Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
11 lis 2011, 23:53
Inhalator kupljen, Omron Nebulizer, 522,50 kn u Medikoru.
Nisam ga danas stigla otpakirati i složiti.
Da li trebam na nešto posebno paziti?
13 lis 2011, 21:51
Koliko često u danu inhalirate? Jednom, dvaput, više?
13 lis 2011, 21:59
3 do 4 puta dnevno, nekih 10 minuta
14 lis 2011, 08:30
vedi je napisao/la:Koliko često u danu inhalirate? Jednom, dvaput, više?
ovisi o problemu
uglavnom 3-4 puta običnom fiziološkom
ako je nosić začepljen, možeš 1-2 puta inhalirati i s 2ml fiziološke s 2 kapi dječjeg efedrina (zapravo kad sad razmislim vjerojatno bi mogli i veću dozu, ovo nam je bila uputa dok je još N. bila beba)
ako jako kašlje, provjerim s dr jel smije piti Bisolvon i pojačam kroz par dana i inhaliranje Bisolvonom (mislim da ide 5 kapi na 2 ml, ali ne znam napamet, imam negdje zapisano)
dobro ti je napomenuti pedijatru da imate inhalator, nama je znala promijeniti terapiju kad bi joj to rekla
npr. za laringitis smo čak dobili lijek (u šprici pravu dozu) za inhaliranje doma da ne dolazimo u ambulantu među bolesnu djecu
isto tako kod noćnih napada laringitisa bi ih stavila na inhalator (obična fiziološka) dok se stanje malo ne smiri i tek ih onda vodila na hitnu
17 lis 2011, 08:37
Miki je napisao/la:2ml fiziološke s 2 kapi dječjeg efedrina
Kaj nije efedrin na recept?
Cure ne znam kaj se događa, ona je kao ozdravila, ne curi nosić već pet dana, nema temp više, ne kašlje uopće već 7 dana, opće stanje je OK. Samo joj je začepljem nosić što skužimo tek kad zaspi (počne hrkati i budi se često tijekom noći - čini nam se zbog nosića).
Ali UOPĆE ne curi, ništa.
Inhaliram ju par puta dnevno nadajući se da će tijekom noći moći disati, ali ništa. Ne kužim, nije valjda da joj inhalacija smeta?
17 lis 2011, 09:50
Uradi joj bris nosa i grla, ako ima bakteriju ona izaziva otok treceg krajnika, nama je pneumokoka tinjala 3 meseca sa jedinim simptomom povremeno hrkanje nocu.
Pomaze kapljanje nosa pre spavanja (ovo je jako vazno za spreciti upalu uha), ne spavanje u sobi gde se puno greje i suh je vazduh (stavi mokri peskir na radijator).
17 lis 2011, 10:27
Mislim da nije bakterija jer je upravo popila 7 dana Klavocin bid sirupa (zbog Bronhitisa). Bila sam sigurna da će inhalacija otvoriti nosić.
17 lis 2011, 10:56
Vedi vjerojatno je treća mandula velika i ona noću radi smetnje i to ili još uvijek zbog akutne upale pa će proći ili je zbog puno dosadašnjih upala ostala velika .Ak se ne smiri odite ORL.
17 lis 2011, 12:06
mi smo efedrin kupovali bez recepta prošle zime
ove nam (pljuc-pljuc-pljuc) nije još trebao
on otčepi nosić (kao i operil) - tu nam je preporuku dala pedijatrica na neonatologiji kad je N imala cca godinu dana
ta pedijatrica je prije radila na Srebrnjaku (sreli se i tamo i sjetila nas se)
24 lis 2011, 09:09
vedi je napisao/la:Cure ne znam kaj se događa, ona je kao ozdravila, ne curi nosić već pet dana, nema temp više, ne kašlje uopće već 7 dana, opće stanje je OK. Samo joj je začepljem nosić što skužimo tek kad zaspi (počne hrkati i budi se često tijekom noći - čini nam se zbog nosića).
Ali UOPĆE ne curi, ništa.
Natečena joj je treća mandula. Ovo hrkanje je tipično, kao i buđenje zbog disanja.
24 lis 2011, 23:02
Bila sam sigurna da će inhalacija otvoriti nosić.
Inhalacija ne otvara nosic, inhalacija pomaze da se gusta, lepljiva sluz razvodni tj. radi lakseg iskasljavanja.
Ja sam svoje obadvoje mlade dice vodila privatno, isto bronhitis, jer nam je ped. samo nizala antb-e, sta po meni nije imalo smisla.
ANTB. je pomaga pri izljecenju kasljam al nakupie sluzi se rjesavaju inhalacijom i aspiracijom.
I tek kad mi im je radila aspiraciju i izvukla svu tu sluz koja se nakupljala na bronhijiima, dica su mi se priporodila, pocela normalno disat bez hroptaja.
Neznam jesi napisala, al scim je inhaliras?
26 lis 2011, 14:07
Cure, vidim da pišete da ih i kod prehlade inhalirate. Da li se tako može olakšati, skratiti prehlada iz vašeg iskustva? Mi smo se do sada srećom uvijek izvukli bez bronhitisa, ali redovito kupimo prehlade, a muči ga i treća mandula (hrče) jer se nikako ne stigne oporaviti između prehlada kako spada. A prehlade nam se uvijek oduže, baš onaj zadnji dio kad počne produktivno kašljati, pa gledam ima li što da možemo učiniti da mu olakšam/pomognem.
26 lis 2011, 14:56
Nama je pomagalo, no skraćivalo bolest nije.
26 lis 2011, 16:43
nama puno pomogne. mi počnemo s inhaliranjem čim počnu kašljati i stvarno im olakša. pogotovo kad se inhaliraju prije spavanja, noć je puno puno bolja. u kombinaciji s dr. Theissom.
26 lis 2011, 17:55
Cure, vidim da pišete da ih i kod prehlade inhalirate. Da li se tako može olakšati, skratiti prehlada iz vašeg iskustva
U nasem slucaju jako tesko, jer moja malena ima kronicni bronhitis
Evo, prije tjedan dana je pocela kasljucat, beznacajno, odmah sam pocela inhalaciju fiziol. i bisolex kapima, medutim nije pomoglo, tj. sprijecilo daljni tok.
Pocela je jako i duboko kasljat, tako da ce opet krenit na bronhitis.
26 lis 2011, 21:33
Srecice ja sam čitala negdje, a i naš pedijatar nam je rekao, da se bisolex/bisolvon daju samo kod određenih vrsta kašlja, to je sirup ZA kašalj, odn. olakšavanje iskašljavanja. Ako se daje kada još nije bronhitis takoreći, zbog toga može "običan" kašalj prijeći u brohitis.
Evo nama opet prehlade, nakon što prošli tjedan nije bio u vrtiću, nakon 3 dana ovaj tjedan što je išao opet.
29 lis 2011, 12:34
Karlova prehlada je prijetila prijeći u bronhitis, pa smo i mi na preporuku pedijatra sad na inhalacijama.
Zanima me sad, da li dezinficirate nakon svake inhalacije cijeli pribor? I da li vama ostaju kapljice u onom dijelu gdje se stavlja fiziološka (sa ili bez lijeka)? Malo me buni što uvijek ostane par kapljica unutra, onda ja to stresem da se spusti, al nikad ne uspijem sve. Mislim, kod inhalacije fiziološkom mi nije problem, al kad stavljam s lijekom onda bi trebao cijelu dozu, a ne da mi ostane nekaj, ili?
29 lis 2011, 12:56
trebalo bi se oprati svaki put
skrušeno priznajem da kako se najčešće inhaliramo 3x dnevno kad se krene, čistim navečer za sutradan, tj samo jednom
29 lis 2011, 14:22
Oprati ili dezinficirati? Ja operem vrućom vodom, al mi se baš ne da iskuhavati.
29 lis 2011, 14:54
operem vodom s malo sapuna, isperem dobro, ne iskuhavam
29 lis 2011, 17:22
Ja isto perem svako dva dana u mlakoj vodi i jednom mjesecno ubacim u sterilizator.
a sta se tice bisolexa, ped. svaki ali svaki put kaze bisolex, tako da ga ja pred bronhitis, jer njome svaka prehlada zavrsi na bronhitisu, uzmem i sama, bez pedijatrice. Pokusavam rjesit iskasljavanje , prije nego ona da antb. jer je svaki put, a to je jako cesto u dr. zavrsi sa antb. pa eto pokusavam sprijeci to, al kazem, ona ima kronicni bronh. tako da u vecini slucajeva ne uspijem sprijecit daljni nastavak radnje.
30 lis 2011, 14:53
ST -Bisolex nije za prevenciju ,on je za iskašljavanje i daje se pred kraj bolesti kad se nakupi sekreta. U početnom stadiju ne. Nije za prevenciju.
30 lis 2011, 20:40
teutonija je napisao/la:ST -Bisolex nije za prevenciju ,on je za iskašljavanje i daje se pred kraj bolesti kad se nakupi sekreta. U početnom stadiju ne. Nije za prevenciju.
ona i na pocetki ima sekreta i ne vidim da joj bisolex puno pomaze, jer na kraju uvijek zavrsi na aspiraciji, drugacije nazalost ne ide.
Ped. svaki put kad da antb. kaze i inhalacije bisolexom, samo slijedim savjet doktora.
02 stu 2011, 20:34
Pitat cu tu, da ne otvaram bzv drugu temu.
Evo malena opet nronhitis u jako kratkom roku od zadnjeg puta.
Posto joj ped. svaki put da antb. jel mozda mogu od nje trazit da nam da Ventolin za kuci?
Inace uvijek kod kriznih situacija je vodim privatno, i svaki put aspiracija i odmah iza dobije inhalacije Ventolinom.
Tako moram dnevno dva puta ic na inhalacije, pa mi palo na pamet da vidim s nasom ped. dal bi nam dala Ventolin?
02 stu 2011, 22:38
srecica tara je napisao/la:Pitat cu tu, da ne otvaram bzv drugu temu.
Evo malena opet nronhitis u jako kratkom roku od zadnjeg puta.
Posto joj ped. svaki put da antb. jel mozda mogu od nje trazit da nam da Ventolin za kuci?
Inace uvijek kod kriznih situacija je vodim privatno, i svaki put aspiracija i odmah iza dobije inhalacije Ventolinom.
Tako moram dnevno dva puta ic na inhalacije, pa mi palo na pamet da vidim s nasom ped. dal bi nam dala Ventolin?
srecice mi smo odmah u startu nabavili babyhaler pa smo ventolin davali kod kuće, i flixotide. i uvijek imamo ventolin u pripravnosti.
02 stu 2011, 23:06
ja imam obicni inhalator, a i ped. kod koje idem privatno mi ih inhalira s obicnim, u biti koja je razlika, vidim na slikama da je nesto drugacije od inhalatora. i koliko to cudo kosta?
02 stu 2011, 23:16
babyhaler je u biti samo raspršivač za pumpice, s jedne strane se stavi na usta a s druge ugura pumpica i stisne, i onda udahne jedno 10X, to je samo plastična cijev.jer ventolin je u pumpici, ne znam da li ima kakav drugi.
cijenu ne znam mi dobili.
02 stu 2011, 23:23
Ima onaj u kapima, stim mi i inhalira dicu, izvuce odredenu kolicinu na spricu i ulije u inhalator. mogu proc onda s inhalatorom, jer sad jos kupovat i taj je malo veca nemoguca misija.
Nego me i dalje zanima dal bi mi ped. dala Ventolin na rcp.? jeste imali iskustav stim, netko?
02 stu 2011, 23:28
nama daje ventolin na recept al u pumpici
02 stu 2011, 23:29
a i ima neka shema da se napravi improvizirani babyhaler od boce plastične ili čaše, to sam jednom čula ali nisam pamtila

evo na njuškalu babyhaler 150 kn