Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: vađenje krajnika/mandula

06 lis 2011, 08:42

A da vidim da sam dobro pratila.
Treči je bio kritičan. ;)
Hm, trebalo bi biti bolje, ali ne očekuj čudo. Nama je treči ponovno izrastao
na prvotnu veličinu nakon samo šest mjeseci.
Iskreno, ja bi bila sretnija da su vam izvadili i ova druga dva,
jer obzirom da su bili uvečani imaš mogućnost da i u njima čuči neka beštija koja će vam i dalje
stvarat problem. :/

06 lis 2011, 09:52

Mi smo naručeni na operaciju treće mandule u 11 mjesecu (Klaićeva, dr. Marn).
Išli smo na pregled zbog učestalog kašlja (bez temprature i curenja iz nosa). Kaže dr. da joj se sekret cijedi uglavnom niz grlo i zato nema što ispuhati na nos.
Bili dva puta na pregledu i kaže da mandula zatvara 70% otvora (na desnoj strani) i da svakako treba van. Moje dijete ima simptome samo po zimi (često kašlje), ponekad noću hrče i od rođenja ima nazalni govor. Nema nikakvih angina, streptokoka, upala uha...
Ni sama nisam pametna da li vaditi ili ne... Taj kašalj koji kreće po hladnom vremenu možda bi bio i bez mandule.
Preko ljeta jedini problem je da priča 'kroz nos'.

E da, sluh joj nisu pregledavali. Meni se čini da nema problema i da dobro čuje. Pedijatrica me upozorila da bi ta mandula mogla imati utjecaj na sluh bez obzira što nemamo upale uha i druge tipične probleme sa treću mandulu.

Pitam se da li su ovi njenji simptomi stvarno razlog za uklanjanje mandule. :conf

06 lis 2011, 11:15

Hm, trebalo bi biti bolje, ali ne očekuj čudo. Nama je treči ponovno izrastao
na prvotnu veličinu nakon samo šest mjeseci.

Mislim da je ovo ipak slučaj kod manje djece, ona ipak ima punih 6 tako da uopće ne razmišljam o tome.
Iskreno, ja bi bila sretnija da su vam izvadili i ova druga dva,
jer obzirom da su bili uvečani imaš mogućnost da i u njima čuči neka beštija koja će vam i dalje
stvarat problem.

Jasno ti je da joj nitko tko ozbiljno i profesionalno shvaća svoj posao neće izvaditi dva nepčana krajnika ako nema indikacija za to. Obzirom na jednu anginu ona nije imala niti jednu indikaciju za vađenje, ali za smanjivnje da jer su joj zatvarali putove, a nisu razrovani...drugi par opanaka je što u Hr lasersko smanjivanje nije normalno u tim slučajevima, nego cvaknu sve, ili ne cvaknu uopće, ne znam. Moguće da si sasvim u pravu kad kažeš da bolje da je cvaknuo sve u našem slučaju, a možda ni to ne bi bilo rješenje jer mi frendica i bez krajnika svake godine zakači anginu :dunno. Takva nas sreća prati, valjda, jer, u datom trenutku, ispravno se postupilo.
Uostalom, streptokok može biti i u sinusima, u nosu, može se pokupiti u vrtiću, nije samo ždrijelni krajnik pretplaćen na njega :dunno.

Micika, u potpunosti te shvaćam, meni je isto bilo koma odlučiti se jer mi dijete nije imalo nikad ni upalu uha ni gnojne angine (osim te jedne), a nekako kad čitaš po net-u uvijek se navodi to kao razlog operaciji.
Sretno :hug
Zadnja izmjena: Duga; 06 lis 2011, 20:31; ukupno mijenjano 1 put/a.

06 lis 2011, 11:48

tnx Duga. Vidim da me ti razumiješ. ;)
Glupo mi sad ići još 3 put na pregled i ponovno pitati da li ona stvarno treba operaciju ili ne. Za dr. Marna sam čula da on ne šalje olako na operaciju. Valjda onda mora...
U kojoj ste vi bili bolnici?

06 lis 2011, 12:36

evo da se i ja nadovežem. Nime moja E. (4 godine ) već treći puta ide dr Marnu na pregled zbog mandula i on ju svaki put vraća da to još nije za opreciju. Ima česte upale uha, ali dr. Marn kaže da se to još može liječiti tradicionalnim metodama. Sada je upravo pobrala streptokok pa ću tražiti pedijatra da opet ponovo idemo na kontrolu dr Marnu. Grlo je bilo ljubičasto. :ajme

06 lis 2011, 12:47

Pa da, baš sam o tome govorila. Marn navodno šalje na operaciju samo kad je simptomatika 100% i kad nema baš nikakve šanse za poboljšanjem. Kažu da je dobar i hvaljen stručnjak.

06 lis 2011, 13:21

Mene bi zanimalo kako izgleda pregled treće mandule? Netko je napisao da je neki otorinac to pregledao "samo" onim ogledalcem, pa me zanima kako se to još gleda ako je ogledalce "samo".

Mi smo bili na pregledu kad je A. imao oko dvije godine, tad su mu pregledali ove dvije ali treću nisu htjeli jer je taj pregled citiram: mučenje za dijete, a ionako je nemogu vaditi prije treće godine kakva god da je ta treća mandula.

Sad bismo opet trebali na pregled,zbog povremenog hrkanja, i konstantnog disanja na usta,pogotovo noću.

06 lis 2011, 14:38

U principu svi mlađi liječnici rade fibroskopiju.
To je uvlačenje kamere pomoću gumene cijevi duboko u
nos do područja nazofarniksa.
Uglavnom su stariji liječnici ti koji znaju, mogu i žele
dijagnosticirati samo pregledom kroz usta i nos.

Duga, znam, kako su se prije mandule vadile kad treba i ne
tako se danas izbjegava koliko god može.
Iskreno, meni se ne sviđa niti jedno niti drugo :dunno
Ajd nadajmo se da vam je ova angina uletila sasvim slučajno.
Godine sa rastom treče i nemaju veze u dječjoj dobi. R. je imala pet godina kad je strugala.
A bile su sa nama i curice od osam i deset godina u sobi.
On raste do cca 17. godine.

Na mjestu micike ja ne bi dala operirati dijete. Odvela bi ga još audiologu i ako je to ok, nema šanse
da bi išla na operaciju.

06 lis 2011, 14:49

nama na uputnici uvijek piše HAL. Dr s nekim cjevćicama pregleda nos, grlo i mjeri napetost bubnjića (ako sam dobro shvatila). Sveobuhvatno taj pregled je neugodan. Znam jer moja E. ima suzne oči (drži se hrabro) i dugo prića o pregledu. Ali nas doktor još uvijek vrati na kontrolu za cca 6 mj.

06 lis 2011, 14:54

IINA je napisao/la:U principu svi mlađi liječnici rade fibroskopiju.
To je uvlačenje kamere pomoću gumene cijevi duboko u
nos do područja nazofarniksa.

:shock ovo će biti stvarno mučenje onda, i za mene i za njega :znoj

06 lis 2011, 15:07

Da nije ugodno, ali ne traje dugo. :jadnimi

06 lis 2011, 17:10

On raste do cca 17. godine.

IINA, adenoidna atrofira do adolescencije (stvarno sam u zadnje 3,5 godine pročitala teksta i teksta vezano za krajnike i nikad nigdje nisam vidjela drukčiji podatak osim ovoga). Ja sam odlučila ne čekati adolescenciju kako bi do toga došlo, jer bi to bilo mučenje u našem slučaju.
Iskreno, da sam na micikinom mjestu i da mi dijete muči kašalj čim krene hladnije vrijeme - što znači dobrih pola godine, a stalno priča nazalno i zatvoren joj je nosni otvor 70%, i promatrajući svoje dijete kako se nosi ili ne nosi s tim, a onda uzevši u obzir da je za vađenje netko tko se baš olako na to ne poziva, ja bih razmislila o operaciji. Ako ju kašalj ne izmuči sve to vrijeme dok traje, ako nema problema sa sluhom, izgovaranjem glasova, dobro i mirno spava, napreduje onda ne bih. No, opet, neki kiki ih je morao mučiti kad su dva puta bili kod Marna :dunno.

Mia 28, mojoj je dijagnosticiran uvećani treći pregledom kroz usta, ne na fiber. Dobar otorinac uspijeva i tako ako je treća ogromna. No, najvažniji su, ipak, podaci koje roditelj daje, jer otorincu vodiš kad je dijete zdravo - tada se pregledava.

No, činjenica je da bih ja postupila isto (nema veze što me uhvatio bed zbog angine) i ne bih joj ni u snu priuštila da s tim "krumpirom iza nosa" ulazi u još jednu jesen.

07 lis 2011, 10:43

Kad god ga izvadili do cca 17 može ponovno narasti.
To je bila poanta.
Inače, manja je vjerojatnost recidiva nakon navršenih 7 godina,
a isto tako sa tim godinama se gornji dišni put, te eustahijeva tuba
znatno prošire, pa se i smetnje smanjuju, kod realno istog nalaza.
Ne znam, ja nisam za operacije nikakve dok se može išta drugo pokušavati
i pogotovo dok nema komplikacija..

07 lis 2011, 12:47

Ne znam, ja nisam za operacije nikakve dok se može išta drugo pokušavati
i pogotovo dok nema komplikacija..

Pa mislim da se u ovome svi i slažemo. Liječnik je taj koji predlaže operaciju kad drugog izlaza nema, a na roditelju je, da, na kraju, odluči.

Kad god ga izvadili do cca 17 može ponovno narasti.
To je bila poanta.

Možeš li mi naći neki link gdje stručnjaci to tvrde, jer ja, zaista nakon toliko iščitanog nisam naišla na ovakav podatak (thnx).
Uvijek se navodi da je mogućnost ponovnog izrastanja veća kod manje djece (ono, trogodišnjaci), ali mislim da to nije baš tako učestalo (statistika je lopuža :lol ), eto, vi ste imali takvu lošu sreću :dunno

10 lis 2011, 12:55

Ja sam hodala godinama po otorinama, ne po netu, tak
da je to konstatacija nekoliko liječnika, a ne linka.
Žao mi je nemam link :mah

10 lis 2011, 17:38

Znači, jedno govore, a drugo pišu. :)

20 lis 2011, 14:51

Odlučeno je - idemo na operaciju treće mandule. Termin je 9. 11. U Klaićevoj dobili popis pretraga koje moramo obaviti + pregled kod anesteziologa. Doktorica opće prakse nam je rekla da nam ne može izdati uputnice za predoperativne pretrage već da se po zakonu one moraju obaviti u bolicu. Kaže ako ona izda uputnice može biti kažnjena. Napisala mi je dopis koji sam danas nosila u Klaićevu. (Lijepo je žena navela točno koji je to zakon, kad je izdan... ) :shock
Tamo su se sestre snebivale, čudom čudile i rekle da to tako ne može. Kad sam već imala cijeli film u glavi da će se priča zakomplicirati izašao je doktor i rekao da nema problema. Kaže da je to zakonski OK, al da to nitko baš ne provodi :conf , pa mi odredio termin kad da dovedem dijete za te pretrage.

Eto, lovi me trema..

03 stu 2011, 11:29

Micika, sretno i da sve prođe što prije. Bit će dobro :hug, javi se!

03 stu 2011, 12:34

Hvala Duga, nadam se da će sve biti OK.
Jučer smo u bolnici odradili vađenje krvi i EKG. Još nam je preostao pregled kod anesteziologa i ako je sve OK u srijedu smo na operaciji.

Nego, do sada su mi svi govorili da se za operaciju treće mandule ide isti dan doma, ali mi kažu u Klaićevoj da se kod njih već zadnje dvije godine ostaje 24 sata. Dakle dijete mora prenoćiti i ako je sve OK drugi dan ujutro ide doma.
Meni se to čini skroz uredu da je dijete 24 sata nakon operativnog zahvata pod stručnim nadzorom.
Samo to još nisam rekla svojoj curi... morat ću je pripremiti. :|

03 stu 2011, 14:23

uh, ne volim ni otvoriti ovu temu... :/
mi idemo u subotu na Rebro na pregled i vjerojatno dogovor za operaciju
vec sam sad u panici

meni je isto ok da se nakon operacije ostaje 24 sata
ali uz prisustvo roditelja
mi cim saznamo termin rezerviramo i apartman, nema sanse drugacije

03 stu 2011, 14:30

Micika, naravno da će biti sve ok, a onda će i vrijeme pokazati kako je to za dobrobit djeteta :hug .

Iako nisam iz Zg-a, mogu ti svoje iskustvo napisati.
Kad se razgovaralo s prof. o operaciji trećeg rečeno nam je da dijete tada ide isti dan kući, a onda je u nastavku slijedilo da to može jer nismo daleko od bolnice i sl.
Na sam dan operacije (petak) med. sestra nam je rekla da će dijete prenoćiti u bolnici nakon operacije trećeg. Ona, naravno, u tom trenu nije niti mogla znati da će biti zahvat i na druga dva.
Iskreno, u prvom trenu sam bila očajna, ali kad je sve prošlo (a taj dan je ona cijeli dan kunjala i spavala omamljena) mislim da je bolje što je preko noći bila pod njihovim nadzorom i dobila još i infuziju, a ne da sam ju, takvu drogiranu, vodila kući i umirala od straha na svaku njezinu.
I kad sam imala priliku vidjeti ju, stisla sam srce i nisam ulazila kako se ne bi rasplakala i još da dobije temperaturu što povećava opasnost od krvarenja, ali smo stalno bili s osobljem u kontaktu. Sljedeće jutro ( subota), čim me vidjela naravno da je počela plakati, ali sam ju zgrabila i samo šaptala da se smiri jer idemo kući i da ne plače, da bude hrabra :luv pa me poslušala.
Taj dan je prošao dobro, piskutavi glasić je ostao :mrgreen , ali mi je sljedeći dan dobila temperaturu (nedjelja), 38,3 i dala sam joj Panadol na koji je dobro reagirala. Nije se uopće žalila na bolove, pazili smo kod jela, detaljne upute šta možemo očekivati ( temperatura, glas, sukrvica, higijena...) i šta jedu smo dobili u bolnici.

Samo to još nisam rekla svojoj curi... morat ću je pripremiti. :|

Iako sam išla na to da ide kući isti dan, pripremala sam ju i polako uvodila na ostanak preko noći u bolnici ( mi smo imali vremena od zimus pričati o tomu :roll ) i rekla sam joj, između ostalog, da će tata i mama stalno biti u njezinoj blizini iako nas ona neće moći vidjeti zbog pravila bolnice, ali da smo tu, blizu nje, cijelo vrijeme (a i bilo je skoro tako jer smo dežurali na glavnom hodniku) i da će nas tete stalno obavještavati o njoj. Tako da, sljedeće jutro, kad je sa med. sestrom otvorila vrata odjela ( nakon pregleda otorinca prije otpuštanja) vidjela nas je u hodniku. Danima poslije nas je znala preispitivati jesmo li baš u "tom hodniku" stalno bili i sl...računaj na strahove koji ih hvataju nakon operacije.

03 stu 2011, 15:06

Duga koliko je godina imala tvoja cura?
Meni su rekli da su posjete od 10 - 18. Tako da ću moći biti kraj nje skoro cijeli dan, samo što će biti sama to veče i noć.

03 stu 2011, 15:10

moj je u klaićevoj kod marna operirao treću + ugradnja cjevčice u uho.
išli smo doma isti dan predvečer.

03 stu 2011, 15:12

Silki kada ste bili na operaciji?

03 stu 2011, 15:19

pred 4 godine.
ništa se po pitanju ostanka nakon op. nije drastično mijenjalo. znam iz prve ruke.
ako ste blizu doma i dijete je ok predvečer idete doma a službeno vas otpuštaju iz bolnice sl. dan kad dođete na kontrolu.

03 stu 2011, 15:23

Glavna sestra kirurgije u Klaićevoj mi je rekla da u nazad 2 godine djeca ostaju u bolnici 24 sata nakon operacije 3 mandule.
Kažu da je prije bilo tako da su ih otpuštali isti dan, ali se baš zbog slučajeva krvarenja, povraćanja i sl. situacija koje su roditeljima i djeci predstavljali veliku paniku odlučili vratiti na staro i zdaržati ih.

03 stu 2011, 15:31

Ima 6 i kusur ( tada je imala točno 6 godina i 2 dana :) )

03 stu 2011, 15:33

ima li netko da je operirao mandule s tri godine?
kazu da se prije trece ne vade

03 stu 2011, 18:12

mi :mrgreen
i ponovo je narasla, treca.
pa smo sve skupa izvadili s pet i vise nis nije naraslo.

03 stu 2011, 21:25

ZM, V je vadio 3. mandulu prije 3. rođendana, proslo sve ok, nije ponovo narasla!
Odgovori