Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
04 stu 2011, 00:26
sunce...hvala na informaciji, ajde super da nije narasla
nadat cu se onda
off....bas sam te se neki dan sjetila, falis mi na forumu
bubi...

zaboravila sam totalno
04 stu 2011, 00:35
Moj mali je vadio 3.mandulu s godinu i pol. Bila je ooooogromna.
Bili smo na Rebru i dr. je rekao da on nikada ne stavlja cjevčice prije vađenja 3.mandule niti za vrijeme operacije, jer većini kad splasne sve poslije operacije, cjevčice ni ne trebaju. A da cjevčice kod neke djece mogu više štetiti nego koristiti, jer se uho više vlaži i zapravo stvara plodno tlo za bakterije i upale. Kod nas se sve smirilo nakon operacije, cjevčice nisu trebale.
U Vinogradskoj nisu htjeli ni čuti ni za snimanje 3. mandule, a kamoli operaciju, samo su pilili o cjevčicama i odugovlačili. Mali mi je 5mjeseci imao zaštopane kanale u ušima, zbog toga mu sad kasni govor, a da se nismo maknuli od njih ne bi ništa napravili do druge godine...
04 stu 2011, 00:44
TinkiVinki, kako ste skužili da ima problema sa sluhom?
Pratim temu, K hrče i izgleda da je problem treća mandula, nema za sada nikakve upale učestale, nijednom nije bio na antibiotiku, al ružno ga je nekad slušati po noći kad se spoji prehlada na povećanu mandulu...
06 stu 2011, 14:08
Radili su audiogram, pokazao je da vrlo slabo čuje i da ima tekućinu u kanalićima.
Nakon operacije treće mandule, sve prošlo, ali je ostavilo posljedice na razvoj govora jer je predugo trajalo u kritičnom periodu.
Inače moj mali je od rođenja imao probleme sa disanjem, prestajao disati, hrkao, hroptao, gušio se za vrijeme cicanja, nije dobivao na težini, ma svašta nešto...i nikome nije pala na pamet urođena treća mandula

(osim blesavoj mami koja previše čita članke po internetu!

)
Pa su se tako mjesecima razbacivali sa raznim pretragama, bezveze ga zračili, bacali iz rukava grozne dijagnoze i sl., da bi se na kraju ispostavilo da je trebalo samo sondicom s kamerom pregledati treću mandulu i skinuti je. Uh, kad se sjetim, muka mi je od svega...
06 stu 2011, 22:11
Uf, baš gadno.
Kod nas nije tako strašno, kad je zdrav jedva ga i čujem da diše. No sad kako su zaredale viroze natekla i treća mandula, pa hrče jadan - što od sekreta i šmrkavog nosa, što od treće mandule. Evo sad je prizdravio, pa je odmah bolje, al čim krene u vrtić sutra, sve čekam kad će opet krenut...
07 stu 2011, 16:30
Moja cura počela šmrcati i malko kašljucati. Mislim nije bolesna, nego tak malo curi nos i cijedi se niz grlo pa tu i tamo zakašlje.
Za dva dana je naručena na operaciju treče mandule. Kaj sad?

Sutra idemo još kod anesteziloga na pregeld pa ćemo vidjeti, ali si mislim hoće li ju uzeti na operaciju ili ne.
07 stu 2011, 19:01
Pa bude on odlučio vjerojatno kad je vidi, pogleda, možda napravite još jednu kks za svaki slučaj... Držim fige!
08 stu 2011, 08:50
Kod nas ne bi išla na zahvat, dijete mora biti potpuno zdravo.
08 stu 2011, 14:25
apsolutno dijete mora biti potpuno zdravo.
mi smo jakova izvukli iz vrtića mjesec dana prije operacije.
htjela sam ovdje reći da je jakov i nakon 4 godine iznimno zdrav i da nema nikakvih problema, sluh se vratio u normalu, a svemu je kumovalo i odrastanje točnije rast eustahijeve tube...problem se samim time smanjuje.
inače, on ima recidiv 3. krajnika, ali nismo ga dirali.
i dobro da nismo.
ne radi mu nikakav problem.
08 stu 2011, 14:49
mi smo bili na pregledu, treca je ok, ali ove dvije moraju van
dobili smo termin za operaciju 14.12.
da smo isli redovim putem bio bi tek u 5-6 mj na operaciji
vec me sada strah
sad je najveci problem da bude zdrav, a jednostavno ne mogu ga drzati doma mjesec dana
08 stu 2011, 15:18
mi smo bili na pregledu, treca je ok, ali ove dvije moraju van
Onda vam treća svakako ide van.
bit će ok

sad je najveci problem da bude zdrav, a jednostavno ne mogu ga drzati doma mjesec dana
Ovo je i meni kilogram živaca odnijelo skupa s mišlju na op. Zato sam se odlučila ljetos to napraviti jer s prvim jesenskim danima to kod nas više ne bi bilo moguće - odmah bi buknuo i krenulo bi...
08 stu 2011, 15:30
receno je da treca ostaje, zasto bi se i ona vadila?
vadimo ih na Rebru
nadat cemo se da ce biti zrdav, nema nam druge
08 stu 2011, 16:35
Danas smo bile kod anesteziologa i otorinca. Dijete je zdravo i sutra ujutro u 7.15 moramo doći u bolnicu na operaciju.
Uf...počelo me jako drmat, al neću si dozvoliti paniku.
08 stu 2011, 19:42
Drži se micika i šaljemo ~~~~~~~~~~ da sve prođe super! Koliko ti je stara malena? Ćete biti s njom u bolnici odn gdje vadite?
08 stu 2011, 20:43
zauvijekmama je napisao/la:receno je da treca ostaje, zasto bi se i ona vadila?
vadimo ih na Rebru
nadat cemo se da ce biti zrdav, nema nam druge
ako ti je receno da treca ne ide van, onda ne ide. valjda znaju sto pricaju. ona se vadi ako je uvecana ili cesto upaljena. ne vadi se bezveze van, jer predstavlja bakteriolosku barijeru.
09 stu 2011, 00:11
Idemo u Klaićevu. Roditelj može biti sa djetetom skroz do odlaska na operaciju i odmah nakon operacije pa sve do 18h naveče.
To mi je super. Istina, dijete mora ostati 24 sata od operacije, dakle prespavati. Tješi me što ću biti sa njom sve do 18 (iskreno nadam se i koju minutu/sat duže). To je već večer i očekujem da će biti umoran i brzo zaspati. Ujutro nakon vizite ako je sve OK idemo doma. I. ima 7 godina i vrlo je razumna oko svega toga, ali ipak je večeras prije spavanja zaplakala i rekla da ona najrađe nebi išla na operaciju.
Bome morat ću sutra dobro odglumiti da sam smirena i opuštena.
[quote="Bubidea"][quote="zauvijekmama"]receno je da treca ostaje, zasto bi se i ona vadila?
vadimo ih na Rebru
Za ovo sam baš danas pitala dr. Marna. Mi trebamo vaditi samo treću mandulu, al sam ćula kako neka djeca na operaciji ostanu bez sve tri?? On je odgovorio da je to individualno i jednostavno se ne može prije znati. Otorinac odmah pgleda kako izgledaju te preostale mandule i onda valjda po nekim njihovim kriterijima odlučuje što će učiniti .
09 stu 2011, 08:26
ZM, kad se trebaju operirati nepčane tonzile, onda vade i treću - ne ostavljaju je bez obzira na njezino stanje (tako je kod nas

- svoj djeci koja su morala operirati samo nepčane odstranjen je i treći, nije im ostajao; kod nas, doduše, rade i smanjivanje nepčanih), točan razlog ne znam, u stvari mislim da znam , ali ga neću izlagati ovdje zbog ovog "mislim" pa da nepotrebno ne ulazimo u rasprave. Vama će biti tako kako su vam rekli, valjda

.
Obratno ne vrijedi ( kod indikacije za vađenje treće, ova dva nepčana ostaju ako su ok).
Naravno, postoje i ove situacije gdje se u toku operacije procijeni što je Micika i pitala Marna. Drugim riječima, ništa nije u kamen zapisano.
Micika, sretno!
09 stu 2011, 08:57
da, receno nam je da treca ostaje, da je ona u redu
jucer sam dobila papire, operacija je 14. u 12 sati
sad sam gledala onaj papir koji treba ispuniti za anesteziju i na njemu pise da dijete do 6 godine ne smije nista jesti ni piti 6 sati prije operacije
stvarno ne znam kako to izvesti?
kako trogodisnjaku objasniti da nema ni vode ni hrane?
moj cim se probudi trazi jesti i piti
09 stu 2011, 09:14
Mi smo bili već u 8h na pripremi za op tako da ne znam šta bih ti rekla

i još s tako malim djetetom.
Postoje još neke stvari koje sam ovdje pročitala, a to je da se ovakve operacije obavljaju samo u kasnu jesen i zimu, izbjegava se toplo vrijeme. Mi smo najnormalnije obavili op u najvruće doba godine i nitko od medicinara nije to ni spomenuo. To mi je i dobra strana jer s jeseni ne znam kako bih dijete održala totalno fit pošto kod nas ne smije ni šmrcnuti prozirnoga za operaciju, minimalno 2-3 tjedna bez atb, mojoj su velikim slovima napisali da je imala varićele 4 mjeseca ranije...
09 stu 2011, 10:33
Duga je napisao/la:ZM, kad se trebaju operirati nepčane tonzile, onda vade i treću - ne ostavljaju je bez obzira na njezino stanje (
Ovo uopće ne stoji.
Nitko ti neće više vaditi zdravo tkivo, dapače
tri puta promisla, tak da ne brini neće vadit treći ako nije potrebno.
Za hranu je možda najbolje da niste u stanu, izađite čim se probudi. Ako je
zabavljen i nije u svom prostoru, mislim da će lakše zaboraviti na glad.
09 stu 2011, 10:49
IINA, kod nas je praksa da vade i treću kad se ide na operaciju nepčanih. Nisi kvotala taj dio moje rečenice. Možda u Zg ne, ali kod nas - da. U razloge nisam puno ulazila jer je bio obrnut slučaj.
10 stu 2011, 09:22
Evo da se i ja nadovezem i molim za pomoc !! Moja curica ce sada napuniti 2 godine, vec je 8 puta lezala u bolnici zbog akutnog bronhitisa koji se i dan danas pojavljuje, al samo preko zime... Stalno preko noci dise na usta jer joj je nosic mali, kanalici su prohodni ali su jako uski i to joj stvara problem. Dr nam je rekao u vinkovcima da samo u klinikama vade krajnike tako maloj djeci a ja neznam dali vrijedi pokusati otici na operaciju, tj. dali e joj to sta pomoci... upalu grla nema, ali joj stalno cijelu zimu curi nosic i jako tesko dise
10 stu 2011, 12:22
evo da se i ja ukljućim. Danas bili u Klaićevoj na ORL i moramo vaditi sve mandule. E sad ne znam da li da osjećam olakšanje? nekako me sada strah cijelog postupka. Naime moja curica ima 4 godine i uzastopne upale uha. Sad je zadnje imala i streptokoka u grlu i za 3 tjedna ponovo upalu uha. U klaićevu na preglede hodamo već godinu dana i uvijek su na do sada vraćali. Danas su rekli oprecija.
10 stu 2011, 13:37
Cure evo da se javim sa izvještajem nakon operacije. Jučer smo u 7 bile u bolnici, ali je bilo puno zakazanih operacija tako da smo došle na red tek u 11h. Sve je dobro prošlo. Jutros nakon vizite pušena je kući na kućnu njegu. Za 7 dana kontrola.
Uklonjena je samo treća mandula kako je i dogovoreno.
Taj dan kada je bila operacija cijelo vrijeme sam mogla biti uz dijete (osim same operacije naravno). U 18.30 smo morali otići i sutradan je već u 7.30 dozvoljen dolazak roditelja na odjel.
Veseli smo i zadovoljni da je sve iza nas i da je dobro prošlo
10 stu 2011, 14:18
Super micika, baš lijepo da je sve tako glatko prošlo, a sada ste nadam se mirni!
@ zaca - možeš uvijek tražiti drugo mišljenje, no vjerojatno ima smisla kad je toliko bolesna.
Lancil - pa probaj prvo otići samo na pregled kod orl stručnjaka, pa neka ti preporuče je li potrebna operacija. Oni pogledaju kakvi su krajnici, je li treći prevelik, jesu li nepčani stradali ili su još funkcionalni, pa se onda odlučuje je li potrebna operacija i što će se sve operirati. Ako joj je treća mandula jako velika, to joj otežava disanje i vađenje ili smanjenje iste bi joj moglo jako pomoći. A sad za bronhitis, to će ti oni reći jel ima veze kad vide kako izgledaju krajnici.
10 stu 2011, 14:52
Micika, super super, super!
Ljubi i mazi malu glavu
12 stu 2011, 12:45
ja sam kao mala vječno imala problema sa streptokoknim anginama...na sve tri angine streptokok....primala puste inekcije, pila tonu lijekova, i nikako se to nije moglo sredit, smirit....tako sa su me poslali na vađenje, izvadili sve tri angine...spasila se nakon toga..nadam se da moja mrva neće imat takvih problema
19 stu 2011, 23:24
Moram sina od 4,5 god voditi na operaciju 3.krajnika u Dubrovnik. Ima li netko sa iskustvom iz dubrovačke bolnice?
14 pro 2011, 00:08
evo i novosti od nas...
nasa operacija je odgodjena, trebala je biti 15.12.
naime, zavrsili smo na Rebru, na hitnoj operaciji, ali zbog peritonzilarnog apscesa, koji je jako rijedak kod tako male djece
to su jos neke dodatne naslage gnoja koje se stvaraju izmedju mandula i samih stijenki grla
uglavnom, mali zahvat, ali pod opcom anestezijom
skinuta mu je hrpa gnoja, doktor se cudio koliko ga je bilo i koliko je teska bila operacija
kaze doktor da ne zna kako je R. uopce uspio jesti nesto koliko je to gadno i bolno
20.12. smo na dogovoru za novi termin, trebao bi biti do kraja godine
14 pro 2011, 08:37
ZM, baš mi žao kroz šta ste prošli
ljubi miša i da što prije ozdravi