Sada je: 28 kol 2026, 22:02.

Cesti nagon za pisanjem

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Cesti nagon za pisanjem

PostPostao/la MAJA Skopje » 08 kol 2011, 20:50

Ovaj vikend mog sina od 9 god uhvatio je cesti nagon da piski. Al bukvalno na svakih 15 min tera ga na wc al ne piski. Nista ga ne pece, ne boli al mu ovo stvara uzasnu nervozu. Danas smo dali urin za analizu i sve je negativno nema nista, al smo u isto vreme dali i urinokulturu. To cemo dobit tek sutra rezultat. Doktorica je sumnjala na cistit, al nema nikakvih leukocita niti eritrocita u urinu. Dal da mu pocnem davat bactrim na predlog doktorice i pored dobrog naoda urine? Jel ima neko iskustva. Da napomenem dete ide na bazen.

Editiram naod urinokulture je negativan.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Cesti nagon za pisanjem

PostPostao/la Dobri andjeo » 09 kol 2011, 15:05

dakle posto je sve neg. upala nije, moze biti kao nama -poremecaj mokrenja. mozda da kad dolazis u zg odes privat u pol helena na pregled.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la MAJA Skopje » 09 kol 2011, 22:27

Sta je to poremecaj mokrenja???
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 10 kol 2011, 07:34

Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 10 kol 2011, 08:20

Majo, bez obzira na sve dobre nalaze, ja bih poslušala najprije doktoricu i dala mu turu antibiotika uz dosta tekućine pa tek onda razmatrala šta dalje ako se stanje ne smiruje čak i par dana nakon što završi terapiju antibioticima.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la MAJA Skopje » 10 kol 2011, 10:22

Pa obje doktorice koje sam konsultirala nisu da mu se daje atb. Zasto atb kad urinokultura je sterilna. :conf
Kazu samo cajevi brusnica i uvin. Nema potrebe da se dete truje.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 10 kol 2011, 11:05

Dal da mu pocnem davat bactrim na predlog doktorice i pored dobrog naoda urine?

Ovako si napisala :dunno , zato sam rekla da bih, na tvom mjestu, popila najprije to, bez obzira na nalaz.

Sad, kad pišeš da ti nisu ništa dale od atb, samo savjetovale:
Kazu samo cajevi brusnica i uvin.
i opet bih, najprije, njih poslušala i natakala ga toplim čajem sljedećih desetak dana da vidim kako će se situacija razvijati. Moguće da se samo pothladio.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la MAJA Skopje » 10 kol 2011, 12:05

Dal da mu pocnem davat bactrim na predlog doktorice i pored dobrog naoda urine?

Ovako si napisala , zato sam rekla da bih, na tvom mjestu, popila najprije to, bez obzira na nalaz.

Ma ovo su rekli nakon obicnog nalaza urine, a posle rekli da sacekamo urinokulturu. :roll

i opet bih, najprije, njih poslušala i natakala ga toplim čajem sljedećih desetak dana da vidim kako će se situacija razvijati. Moguće da se samo pothladio.

Ostajemo na ovome pa videcemo kako se razvija situacija. :|
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 11 kol 2011, 07:35

mozes ga staviti u osnovni rezim pijenja i pisanja.svaki sat neka ti popije deci vode, svaka dva nek ide pisat. uvin caj neznam bas da dijete smije toliko...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 11 kol 2011, 07:57

uvin caj neznam bas da dijete smije toliko...

Ne mora ni piti uvin. Neka pije što više toplog čaja od brusnice, šipkovog, kamilice, pa čak i vode koja nije hladna baš... jede lubenicu... :dunno
I ukinula bih bazen dok se ne smiri situacija.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la MAJA Skopje » 18 kol 2011, 15:35

Bili smo kod nefrologa kaze da se radi o neurogenom mjehuru. Mislim neznam od kud izadje sad ovo kad on nikad nije imao problema sa pisanjem. Ostavila nas da vodimo dnevnik koliko pije koliko mokri , dali smo 24 satnu urinu na analizu. Izmokrio je 2100ml. Ne mogu sve sad pisat al smo izludjeni. :roll
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 18 kol 2011, 20:42

ne nerviraj se. to je slicno onom sto sam ti rekla. razlika izmedju neurogenog mjehura i nestabilnog (sto ima moja ) je u tome sto neurogeni imaju djeca s nekim ostecenjem kicme i sl. dakle ako nije radila magnetnu rezonancu i nasla ostecenje kicme ili slicno kod J. onda ti on to gotovo ziher nema vec mozda ima nestabilni. simptomi su ti isti. i lijeci se isto.
daj napisi mail kako sam ti rekla prof. cvitkovic i pogledaj malo na njihove web stranice.

http://www.poliklinika-helena.hr/hrv/ak ... _djeca.asp

http://www.poliklinika-helena.hr/hrv/ak ... mjehur.asp

dakle tu imas detaljno o tome , i kako se dijagnosticira. vrlo povrsno je dobio tu dg. a gle kako se to utvrdjuje;
Dijagnostički algoritam uključuje detaljnu anamnezu i fizikalni pregled, neurološki pregled, ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura, mikcijsku cistouretrografiju, urodinamsko ispitivanje i MRI lumbosakralne kralježnice (2). Kod svakog djeteta s inkontinencijom potrebno je pažljivo pregledati leđa tražeći kožne znakove okultnog spinalnog dizrafizma (pigmentacija, udubljenje kože, dlaka itd). Pregled uključuje i ispitivanje perinealnog i perianalnog osjeta, tonusa analnog sfinktera, refleksa donjih udova, uključujući bulbokavernozni i anokutani refleks. Urodinamsko ispitivanje predstavlja zlatni standard u procjeni svih funkcionalnih poremećaja mokraćnog sustava. Zahvaljujući modernim urodinamskim uređajima danas je moguće i bolje razumijevanje patofiziologije neurogenih disfunkcija. Pomoću urodinamskog ispitivanja određuje se intravezikalni tlak, kapacitet i rastezljivost mjehura, aktivnost detruzora i sfinktera u fazi punjenja i pražnjenja mjehura, tlak kod kojeg nastupa inkontinencija (leak point pressure) i elektromiografija sfinktera. Važno je utvrditi i da li su funkcije detruzora i vanjskog sfinktera koordinirane. Kontrakcija sfinktera tijekom pražnjenja mokraćnog mjehura naziva se detruzor/sfinkter dissinergija. Pomoću urodinamskih parametara planira se terapijski pristup i procjenjuje rizik oštećenja gornjeg mokraćnog sustava. Glavni čimbenici rizika za oštećenje bubrega su niska rastezljivost mjehura, detruzor-sfinkter dissinergija, hiperrefleksija detruzora i jači stupanj deformiteta mjehura. U djece, osobito u prvoj godini života, postoji tendencija urodinamskim promjenama u pravcu povišenja tlaka detruzora i smanjenja rastezljivosti. Razlog ovim promjenama u rano dojenačko doba je ili kirurška trauma koja dovodi do spinalnog šoka s prolaznom hipoaktivnošću detruzora ili odgovor detruzora na neurogenu infravezikalnu opstrukciju. U kasnijem djetinjstvu nužno je redovito praćenje zbog urodinamskih promjena povezanih s mogućim razvojem tethered cord sindroma, fibrozom sfinktera, malformacijama shunta (8-10).

gle ni kod nas ne zna svatko postaviti pravilnu dg. najbolja u hrvatskoj ti je prof cvitkovic u privatnoj polik. naruci se kad idete u zg a u medjuvremenu joj posalji mail :) a ovu dg. uzmi s velikom rezervom.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la MAJA Skopje » 19 kol 2011, 16:55

D.andjeo pogledala sam ja sajt poliklinike helena. I videla sam da je to prilicno olako dana dijagnoza. Sledece nedelje smo ponovo na ultrazvuku da vidi jos jednom mjehur. Inace rekla mi je ako nastavi ovim tempom dobice tablete ditropan. Jel ste ih koristili???
Inace mi za Zagreb odavno ne idemo. (zadnje 2 godine). Doktor dolazi u Skopje. ;) E sad ako ima potrebe potegnut cu put do Zg. :roll
Neznam sto kazes da pisem mail. Ipak za ove stvari treba da se vidi djete i nalazi nemoze se to preko maila???? :/
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 20 kol 2011, 09:19

ditropan. Jel ste ih koristili???
da 4 godine. gle imas puno o tome na temi lijekovi za nocno mokrenje. ditropana se ne boj no on ti nece pomoci ako se strogo necete drzat rezima koji sam ti napisala. ditropan ne lijeci vec samo cuva bubrege a mozda mozete i bez njega to srediti, mi jesmo taj cesti nagon ;)
napisi joj slobodno mail, i sve nalaze sto imate.. pa i slike s uzv kad ces imati ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.