Sada je: 27 kol 2026, 20:33.

trombocitoza

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

trombocitoza

PostPostao/la danijela81 » 20 lis 2010, 12:27

iliti višak trombocita.
imam ju od negdje 18. godine.
radila sam neke pretrage krvi, čini mi se testove na trombozu.
zaključak specijaliste (ne sjećam se više kojeg, možda hematologa :conf ) bio je trombocitoza uslijed anemije, uzrokovane PCOS i preobilnim menstruacijama.
tada sam bila baš jako anemična. kad se popravila krvna slika, dr. opće prakse je rekla da se vjerojatno ne radi o tome jer bi se i trombociti tada normalizirali, ali nisu. rekla je da se radi o samoj morfologiji trombocita, da ih imam više, ali da su manji, i da je to sasvim u redu, jer ne rade nikakve probleme.

Vjeran ju isto ima. do sad smo nekih 15 puta radili krvnu sliku, i uvijek bi bilo sve ok osim trombocita. i njemu su previsoki, slične vrijednosti kao i kod mene.
vjerujem da je moja stara i iskusna dr. u pravu, i da ne moram brinuti, ali svejedno me to kopka. najviše zato što se kod mene pojavila tek kasnije, dok sam bila dijete, sve je bilo normalno, nikada ti trombociti nisu bili povišeni.

evo, u ječerašnjem njegovom nalazu, krvna slika odlična, svi parametri dobri, niti jedan čak ni graničan, osim tih trombocita. kaže 516 x 10E9 /L, a ref. vrijednost je 150-450.
najviša vrijednost je bila oko 650, znači, opet ništa previsoko.

koje pretrage bi trebala napraviti da budem sigurna da je sve ok? koji bi uzroci još mogli biti, čisto da ih isključim?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

Re: trombocitoza

PostPostao/la swenova mama » 20 lis 2010, 23:03

poviseni trombociti javljaju se nakon preboljene bolesti, vide se u nalazima nakon streptokoka, viroze, gripe itd. itd.
najviše zato što se kod mene pojavila tek kasnije, dok sam bila dijete, sve je bilo normalno, nikada ti trombociti nisu bili povišeni.

kako si tako sigurna u to?
swenova mama
Sveta krava

Re: trombocitoza

PostPostao/la danijela81 » 20 lis 2010, 23:09

swenova mama je napisao/la:poviseni trombociti javljaju se nakon preboljene bolesti, vide se u nalazima nakon streptokoka, viroze, gripe itd. itd.
najviše zato što se kod mene pojavila tek kasnije, dok sam bila dijete, sve je bilo normalno, nikada ti trombociti nisu bili povišeni.

kako si tako sigurna u to?

nisam baš sigurna 100%, kad malo bolje razmislim.
uvijek sam vadila krv kad sam bila bolesna, a onda su možda i trombociti malo manji :dunno
to sam skužila nedavno, kad imam neku prehladu ili nešto, broj trombocita je na gornjoj granici normale.
uglavnom, imam stare nalaze, jer sam uzela od dr. stari karton (nisam imala pedijatricu nego istu dr. od rođenja do faxa), a ona ih je dosta sačuvala unutra. ima ih negdje 15tak.
novoj dr. nije trebao stari karton, baš te godine uvela je komp. pa je sve ostalo kod mene.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.