Sada je: 27 kol 2026, 00:20.

Iskreno, ja sam otkantala takve savjete kad je noć u pitanju i kad vidim da temp. muči dijete, iako ona nije prešla tih 38,5 ili neki čekaju i 39; puno važnije mi je da odspava i da se odmori, nego da se bacaka i pati.
, zato sam i napisala da mu inače ne dajem ništa, ali noćas jesam...kako ne može popodne spavati važno mi je bilo da se bar po noći naspava.

lucy30 je napisao/la:duga, hvala ti....idem joj sad ponovo izmjeriti temperaturu
mislim, nije mi jasno kako se vratilo, evo sam čitala da je i vama bilo tako, al nisam znala da to može tako
nama bi inače temp trajala 3 dana i to je to

TinkiVinki je napisao/la:Ja sam prošla edukaciju za skidanje temperature zbog febrilnih konvulzija.
Pravila su: skidati temp. iznad 38.5, može se kombinirati Lupocet i Ibuprofen svaka tri sata ( npr. Lupocet u 15h, Ibuprofen u 18h, pa opet Lupocet u 21h). Voltaren kod iznimnih slučajeva i vrlo, vrlo oprezno, ali općenito uopće se ne preporučuje (naglo spušta temp i temp užasno naglo skoči opet kad popusti djelovanje, uzrokuje dosta jake poremećaje termoregulacije kod djece).
Tuširanje je zabranjeno! To je i meni bilo čudno, ali dokazano je da kao prvo jako kratko ima efekta jer se ohladi samo površina kože, a organizam i dalje unutra "kuha", drugo može doći do šoka jer dolazi do prevelike temperaturne razlike površine i unutrašnjosti.
Kod skidanja temperature dijete se kupa u vodi koja je 0,5-1 stupanj hladnija od trenutačne temperature djeteta i kupanje traje minimum 45-60 minuta (i duže) s tim da se NE dodaje topla voda! Znači dijete se polagano hladi zajedno sa vodom. Pritom obilato davati mlake tekućine - vodu, čaj, vrlo razblažene sokove, nikako gusti sok ili gazirani. Hranu ne forsirati.
Kod kupanja OBAVEZNO cijelo vrijeme močiti kosu (koliko god ona gusta i duga bila!) jer dijete najviše "vrućine" gubi preko glave. Nakon kupanja ne sušiti fenom, samo istrljati suhim ručnikom.
Moj mali redovito kuri jako visoke temperature i to kupanje (pa i cjelonoćno) nam je već navika i on to hrabro podnosi, ali kod djece koja nisu navikla na kupanje može biti problem izdržati toliko u kadi. Tada se pribjegava "trikovima" - boje za kupanje u tubi, obojene šumeće i pucketave kupke, razne pjenušave svjetlucave/mirišljave kupke, igračkice i sl. (svega ima za kupiti u DM-u i spas je za ovakve situacije).
Ova pravila vrijede općenito za skidanje visoke temperature kod sve djece, ne samo kod one koja su sklona febrilnim konvulzijama!
Nadam se da će nekome pomoći....

i kako pada), jedino ti nisam baš sigurna u ovo tvoje doziranje Lupocet čepića od 250mg, mislim da je previše (mislim da bi joj trebala dati 2/3 tog čepića obzirom na njezinu kilažu, ali i za to pitaj pedicu za ubuduće). Ako ikako možete, ubuduće, idite na Panadol sirup, tu ćeš joj znati točno dozirati. Nemoj Lupocet sirup nego Panadol. ajme cure moje ona je super volje
, muka mi dođe kad se sjetim...
) na to će da dijete morati tu i tamo neki lijek u sirupu uzeti. Ili kako je naš pedijatar običavao pišući recept za npr. atb. govoriti naglas (pred djetetom) i žličicu tog sirupa 2 puta na dan i kockicu čokolade 
Ako je temp. 38 (i ne više) a dijete dobro raspoloženo (dobrog općeg stanja zapravo) ne bi još trebalo ništa davati za spuštanje temperature, ni čepić ni sirup nego više tekućine, i pratiti...
za veće dijete neće čepići baš biti opcija, a dugo će trebati dok dođe do tablete pa se bolje priviknuti (prvo sebe) na to će da dijete morati tu i tamo neki lijek u sirupu uzeti.
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.