Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: alergije na hranu

07 vel 2010, 21:50

Evo mene sa kavice , baš mi je bilo lijepo.

Dakle ovako , specijalista ti napiše preporuku koju hranu dijete smije papati , sa tim nalazom pedijatar ti napiše recept za brašno i mljeko i to podigneš u apoteci. Na žalost , na recept idu samo brašno i mlijeko , iako ima široka paleta proizvoda. Ona hranu nabavlja u Bio&Bio dućanu , tamo stvarno ima svega i svačega. Nabavila je pekač kruha , pa malenoj radi sama kruh , još uvijek traži omjere kako da kruh ispadne bolji , kaže da joj bude nekako gumast. Ima za kupiti i rižino brašno , mlijeko , rižina tjestenina, imaš i čokolade sa visokim udjelom kakaa bez tragova mlijeka. Hranu joj bazira na povrću i nekim prilogom , papa voće i tako malo po malo se privikavaju na novi režim prehrane.
Inače imaš i dosta literature i u knjižnicama i na netu , pa malo prošvrljaj , svega se nađe. A baku i dedu treba uvjeriti da je to najbolje za dijete i to bi trebali prihvatiti.
:hug :hug , nisi sama , sigurno će se još netko javiti sa svojim iskustvima , jer je malih alergičara jako puno u zadnje vrijeme :|

07 vel 2010, 23:17

Nešto recepata , mlijeko zamijeni sa rižinim. Heljda , amaranth , quinoa su također bez glutena
http://www.celijakija-istra.hr/recepti.html

07 vel 2010, 23:48

5ra,najljepša hvala na trudu! :hug
Baš sam razmišljala o tom pekaču za kruh,i mislila sam da ću ga kupiti,tko bi mijesio kruh rukama svaki drugi dan,ili svaki dan...Ovako pekač sam napravi sve!Samo još da nam je skužiti te omjere,jer sa svim tim čudnovatim brašnima ne ide baš jednostavno,to se lijepi,raspada,svašta...Ma uhodat ćemo se mi!Samo se treba naviknuti!Čak sam i ja promijenila prehranu,budući da je na cici,ni ja ne smijem to jesti,barem sam tako pročitala.Švrljam po netu,raspitujem se,ma uspjet ćemo mi to,nadam se da će u školu jednog dana krenuti bez alergija... :bis
U utorak idemo kod te doktorice pa ću onda vidjeti što i kako dalje,javim sve detalje,naravno!Možda i ja mogu jednog dana nekome pomoći kad ne budem ovako zbunjena nekim savjetom.

08 vel 2010, 00:04

Ma naravno da ćete uspjeti , sada si puna dojmova , svakakvih informacija , strahova.... Kad se cijela situacija malo smiri , bit će lakše. To jednostavno prihvatiš da je tako , baciš se na proučavanje namirnica i priprema istih i nastavite živjeti dalje. Samo stvarno trebate osvijestiti baku i dedu o novoj prehrani za malog princa.

Ne mogu naći F. nalaze od alergologa , mislim stvarno , uvijek mi se nešto zagubi. :roll

08 vel 2010, 13:40

Hipo, u početku će ti malo biti nezgodno ali jako brzo se sve to rutinira, pogotovo kad uvjeriš ukućane da bez tvoje dozvole ne daju ništa djetetu.
Inače nekoj djeci koja su alergična na kravlje mlijeko jogurt uopće ne smeta zbog nekih bakterija bla, bla, mijenja se valjda sastav...tako nešto ali to treba provjeriti kod specijalista.
Mi ništa nismo dobivali na recept, to prvi put čujem.... kozje adaptirano smo plaćali 100 kn.
Što se tiče dječjih rođendana ja sam se na to unaprijed pripremila pa bih Lauri uvijek nosila neke njene omiljene slastice koje smije i kad bi bila torta i kolači ona bi to papala i ne bi ni skužila da nešto propušta. Sad već sama pita: jeli tu ima jaja, ja ne smin jaje, ja mogu kinder-jaje :lol (prije nije smjela ni to).
Dobro ste rekle to za edukaciju u rodilištu. Mene čak čudi da Laura nije imala reakciju u rodilištu kad su je (bez pitanja mene) dohranjivali. Alergija obično je vezana uz genetiku ali to ne znači da je nasljeđena od baš alergije nego i od srodnih bolesti. Npr nama je Laura alergiju povukla najvjerovatnije od stričevih gena koji je kao dječak imao kronični bronhitis. Nitko u obitelji nije neki kronični alergičar, pogotovo ne na jaja.
Alergičarima se preporučuje dohranu i svako uvođenje novih namirnica uvoditi sa po mjesec dva zakašnjenja u odnosu na klasičnu tablicu.

08 vel 2010, 14:31

I ja F. uvijek pripremim nešto za rođendane na koje idemo , tako da ne bude žalostan , nekad znam napraviti tortu bez jaja , razrezati je i smrznuti , pa po potrebi vaditi iz zamrzivača.

Hipo , javi se sutra kad dođete sa pregleda. :kiss

08 vel 2010, 15:04

Evo da se i mi javimo tu, iako se nadam da nebudemo imali previše razloga dolaziti na ove teme ;)
Za 10 dana smo naručeni prvi put kod alergologa, E. sad ima 20 mjeseci...
Jeli netko išao tako rano na testiranja i kolko su pouzdani ti rezultati?
Nisam baš upućena, ali na par mjesta sam pročitala da se prije 3. godine ne rade testiranja :dunno
Isto ak mi može netko napisati kak se rade tetosvi za largije na hranu?

Ja sam sad tražila padijatricu da nas pošalje na testiranje baš zbog vrtića, jer one uopće tam ne paze na to iako sam im više puta napomenula na kaj da pripaze...mislim da me nebudu ozbiljno shvatile dok ne dođem sa papirom i potpisom od doktora ili dok se nebude desilo neko sranje :angry :angry

E. je zasad imal reakciju na smokiće-prvi put kaj je probal 2 smokića je povračal, 6 mjeseci kasnije mu opet probala dati 1 smokić i za 2 dana mu se počel pojavljivati osip po licu koji je trajal 4 dana, ja mu nakon toga više nisam daval, al su mu glupače u vrtiću dale( nekih pola godine nakon zadnje reakcije) i tvrdile da nema reakcije, nakon toga sam mu ja doma dala par smokića i u roku 15 minuta je bila reakcija na licuu, ali puno blaža nego pola godine ranije :klanja

nakon toga smo imali reakciju na hrenovke, paštetu i parizer-sve to je probal u vrtiću! :roll Na hrenovke je dobil osip-sitne točkice po cijelom tijelu, a pašteta i parizer isto osip po licu ( kao da mu se koža užarila!) i nakon par sati povračanje...Još jednom je imal i reakciju na nešto kaj je pojel u vrtiću, ali neznamo kaj ( vjerojatno na neki snack sa okusom slanine, jer su i to tam grickali dan prije njegove reakcije)-to mu se pojavil osip na nogama i rukama, ali tak da bi na jednom mjestu nestal za 15 minuta, a na drugom se opet pojavil i to je meni ličilo ko ono kad se skoprivaš ( mali plikovi)

Također je imal blagu reakciju na jagode kad ih je prvi put probal( svježe mu više nisam davala), a jogurt od njih jede bez problema...
Ja sam inače alergična na sunce ( čim počne i ovo zimsko odma moram SF 50) i koža mi se zacrveni i užasno svrbi i peče i dobim ko minujaturne prištiće...( jednom u proljeće sam namazala sve izložene dijelove kože, ali kak sam imala japanke, a stopala nisam mazala pojavilo mi se na nožnim prstima :lol )

Muž je imal reakciju na jagode i kikiriki, ali u odrasloj dobi, a prije godinu dana mu se počela pojavljivati alergija na pelude ( valjda-još nije išl na testiranje), uglavnom, počne ga gušiti i jedva diše, veli da svu snagu mora usmjeriti na disanje kad ga to ulovi!( a to mu se obično desi kad idemo u posjetu mojim starcima pa sjedi u blizini zamorca( i njegovog sjena i piljevine), a čudno je to da je taj zamorac bil naš i kad je živjel s nama nikad nije imal reakciju i normalno ga je i hranil i daval mu sjeno i mazil ga :dunno
Uglavnom, nadam se da pošto E. nema jake reakcije da budu s vremenom prošle i da nebude dobio ove inhalacione...zna netko u kolikom postotku su one nasljedne?? :conf

08 vel 2010, 15:32

F. je radio kožno testiranje sa 3 godine , u dobi od 18 mjeseci mu je vađena krv na RIST / RAST bjelanjka na kojeg je tada reagirao , te je nalaz bio jako visok. U drugom navratu su mu opet vađeni nalazi zbog jaja , te su tražili antitijela na korove , trave i još nešto. Jaje je opet bilo jako pozitivno , ovo sve drugo negativno. Inače ne prakticiraju raditi testove u ranoj dobi zbog (ne)pouzdanosti rezultata. Uostalom idete ubrzo na pregled , pa ćeš pitati liječnika.

Kožni test su mu radili dva dana za redom , prvi dan je testiran na inhalacijske alergene , po 8 ( možda više , ne sjećam se točno :oops: ) malih uboda na svakoj ruci , u biti malo zagrebu površinu kože , pa kapnu alergen na to mjesto. Drugi dan idu nutritivni alergeni na isti način. F. je teško podnio testiranje , a i dokica je bila jako živčana. :baba

08 vel 2010, 15:38

kerry,evo,što da ti kažem...tako i ja reagiram na sunce,moj muž reagira na trave,oboje zapravo imamo te neke alergije u novije vrijeme koje nismo imali prije,kao klinci.I sad,o tome sam upravo i pisala;zašto u rodilištu još ne daju neki upitnik mami da ispuni o tome ima li ona kakve alergije,suprug,druga djeca,netko u obitelji!I onda od samog početka ti kažu da moraš strogo paziti.A ne kad dođe do tih reakcija kao kod naših klinaca,onda se šokiraš i ustanoviš da treba ići na testiranje,a kad test pokaže i ono o čemu nisi ni sanjala,šok je još i veći...Mi smo išli tako rano,moj mali će sad u 4 mj. napuniti 2 godine.Tako da smo tu negdje po dobi.I to svi govore(oni koji nemaju djecu alergičare!),da ne vrijedi testiranje prije 3 godine.Ali vrijedi!Tko zna što bi se desilo da im dajemo jesti to što ne smiju.Mogu tako razviti i astmu.Važno je to eliminirati.ja se samo bojim da mi mali ne razvije alergije i na nove namirnice,npr.na mandarinu i druge citruse.Probala sam danas onaj kožni test,malo sam ga namazala po licu mandarinom,nije pocrvenio.Ali je odtikvice sirove itekako pocrvenio,počeo se i grebati.Na rukici nije pocrvenio,tamo mu nije smetalo.Pa sad što da mislim? :dunno Nisu mi rekli da je alergičan na ikakvo povrće.Još ću to isprobati s drugim namirnicama.Inače ima jako osjetljivu kožu na licu,neki dan je pocrvenio od pileće salame.Redovito je crvenio od smokića,od hrenovki,pašteti.To mu već odavno ne dajem.Sad smo na žgancima,krumpiru,domaćem kukuruznom kruhu,mesu.Samo bih voljela da mi kažu da može jesti barem jogurt,bilo što mliječno,ne mlijeko,ali samo da budem mirnija,da prima dosta svega.Vidjet ću što će mi sutra reći,pa se javim!
Kerry,zaboravila sam ti napisati kako su nas testirali;najprije mi doktorica nije vjerovala da je uopće alergičan,pa ga je dala pikati po rukicama alergenima(nutritivnim).Onda kad je vidjela nakon 15 min.kako to grozno izgleda,izvadili su mu epruveticu krvi iz vene i to je mm odnio u njihov laboratorij,čekali smo 2 tjedna nalaz.E sad,možda će vama biti drugačije,to ne znam.Sretno na testiranju,da prođe što bezbolnije i da nalaz bude dobar za vas :kiss

08 vel 2010, 15:50

5ra je napisao/la: F. je teško podnio testiranje , a i dokica je bila jako živčana. :baba

:( :hug
mogu si misliti da im nije lako-dođu u nepoznati prostor i onda ih još neka nepoznata osoba pika i grebucka...mogle bi bar onda te doktorice biti strpljivije :/
nadam se da budemo imali više sreće nego vi!

Hipo-hvala na opisu!
hmm, moj citruse ne voli, meso isto baš neće jesti, salame neće niti pipnuti( zato mi nije jasno kak je ovu u vrtiću uopće htjel pojesti :conf jer čim to vidi složi facu gađenja), kivi i ananas mu nisam niti probala davati
Na mlijeko i mlječno nikad nije bilo reakcija...
Ja sam od početka dosta pazila na moguće reakcije i otkad su se pojavile te alergije ( ili preosjetljivost kaj već je u pitanju) posebno sam oprezna...al ovo da se proba na dijeliću kože je dobra ideja, mislim da ćemo ubuduće i mi tak za neke sumnjive namirnice...
Inače je on dosta težak i izbirljiv kaj se tiče jela u zadnje vrijeme...
A u međuvremenu moram nagalamit ove u vrtiću da bar sad do testiranja posebno paze na to kaj jede da nam ne zeznu to testiranje...
Ah vidjet ćemo za 10-ak dana kakva je situacija-nadam se da će biti neka razumna dokica!

08 vel 2010, 15:59

Citiram sa jednog od linkova u temi...

, a osim na određenu namirnicu alergija se može javiti i samo na dodatke (aditive), boje, konzervanse i pesticide te na umjetno sladilo aspartam.

Ja sumnjam da s obzirom da je E. imal reakcije na paštetu, salamu, hrenovke i snack on ima alergiju na nešto od toga
jel netko bio na testiranju za to?
I kak dobiš onda rezultat? Tipa: alergičan je na E-228 ( ovo sam bubnula radi primjera), pa onda znaš da trebaš izbjegavati taj E-228 ili je rezultat: alergičan je na aditive, pa sad ti izbjegavaj sve aditive po redu ( kaj je jako teško) :conf

Oprostite ak gnjavim i kompliciram :oops:

08 vel 2010, 19:57

Kerry,ne gnajviš!Vidiš,ja kad sam došla na to alergotestiranje i sama sam sve to rekla doktorici kao ti nama sada,da ti reagira na nešto u tim prerađevinama,sumnjam na te E dodatke,konzervanse,pesticide,što li već...Žena me pogledala kao da sam luda i rekla mi:"kako to mislite?".Pa sam joj lijepo objasnila sve isponova ali me nije baš nešto doživjela,kao što sam i već prije rekla,mislila je da pretjerujem,da je nmoguće da tako malo dijete ima alergije,i pitala me da kako će ona uopće njemu i napraviti to testiranje,ima puno pikanja.Ja sam rekla neka oni samo pikaju,moram znati na što je alergičan jer vidim da mi dijete nije dobro.I tako,ja sam ga držala,on je vrištao,i ja i sestra koja mu je to radila skoro smo pa plakale,mm sam poslala van jer je htio odustati od svega.I na kraju se jadan prepustio svemu,odustao od borbe i čekao da sve završe,pa da mu još izvade i tu krv kad je vidjela da ne izmišljam alergije.
Inače,kod nas se nikad nije vidjela nikakva reakcija na mlijeko ni na brašno,ni kožna,ni u vidu probavnih tegoba,pojma nisam imala... :conf
Cure koje ste iskusne na ovome terenu,pomagajte mi oko dileme;danas kad sam mu malo tikvice utrljala oko usta,zacrvenio se za manje od 5 min.,ali po rukici gdje sam to isto napravila nije se zacrvenio.Jel to vrijedi onda,jel to alergija ili nije?Ili je samo osjetljiva koža oko usta?Da probam opet? :conf :conf :conf
Eto,puna sam pitanja...

09 vel 2010, 01:25

Ajme,ja večeras išla isprobati malome natrljati na kožu oko usta povrćem,i koji užas...Od prokulice je imao gadan svrab za minutu.Nisam mu puno natrljala,onako,malo,jer na rukici to ništ ne djeluje,samo na licu.Crvenilo sa sitnim prištićima izbilo,sva sreća,brzo ja to oprala i namazala pa je prošlo.A oni tamo meni testirali na povrće,sve bilo ok.Ovo je bilo smrznuto Ledovo,da nije možda puno pesticida?Jer ljetos mi je imao flekove oko usta od kupovne kruške,a od domaće ništa nije dobio!Pa vi sad recite da to kupovno nije kemija! :/ Tako da ću sutra to napomenuti doktorici,to svoje otkriće.Sumnjam da će me pohvaliti za moje eksperimente,baš je neka čudnovata,a doktori i mrze kad mi rofditelji švrljamo po netu i onda im "pametujemo" u ambulanti,ali dok bih ja čekala da mi doktori nešto normalno kažu,što bi već bilo s mojim djetetom...Jeste primjetile da doktori stvarno mrze kad nešto znaš o problemu s kojim im dolaziš?Barem se ja stalno srećem s takvima :dunno Neću nikad zaboraviti jednog doktora koji mi je u rodilištu rekao da što manje znam,to bolje!(bilo je u vezi moje rizične trudnoće na čuvanju u bolnici).E pa koga se tiče ako ne mene? :angry

09 vel 2010, 01:27

Nemojte davati smoki, radije dajite rižine pahuljice. Kikiriki iz smokija je jedan od najjačih alergena, orašasti proizvodi općenito kao i citrusno, šumsko i egzotično voće.
Također izbjegavajte te mesne prerađevine koje su pune aditiva i konzervansa na koje dijete ne mora biti alergično već razvioje intoleranciju. To se javlja čak i kod djece koja nisu sklona alergiji. Koža se zacrveni al reakcije nisu fatalne. U svakom slučaju nije zdravo.
Hipo odakle ti tikvice sada. Ako su iz bio bio onda ok al ako ne tko zna čime su prskane, možda ti dijete reagira na kemiju iz njih, mislim da se i meni to jednom desilo s paprikama. Tikvica je inače slabo alergena, ja bi pričekala malo pa opet probala utrljat. MI smo imali slučaj da test(krvni) nije pokazao alergiju a L je opet imala urtikariju(to je ona koprivnjača koju ste spominjale)u dodiru s tom namirnicom. Ja se čudom čudila a dr je rekla da je jedino objašnjenje da to nije alergija već jednostavno organizam u tom trenu ne podnosi taj proizvod :dunno
Alergija inače nije nepodnošenje nečega već pretjerano burna obrambena reakcija organizma na nešto što prepoznaje kao "napad" na organizam. Dakle ne muči te namirnica već pretjerana reakcija organizma.
Mi smo test putem krvi radili s godinu i 3 mj na preporuku specijalista kojem smo otišli samoinicijativno i privatno.

09 vel 2010, 01:30

Da sam ja slušala svoju doktoricu (koja inače mene uopće ne doživljava) mislim da bi L do sad bila već teški astmatičar, bronhitičar i što sve ne a uz to dijagnozu nikad ne bi imala. Sve što je učinjeno za moje djete učinila sam sama. Pomogao mije jedino specijalist kojem sam otišla suprotno sugestiji moje dr i on me pohvalio kako sam se dobro educirala i sve super odradila i prije nego sam došla do njega.
p.S. nabavite u ljekarni sirup za smanjivanje alergijskih reakcija kada se one dogode(misli se na svrbež, osip...) Uviojek dobro dođe

09 vel 2010, 10:33

Ja imam kod kuće onaj Fenistil u kapima,još uvijek mu dobro dođe kad ga nešto snađe.A moram pedjatra pitati jel to još ok,već ga dugo imamo,možda da prepiše novi ili nešto drugo.
Rusulice,to s privatnicima jest najbolje,to je istina.Posvete ti vrijeme i punu pažnju u tom vremenu,ne osuđuju tvoje postupke,(ne)znanje kao ovi državni.Eh,samo sam čula da košta to sve kod privatnika oko 2500kn,testiranje na sve živo i sve ostalo,ali me zanima,običan pregled sa ovim nalazima koje već imamo,samo da mi dade koji pametan savjet u normalnom okruženju,a ne da mi visi hrpa drugih pacijenata iza vrata i čekaju...Koliko bi to otprilike koštalo,gdje ima?
Sad nevezano s ovom temom,mi smo morali s malim na razvojnu gimnastiku,a prije toga nam nitko nije imao ni pregledati dijete zbog godišnjih odmora,nismo mogli čekati,otišli smo u Sabol i bili prezadovoljni.Sve su nam objasnili,a mi lijepo platili,čist račun,duga ljubav!Još smo se dva puta tamo vratili jer smo imali više u njih povjerenja nego u državnu bolnicu.To su privatnici,ali dobri!
Tako da se ispalti otići privatniku i za ovo,premda smo totalno dekintirani i ja i muž,sad smo i bez posla oboje,koma je,ali nekako bi skrpali samo da čujemo drugo mišljenje,i to dobro mišljenje.

09 vel 2010, 14:11

Ne znam kako je kod vas, mi smo u Splitu.
Raspitali se prvo za dobrog alergologa i dobili preporuku za najboljeg u Splitu koji inače radi i u bolnici i glavni je pulmolog i alergolog. Otišli (samoinicijativno jer nam dr nije htjela dati uputnicu) kod njega na pregled koji je koštao 300 kn. Čovjek je bio super, pažljivo nas je saslušao. Napisao je nekakav nalaz u kojem je naveo da prema svom viđenju i osobito majčinim riječima misli da se radi o neurodermitisu i preporučio pedijatrici na koje pretrage da nas pošalje. Laurina koža je tada bila u mirnoj fazi i sve navedeno je zaključio po našim opisima. Pedijatrica nas je onda pošto njegovu preporuku ne može osporiti poslala na testiranja u bolnicu dakle ne privatno. Više ništa nismo trebali platiti a pedijatrica mi kaže vidite dobro da sam vas poslala alergologu :baba :baba .

09 vel 2010, 15:10

Ajme,koja luda baba,ona vas je poslala...Ja ću poludjeti kakvih ljudi ima!I što reći onda takvoj jednoj poput te doktorice?!
Ja sam se danas ugodno iznenadila kod one doktorice,bila je jako ljubazna ovaj put,valjda jer sad vidi crno nabijelo da ne izmišljam...Pa me saslušala sve pažljivo,objašnjavala.I ona je meni rekla da mali ima jako osjetljivu kožu ,isto taj neurodermitis ili kako već.I tako,onda sam mu uzela u apoteki onu Balmandol uljnu kupku,to sam baš na ovom forumu i pročitala da je dobra,a i curka mi se nešto žali da je koža svrbi,pa ne može štetiti,ionako se skupa brčkaju u kadi,neka se saftaju u toj kupki,možda pomogne :conf
Na kraju se ispostavilo da sam krivo protumačila sebi nalaz,da nije alergičan na ništa respiratorno(pelud i slično), :klanja Ajde,barem nešto!A na ovo drugo jest,najviše na jaje i brašno.Pa smo dobili na recept mlijeko i bzglutensko brašno,uz nadoplatu,naravno.Ali to je ipak mala nadoplata u usporedbi sa punom cijenom koju bih morala platiti.Sad još samo da se uhodam s takvim kuhanjem...pa da pronađem neki zdravi snack od riže da mu dam nekad da gricne kad idemo nekud,jadan,danas je izgladnio po gradu,imali smo pileću šniclu s nama,to je pojeo i onda vikao "Oš",(još!),i tako sve dok nismo stali i kupili banane.Sve je pojeo.Sad imam osjećaj da jede više nego prije,nema sad grickalica i slatkiša,samo konkretna zdrava papica.Još će mi i ojačati(suprotno predviđanjima moje sveki koja mi popi mozak sa kuknjavom nad kolačima,slatkišima i ostalim glupostima što ih ne smije).Nije da je to puno i jeo,ali znao je dobiti malu kinder čokoladicu iza ručka.A sad sakrivam sve za curku dolje kod sveki da on ne vidi.
I tako,rekla mi je ona doktorica da svratim ako budem imala kakvih pitanja.I da,rekla je da će vjerojatno ove alergije nestati,odnosno smanjiti se,ali će razviti na nešto drugo,i da će možda imati i bronhitis(zapravo je rekla skoro pa sigurno).Što vi mislite,jel to fakat tako,tako crna prognoza?

09 vel 2010, 15:24

Ma ona to ne može znati, buba napamet. Te alergije nekome ostanu, nekome nestanu, nekome se vrate a netko dobije neke druge. Uglavnom kod djece alergija na mlijeko često nestane do mislim 3 god (nama je nestala do 1,5g) a na jaja do 5 ali i ne mora nestati.
Evo ti link za neurodermitis a imaš i topic neurodermitisi

http://www.medicina.hr/clanci/neurodermitis.htm

09 vel 2010, 22:43

Hvala za link! :kiss

11 vel 2010, 10:24

Dobli smo ono brašno na recept i mlijeko.Najprije nam je napisao recept za krivo brašno,pa smo to isto donijeli doma.Onda sam malo čitala i skužila da u sastavu ima soju i mlijeko.Otišla sam ponovno po drugi recept i ovo brašno vratila,uzela 10 paketa pravoga,od kukuruza i riže.A mlijeko je bljak,ali će se nekako naviknuti,nadam se...
Jučer smo nabavili pekač kruha,ispekla sam mu kruh od tog bezglutenskog brašna(zapravo je pekač to napravio!),i baš se lijepo napapao malac.Čak mu i seka krade komadić kruha,a starija je i sad mu zavidi što je dobio toliko hrane a ona ne(sad objasni ti njoj nek bude sreta što smije sve jesti,još je samo dijete),a ona se opet mora skrivati pred njim dok jede nešto šro on nes mije dok se on ne navikne na nove okuse.Nitko više ne jede ništa pred njim što on ne smije,jedemo zajedničke zdrave obroke s njim(meso,povrće,riža,krumpir),a ono što bi mm i kći grickali,grickaju dolje kod bake.Tako su sad sve čokolade i keksi i grickalice završili dolje.A kod sljedeće kupovine neće to više ni kupovati,pronaći ćemo nešto za grickanje što svi smiju pred njim,npr.kokice ili smoki bez ikakvih dodataka,čisti kukuruzni.Možda i mm malo smršavi :lol

11 vel 2010, 12:08

rusulica je napisao/la:Ma ona to ne može znati, buba napamet. Te alergije nekome ostanu, nekome nestanu, nekome se vrate a netko dobije neke druge. Uglavnom kod djece alergija na mlijeko često nestane do mislim 3 god (nama je nestala do 1,5g) a na jaja do 5 ali i ne mora nestati.
Evo ti link za neurodermitis a imaš i topic neurodermitisi

http://www.medicina.hr/clanci/neurodermitis.htm

To je i nama alergologica rekla , jedva čekam ovaj zadnji nalaz da vidim .

11 vel 2010, 12:31

hipo je napisao/la:Dobli smo ono brašno na recept i mlijeko.Najprije nam je napisao recept za krivo brašno,pa smo to isto donijeli doma.Onda sam malo čitala i skužila da u sastavu ima soju i mlijeko.Otišla sam ponovno po drugi recept i ovo brašno vratila,uzela 10 paketa pravoga,od kukuruza i riže.A mlijeko je bljak,ali će se nekako naviknuti,nadam se...
Jučer smo nabavili pekač kruha,ispekla sam mu kruh od tog bezglutenskog brašna(zapravo je pekač to napravio!),i baš se lijepo napapao malac.Čak mu i seka krade komadić kruha,a starija je i sad mu zavidi što je dobio toliko hrane a ona ne(sad objasni ti njoj nek bude sreta što smije sve jesti,još je samo dijete),a ona se opet mora skrivati pred njim dok jede nešto šro on nes mije dok se on ne navikne na nove okuse.Nitko više ne jede ništa pred njim što on ne smije,jedemo zajedničke zdrave obroke s njim(meso,povrće,riža,krumpir),a ono što bi mm i kći grickali,grickaju dolje kod bake.Tako su sad sve čokolade i keksi i grickalice završili dolje.A kod sljedeće kupovine neće to više ni kupovati,pronaći ćemo nešto za grickanje što svi smiju pred njim,npr.kokice ili smoki bez ikakvih dodataka,čisti kukuruzni.Možda i mm malo smršavi :lol

Znači kruh vam je ispao dobar , baš super. :D Već ćete se vi prilagoditi novom režimu prehrane i sve će biti OK.

Smoki bez ikakvih dodataka imaš u Kauflandu , nema soli , kikirikija , samo je kukuruzna krupica navedena u sastavu , u žuto -crvenoj vrećici je i mislim da se zove Kaanan . Pogledaj i one rižrine krekere u DM - u.

11 vel 2010, 13:50

5ra je napisao/la:Smoki bez ikakvih dodataka imaš u Kauflandu , nema soli , kikirikija , samo je kukuruzna krupica navedena u sastavu , u žuto -crvenoj vrećici je i mislim da se zove Kaanan . Pogledaj i one rižrine krekere u DM - u.

Koliko sam ja dugo to tražila kad se samo sjetim... i nigdje nisam nalazila. Onda sam uzela one rižine pahuljice, one male okrugle i njih je obožavala a zvli smo ih smoki pa je i ona mislila da jede smoki kao i druga djeca. Uvijek sam ih nosila u torbi.

11 vel 2010, 14:32

rusulica je napisao/la:
5ra je napisao/la:Smoki bez ikakvih dodataka imaš u Kauflandu , nema soli , kikirikija , samo je kukuruzna krupica navedena u sastavu , u žuto -crvenoj vrećici je i mislim da se zove Kaanan . Pogledaj i one rižrine krekere u DM - u.

Koliko sam ja dugo to tražila kad se samo sjetim... i nigdje nisam nalazila. Onda sam uzela one rižine pahuljice, one male okrugle i njih je obožavala a zvli smo ih smoki pa je i ona mislila da jede smoki kao i druga djeca. Uvijek sam ih nosila u torbi.

Taj smokić sam samo u Kauflandu našla , u drugim trgovinama ga nema , pretražili smo sve veće trgovine u ZG.

11 vel 2010, 17:12

5ra,mi to sve već imamo,ali hvala ti što si mi rekla :dada .Baš sam jednom slučajno našla te smokiće i stvarno su jako fini,ono,za smokiće bez ičega!A rižine krekere baš ne voli,imamo i velike,i Hippove,i neke od kukuruza,riže i heljde.Ali naviknut će se!
Rusulice,one male loptice od riže isto imam,ako su to te,ali piše na sastavu da imaju i pšenično brašno,pa mu ne dajem,neke od Prima Vite,jesu to te?Ili imaju baš čiste od riže za kupiti,to bi bilo super!Ako ima,daj mi reci gdje si to kupila.Ja sam kupilai čips od jabuke i banane,ali neće,ne sviđa mu se,još,ali probat ćemo s vremena na vrijem,to će mu biti jedine slastice.Isto tako nije volio voćne kašice,a sad ih papa samo tako,umjesto voćnih jogurta.Sad si uzme žlicu i kašicu i sav je sretan što ima nešto slatko za pojesti!
U Dm-u sam pronašla i tjesteninu od kukuruza,zove se Le Veneziane,piše da je bez glutena,a u sastavu piše samo kukuruzno brašno i emulgator E 471.Hm,taj e broj me muči,ali me muči i to što povezuje to brašno ako nema jaja,a o jajima ništa ne piše.Valjda bi ih naveli da ih ima,zar ne? :conf Valjda tu ulogu onda ima taj e broj?
I još nešto!Do sada je uvijek kakao svakih 2-3 dana,a to je onda imalo stvarno grozan miris :shock A danas je kakao isto nakon 3 dana,ali to uopće nije imalo neki miris,barem ja ništa nisam osjetila.Jel to možda zato jer mu je ona hrana stvarno uništavala crijeva,a sada se oporavlja?Jel bilo i kod vas slično?

11 vel 2010, 17:54

Kof F. nisam primjetila neke promijene u stolici , ali mi nismo imali takav zaokret u prehrani kao vi , vi maltene ste morali eliminirati sve. Mi smo izbacili samo jaje i pazimo na E-ove da ih unosi što manje.
Što se tiče tjestenine , ako ima jaja onda to mora pisati , makar bili samo tragovi.

11 vel 2010, 19:42

Ajde odmah mi je lakše...Ma znam i sama da bi trebalo pisati,ali ipak me to mučilo,jer na nekim proizvodima piše "bez jaja",na nekima "sa jajima",a na ovako nešto ne nailazim često,da baš ništa ne piše.A tjestenina je jako žuta,valjda zato jer je kukuruzna.I dobro je prihvaća mali,nije loša.A ovo za stolicu stvarno ne znam,jer još se do sada nikad nije desilo da nisam padala u komu od tog smrada,a danas ništa!Nikakav miris se nije osjetio.Dobro,da sam baš nabila nos u tutu,možda bih i osjetila nešto :rolf

11 vel 2010, 22:33

ma vidiš mojoj ne smeta ni tjestenina s jajima iako je izbjegavam. Njoj je jaje bilo klase 1 alergija al možda se i smanjilo jer se nismo testirali ima godinu ipo

12 vel 2010, 00:04

Ma ja ne znam kad ćemo mi ponovno na testiranje,isto tako,kad prođe najmanje godina dana.Pa možda nešto od toga i prođe.Inače,danas sam malo čitala napise na pudingu u vrećici,pa piše samo kukuruzni škrob i sol gore,ijoš nešto,ali nema veze sa alergijama.Pa sam probala skuhati na Pregominu i baš je ispao ok puding.Onaj vanillin šećer stvarno pobija smrad iz tog mlijeka,i to vrlo mala količina.probala sam puding i mogu ga i ja jesti(malo mi se gadi pregomin,ali kad bude kriza za slatkim,pokleknut ću ja...Zažmirit na jedno oko i progutat i to.).E sad,nadam se da nema nekih gadnih sastojaka unutra pa da ne bi smio.E,stvarno vas gnjavim totalno glupim pitanjima.Odakle ih samo izvlačim :conf
Odgovori