Sada je: 27 kol 2026, 01:21.

Opekotine i prva pomoc

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Opekotine i prva pomoc

PostPostao/la Gloria's Mum » 04 stu 2008, 23:02

Vjerujem da je bilo ovakvih tema..No covjek nikad nije spreman za nesrecu,stoga vas molim par savjeta u slucaju opekotina.

Moja mrvica se u igri naslonila dlanovima na staklo kamina..Meni pred ocima..stigla sam reagirati, medjutim opet malo kasno jer je staklo bilo vrelo!
U prvi mah sam vidjela crvenilo na dlanovima, a kroz pola sata i mjehurice.. :cry:

Namazala sam nekom aloa kremom i zavila, da si netrlja to po okicama.

U 100 muka sam se nasla.. prvo neznam jel trebam pod hladnu vodu ili ne,koju kremu,ulje,mast,balzam..dal se zamotava ili ne..Sta sam ono cula da je dobro..?Mozak stao!!!

Ona vristi..neda otvoriti sakice..
Ja neznam di su mi zavoji,skare..kreme..!
Katastrofa!
Stvarno cu morat imat neku ladicu s prvom pomoci-ovo je skola za ubuduce!
Sad se uspjela malo smirit i zaspat..ufff moglo je biti puno gore..
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Opekotine i prva pomoc

PostPostao/la lilly » 04 stu 2008, 23:17

Pa u principu najbolje je stavit opeklinu pod hladnu vodu, nikako ulje.
Ak smatras da je jaka opeklina odvedi ju kod doktora..

Moj Kiki se opekao na auspuh od motora prije nekih pola godine... I ja sam se uspanicila, ali drzala sam pod vodom dosta dugo. Otisla sam u apoteku i kupila riblju mast, i s tim mu mazala.. Najbolje bi bilo zamotat da se ne inficira rana, ali moj nije dao da mu zamotam.. Srecom sve je proslo bez problema, nema vidljivog oziljka iako mu je mjehur puknuo nakon par dana i imao je ranicu...
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 04 stu 2008, 23:21

joj, je, grozno je. najgore sto ti se moze desiti u takvim situacijama je da zblokiras.
dobro da je ok proslo, da se nije jako spekla. :hug
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Crazy Daisy » 04 stu 2008, 23:34

Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la watani » 04 stu 2008, 23:59

pod hladnu vodu.
daj joj nesto protiv bolova, sirup, cepic, bilo sto.
vidjet ces sutra kao se biti. nemoj mackati sa bilo cime. bolje ju odvedi doktoru.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 05 stu 2008, 09:47

Ja svoje opetkotine stavim odmah pod hladnu vodu i nakon nekoliko minuta obrišem i namažem Jekodermom.
Nikad mi ne izbiju plikovi, a i osječaj pečenja jako brzo prođe.
Tako bi i curama u slučaju manje nezgode. Inače kod doktora.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Gloria's Mum » 05 stu 2008, 10:13

Plihovi su ogromni!!
Sto sad da radim?
Da joj stavljam zavoje ili ne?
Namazala sam kantarion uljem :dunno
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 05 stu 2008, 10:20

NEMOJ ni sa cime mazati, pogotovo ne uljem
vodi ju doktoru :mah
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la IINA » 05 stu 2008, 10:21

TmamaKiN2 je napisao/la:NEMOJ ni sa cime mazati, pogotovo ne uljem
vodi ju doktoru :mah

x
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Gloria's Mum » 05 stu 2008, 11:22

Ma nije mi za doktora!Nit mogu izravno dobit doktora(treba zvati,stavit se u red,ostavit podatke-pa kad me nazovu..i naruce vrijeme)!Nemislim da je nesto prestrasno no ipak..bih poslusala nekin "bakin savjet"
Za kantarion sam citala da je dobar za rane i opekline!Cak i pise u uputstvu.
Kako sad, jedni su za, jedni protiv k.ulja??? :dunno
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sanelina » 05 stu 2008, 11:28

Ja bih ipak išla doktoru.Ne bih se s opekotinom zahebavala
Kantarion mislim da da,ali ako je samo crvenilo u pitanju.Prištići mogu puknuti i eto infekcije i komplikacija.
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 05 stu 2008, 11:29

Pa idi na hitan prijem, u bolnicu. Kakvo naručivanje, opekotine su hića :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la watani » 05 stu 2008, 11:36

ovako,
ove opekotine kao sto su kod nje nisu opasne sve dok se ne inficiraju. zato ti vicemo da ne mackas sa bilo cime.
u pravilu dr izbusi te mjehure, namaze kremom koja je za te stvari i stavi zavoj-labavi da ne stisne vec samo da zastiti.
u rpincipu mozes namazati bilo kojom antibiotskom kremom ili kremom koja pomaze epitelizaciji (nikako kortikosteroidnim!). zapravo, to mazanje je nekad samo da se rana ne zaljepi za zavoje ako je na takvom mjestu da mora biti zamotana. zapravo, i za ovo ti vrijedi kao i za sve rane-ako se moze susiti na zraku, najbolje je.
ponekad se stavi vazelinska gaza; to je isto da se ne zaljepi za zavoje.

ja bih na tvome mjestu ostavila te mjehure, dala joj nesto protiv bolova, ev zamotala rukice da si sama ne probusi mjehure. neka mjehuri stoje. ako se probusi, nemas vise sto razmisljati-odmah doktoru. mozda bi bilo pametno da se vec sad narucis, da imas termin.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 05 stu 2008, 11:40

glo, ja bih isto isla lijecniku. nemoj se narucivati kod opce prakse nego idi na hitnu da joj pogledaju.
nemoj se zezat da se jos inficira i ostanu oziljci.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la AA » 05 stu 2008, 11:47

Glo, samo nazovi doktora (i po mogucnosti malo uspanici i preuvelicaj) imaju oni uvijek slobodne termine za hitne slucajeve, a ako im je i guzva, primice je preko reda
Sretno i da sto prije i bezbolnije prodje :proljece
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bambolina » 05 stu 2008, 18:10

Ja sam sad ko padobranac! Ali prvo da pitam kako je dijete? Jeste bili ko doktora?
Zanima me jel netko cuo za to da se stavi pasta za zube? Meni je susjeda to rekla i moja teta kad sam se ja isprzila (priljepila sam si peglu na nogu - po drugi put)... Ili su to babske price!
Oprostite na uletu!
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Gloria's Mum » 05 stu 2008, 23:10

bambolina je napisao/la:Ja sam sad ko padobranac! Ali prvo da pitam kako je dijete? Jeste bili ko doktora?
Zanima me jel netko cuo za to da se stavi pasta za zube? Meni je susjeda to rekla i moja teta kad sam se ja isprzila (priljepila sam si peglu na nogu - po drugi put)... Ili su to babske price!
Oprostite na uletu!

Eee vjeruj mi da cijeli dan razmisljam o kaladontu!!!
I sve si mislim ma to su neki svedski fazoni al se nemrem sjetit za sta je dobro!Znam da sam to cula ovdje-a je za opekline..hladi!Mada znam da si oni to stavljaju i na hemeroide..ja nisam probala.
Pa jesi ti probala kaladont kad si zaljepila peglu(Isuse kak to boli!!)??

Hvala na pitanju,Laurica je dobro neplace,igra se i brza je kao uvijek..Sad spava.
Nismo bili kod doktora.
I nemoj se izvinjavati..mi smo svi svoji tu :bye
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anamari » 05 stu 2008, 23:32

Moja se A.polila vrelom kavom po rukici i odmah sam joj stavila ruku pod hladnu vodu dugo sam držala i nakon pol sata je počelo crvenit i pravit joj se mjehuri.
Odmah sam išla u Klaićevu i odmah su nas primili i izbušili su joj mjehure i skinuli kožu da ne uđu bakterije i dali antob. neku kremu i zamotali.
Mora dolazit na previjanje tjedan dana i onda kontrole ...
poletarka Anamari 09.03.2007.

Nika 13.12.2011.
Anamari
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 06 stu 2008, 11:00

prvo opekotinu držati dugo pod tekućom hladnom vodom da se ohladi tkivo ispod - da ne dođe do dubinskog oštećenja
onda dermazin krema (iz apoteke), pola cm debelo namazat i ostaviti ako je ikako moguće na zraku, bez zamatanja
nakon 24 sata to će izgledat kao hrpa žutozelenkaste ne znam, mase, očistiti polako peroksidom za rane i sterilnom gazom - to ne peče ništa, ali pažljivo, mic po mic, ostaviti da se osuši pola sata sat i opet dermazin i tako dan za danom
ako se pojave mjehuri mazati preko mjehura i ne dirati ih ništa

garantirano prolazi, i bez ožiljaka - provjerila na vlastitoj koži - opekla cijeli gornji dio stopala kipućom vodom, doktorica opće prakse mi ovako savjetovala (srećom mi bila susjeda pa je došla odmah) i ja sve sama doma riješila
polako ispod počne rasti nova mlada koža,imam cijelo stopalo bez ožiljka

uz napomenu - ako je u pitanju veća površina kože ili duboke opekotine, onda naravno hitno u bolnicu, ovo vrijedi za manje opekotine koje se usudite doma sami tretirat
dunja
most

PostPostao/la Gloria's Mum » 06 stu 2008, 13:03

Hvala!
Evo da javim..mjehurici kao da su malo splasnuli(duplo manji!).Izgleda skroz ok.Neboli je-puze s tom rukicom.
Vidjecemo..
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bambolina » 06 stu 2008, 15:54

Hvala Bogu sto je dobro!
Ma ja sam to saznala kad je sve vec bilo gotovo - meni su rekli da se kaladont stavlja odma na opeklinu - cim se to dogodi!
Ali cim se budem opekla probam pa javim!
Ma joj naj gore je bilo kad sam bila beba pa me kum (nakon krstenja) zalio s kipucom kavom (slucajno) tada mi se pocela ljepiti koza za robicu) ali za to sam morala odma u bolnicu! Bila sam beba par mjeseci - ne sjecam se boli ali mama kaze da sam jako plakala! Eto i tu uspomenu imam s krstenja - kum je mislio da me treba valjda i onm doma krstiti - :mrgreen
Ja imam probleme s hemeroidima pa eto bas bi molga probati - sad koristim gusciju mast (u nedostatku kokosiju) i super mi je to - nema mi bolje kreme! :oops:
Super z abebaca sto je sad o.k.!
:mah
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la yra » 06 stu 2008, 16:00

Moj se Nikola "zalijepio" na peć na drva s dlanom lijeve ruke. Bio je u Klaićevoj 10 dana.
Prva pomoć je samo hladna voda, nikako led. Čak je preporučljivo staviti rukicu u ručnik namočen u hladnu vodu i tako otići do bolnice.
Djeca do godinu dana, starci, dijabetičari i djeca koja su opekla cijeli dlan(1%) ---to su slučajevi koji zahtijevaju bolničku obradu.

Uglavnom, moj mali miško na dlanu ima ožiljak, zadebljano tkivo. To ga povremeno svrbi.
Nikako ne mogu zaboraviti niti preći preko činjenice da je moja tada devetomjesečna bebica doživjela toliku bol.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Gloria's Mum » 06 stu 2008, 17:14

Jooj yra-strasno je to!
Ja sam imala 4 god kad mi je vatrostalna(il kak se vec zove)salica vrele kave prsnula po nogama.Strample su mi se zalijepile za kozu.
Sjecam se tih previjanja i te boli,dugo nisam smjela stati na tu nogu...
Bila sam mala-no duboko mi se ta bo urezala u pamcenje..Imam oziljak..ustvari je to vise bijela fleka na stopalu(gornja strana,prsti)taj dio koze nemoze pocrniti..
Nije strasno i nevidi se puno..ali se pamti.
Ja mislim da za roditelja nema vece muke neg kad mu dijete pati a on mu nemre pomoc.Strava!Nedaj Boze nikome!
Ja sam se toliko isplakala kad se to sve stishalo..nemrem sebi oprostiti kak sam mogla ikad dozvoliti da joj dlaka s glave fali..
Ona je moje oko-a oko se cuva!Nema mi na svijetu nista dragocijenije od djece!No,eto nesrece se ipak dogadjaju.. :(
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 07 stu 2008, 13:08

kad se opecemo doma (neki dan sam si izlila na ruku vrelu vodu) prvo idem pod mlaz hladne i onda namazem gavezovom mascu. Zanimljivo je kako od gaveza iste sekunde prestane peci.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 07 stu 2008, 13:21

sw, sta je to? blage veze nemam.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bambolina » 07 stu 2008, 19:26

LiKmama je napisao/la:sw, sta je to? blage veze nemam.

Bas sam se i ja to pitala!
bambolina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 08 stu 2008, 14:26

slika

Gavezova mast 30 mL

Vrsta proizvoda: biljna mast za obnovu tkiva
Cijena: 36,60 kn
Namjena: GAVEZOVA MAST pospješuje obnavljanje tkiva kod površinskih ozljeda, opekotina, razderotina i lomova. Olakšava tegobe kod nagnječenja, iščašenja, uganuća i drugih bolesti mišića i zglobova i kod teško zacjeljivih rana, čak i kod dijabetičara.
Sastav: gavez, gospina trava, neven, maslinovo ulje, prirodne masnoće, vosak
Upotreba: 2 do 3 puta dnevno mazati u tankom sloju. Kod otvorenih rana mazati do ruba rane
Preporuka: Zacjeljivanje tkiva ubrzava se istovremenom konzumacijom brašna sjemena piskavice kao začina, pijenjem DIJABETO čaja (kod dijabetičara) ili HEPATO čaja (kod smanjenog imuniteta).
Napomena GAVEZOVU MAST ne preporuča nanositi izravno na otvorenu ranu.

to je ovo.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 08 stu 2008, 14:29

hvala! :bye
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 08 stu 2008, 14:43

ja sam majka svih opekotina :mrgreen:

kad sam imala 8 godina, igrala se u vrtu, pokraj kuće radnici topili bačvu katrana,koju nisu otvorili, od pritiska je bačva eksplodirala - rezultat -ruke, noge, lice opečeni do neprepoznatljivosti,spaljene trepavice i obrve. kad je taj mlaz krenuo na mene, stavila sam na oči lijevu ruku-ona mi je progorila do kostiju. nesmijem mislit šta bi mi bilo s očima da je nisam stavila. bila dugo u bolnici, na toj ruci imala plastičnu operaciju (jedino na njoj još imam vidljive ožiljke), kožu s lica skidali su mi pincetom :shock:

nakon toga sam zaljepila dlan na peglu, cijeli dekolte zašpricala vrućim uljem, kožu nadlaktice ostavila na vratima pećnice, ma da ne nabrajam...

ono što sam naučila iz toga je da uvijek opečeni dio prvo oslobodiš svega što je na njemu, ako je u pitanju tijelo-onda roba, prsti i ruke-obavezno skinut prstenje i narukvice, držati duuugo pod mlazom hladne vode, da opekotine ne prodru dublje, namazati ribljom ili gavezovom mašću, ako je površina velika, lagano zamotati, ako ne ostaviti na zraku, kod većih opekotina, prvo sve ovo - onda žurno doktoru.

ja nemam niti jedan ožiljak od svega navedenog, osim ožiljka na lijevoj ruci od plastične operacije.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la yra » 08 stu 2008, 15:12

O, Rachice, ne mogu si ni zamisliti što si kao dijete prošla!
I, nevjerojatno je da nemaš niti jedan ožiljak!
Mislim da tvoj slučaj zaslužuje jedan veliki naklon! :klanja

Gloria's, ni ja još uvijek ne mogu samoj sebi oprostiti što sam svoju devetomjesečnu bebu ostavila na dekici na podu, a ja sam se okrenula dva-tri koraka da zgasim cd od Fifi, jer je u stanu bilo petero djece i bila je jaka buka. Kada sam se okrenula mojeg miškovića nije bilo na vidiku, otpuzao je do peći i sve što sam čula bilo je neko neobično stenjanje...cviljenje. Kada sam ga ugledala on je po dignuo ruku od kipuće peći i nanovo je naslonio punim dlanom. Zato je opeklina bila tako duboka. Zgrabila sam ga i odjurila do kuhinje i gurnula mu ruku pod pipu. Mislim da sam cijelo vrijeme zapomagala i dozivala mamu iz prizemlja. To mi je bila greška, jer je moj stariji sin od tih mojih krikova i zapomaganja imao noćne more i strahove još neko vrijeme nakon tog događaja.
Zanimljivo je to da se mišković uopće nije pretjerano plakao, počeo je onda kada je čuo mene. Znam da ga je luđački boljelo, a osim što me muči činjenica da je pretrpio toliku bol, užasava me pomisao da tu muku nije isplakao, već je najveći dio toga "progutao" i zadržao u sebi.
Ove godine izbacujemo peć na drva i stavljamo one šparne norveške radijatore na struju.

Gavezova mast? Prvi puta čujem za to da pomaže za opekline. Koristila sam gavezovo ulje prije nekih desetak godina, ali se ne sjećam za što...
Moram si to nabaviti i staviti u kućnu apoteku.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.