Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: učestalo mokrenje, a nije upala?

18 ožu 2013, 13:20

Nisam stručnjak, ali ja sam čula suprotno, da i jedna doza antibiotika može uzrokovati lažno negativan nalaz. :dunno
A niti ne vidim svrhu gađati naslijepo antibiotikom.

18 ožu 2013, 13:36

ne vidim niti ja, ali sam odlučila raditi kako mi je rekla :dunno
Dokica je iskusna, i kad je rekla da ne treba čekati, da ga ona ne bi ostavila bez terapije, poslušala sam.
Ne znam, idem danas sa svim tim nalazima opet k njoj, i po uputnicu za nefrologa.
Obzirom da i danas nakon 5 dana antibiotika nema poboljšanja, ako je i bila upala, taj atb ne djeluje i ne vjerujem da je s jednom dozom pogrešnog atb nalaz mogao biti sterilan

18 ožu 2013, 14:13

Ne znam danči što bih ti rekla, samo bih najradije da je neka bakterija u pitanju koju ćete zapravo lako riješiti, a ne nešto ozbiljnije.:hug

18 ožu 2013, 14:24

ja niti ne znam što bi to moglo biti ozbiljnije :dunno
ali sam uvjerena da nije upala, jer je stanje već dulje od mjesec dana jednako, to se već trebalo ili izliječiti (da je atb bio pravi) ili pogoršati. i nalaz je trebao barem nešto pokazati, ili ovaj "obični" od urina, ili krv, ili urinokultura. a sve je super, prema nalazima je potpuno zdrav. a nema niti drugih simptoma upale kroz čitavo to vrijeme

18 ožu 2013, 14:34

Ne znam ni ja.
Ali meni to i dalje izgleda baš kao bakterija. :dunno

18 ožu 2013, 14:35

Danči jedan od simptoma diabetesa je i učestalo mokrenje ali je to povezano i s drugim simptomima. Zato navijamo za neku običnu bakteriju :mah

18 ožu 2013, 14:37

ali Vjeran tako često vadi krv i KS je uvijek u redu, dakle i šečer, ne bi li se tu već vidjelo da nešto upućuje na dijabetes? :conf

18 ožu 2013, 14:39

šećer redovno kontroliramo. Na tašte je uvijek super. A na pedijatriji su mu neki dan mjerili dva sata nakon doručka (čokoladne pahuljice s mlijekom) bio je 6.9

18 ožu 2013, 18:06

dakle, nakon današnjeg posjeta dokici ne znam što bih više mislila.

rekla je da su nalazi potpuno u redu, i da ga ona nema više na temelju čega poslati nigdje dalje.
njezin zaključak je da je to sve na psihološkoj bazi :shock
na prvu sam bila jako ljuta, pomislila da ga odvedem negdje privatno na pregled, nekako mi nije bilo prihvatljivo to objašnjenje. da je sve na psihološkoj bazi, bi li on prekidao radi toga omiljene aktivnosti, kod kojih inače niti ne trepne, i ništa ga ne može omesti, zato da bi išao piškiti kada u stvari ne treba piškiti?
njezino objašnjenje je ovo: do sada se identificirao sa mnom, i ta faza je kod njega malo dulje trajala jer ne živi s ocem. sad se počeo identificirati sa suprotnim spolom, tj. sa tatom, a tate nema u svakodnevnom životu i nedostaje mu. i zato piški.
djelovalo mi je jako nategnuto, jer mi smo razdvojeni od njegovih godinu dana starosti i jednostavno je navikao da je to tako. s tatom ima dobar odnos (koliko može biti obzirom na okolnosti), viđaju se jednom mjesečno na nekoliko dana, nekad i češće. čuju se svaki dan nekoliko puta i razgovaraju.
ali, što više razmišljam o tome, nekako mi se čini da bi čak i moglo biti tako. pa me lagano lovi paranoja, jer ne znam kako se postaviti, trebam li nešto poduzeti u vezi toga, i ako trebam, što poduzeti?

tražila sam onda barem uputnicu za dječjeg psihologa, rekla je da za sad ne treba, da misli da će ga ta faza proći.

18 ožu 2013, 19:16

Danci i meni to zvuci nategnuto, potrazi ti ipak i drugo misljenje.

18 ožu 2013, 19:26

Ja jesam pomislila na psihičke uzroke, no nekako mi se bilo prerano opredije
Iti za to, obavila bi nefrologa možda još, al ak ova ne da uputnicu, ne preostaje ti nego privatno.

A kako se vi ponašate kad on mora svako malo na wc? Pokazujete li sad povećanu brigu, pažnju? Mislim, jasno da se brinete, al da li dobije kroz to što ekstra pažnje?

18 ožu 2013, 19:57

ne, ponašamo se sasvim normalno. Baš smo neki dan razgovarali o tome kako je i njemu pored nas postalo najnormalnija stvar prekidati svaki čas aktivnosti radi piškenja. Nekad se dogodi da čim izađe mora natrag (treba mu vremena da se obuče i opere ruke, to je cijela procedura), ne žali se osim kad mu je nešto važno na tvu (voli pjesme na dječjoj) ili kad se igra nešto što voli, tada malo cvili i žali se

18 ožu 2013, 20:47

Danci, ja bih trazila misljenje urologa, ne znam radi li se djeci bris uretre (klamidija, mikoplazma, ureaplazma...gljivice) jer UK se obicno radi na najcesce bakterije...mozda bris napraviti, izmedju ostalog, pa i UZV bubrega...kad bi rascistila tu stranu, onda ostaje ova psiholoska... da sto prije prodje :hug

18 ožu 2013, 21:30

drugo mišljenje, ovo mi se čini kao izvlačenje da bi davala uputnice. imaju valjda ograničenja s tim uputnicama...
mah! :roll

18 ožu 2013, 21:43

postoji i tzv. sindrom učestalog dnevnog mokrenja kod djece,
benigno stanje koje uglavnom spontano prolazi kroz nekoliko tjedana/mjeseci, ali i ja bih nedvojbeno insistirala na uputnici za urologa.
drzim fige da prođe brzo. :hug

18 ožu 2013, 22:36

Ne želim plašit al jel bi bio moguć refluks bubrega? Nadam se da nije.
Jel dokice spominjala?

19 ožu 2013, 00:08

onako laicki, mislim da bi se refluks vec ranije pokazao,
ali urolog (ili jos bolje djeciji nefrolog) najbolje ce moci procijeniti kakvu dijagnostiku (ako uopste) je potrebno uraditi.

19 ožu 2013, 09:27

Slažem se sa zadnja dva Oljina posta. Ja bih svakako tražila i mišljenje specijaliste (urolog/nefrolog...pedijatar koji se specijalizirao za probleme mokraćnih putova...kako god se zvali).

Mojoj kćeri se to desilo s 4,5 godine (puj, puj, puj), nakon upale mjehura (ordiniran atb samo na temelju običnog urina koji je pokazao upalu) nalazi su joj bili dobri (obični urin, a a urin na bakterije je pravila naknadno, nakon svih terapija, bio uredan), ali ona je nastavila trčkarati u wc. Trajalo je to dobra tri-četiri tjedna nakon što su je zvanično proglasili zdravom. Išla je, doduše, svakih 45 min-1h u wc, napravljen joj je uzv bubrega (u toj dobi se obično kod curica javlja refluks), ta me doktorica smirila da to piškaranje može trajati još neko vrijeme, ali, sjećam se, pisala sam i na forumu, bila sam izluđena. Jedino što sam u tom periodu radila je da sam ju zaokupljala i vukla svuda (uvijek tako da nam je wc na dohvatu ruke), i najnormalnije se ponašala samo da ju što više zaokupim...i tako je prestalo (meni je i kad ide svakih 1-1.15h u toj dobi često, tako da mi ovo vaše miriši da bih pregledala i na druge bakterije, a ne na samo ovih par koje oni uzgajaju (i to mi je jedna forumašica sugerirala, srećom kod nas to nije trebalo). Moja je nakon atb, neka dva mjeseca (iako je čak normalno i 6 mjeseci nakon prve upale mjehura kod djece ordinirati bakteriostatike (moja je pila Sinersul), a vidim da je vama ordiniran kako bi se dječak riješio upale, sjećam se da su ga i meni, nekad davno, propisivali, ali nakon izliječene upale, a ne dok sam pod upalom :dunno...iako, i ovo što dokica govori za psihičku stranu nije uopće nemoguće, naprotiv, ja bih ipak provjerila fizičku, još jednom i temeljitije jer to kod vas dugo traje i on baš stalno trčkara.

Evo, uspjela pronaći i temu koju sam i sama otvorila, tada:
viewtopic.php?f=41&t=56435&p=2081115&hilit=+upala+mjehura#p2081115

pusa dječaku i da vas što prije prođe :hug

19 ožu 2013, 10:56

Kod nas je bilo psihološki .Trajalo je 3 mjeseca i onda prestalo.
Izluđivalo me, napravili osnovne pretrage urina i UK, ona nikad nije ni imala uroinfekt. Otišla sam nakon svega toga sama dr. i kad sam joj opisala što i kako uvjerila me da je psihološki i da ju ona ne bi maltretirala daljnjim pretragama. Da ju pustimo, ne obaziremo se na to i da će proći (čak je dala rok od 3 mjeseca) i stvarno prošlo je. :znoj

Ona je doduše imala malkice izmjenjenu shemu, naime piškila je u gaćice svakih 10 min, kroz popodne, ujutro u vrtiću nikad.
Nisam mogla povezati što je uzrok osim što je bila krenula u vrtić, mada je to počelo 5 mjeseci nakon kretanja i do tada je već bila adapatirana. No taman se poklopilo i s mojom trudnoćom. Ustvari ne znamo šta je bilo, prestali smo o tome razmišljati, stavila sam u kupaonicu sve hlačice i gaćice koje sam imala i rekla joj da kad se popiški da me ne mora niti zvati da se sama presvuče. Ionak je u toj dobi (imala je blizu 3 g) već sama išla na WC tj kahlicu.
Stoga ja bih ipak pričekala malo prije nekih invazivnih pretraga.Što više oko toga poduzimate više se o tome i priča i ako je psihološki samo se potiče. :dunno

19 ožu 2013, 11:28

Duga je napisao/la:Moja je nakon atb, neka dva mjeseca (iako je čak normalno i 6 mjeseci nakon prve upale mjehura kod djece ordinirati bakteriostatike
i mi smo nakon urinoinfekta kod mlađe curke bili dugo na profilaksi.
a neko vrijeme i zbog granicnog nalaza na e.koli.

24 ožu 2013, 22:08

ako je i bila upala, taj atb ne djeluje i ne vjerujem da je s jednom dozom pogrešnog atb nalaz mogao biti sterilan

nikakav antibiotik, bilo koji moze lazirati nalaz. UK se radi minimalno tri- cetiri dana nakon zadnjeg antibiotika.
Potrazi drugo misljenje kod nekog tko se bavi urologijom.
i inace, uvijek se moze uzeti mokraca za UK, pa i navecer prije prvog ant. i onda spremiti u frizider do sljedeceg jutra kad odneses. s obzirom da sama kuburim s upalama mjehura sve trikove znam. :dunno

24 ožu 2013, 22:22

izgleda da je dokica bila u pravu.
od tog dana V. se intenzivno druži s tatom, i od onda je prestao piškiti :dunno
gotovo u jednom trenu se prešaltao sa piškenja svakih par minuta, na najnormalnije mokrenje.
sinersul je završio u smeću odmah drugi dan, i sve je ok :dunno

24 ožu 2013, 22:54

Wow, sad sam stvarno iznenađena! :shock

Jako mi je drago da je stalo i da ste sad mirni. Iznenađena sam samo kako se prešaltao s jednog trena na drugi, djeluje mi nevjerojatno.

Al ne ka ste se riješili muka, ipak je stalno u pozadini briga što se krije iza toga. :hug

24 ožu 2013, 23:01

kad malo zaboravi na to razdoblje, vodit ću ga psihologu.
Dokica kaže da je sad najvažnije da provede neko vrijeme s tatom, i da se situacija smiri, tj. makne taj naglasak na piškenje i da se prestane tome pridavati pažnja, jer bi odlazak još jednom doktoru mogao proizvesti kontraefekt.
I ja sam iznenađena, al mi je na neki način laknulo što nije nešto gore, i što vidim da ima lijeka

25 ožu 2013, 00:11

Pa naravno, uvijek se u pozadini javljaju sumnje, posebno kad su nalazi u redu, a i dalje nekaj ne štima.

Ovo ispada u biti "povoljniji" problem, a i znaš sad na što se koncentrirati i po malo kako dalje.

Al baš mi je drago da je ipak fiziološki sve ok, dosta imate i ovako odlazaka doktoru zbog tih stvari. Mislim, naravno i ovo treba pratiti, ali ipak je nekako lakše. A glavno je da je njemu bolje. :dada

25 ožu 2013, 09:28

Drago mi je da ste rijesili problem.

25 ožu 2013, 11:24

Liv Tyler je napisao/la:Drago mi je da ste rijesili problem.
x
Odgovori