Sada je: 29 kol 2026, 00:02.

Kad pedijatru

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Kad pedijatru

PostPostao/la rusulica » 21 srp 2010, 10:41

Kako odlučite da je vrijeme da odvedete dijete pedijatru kod čestih simptoma poput vrućice, proljeva, kašlja...
Ja dakle ne vodim dijete liječniku na prvi simptom, uvijek mi je u glavi da tamo može nešto pokupiti pa ju prvo sama tretiram skidanjem fibre, čajevima, vitaminima...(griješim li?) Naravno ako se stanje ne popravlja ili pogorša idem pedijatru al sam uvijek u dilemi jeli vrijeme da idem.
Nisam baš dobro objasnila pitanje... dakle nakon koliko visoke ili koliko duge fibre odlučujete da ipak treba pedijatru (ne vjerujem da vodite dijete odmah na 37 npr), nakon koliko dana ili koliko intezivne prehlade idete liječniku, nakon koliko dana ili koliko čestog proljeva, nakon koliko dana malaksalosti.... Što ustvari prevagne kad shvatite da je to ipak nešto s čim se ne možete izboriti sami? Ili možda idete pedijatru na prve simptome?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

Re: Kad pedijatru

PostPostao/la LiKmama » 21 srp 2010, 10:45

Kad ovako teoretski pitas, teoretski i odgovaram.
Da imaju povisenu temp., ali ne previsoku, pustila bih dva, tri dana i onda isla. Pod uvjetom da nema drugih zabrinjavajucih simptoma.
Da je temp. jako visoka, isla bih odmah.
Da povracaju, imaju proljev, cekala bih ovisno o tome kako se drze. Da vidim da ih to savladava, da im je tesko, da se muce, isla bih lijecniku. Dok se igraju, nisu dehidrirali, jedu i normalno se ponasaju, ne bih. Da je to sve ok, a proljev i povracanje svejedno traju i ne popustaju za nekoliko dana, opet bih otisla.
Da je dijete malaksalo i bezvoljno, pa makar ne imalo nikakve druge simptome, dobro bih ga pratila i vjerojatno vrlo brzo otisla lijecniku ako takvo stanje ne prestane.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 srp 2010, 10:54

potpuno isto kao likica.
s tim - da sto je stariji, to sam "hrabrija" jer puno lakse sam artikulira svoje stanje.
s malim bebama bih puno prije otisla doktoru.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 21 srp 2010, 10:56

mamashnita od noje je napisao/la:potpuno isto kao likica.

i ja isto
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 21 srp 2010, 10:59

mamashnita od noje je napisao/la:s tim - da sto je stariji, to sam "hrabrija" jer puno lakse sam artikulira svoje stanje.
s malim bebama bih puno prije otisla doktoru.

iks. Puno je lakse kad su veci, em lakse ocijenis kako se osjecaju, em ti sami kazu. To je s bebama bas tesko razluciti.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 21 srp 2010, 11:10

e, za ovo s malim bebama imam osobno iskustvo :)
kad je Mara imala prvu fibru (imala je možda 7-8 mjeseci), išli smo odmah u bolnicu. s Emom sam do bolnice došla tek nakon trodnevne fibre (zalomio se vikend pa smo došli kod dežurne u bolnici), a s Idom nisam još bila na hitnu
ima nešto i u iskustvu :D
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 srp 2010, 11:16

svakako :zivili
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la rusulica » 21 srp 2010, 11:32

LiKmama je napisao/la:Kad ovako teoretski pitas, teoretski i odgovaram.

Teoretski me i zanima (hdb) ;) . Meni se uvijek (kao i većini) dogodi da se simptomi uvečer i noću pogoršaju i odlučim ujutro liječniku. Ujutro se mala probudi u vidno boljem stanju i to me zavara pa opet ne odem (obično me nema tko odvesti do doktora kroz juto pa i to kumuje neodlaženju). Uvečer se opet pogorša pa shvatim da sam se zeznula što nisam išla pa zato pitam općenito koji je vaš "prag tolerancije".

Da, nisam navela na koju dob mislim. Ne mislim na male bebe jer i ja sam Lauru za svaku stvar vodila kad je bila mala. I ja se oslanjam na to iskustvo o kojem govorite pa me čak ponekad strah da sam pretjerala, previše se okuražila. Moja je recimo imala problema s alergijama. Prije bi na svaki osip trčala na hitnu, sad za takve stvari više ni ne idem liječniku, imam svoje metode koje obično pale. To me ni ne brine toliko.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 21 srp 2010, 11:34

LiKmama je napisao/la:Da je temp. jako visoka, isla bih odmah.

Koliko je to preko 39? više?
Kako misliš odmah npr ako se desi u noći, išla bi na hitnu ili bi čekala jutro?
Sorry što cjepidlačim, te fibre me baš u najveće dileme dovode
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la LiKmama » 21 srp 2010, 11:41

I opet ovisi o djetetu. :)
Recimo, moja mama ima iznimno nisku normalnu temperaturu i pod 37 je trese zimica. :| Ja i preko 40 dobro podnosim, hodam i ok se osjecam. :dunno
Ima djece na kojoj ces vidjeti i 37,5, a ima i one kod koje neces ni primijetiti da gore sa 39. :)

Ako dijete zakuri 39, 39,5 i znas od cega je, dobro je podnosi, mozes je spustiti, onda ne moras trcati lijecniku.
Ako zakuri 41 onda ides, bez obzira, jer takva temp., koliko god da je dobro podnosi, moze nanijeti stetu i treba je kontrolirati.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 srp 2010, 11:42

nikada ga ne vodim nocu , ako ne moram. to znaci da ako i kuri 40, a ja mu uspijem srusiti temperaturu dalsyjem i tusiranjem, cekam jutro.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IINA » 21 srp 2010, 12:31

Uglavnom isto ko svi.
U noći jurim na hitnu samo ako ih boli nešto (najčešće uho).
Ili ak temperatura ne reagira uopće na ništa.
Inače čekam tri dana, četvrti dan idem doktoru.
Izuzetak su temperatrue preko 39,5, koje se ne mogu skinuti na neko normalno vrijeme,
bol (pa i grlobolja ako je izražena toliko da ne mogu piti).
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 21 srp 2010, 12:45

otprilike tako i ja.
hvala, utješile ste me već sam mislila da sam nemajka kad nakon npr 2 dana fibre ne vodim dijete doktoru.
pletu mi se misli od onih da će joj nakon odlaska doktoru biti još gore (obično i bude 1 dan valjda zbog izlaska iz kuće ili zbog pada imuniteta uslijed kojeg organizam pokupi i druge bolesti u ordinaciji) a s druge strane promišljam što ako raste neka upala ili viroza a ja sjedim doma.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Diami » 22 srp 2010, 12:17

Nama je i pedijatar savjetovao kad smo imali oko godine dana, ako je temperatura takva da se da kontrolirati i dijete je dobro podnosi, nema nekih gadnih drugih simptoma (lagani kašalj i curenje nosića su u toleranciji), da pričekamo dva, tri dana i nejdemo odmah, eventualno nazovemo.

Da je temperatura preko 40 ili tu negdje a ne mogu je skinuti išla bih odmah ili pedijatru ili na hitnu. Proljev/povraćanje bih promatrala kao i LiK, ovisno kako dijete reagira.

Jedva čekam da Karlo još malo poraste i može i sam reći da li ga još nešto boli, muči, smeta...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Profimama » 22 srp 2010, 17:12

Mislim da svatko pozna svoje dijete i 'nanjuši' kako reagirat.
Moj je stariji sklon visokoj temperaturi i nakon febrilnih konvulzija s 2 godine ja iznimno pazim.
Dakle, nema kod njega situacije da zafibra ispod 38.5 - gotovo nikad, uvijek je to između 39 i 40, bez obzira na
uzrocnika. E sad, ako je temp tesko oboriva, a on malaksao ja idem u dr u roku 12 sati, doslovno.
Nikad nije imao temperaturu od 1 dana, baš zavidim mamama kojima dijete legne bolesno, a probudi se zdravo. :/
Izvadimo krv i unatoč klinicki dobrom stanju, krv pokazuje pravo stanje.
U 99% slucajeva sam u pravu i unatoc tome sto pedijatar misli da je viroza ispostavi se po nalazu da je u pitanju bakterija.
Naravno, svak uči na iskustvu.
Nakon febrilnih konvulzija, bakterijemije i šarlaha(2x) moje je poprilično bogato.
Mlađe dijete mi je 'žilavije' i iako mu se također temp. penju do 40, manje me strah za njega.
FABJAN 30.05.2005
FRANE 06.03.2009

Srce ponizno stvori mi Gospodine i duh postojan da moli u meni
Profimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama141705 » 23 srp 2010, 13:09

i ja kazem da sve ovisi od djeteta do djeteta.moj najstariji kad ima i najmanju febru 37.5 odmah legne ,ispod ociju crno nista ne moze samo lezi.a curica nam je kad je imala 1.god imala febru 40 i nitko nije skuzio jer se ona igrala po kuci ,puzala i mi skuzimo crvene obraze.kad smo joj izmjerili febru ono 40 u roku keks smo bili na hitnoj.naravno bio je vik.i dali nam samo cepice za snizavanje temp.i rekli ako do pon.ne prodje da idemo vadit urin i krv.naravno u pon,je vec ostala u bolnici jer je imala bakteriju e.coli.od tad pusemo i na hladno.s tim da moram napomenuti da se kod njih vec poznaje kad ce se razboliti jer antonio koji inace nije takav postane strasno pekmezast i plače za svaku sitnicu a marjana ima crvene obraze a inače je blijeda.ako je u pitanju febra do 38- 39 ne idem do drugog dana ako je samo to simptom i ako vidim da ja ne mogu skinuti febru
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.