Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: Gripa

15 ožu 2012, 22:54

pa sad, u pravilu ne bi smjeli toliko dugo kuriti. A kolika je temp?
Mislim, ja bih otisla doktoru.

15 ožu 2012, 23:19

bili smo kod doktora, grlo čisto , pluća isto, uši također i rečeno nam da je gripa :dunno ...ma sad sam ljuta na sebe što nisam inzistirala na crp-u , ja ipak najbolje poznam svoje dijete :bonk
temp je prvih dana bila 39, a sad ide do 38,5

16 ožu 2012, 09:42

Ne brini, moja je tako isto punih sedam dana.
Osmi dan 37,6. I tek je onda sve stalo.
A kod pedijatrice sam doznala da je normalno i desetak dana.
Dršte se :jadnimi

16 ožu 2012, 11:55

Sta im dajete za taj suhi kasalj?

16 ožu 2012, 11:59

Sanika je napisao/la:Sta im dajete za taj suhi kasalj?

mi smo dobili neki sirup panatus ( to smo dobili za svaki slučaj , ali nije nam se pojavio taj kašalj)

btw. nema više temp :)

16 ožu 2012, 12:20

mojem starijem se vratila :ajme
doduše sad je vec u regresiji al trajalo je cijeli tjedan po 2. put
1 tjedan je cijeli kurio pa 1 tjedan bio zdrav i ovaj tjedan cijeli ponovo u temperaturi :nesvist
prvi put smo se samo telefonski culi sa pedicom i rekla je da je viroza/gripa
ovaj put ga je pregledala, pluca i grlo cisti - rekla da je moguc povratak gripe jer su razliciti virusi u djiru
oba puta identicni simptomi

16 ožu 2012, 12:21

Eto vidiš titrlice. Super :zivili
Za kašalj ništa. Jedino ako ne mogu spavati, onda prije
spavanja panatus. Al moja je kašljala suho, no samo dok je bila budna.
Ja sam ju svejedno tjerala da pije narodni lijek-onaj karamelizirani šećer sa vručim mlijekom.
Pomaže.

16 ožu 2012, 12:52

iina trebala si se prije javiti , prije bi nam prestalo :D :zivili

16 ožu 2012, 15:57

Eto i mi skolski, jucer bolje skoro bez temp, danas skocilo na 38. Koliko cca nakon 'poboljsanja stsmja' traje jos temperatura?

16 ožu 2012, 16:54

Dva do tri dana.

26 ožu 2012, 18:24

evo i mi u temperaturi
malena dobila jučer, stavila joj čepić u pola noći i od tada nije imala do jutros
danas u 13 sati ponovo 38.7 i stavila joj čepić, al nakon 3 sata temp već bila na 38.9, ja joj stavljala obloge kad ono skočila na 39.3 :ajme :shock
i morala joj staviiti čepić, nije mi bilo druge :(
sad je dobro trenutno, al bojim se da ne bi opet nakon 3 sata, jednostavno ne znam što raditi, još pogotovo po noći :(
a da napomenem da joj mjerim temp ispod pazuha

26 ožu 2012, 18:57

I mi dobili tj. Luka.
E sad, znam kombinirati lijekove (na svakih 3 sata najranije) ali što raditi kad ništa ne pomaže.
Dobio je brufen oko 15.00 (imao je 38.9), i tri sata se to držalo na 39. Oko 18.00 je došlo do 39.6 pa sam mu dala Lupocet i dok ne počne dijelovati strpala u kadu 10 min.
I što kad ne djeluje ništa, a ni 2 sata ne prođu?
Prije kad je manji bio, u krajnjem slučaju bi mu dala Voltaren.
Sad mu više ne mogu čepiće davati, a tablete ne pije još.
Što vi radite?

26 ožu 2012, 20:13

Ja sam prošla edukaciju za skidanje temperature zbog febrilnih konvulzija.
Pravila su: skidati temp. iznad 38.5, može se kombinirati Lupocet i Ibuprofen svaka tri sata ( npr. Lupocet u 15h, Ibuprofen u 18h, pa opet Lupocet u 21h). Voltaren kod iznimnih slučajeva i vrlo, vrlo oprezno, ali općenito uopće se ne preporučuje (naglo spušta temp i temp užasno naglo skoči opet kad popusti djelovanje, uzrokuje dosta jake poremećaje termoregulacije kod djece).
Tuširanje je zabranjeno! To je i meni bilo čudno, ali dokazano je da kao prvo jako kratko ima efekta jer se ohladi samo površina kože, a organizam i dalje unutra "kuha", drugo može doći do šoka jer dolazi do prevelike temperaturne razlike površine i unutrašnjosti.
Kod skidanja temperature dijete se kupa u vodi koja je 0,5-1 stupanj hladnija od trenutačne temperature djeteta i kupanje traje minimum 45-60 minuta (i duže) s tim da se NE dodaje topla voda! Znači dijete se polagano hladi zajedno sa vodom. Pritom obilato davati mlake tekućine - vodu, čaj, vrlo razblažene sokove, nikako gusti sok ili gazirani. Hranu ne forsirati.
Kod kupanja OBAVEZNO cijelo vrijeme močiti kosu (koliko god ona gusta i duga bila!) jer dijete najviše "vrućine" gubi preko glave. Nakon kupanja ne sušiti fenom, samo istrljati suhim ručnikom.
Moj mali redovito kuri jako visoke temperature i to kupanje (pa i cjelonoćno) nam je već navika i on to hrabro podnosi, ali kod djece koja nisu navikla na kupanje može biti problem izdržati toliko u kadi. Tada se pribjegava "trikovima" - boje za kupanje u tubi, obojene šumeće i pucketave kupke, razne pjenušave svjetlucave/mirišljave kupke, igračkice i sl. (svega ima za kupiti u DM-u i spas je za ovakve situacije :dada ).
Ova pravila vrijede općenito za skidanje visoke temperature kod sve djece, ne samo kod one koja su sklona febrilnim konvulzijama!
Nadam se da će nekome pomoći....
Zadnja izmjena: TinkiVinki; 26 ožu 2012, 20:46; ukupno mijenjano 1 put/a.

26 ožu 2012, 20:31

tinki, ja bih ovaj tvoj post zakeljila na vrh, neka stoji, ovako ce se izgubiti u masi

26 ožu 2012, 20:37

Nek vide moderatorice kaj će s tim :dunno
Ja znam da su mene ovi savjeti spasili :dada
Možda da izdvoje topic kao skidanje temperature.... :dunno

26 ožu 2012, 20:53

ajme evo ni ja njoj ne mogu skinuti temperaturu, luuuuda sam
lupocet kratko djeluje

nisam joj nikad davala taj ibuprofen, jel to dalsy??
evo poslala muža da kupi dalsy pa ću viditi šta dalje??
ovako nam nikad nije bilo:(
evo u 13 sati je dobila lupocet čepić, pa u 17 i evo sad joj opet moram dati :(

26 ožu 2012, 22:42

lucy mislim da paracetamol (lupocet i ostale) ne smiješ davati tako često. moraš ga kominirati s nekim drugim lijekom npr ibuprofen. da, to je dalsy ali njega ne možeš kupiti u ljekarni bez recepta.
ako se ne varam neofen ide bez recepta.
držim fige da prođe čim prije :hug

27 ožu 2012, 08:30

Ibuprofen i Paracetamol može se kombinirati na svaka dva sata.
Paracetamol se može dati ovako kako je Lucy, svaka četiri sata, ako se daje sam.
Dala je u 13, pa u 17. I to je OK. Jako je važno da doza koju dajete bude dostatna.
Ponekad i pola mililitra premalo uzrokuje nereagiranje na lijek.
Djecu treba kupati, ovako kako je Tinki napisala u toploj vodi, da im što veći
dio tijela bude pod vodom.Kupa se desetak minuta najmanje. Kosu ne bih močila, osim kod beba koje je nemaju puno, jerkosu treba kasnije i osušiti što znači grijanje sušilom, a to nije dobro.
Možete probati sa oblozima od 50% bijelog octa i 50% vode. Namočiti gazu u otopinu,
omotati šake, podlaktice i stopala, a preko obloga svakako omotati suhi ručnik.
Pa kad se ugrije mijenjati, recimo svakih pola sata.
Inače, to što ne možete skinuti temperaturu je sasvim normalno za gripu.

27 ožu 2012, 08:32

Je, Neofen je bez recepta, dođe oko 30,00 kn.

Nama se Lupocet sinoć pokazao odličnim. Spustio mu je temp. sa 39.6 na 37.3., trajalo je oko 2 sata.
Uspio se najesti i živnuti malo.
Noć je bila burna, imao je neke more, pričao svašta, zabrijao da ne može spavati pa se nervirao...a nije imao veliku, oko 38.4.
Inače, ne dajem mu ništa za takvu temp.

Ovo od TinkiVinki je super. I drago mi da vidim da sama postupam ovako.
Jedino mi je nepoznato da se močenje kose preporučuje.
Baš zato što najviše topline ide preko glave.

27 ožu 2012, 10:21

Noć je bila burna, imao je neke more, pričao svašta, zabrijao da ne može spavati pa se nervirao...a nije imao veliku, oko 38.4.

Iskreno, ja sam otkantala takve savjete kad je noć u pitanju i kad vidim da temp. muči dijete, iako ona nije prešla tih 38,5 ili neki čekaju i 39 :dunno; puno važnije mi je da odspava i da se odmori, nego da se bacaka i pati.

off
Mi smo se ove godine svi cijepili.

27 ožu 2012, 10:38

nama je temp. dosta dobro skidao krumpir (narezane ploske se stave na tabane i preko se navuku carape da to sve skupa drzi) u kombinaciji sa lupocetom
cini mi se da je "izvuklo" vise nego samo lupocet
(ipak neka korist od visesatnog cekanja kod pedice :ajme - ovaj savjet sa krumpirom sam tamo doznala od jedne mame, i mislim se doma - nemam sta izgubit, ne moze valjda stetit obican krumpir - i stvarno pomoglo)
jel jos netko zna za ovo ili sam ja zabrijala?

27 ožu 2012, 10:40

Znam ja.
To je stari narodni lijek. meni je mama tako
skidala temperaturu i stavljala polovice krumpira na donji dio
stopala i na zapešće ruku. :dada
To je isto jedna vrsta obloga.

27 ožu 2012, 10:42

Duga je napisao/la:

Iskreno, ja sam otkantala takve savjete kad je noć u pitanju i kad vidim da temp. muči dijete, iako ona nije prešla tih 38,5 ili neki čekaju i 39 :dunno; puno važnije mi je da odspava i da se odmori, nego da se bacaka i pati.

X

27 ožu 2012, 10:45

IINA je napisao/la:Znam ja.
To je stari narodni lijek. meni je mama tako
skidala temperaturu i stavljala polovice krumpira na donji dio
stopala i na zapešće ruku. :dada
To je isto jedna vrsta obloga.

super, znaci nisam umislila da nam je to pomoglo :lol

27 ožu 2012, 10:47

Nisi :)

27 ožu 2012, 11:04

evo nas, noćas uopće nisam spavala :) , cijelu noć sam joj mjerila temp
sinoć joj je zadnji čepić bio u 21 sat i od tada joj nisam stavljala čepić nikako, iako joj se cijelu noć vrtila temp od 38-38.7

evo sada ima 37.5, nadam se da neće rasti, iako sumnjam da hoće popodne (tako nam je i jučer bilo, ujutro i po noći nije imala pa popodne podivljala)
i ja sam nju jučer kupala i to nam je spustilo temp sa 38.6 na 38, ja zadovoljna...al nisam joj kosu močila

evo danas popodne ćemo kod pedice, jutros smo izvadili krv....krvna slika ok, leukociti normalno, jedino nam je crp 29, što mislite oće dati šta??
zvala sam tetu dr i ona kaže da na to ne bi ništa davala jer su leukociti ok, sad ćemo viditi

samo se nadam da nećemo imati još jedno popodne kao ono jučer :ajme

27 ožu 2012, 11:06

i da, davala sam ja njoj lupocet svaka 4 sata jer više nisam imala nekog drugog izbora, kad je temp išla preko 39 i nikako da padne
a ja njoj dajem onaj od 250 a ima 15 kg, samo ga malo otkinem pri kraju, tako da ne stavim baš cijeli, al skoro
iako, baš mi mm govori da je to prevelika doza za nju, al njoj manja doza nije pomagala

27 ožu 2012, 11:11

lucy, koliko je stara?
Ako može piti sirup, on ti je bolja solucija, jer se
brže i bolje apsorbira.
I kupi neki ibuprofen (Neofen može bez recepta ili neka ti pedica
napiše recept), pa kombiniraj na
tri sata ili ako baš ne reagira uopće onda na dva sata, a u
međuvremenu kupaj dijete.
I da, spremi se da će ti poslijepodne vjerojatno opet zakurit.
Tak su i moje.

27 ožu 2012, 11:11

lucy30 je napisao/la: jedino nam je crp 29, što mislite oće dati šta??

to je normalno za gripu, bitno da je ostatak krvne slike "virozan" :) :mah

Moja P. ju je odradila baš onako kako pišete.
Maksim puuno blaže, ali je jako kašljao i završio na sumamedu zbog povišenih leukocita i neutorf. granulocita. Drugi dan po Sumamedu bio je kao nov :dunno

27 ožu 2012, 11:14

I još nešto, Panadol, Lupocet, Eferalgan sumeci..sve je to paracetamol, ali nama ne djeluju svi jednako :dunno
Najboljim se pokazao Panadol. Nije da to kuzim ali je tako. Pa Lucy probaj kupiti Panadol sirup.
Odgovori