se ni kod citanja kako se oko ne bi navikavalo na naocale. Link za prouciti je zgodan ovaj:
http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htmMeni ne pada na pamet da mu stavljam lece prije puberteta, i to iz puno razloga, a jedan je od najvecih taj sto sam vidjela kako izgleda upala ociju izazvana iritacijom od leca kod moje mame, uz to sto smo pocesto trazili lece koje su joj ispadale, da ne spominjem prigodu u kojoj joj je leca bila izmedju vrha oka i ocne duplje zavucena i nikako ju nije uspijevala pomaknuti naprijed na oko, a i tada ako ih bude zelio. Pada mi na pamet operacija kad stasa do nje, tako da se ne kanim uzrujavati oko svega.
25 svi 2010, 20:57
swenova mama je napisao/la: a jedan je od najvecih taj sto sam vidjela kako izgleda upala ociju izazvana iritacijom od leca kod moje mame
ja u svojih 25 godina nosenja
mekanih leca nisam imala niti jednu upalu ociju izazvanu lecama

i ne ispadaju mi, a pobjeci moze ako si trljam oko, sto se bas ne treba raditi s lecama, inace mekana nece nikud zbrisati
no da se vratim na temu, Palunkice kad pitas doca pliz napisi i bas me zanimaju odgovori jer znaaam da i nas to ceka, prije ili kasnije
a ja ti javim kaj je rekla susjeda, samo da mi javi
25 svi 2010, 21:09
swmama, upravo to za ne stalno nošenje naočala mi je rekla i frendica oftalmolog, a Striberica je rekla stalno i bez iznimke. Sad nisam pametna što napraviti.
Da li ih sw nosi u školu??
Sanika, javi
26 svi 2010, 00:29
nu lani bili kod Henc (privatnica, hvaljena za djecu) i ona nam rekla samo za po doma. Za telku i komp. Nikakva skola, vani, nista da se oko ne bi previse naucilo.
ja u svojih 25 godina nosenja mekanih leca nisam imala niti jednu upalu ociju izazvanu lecama
ni moja mama. A onda je imala. Pa je bila slijepa sa zatvorenim ocima i povezima preko dva tjedna. I s bolovima.
A da ne spominjem nacin na koji ce si sedmogodisnjak stavljati lece.
26 svi 2010, 08:27
Malo cu uzurpitati topic
moja t. nosi naocale
u 1. mjesecu ove godine je dobila nove i ovaj vikend ih je izgubila
i sada, trebamo investirati u nove, odnosno investirati ce mlada dama jer je to jedini nacin da pocne cijeniti svoje stvari
znam da se cifra vrti do 1000kn- ima li negdje kakav zgodni popust?
u klaicevoj je u 1. mjesecu bila akcija- das stari okvir i novi dobis za 1kn
imamo kontrolu u 6. mjesecu- a dr je rekla da bi joj mozda dala lece
tak da će nam ove naocale biti samo backup
odnosno, moje pitanje je- gdje ima najjeftinijih djecjih okvira?
26 svi 2010, 09:29
swmama, meni baš MM predlaže da Tina odvedemo kod dr. Henč.
TiFil, samo ti uzurpiraj topic, tvoje pitanje i mene zanima
26 svi 2010, 09:52
Nama je pak dr.Striber preporučila da nosi naočale u svim situacijama u kojima se napreže vid, dakle škola, komp, čitanje... Ne bi te htjela zbunjivati, samo hoću reći možda vam je tako preporučila iz nekog razloga

. A da je nazoveš i pitaš što te zanima? Ja sam s njom baš zadovoljna, u svakom pogledu.
Bas sam ga jučer pitala jel mu se netko nekad rugao zbog naočala, on me pogleda

neeee, kao što ga pitam. A isto je bilo odbijanje u početku. Dođe to na svoje.
26 svi 2010, 09:57
Mimi, ja nisam s njom zadovoljna, otpilila me da sam ja odgovorna za njegove naočale i da ja imam negativan stav prema naočalama i da ne želim dobro svom djetetu, to je sažetak. A ja nemam negativan stav, dapače, vodila sam ga jer sam primjetila da nešto nije u redu. Imam muža koji nosi naočale i imamo doma dosta iskustva s naočalama.
Ali mi je prijateljica koja je docentica na faksu, ali na žalost nije u Zagrebu isto rekla da on ne treba nositi naočale stalno jer da će mu se ulijeniti oko, a to piše i swmama. A Striberica govori upravo suprotno.
I nisu sva djeca i svi razredi isti.
26 svi 2010, 10:00
mi smo isto kod dr striber
i ja sam je pitala da li je bolje nositi naocale stalno ili samo povremeno
jer ja sam negdje procitala da je bolje manje nositi naocale da se oko ne navikne
a ona mi je odgovorila da kada se naocale dobiju, treba ih nositi stalno- jer kratkovidnost ce napredovati s naocalama ili bez njih
u stilu- nosio naocale ili ne nosio- minus ti raste
jedino se poboljšava kvaliteta zivota ako ih nosis
moja ih nosi u skoli i za telku, nekako sam vise sklona onome sto sam procitala

edit:palunkice, pisale smo u isto vrijeme
da to je stav dr striber- kada dobijes naocale- nositi ih stalno
a kako moja ne nosi stalno, kada je bila na kontroli- u cekaonici ih nije nosila i cim je usla kod dr- ova ju je odmah pitala : zasto nema naocale?
Zadnja izmjena:
TiFilMama; 26 svi 2010, 10:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
26 svi 2010, 10:02
TiFilMama je napisao/la:moja ih nosi u skoli i za telku, nekako sam vise sklona onome sto sam procitala
Što je to što si pročitala??
Mi se definitivno prebacujemo kod dr. Henč, sad mi je žao da nismo prije otišli njoj.
26 svi 2010, 10:03
jer ja sam negdje procitala da je bolje manje nositi naocale da se oko ne navikne
ovo sto zagovara i dr Henc
26 svi 2010, 10:10
Da malo zbrke uvedem u topic

mislite li na dr. Henč Petrinović ili na Petrinović Dorešić? Nemam iskustva s kratkovidnošću jer su i sinak i MM dalekovidni, MM ide kod Henč Petrinović (od svog djetinjstva

) a sinak kod Petrinović Dorešić - izvrsna je s pristupom djeci, kontrole su zabavne (onako na ravnopravnom nivou razgovor 5 ili 6 godišnjaka i vedre doktorice)i nošenje naočala normalna stvar (to s ruganjem je i meni bio prvo strah potencijalni, još po sjećanju na dječje naočale u moje davno dječje doba

no makar imam ajmo reć' senzibilca jako osjetljivog na ruganje, nekako ga je zaobišlo i od kako su naočale stigle, sasvim su "pod normalno")
26 svi 2010, 10:12
Henč je dr. Henč Petrinović, a dr. Dorešić joj je kćer ako sam dobro shvatila
26 svi 2010, 10:14
da dr. dorešić joj je kćer. jako su drage obje.
dr henč je veliki stručnjak.
26 svi 2010, 12:53
trebamo investirati u nove, odnosno investirati ce mlada dama jer je to jedini nacin da pocne cijeniti svoje stvari
znam da se cifra vrti do 1000kn- ima li negdje kakav zgodni popust?
mi smo sad kupili u vodovodnoj, okviri su 250 kn, stakla sam uzela srednje kvalitete i cijene, sve ispalo 750 kn. Da sam uzela jeftinija, dosle bi 550, skuplja, oko 1000. Bilo mi je bedasto uzeti najskuplja jer ih ne nosi stalno i jer je zadnje pogubio (1200 kn).
26 svi 2010, 13:03
- ima dobrih dječjih okvira u Monoklu, prvi su nam izdržali skoro 4 godine, metalni s malim medvjedićima sa strane, sin ih je sam birao sa svoje 4 god., sad nosi neke iz optike (mislim da se zove Vita) iz Kauflanda, savitljive su, crno-crvene, isto sam birao... o lećama nisam razmišljala jel ih on isto ne mora nosit stalno (tako rekla doc Bubaš

)
- u ovih 5 g. dioptrija mu se i malo smanjila i ne mora više na vježbe (strabizam), samo redovite kontrole
26 svi 2010, 13:21
viki, kakva dioptrija?? Meni to stalno nošenje nikako ne leži, on vidi jako dobro, zapeo je tek na jako malim slovima, i tu se bunio između 5 i 6 i D i O
26 svi 2010, 13:33
Palunkice a kako si skuzila da mu trebaju cvike?
BTW susjeda mi se ne javlja, radi u smjenama, jucer popodne danas ujutro, i mala joj je bolesna (paulina frendica) pa pretpostavljam da ne stize...ali budem ja nju ulovila
26 svi 2010, 13:37
Sanika, imala sam nekakav osjećaj

Često kad piše nešto bi se naslonio i približio glavu onome što piše. Kad čita meni se činilo da malo previše približi knjigu očima (iako je dr. rekla da on na tu udaljenost vidi sasvim dobro i da to nije razlog), a ja sam si pomislila da njegove teškoće u čitanju možda dolaze od toga što on ne vidi dobro
Sjetila sam se još jedne poznanice koja je oftalmolog, i to tu u Zagrebu pa ću malo i nju zvrcnuti
26 svi 2010, 13:58
dobrih dječjih okvira u Monoklu, prvi su nam
U Monokl neću ni primirisat više, ušli smo, čovjek je izvadio jedne (JEDNE!) dječje okvire i sjeo i čekao, ne znam što
prstom mrdnuo nije