Mi smo isto imali jednu fazu s 3 godine i par mjeseci.
Prije je to znalo biti ponavljanje riječi par puta dok složi rečenicu, ili po sto puta mama, mama, mama ali sam surfajući zaključila da je to uobičajeno za tu dob.
Onda je najednom krenulo to pravo mucanje, jednostavno bi se na nekim slogovima počela kočiti, ponavljati mmmmm mamamam i to je znalo trajati dugo i pogoršavalo se

baš je bilo teško za slušati.
Mi smo počeli s taktikom da se ponašamo normalno, čekali smo da kaže do kraja, pokušavali ne pomagati, ali i ona sama bi znala nakon dužeg mučenja zaplakati i reći "ne mogu izgovoriti". Onda nismo više ignorirali nego bi joj savjetovali da malo pričeka, da ne mora reći odmah nego će kasnije uspjeti kad malo udahne i slično. mm-u je to dosta teško padalo jer je i on kao mali mucao, mučilo ga je je li to nasljedno, jesmo li nešto pogriješili, je li imala kakvu taumu. Na kraju smo se odlučili ne živcirati, ja sam rekla - kolika djeca imaju traume koje su prestrašne pa ne mucaju, pa nismo neki monstrumi, nema smisla da se grizemo. Možda je nasljedno, u svakom slučaju ako potraje ići ćemo kod logopeda što prije i nećemo se uzbuđivati, riješit će se.
Ipak je prošlo samo, i nakon te epizode njoj se vokabular jako povećao, tako da moguće da je bio neki skok u razvoju

s druge strane znam da mi ništa ne garantira da se neće ponoviti.