Sada je: 31 kol 2026, 00:30.

HIPOSENZIBILIZACIJA

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

HIPOSENZIBILIZACIJA

PostPostao/la Ivy26 » 10 sij 2011, 10:37

ili ti imunoterapija..da li je netko vodio dijete.

Moja malena je alergična na pelud, ima dermatitis u vrijeme cvjetanja trava, lani počela i kašljati..nije astma ali blizu.
Uglavnom dr. rekla da bi bila kandidat za hiposenzibilizaciju,ali čitajući malo strah me nus pojava plus neki kažu da baš i ne pomaže

Glavna nus pojava može biti anafilaktički šok :shock

Ima li tko iskustva ???

Hiposenzibilizacija je oblik uzročne terapije protiv alergija i jedina djeluje na poremećeni imunološki odgovor. Temelji se na koncepciji da toleranciju prema uzročnom alergenu iz okoline mogu inducirati visoke koncentracije alergena koje se daju tijekom dugog razdoblja. Modificiranim alergenima - alergoidima, može se nakon nekoliko primjena postići terapijski učinak. Terapija se kod djece primjenjuje nakon pete godine i traje kontinuirano najmanje tri godine. Provodi se potkožnim (supkutanim) injekcijama, a postoji i sublingvalna (pod jezik) imunoterapija, koja je prihvatljivija u dječjoj dobi. Postupak hiposenzibilizacije provodi se tri do pet sezona, ovisno o izboru alergena, tj. proizvođaču. Obično se daje jedna potkožna injekcija svaki tjedan do jedna svaki mjesec. Postupak hiposenzibilizacije treba započeti nekoliko mjeseci prije očekivanog početka sezone polenacije (presezonska), tako da se do početka polenacije postigne takozvana doza održavanja, koja se može davati i tijekom polenacije i nakon nje.
Protokol hiposenzibilizacije isti je za djecu i odrasle. Zbog opasnosti od anafilaktičkog šoka, preporučuje se navedeno liječenje provoditi u centrima koji mogu pružiti neodgodivu kardiorespiratornu resuscitaciju (oživljavanje).
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

Re: HIPOSENZIBILIZACIJA

PostPostao/la Potica » 10 sij 2011, 12:40

Ivy26 je napisao/la:Glavna nus pojava može biti anafilaktički šok

Da to je glavna nuspojava ali zato se i daje u kontroliranim uvjetima. Nisam čula ni za jedan takav slučaj u pet godina koliko je moja H. hodala na hiposenzibilizaciju na Srebrnjak.
Ona je imala groznu alergiju koja je prešla u astmu, alergična je na svu pelud drveća i trava koja cvjeta od ranog proljeća pa do kraja svibnja. Doslovno je preležala svako proljeće do hiposenzibilizacije, danas ima pumpicu i koristi je rijetko, samo kad je cvatnja u punom zamahu a vani vjetrovito, nju je hiposenzibilizacija doslovno spasila.
Potica
No. 1 baka

Re: HIPOSENZIBILIZACIJA

PostPostao/la justdoit » 10 sij 2011, 23:56

ja sam kao dijete išla 5 godina, svaki tjedan, na hiposenzibilizaciju na Srebrnjak. i isto nisam čula za slučaj anafilakse, mislim da se to mora napomenuti jer nije nemoguće da se desi. ali nema potrebe za strahom, nakon pikanja se i ostaje tamo 20tak min za takve slučajeve. imam (odnosno imala sam, već godinama ju ne primjećujem, hdB) alergijsku astmu. i to dosta tešku :/ i čini mi se da me je velikim djelom spasila upravo hiposenzibilizacija.

drago mi je da ti je malena daleko od astme, a dermatitis ćete lako riješiti (ili barem kontrolirati)
:mah
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.