Sada je: 27 kol 2026, 21:42.

streptokok u grlu

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

streptokok u grlu

PostPostao/la @ zaca » 05 lis 2011, 09:48

molim dali imate iskustva sa streptokokom kod male djece. naime mojoj E (4 god) je jučer dijagnosticiran streptokok u grlu i dobila je antibiotik silapen 10 dana. Nisam bila kod doktora ja (imam kući bebu od 6 mj) nego moj MM pa nije ništa pitao više jer je bio zbunjen. Kako se ponašati, preporuke?
@ zaca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: streptokok u grlu

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 lis 2011, 10:03

obicno se bris grla uzima cijelom kucanstvu, nakon sto se izolira kod jednog ukucana. ili se uzima istovrmeno. tako su barem nama kad je moj, tada trogodisnjak ili cetverogodisnjak, ne sjecam se vise, imao streptokok. i nasli su bestiju kod mene, takodjer.
tako je bilo prvi puta.
imao ga je i proljetos, nama tada nisu uzimali bris :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Buhtlica » 05 lis 2011, 10:16

imamo i prekopreviše iskustva s tom beštijom... :roll
nekad smo svi radili bris (uvijek su svima nama ostalima bili čisti brisevi), nekad nismo...

ništa posebno ne trebaš raditi. neka se odmara, pije što više, snižavaj temperaturu, redovito atb...
već nakon 2-3 doze atb-a temperatura bi trebala biti normalna.

:mah
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la @ zaca » 05 lis 2011, 10:20

Temperatura je pala već nakon prve doze antibiotika :) . Ona je već toliko aktivna da ju je teško zaustaviti. Mora nadoknaditi onaj jedan dan visoke temperature kada je samo ležala :mah
@ zaca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 05 lis 2011, 11:06

obicno se bris grla uzima cijelom kucanstvu, nakon sto se izolira kod jednog ukucana. ili se uzima istovrmeno.

nikad nama nisu uzimali svima. :dunno
zaca, bez obzira sto joj je tmp pala i sto je ok, popijste svu terapiju do kraja i iza nje napravite kontrolni bris.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 05 lis 2011, 11:25

nama su uzeli bris tek nakon ne znam koje ponovljene streptokokne angine.
Njemu nažalost nisu pomagali oralni atb, privremeno jest depo injekcija penicilina.
Svakako napravite i AST test ukoliko se upale ponavljaju.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la teutonija » 05 lis 2011, 11:33

Moje obje imale ,potvrđen brisom ,mala kao šarlah ,velika samo anginu, mi oboje imali grlobolju pa svi smo popili Sumamed.
Riješili ga se odmah, bris bio negativan i više se nije vraćao. :klanja

Doma sam oprala sve kaj se oprati dalo ,cijele jastuke, posteljinu, deke, promjenila svima četkice za zube.....
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la IINA » 05 lis 2011, 13:31

Ponašaš se kao i kod drugih zaraznih bolesti, bilo viroza ili bakterijskih.
Često prati ruke, bebu me dovoditi u bliski kontakt sa bolesnim djetetomi
obavezno tjedan dana nakon zadnjeg antibiotika otići na kontrolni bris.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la @ zaca » 05 lis 2011, 22:51

što je to AST test? kako se radi?
@ zaca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MamaiSven » 05 lis 2011, 23:05

Evo kopiram ti jedan odgovor pedijatra koj je meni pomogao kad smo isli vaditi. Mi smo isli u klaicevu, vadili krv iz vene, nalazi za par dana.
Poštovana,
ASTO (ASO) je medicinska kratica za antistreptolizinski titar. Laboratorijskim mjerenjem tog titra prikazuje se prisutnost i količina antitijela koje organizam stvara na streptolizin O kojeg producira beta hemolitički streptokok grupe A (streptococcus pyogenes). On je jedan od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija u ljudi. Najčešće bolesti izazvane ovom bakterijom u djece su streptokokna angina (upala grla), šarlah, peritonzilarni apsces, otitis media, sinuitis te kožne infekcije streptokokni impetigo, erzipel, flegmona, a rjeđe izaziva pneumoniju, sepsu, meningitis i artritis. Gore spomenuti titar počinje rasti najmanje za 1 tj.a najveću vrijednost postiže 3-6 tj.nakon infekcije. Ukoliko nema ponovne infekcije na početnu razinu se vrača unutar 6-12 mj. Iz ovoga proizlazi da on nema praktično značenje u postavljanju dijagnoze streptokokne infekcije, već se ona postavlja na temelju kliničkih i drugih dijagnostičkih parametara. Važnost tog titra očituje se u tome što on nosi stanoviti (vrlo mali) rizik za razvoj kasnih poslijedica streptokoknih bolesti, reumatske vručice i poststreptokoknog glomerulonefritisa, a koji mogu ostaviti trajne poslijedice na dijete. Samo povišeni ASTO titar bez drugih kliničnih manifestacija bolesti ne znači ništa, ili bolje reći znači da je dijete preboljelo neku streptokoknu infekciju najvjerovatnije anginu. Zaključno, savjetujem Vam uraditi obriske gornjeg respiratornog sustava uz praćenje dinamike titra za 1 mjesec a potom za 6 mj. Ukoliko titar slijedi normalnu dinamiku (najbolje da procijeni liječnik) terapija nije potrebna, a ukoliko ne savjetujem i ORL pregled jer su supklinički recidivni tonzilitisi tom najčešći uzrok.
slika

Sven 02.05.2004- Jednim osmjehom, ti puniš me
I daješ snage mi da ustanem ujutro
Kada je vani mračan dan...
MamaiSven
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.