Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
04 vel 2010, 14:47
i priorix sadrži žive atenuirane viruse
edit: inače trudnoća se navodi kao kontraindikacija. ok, ti se ne cijepiš direktno, ali opet
04 vel 2010, 14:50
veki, posavjetuj se i sa pedijatrom i sa svojim ginekologom.
problem kod odgađanja je češći ako se radi o docijepljivanju (koje mora biti unutar nekog roka) nego kad se radi o prvom cijepljenju za određenog uzročnika bolesti. no i tu postoji granica dobi u kojoj je cijepljenje učinkovito.
često je bolje cijepiti po kalendaru nego odgađati pa te zadesi još nezgodiniji trenutak.
04 vel 2010, 15:01
eli je napisao/la:
često je bolje cijepiti po kalendaru nego odgađati pa te zadesi još nezgodiniji trenutak.
ovo je nasa situacija

al sreca da ga nismo cijepili kad je dogovoreno jer nisam ni znala da sam trudna

popodne cu zvati pedijatricu, pa cu vam javiti sto kaze....
a ono sto me buni - u vrticu su nam rekli da ne moze bez priorixa u vrtic ?!
04 vel 2010, 15:04
to je točno. da bi cjepivo bilo učinkovito u javnozdravstvenom smislu potrebno je da određeni postotak populacije bude procijepljen. u vrtiću borave i djeca sa pp ili nekom težom bolesti (koja ne mora biti vidljiva) koja iz zdr.razloga ne smiju biti cijepljena pa je zbog njihove sigurnost bitno da sva zdrava djeca budu cijepljena.
04 vel 2010, 15:18
ja sam redovno cijepila svo troje,sve je prošlo bez komplikacija!
04 vel 2010, 16:10
ali ne vrijede ista pravila ... naime, jedno dijete nije cijepljeno i moze ici a drugome se kaze da ne moze ici dok nije cijepljeno
ali nije to ovdje tema pa necu biti kalimero
04 vel 2010, 16:17
nema to veze sa biti kalimero kad se radi o vlastitoj koži već sa razinom suosjećanja i odgovornosti za slabije od sebe kojeg ili imamo ili nemamo. ako je moj problem ili dvojba manja od tuđeg, popustit ću bez obzira što netko drugi nije. na kraju krajeva, i za moje je dijete sigurnije da ode u kolektiv cijepljeno, posebno ako tamo ima onih koji izbjegavaju cijepljenje. ili još bolje, ako može ostati doma gdje je što se zdravlja tiče još sigurnije, bar do trećeg rođendana.
04 vel 2010, 16:23
krivo si me shvatila.
ljuti me to sto je nama receno da dijete NE SMIJE u vrtic dok nije cijepljeno. a istovremeno cujem da ih ima dosta koji idu a nisu cijepljeni.
moje dijete ne ide u vrtic pa je meni to svejedno.
ali kazem da nije u redu prema onima koji idu.
nije u redu imati dvostruka mjerila.
nego dobro, cim saznam sto pedica kaze o cijepljenju javim.
veky - javi i sto kazu tvoji
04 vel 2010, 16:26
to znamo i teško da išta možemo napraviti osim cijepiti svoje dijete njega radi.
jadni oni koji ne smiju cijepiti dijete, a dijete se treba socijalizirati ili nisu dobili produženi porodiljni radi njege.
04 vel 2010, 16:33
Dobro Eli zbori, ocijenim li da je opasnost od cijepljenja za moje dijete realno manja (od one djeteta koje je npr. bolesno ili alergično neurorizično ili nešto već, a ta opasnost je realno manja) i postoji kalendar obaveznih cjepiva (uz ajmo reći malu dozu skepticizma pa dodatnu provjeru s pedijatrom na svaku od tih tema) - mislim kako nije ok ne cijepiti, tj. tražiti sve moguće načine za necijepljenje. Pedijatar (ako imaš povjerenja, takvog valjda nađeš) koji dijete prati ima uvid u zdravstveno stanje pa može pojedina cijepljenja odgoditi ili predložiti dodatna ili ona koja su adekvatna "propisanima" ali drugog proizvođača i sl., malo tko će preporučiti necijepljenje bez razloga
To što netko šalje necijepljenu djecu u kolektiv ne komentiram - možda ta djeca imaju tegobe za koje ja ne znam pa imaju drugačiji režim cijepljenja
I da, kako sam nepobornik jaslica, pa smo izbjegli kolektiv do vrtićke dobi, cijepljenje priorixom smo obavili kasnije od godine dana u vrijeme kada je bilo priorixa na tržištu (na preporuku pedijatra, hvala mu, nismo se odlučili za moparu)
04 vel 2010, 17:50
uh ma mislim da ovi moji ovdje ce reci da moja trudnoca nema veze sa cjepljenjem djeteta
bas cu nazvati doktora ili otici pa pitati
05 vel 2010, 12:15
majke koje su uredno cijepljene (prema godistu je provjerila) nemaju problema sa cijepljenjem djece sa PRIORIX cjepivom.
takav odgovor sam dobila od pedijatrice.
05 vel 2010, 12:18
ne znam kakva su nekad bila cjepiva. moja frendica je 72 i mislim, ali nisam sigurna, da je ta generacija dobila moparu. ili je tek kasnije uveden?
05 vel 2010, 12:42
neznam kad je uvedeno
sad mi jos jedino ostaje dvojba da li se konzultirati jos i sa doktorom opce prakse ili je ovo dovoljno?
ginekologa pitati za savjet?
05 vel 2010, 21:51
Obvezno cijepljenje protiv difterije i tuberkuloze započeto je 1948.god., protiv tetanusa 1955.god., protiv polimijelitisa 1961.god., protiv ospica 1968.god., a protiv rubeole i parotitisa 1980.god. Postignuta je eradikacija variole, potpuna eliminacija, vjerojatno i eradikacija difterije (posljedni slučaj 1974.god.), eliminacija (uskoro i potpuna eradikacija) dječje paralize (posljedni slučaj 1989.god.), redukcija pobola od tuberkuloze za 84%, rubeole 97%, zaušnjaka 93%, tetanusa 93%, pertusisa 94%.
05 vel 2010, 21:55
pitaj i ginića, sebe i bebe radi. dante je sigurno zreo i zdrav za dobiti priorix.
05 vel 2010, 21:57
Plusic je napisao/la:majke koje su uredno cijepljene (prema godistu je provjerila) nemaju problema sa cijepljenjem djece sa PRIORIX cjepivom.
takav odgovor sam dobila od pedijatrice.
koliko se sjecam kroz skolu sam uredno primila cjepiva
sjecam se da smo se samo mi cure cijepile u 7 ili 8 razredu, mislim da je to bila rubeola
pa sad,sta cemo plusic, cjepiti djecu dok smo trudne ili cekati?
05 vel 2010, 22:14
Ana Maria je cjepljena sa tocno godinu dana i sve uredno kak je islo po redu samo sto je od ovog cjepiva za godinu dana dobila visoku temperaturu koju nismo mogli skinuti odmah sam zvala pedijatricu i isla tamo , rekla je da bi to mogla biti reakcija na cjepivo i da idem sa njom u zaraznu nije mi padalo na pamet da samo zato sto ima temperaturu vodim ju gore di ima bolestina svakakvih i da mi se zarazi sa svinjskom gripom (malo sam paranoicna zbog te gripe), na kraju lupocet nije skidao temperaturu zovem zaraznu i vele mi da ni slucajno ju nisam vodila jer su cekaonice pune bolesnih i da ce dobit tamo jos nesto , rekla je da odem u ljekarnu i kupim dalsy i tak smo skinuli drugi dan je imala samo 38 i to u jutro i poslje vise nista.
A sad pitanje sta vi mislite jer je to reakcija na cjepivo i jesam li ja krivo postupila sto ju nisam vodila gore u zaraznu!!!!!
05 vel 2010, 22:30
Paula se trebala cijepiti s Mo PA RU kad je pocela skola ali nisam je htjela cijepiti njime em zbog nje, em zbog Maksima koji je tada imao 6 mjeseci, vec sam rekla kupiti Priorix. Doc je rekla da slobodno mozemo pricekati dok i malac ne bude cijepljen Priorixom s godinom dana, sto ima sad, tako da ću ih cjepiti tu negdje u isto vrijeme.
Isto tako rekla je da je MO PA RU prije išao tek u 4. razredu
I da, ako ste trudne dijete nikako ne cijepiti s MO PA RU. Priorix navodno može, ali možete i pričekati dok rodite
05 vel 2010, 22:32
suskovic je napisao/la:rekla je da bi to mogla biti reakcija na cjepivo i da idem sa njom u zaraznu
a zasto pobogu u zaraznu ??

ako je mala sad ok, ne brigaj.
05 vel 2010, 22:34
od 1.1. se ciijepi Priorixom
05 vel 2010, 22:37
Neznam sanika tak je pedijatrica rekla da idem gore, ma sad je sve ok nista nije drugo bilo osim eto tada taj dan i to malo drugi dan kaj je imala temperaturu 38.
Intuicija mame ipak znaju naj bolje da nisam trebala ici gore.... hvalaaaa
05 vel 2010, 22:37
suskovic je napisao/la:Ana Maria je cjepljena sa tocno godinu dana i sve uredno kak je islo po redu samo sto je od ovog cjepiva za godinu dana dobila visoku temperaturu koju nismo mogli skinuti odmah sam zvala pedijatricu i isla tamo , rekla je da bi to mogla biti reakcija na cjepivo i da idem sa njom u zaraznu nije mi padalo na pamet da samo zato sto ima temperaturu vodim ju gore di ima bolestina svakakvih i da mi se zarazi sa svinjskom gripom (malo sam paranoicna zbog te gripe), na kraju lupocet nije skidao temperaturu zovem zaraznu i vele mi da ni slucajno ju nisam vodila jer su cekaonice pune bolesnih i da ce dobit tamo jos nesto , rekla je da odem u ljekarnu i kupim dalsy i tak smo skinuli drugi dan je imala samo 38 i to u jutro i poslje vise nista.
A sad pitanje sta vi mislite jer je to reakcija na cjepivo i jesam li ja krivo postupila sto ju nisam vodila gore u zaraznu!!!!!
¸
P. je imala samo prvi put reakciju na cijepivo koje je primila kad je imala 3 mj. , natekla joj je natkoljenica , imala 38 turu , te je bila cendrava i plačljiva. To smo riješili sa stavljanjem hladnih obloga i Lupocet čepića. Stanje se popravilo kroz nekih 12 sati , tako da nismo išli nigdje.
Mislim da si postupila dobro što nisi išla u zaraznu jer bi tamo stvarno bila izložena svemu i svačemu , a temperaturu ste uspješno riješili. Uostalom u zaraznoj su ti dali savjet što da napraviš i rekli da ne dolaziš , pa mi nije jasno što te muči ?

A temperatura po tome kako si opisala izgleda kao reakcija na cjepivo.
05 vel 2010, 22:52
Da al u tom trenutku svasta pomislis drago mi je da sam tak postupila i da se nista strasnonije dogodilo Ivanu (starijeg) sam cjepila e sad neznam tocno koje je bilo 2005-te al nikad nije imao reakciju na niti jedno cjepivo
05 vel 2010, 22:55
suskovic je napisao/la:Da al u tom trenutku svasta pomislis drago mi je da sam tak postupila i da se nista strasnonije dogodilo Ivanu (starijeg) sam cjepila e sad neznam tocno koje je bilo 2005-te al nikad nije imao reakciju na niti jedno cjepivo
Da se stanje nije popravljalo ili ne daj Bože da je bilo gore , onda bi sigurno već poduzela što treba. Takve smo mi mame , uglavnom , stalno se nešto preispitujemo.
Drago mi je da je sve prošlo dobro.
05 vel 2010, 22:57
Rogue, uveden je od 1.1. Priorix i za skolsku djecu?
06 vel 2010, 00:59
Niku i Frana sam cjepila Priorixom po kalendaru cjepjenja-sa 14 mjeseci i sve je proslo skroz ok.
No za Leona cu odgoditi do njegove 2 i pol ili 3 godine jer sam u medjuvremenu citala o povezansti tog cjepiva sa autizmom, meningitisom a sto nisam znala kada sam cjepila Niku i Frana. Leonova pedijatrica se sa time slozila. Inace Leona mislim dati u vrtic sa 3 i pol godine pa cu ga cijepiti prije polasak u vrtic.
06 vel 2010, 11:53
eli je napisao/la:to je točno. da bi cjepivo bilo učinkovito u javnozdravstvenom smislu potrebno je da određeni postotak populacije bude procijepljen. u vrtiću borave i djeca sa pp ili nekom težom bolesti (koja ne mora biti vidljiva) koja iz zdr.razloga ne smiju biti cijepljena pa je zbog njihove sigurnost bitno da sva zdrava djeca budu cijepljena.
slazem se.
06 vel 2010, 11:54
Plusic je napisao/la:ali ne vrijede ista pravila ... naime, jedno dijete nije cijepljeno i moze ici a drugome se kaze da ne moze ici dok nije cijepljeno
ali nije to ovdje tema pa necu biti kalimero

sada sva djeca moraju biti cijepljena, prije im je trebala samo potvrda od dr da su zdravi i cijepljeni uredno. Ne i cime.
Ne trebaju biti cijepljeni samo neurorizicni i svi koji imaju zdravstvenu podlogu odgode cijepljenja.
06 vel 2010, 11:55
eli je napisao/la:ne znam kakva su nekad bila cjepiva. moja frendica je 72 i mislim, ali nisam sigurna, da je ta generacija dobila moparu. ili je tek kasnije uveden?
moparu je uveden ja mislim 76. Ja sam cijepljena.