Sada je: 27 kol 2026, 00:20.

Gripa

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: Gripa

PostPostao/la IINA » 27 ožu 2012, 11:21

I meni se Panadol pokazao najbolji.
Lupocet im djeluje otprilike kao da sam im dala žlicu vode...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lucy30 » 27 ožu 2012, 11:26

danas ću baš pitati pedicu što mi preporučuje, reći ću da ne pada sa lupocetom
inače dosad, nama je lupocet super djelovao, uvijek je spuštao sa 39 na 37, ja sam bila skroz zadovoljna, evo do ovoga puta

Iina, nadam se da joj neće skočiti, iako i ja sumnjam
mm- je napokon bolje, 4 dana mu je trajala, al njega sinusi rasturaju

ajde dobro onda, valjda neće dati nikakav antibiotik

još samo nešto, ja imam problema sa pijenjem tih sirupa, ona neće da popije pa mi je jednostavnije staviti čepić, jer kad joj dajem sirup ona vam popije pola pa baci pola pa nikad ne znam koju je dozu popila
hvala vam
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2012, 11:44

Iskreno, ja sam otkantala takve savjete kad je noć u pitanju i kad vidim da temp. muči dijete, iako ona nije prešla tih 38,5 ili neki čekaju i 39 :dunno; puno važnije mi je da odspava i da se odmori, nego da se bacaka i pati.

Slažem se :dada , zato sam i napisala da mu inače ne dajem ništa, ali noćas jesam...kako ne može popodne spavati važno mi je bilo da se bar po noći naspava.

Ovo za krumpire funkcionira :dada
S tim da sam ih ja ribala (nemam pojma odakle mi to), nisam ploške stavljala.
Nakon nekog vremena bili bi suhi.

Grlo mu je jako crveno, glas mu je pao i kašalj je počeo.
Nisam mislila ići kod dr., ali se premišljam najviše zbog grla.
neznam da li je rano, drugi dan je tek, za vađenje krvi?
Zadnja izmjena: SonjaV; 27 ožu 2012, 11:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la lucy30 » 27 ožu 2012, 11:47

a ja nisam spaval cilu noć :ajme
a ona svejedno spava, kolika bila da bila temp :)
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la viki » 27 ožu 2012, 11:53

- kod većih temp. mojima paracetamol ne pomaže, jedino ibuprofen...
- a mlađi je nakon gripe toliko kašljao da mu je prešlo na pluća, pa je morao popit i antib.
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lucy30 » 27 ožu 2012, 11:55

moja isto kašlje, ne znam....još to nije toliko jako, zakašlje se par puta dnevno, ali mislim da će to krenuti polako
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 27 ožu 2012, 12:27

evo nam proljev :ajme
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 08:47

pa evo mi jučer nismo imali temp i mjerim sad i ne mogu vjerovati, ponovo se vratila ima 37.6 :shock :shock
pa kako sad??? :(

na onu krvnu sliku i crp od 21 dr nam ipak nije dala antibiotik, rekla je da ne bi ona ništa davala, a sad kad se vratila sve sumnjam, možda je ipak trebala dati nešto :(
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la viki » 29 ožu 2012, 09:09

- tak je i moj mlađi, prvo je imao gripu s temp. 3 dana preko 38.5, a onda par dana nije imao, da bi nakon toga počeo tako kašljat da nije mogao spavat i znao je povratit od kašlja, a temp. se vratila isto oko 37, odveli ga kod doc i rekla da se čuje na plućima, pa je tad dobio antib. i sirup za kašalj
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 09:13

e, i ona kašlje nekako suho jutros, i vratila se glupa temp

al njoj je sad evo 37.6, ajme izludit će me ta temp :(
ne znam ni sama bi li sad opet kod dr ili ne...il da sutra pričekam :dunno
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 09:38

evo sad ima 38 :(
u sat vremena došla temp na 38
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 09:40

Lucy, ako je jedan dan bila bez temperature, a onda se temp. vratila, na tvom mjestu bih ipak kontaktirala pedijatra da se ipak još nešto "ne kuha", a u međuvremenu joj normalno skidaš temp. ako treba :hug
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Esperanza999 » 29 ožu 2012, 09:41

pogledajte prijašnje postove, bilo nas je dosta sa sličnom situacijom, par dana bez temperature a onda opet krene.
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 09:46

hoću, pogledat ću....

onda mislite da bi najbolje bilo da odemo ponovo kod pedijatra po antibiotik?
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 09:55

Ja bih se svakako čula s pedom da sam na tvom mjestu, ali to sam ja :dunno, zar nemaš mogućnost prvo se čuti telefonom obzirom da ste već bili i ima uvid u tijek bolesti?
Da, i ne znam koliko ti je dijete staro...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 10:02

mogu se čuti sa pedom telefonom, al sad mi pedica ne radi nego tek popodne, tako da moram pričekati

a malena ima sad 2 god i 9 mj, i ima 13.7 kg

koliko joj mogu dati tog dalsy-a??
nisam to nikad davala al ako bude potrebno da znam, mislim da nam je pedica rekla jednu onu veliku žličicu??
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 10:06

http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP- ... 02-214.pdf

Za djecu od 3 godine ide 5 ml sirupa svakih 6-8 sati (nipošto manji razmak između). Uz sirup ti je žličica. Znači, tako kako je i pedica rekla.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 10:14

duga, hvala ti....idem joj sad ponovo izmjeriti temperaturu

mislim, nije mi jasno kako se vratilo, evo sam čitala da je i vama bilo tako, al nisam znala da to može tako
nama bi inače temp trajala 3 dana i to je to :ajme
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 10:14

duga, hvala ti....idem joj sad ponovo izmjeriti temperaturu

mislim, nije mi jasno kako se vratilo, evo sam čitala da je i vama bilo tako, al nisam znala da to može tako
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 29 ožu 2012, 10:19

Pa eto to je takva bolest.
Odvedi je doktoru da ju presluša, ako ti se čini
da se kašalj pojačao, pogotovo ako puno i često kašlje.

Gripa je općepoznato sklona komplikacijama kao što su
upala pluća, upala uha, sinusa...
A antibiotik se ne daje preventivno, tako da se slažem sa tvojom
doktoricom što joj nije ništa dala, ako je krvna slika upućivala na gripu.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 10:32

lucy30 je napisao/la:duga, hvala ti....idem joj sad ponovo izmjeriti temperaturu

Lucy, kod nas nije bilo gripe, ali ti pišem iz perspektive roditelja koji tri dana tolerira temp. ako je opće stanje ok (dijete nije malaksalo i sl.), ali ako je četvrti dan još tu ili se vrati (a to je kod nas značilo da treba atb) jer se iz viroze nešto "zakuhalo".
Paracetamol neka ti je prvi izbor, a dalsy čuvaš kod visokih temp. kad drukčije ne ide.
Ako je curetak ok koliko može biti, bitno da ne dehidrira (neka stalno pijucka gutljaj po gutljaj, neki štapić ili smoki samo da gricne ako može, bitniji je unos tekućine) i kontaktiraj peda popodne.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 10:55

ajme cure moje ona je super volje

ali znate šta mi se sad dogodilo:(((((((

mjerila sam joj sa toplomjerom temp koji mi je jutros pao a ja na to zaboravila i ja njoj na brzinu dam lupocet čepić od 250, samo ga malo otkinem
i onda uzmem drugi toplomjer i izmjerim joj 38 :ajme :shock

šta da radim, kako će ovo sad djelovati??????
ajme smotana li sam
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 10:56

duga, baš sam i ja sad zvala tetku koja je dr opće prakse i kaže ona meni da je vjerojatno nastupila upala iz te viroze i da će trebati antibiotik
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 11:03

Misliš, dala si joj Lupocet čepić, a temp. je samo 38?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la ZacKa » 29 ožu 2012, 11:13

TinkiVinki je napisao/la:Ja sam prošla edukaciju za skidanje temperature zbog febrilnih konvulzija.
Pravila su: skidati temp. iznad 38.5, može se kombinirati Lupocet i Ibuprofen svaka tri sata ( npr. Lupocet u 15h, Ibuprofen u 18h, pa opet Lupocet u 21h). Voltaren kod iznimnih slučajeva i vrlo, vrlo oprezno, ali općenito uopće se ne preporučuje (naglo spušta temp i temp užasno naglo skoči opet kad popusti djelovanje, uzrokuje dosta jake poremećaje termoregulacije kod djece).
Tuširanje je zabranjeno! To je i meni bilo čudno, ali dokazano je da kao prvo jako kratko ima efekta jer se ohladi samo površina kože, a organizam i dalje unutra "kuha", drugo može doći do šoka jer dolazi do prevelike temperaturne razlike površine i unutrašnjosti.
Kod skidanja temperature dijete se kupa u vodi koja je 0,5-1 stupanj hladnija od trenutačne temperature djeteta i kupanje traje minimum 45-60 minuta (i duže) s tim da se NE dodaje topla voda! Znači dijete se polagano hladi zajedno sa vodom. Pritom obilato davati mlake tekućine - vodu, čaj, vrlo razblažene sokove, nikako gusti sok ili gazirani. Hranu ne forsirati.
Kod kupanja OBAVEZNO cijelo vrijeme močiti kosu (koliko god ona gusta i duga bila!) jer dijete najviše "vrućine" gubi preko glave. Nakon kupanja ne sušiti fenom, samo istrljati suhim ručnikom.
Moj mali redovito kuri jako visoke temperature i to kupanje (pa i cjelonoćno) nam je već navika i on to hrabro podnosi, ali kod djece koja nisu navikla na kupanje može biti problem izdržati toliko u kadi. Tada se pribjegava "trikovima" - boje za kupanje u tubi, obojene šumeće i pucketave kupke, razne pjenušave svjetlucave/mirišljave kupke, igračkice i sl. (svega ima za kupiti u DM-u i spas je za ovakve situacije :dada ).
Ova pravila vrijede općenito za skidanje visoke temperature kod sve djece, ne samo kod one koja su sklona febrilnim konvulzijama!
Nadam se da će nekome pomoći....

evo moja kuri i možda je gripa, pa reko idem malo pročitat koji su simptomi i naiđem na ovaj post.
isto, baš isto tako i mi skidamo visoku temperaturu i moj je uvijek kurio 40 najmanje 39.5 i nije padala
nikad, pala bi na pol sata na nekih 38.5 i tako nekoliko dana, bilo viroza bilo angina bilo što bilo....
i po cijele noći....na sreću nikad nije imao konvulzije. ali ta temp. nas je više izmorila nego sama bolest.
evo mi i kćer je upravo u kadi, igra se s igračkama već 45 min. makar ne ide iznad 39 ali voli se brčkati i
to mi je draže nego da samo spava i čekamo da temp. sama padne.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 11:23

Duga je napisao/la:Misliš, dala si joj Lupocet čepić, a temp. je samo 38?

daaaaaa
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 11:38

Pa mislim da joj neće ništa biti (idem logikom da Lupocet može uzeti netko koga boli zub, a nema temperaturu, ali svejedno ju prati i malo mjeri temp :dunno i kako pada), jedino ti nisam baš sigurna u ovo tvoje doziranje Lupocet čepića od 250mg, mislim da je previše (mislim da bi joj trebala dati 2/3 tog čepića obzirom na njezinu kilažu, ali i za to pitaj pedicu za ubuduće). Ako ikako možete, ubuduće, idite na Panadol sirup, tu ćeš joj znati točno dozirati. Nemoj Lupocet sirup nego Panadol.

ajme cure moje ona je super volje

:proljece
u principu, na tu temperaturu, s ovakvim raspoloženjem nije ni trebao čepić, to znaš :)
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lucy30 » 29 ožu 2012, 12:09

zaspala mi je sada

ma ja sam već pisala, imam ogrooomni problem s tim sirupima, ona ih jednostavno neće da pije, ne mogu joj ga nikako ugurati
i ako joj sad pedica da sirup ja ne znam šta ću ni kako ću joj ga davati :ajme , muka mi dođe kad se sjetim...

zadnji put je prije mjesec dana pila sinersul sirup i davala sam joj ga u dva puta, s tim da sam joj dala pola žličice sirupa koji je bio malo pomiješan sa čajem i onda još pola žličice pomiješan sa čajem, i jedino tako sam joj ga uspila dati
lucy30
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † Volvo » 29 ožu 2012, 12:16

Ako je temp. 38 (i ne više) a dijete dobro raspoloženo (dobrog općeg stanja zapravo) ne bi još trebalo ništa davati za spuštanje temperature, ni čepić ni sirup nego više tekućine, i pratiti...

Nisu svi sirupi jednako grozni, srećom, za veće dijete neće čepići baš biti opcija, a dugo će trebati dok dođe do tablete pa se bolje priviknuti (prvo sebe ;) ) na to će da dijete morati tu i tamo neki lijek u sirupu uzeti. Ili kako je naš pedijatar običavao pišući recept za npr. atb. govoriti naglas (pred djetetom) i žličicu tog sirupa 2 puta na dan i kockicu čokolade ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Duga » 29 ožu 2012, 12:16

Nabavi u ljekarni one šprice (uske, zaobljenog vrha, poput olovki bez vrha, čak se znaju dobiti uz neke sirupe, ali ljekarnici su ih znali i dati da nam se nađe) i probaj s njom, lagano, uz unutranju stranu obrazića joj ušpricavati dozu, malo po malo.

Ako je temp. 38 (i ne više) a dijete dobro raspoloženo (dobrog općeg stanja zapravo) ne bi još trebalo ništa davati za spuštanje temperature, ni čepić ni sirup nego više tekućine, i pratiti...

Lucy se desilo, slučajno, u strci i frci...

za veće dijete neće čepići baš biti opcija, a dugo će trebati dok dođe do tablete pa se bolje priviknuti (prvo sebe ;) ) na to će da dijete morati tu i tamo neki lijek u sirupu uzeti.

potpis
Duga
podobna za kumu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.