Sada je: 26 kol 2026, 11:33.

gljivice na prstima ili sto vec...

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

gljivice na prstima ili sto vec...

PostPostao/la ivanak2602 » 18 pro 2011, 22:58

Sutra idem sa L. kod ped., pa bi se rado oboruzala nekim znanjem ovdje na forumu.
Jucer navecer nakon kupanja, primjetila sam da joj se koza oko nokta na dva prstica guli i to u krpama. Ispod je tkivo prilicno crveno. Danas se nismo kupali, pa je to guljenje ostalo u granicama normale, ali i dalje silazi koza ako povucem. Na jednom prsticu se pocinje povecavati zanoktica i biti suha. Ne svrbi ju.
Nesto slicno smo vec imali - tada joj se nije gulila koza, nego se prstic zacrvenio, malo natekao, zanoktica je bila veca i suha i nokat je poceo otpadati. Sve skupa nije bas dugo trajalo, mozda mjesec dana. Dr. je rekla sa su gljivice. Nemam iskustva, ali zar ne traju gljivice duze?
Ok, ako zaista jesu bile i ako su ponovo (da li su?), zasto dolazi do toga, kako da sprijecim da se ponavlja? (Nedostatak higijene je kao potencijani uzrok iskljucen.)
ivanak2602
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: gljivice na prstima ili sto vec...

PostPostao/la ivanak2602 » 18 pro 2011, 23:32

Zaboravila sam jos nesto:
-nismo bile na bazenu
-kod prvog puta kad je imala gljivice (ili sto vec) noktic se nije zadebljeo, nije promijenio boju, niti postao prozan - osim naravno onog dijela koji se vec odvojio od mesa. Dakle djelovanje potencijalnih gljivica na nokat se nije moglo primjeititi u nicmeu drugome osim u tome da se nokat odvajao od mesa.
ivanak2602
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milka » 19 pro 2011, 00:32

hm, znam takav slučaj kad su curici liječili gljivice pa nakon pola godine neuspješne terapije dobila dijagnozu psorijaze, i to tek kad su se pojavile ranice na glavi i koljenima.
jel ti samo po prstićima? jel je boli?
spomeni dermatologu i psorijazu pa vidi šta će reć
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanak2602 » 19 pro 2011, 01:25

Samo na dva prsta i boli ju malo- skuzila sam kad sam rezala nokat.
ivanak2602
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 19 pro 2011, 08:24

mi imamo gljivice na noktima, palčevima, obje noge. tako je svake zime. kad dođe ljeto prođe, a zimi se opet pojavi. evo i sad. trenutno je jedan palac samo u pitanju. mažemo nekom kremom ili sprejem koji smo dobili. no na kraju ispadne da pomaže samo kad se skine iz obuće kad dođe ljeto.
kod nas je isto pranje nogica bilo svakodnevno, pazila sam na širinu obuće, da mu nije prevruće u čarapicama i ništa :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Nanoibeba » 19 pro 2011, 10:06

mi smo tako liječili gljivice na nogama mjesecima, da bi na kraju ipak bio ekcem- riješili smo ga se kremom koju nam je savjetovala doktorica
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la micika » 19 pro 2011, 12:37

Najbolje da vas pedijatar uputu kod dermatologa.
Kad smo već kod toga ja bih isto trebala sa svojom malom. Njoj se dešavao to guljenje kože i crvenilo i to na jednoj nozi na dva prsta. Ostalo sve OK. Bili na mikološkom laboratoriju na Šalati i kažu nisu gljivice. Za svaki slučaj dali canesten kremu, al mislim da je to nekako prošlo samo od sebe.
Sada joj se na tabanu pojavio neki natisak. Strepim da nije virusna bradavica. Malo ju boli kad stisnem. Jel ima neko iskustva sa time?

btw. kakva su vam iskustva sa dječjom deratologijom u Vinogradskoj?
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 19 pro 2011, 13:27

Treba izbjegavati pretople papučice sad zimi. Djeca borave u jako toplim prostorijama ,pogotovo ako su u vrtiću.
Vidim kod mlađe u grupi, većina djece ima jako tople papučice (zimske kao kojima ja npr. uopće ne vidim svrhu. Pa ne borave djeca zimi na temp. od 15 stupnjeva) plus ispod toga štramplice i po njima još čarapice ,noga se u tome svemu jako znoji što je idealna podloga za gljivice i upale na koži.

Moja npr ima samo lagane čarapice i ljetne Frodove papučice, otvorene su ko sandalice i nogica je i tak vlažna kad ju izujem, ali ipak krz sve te otvore kolko toliko diše.
Po doma hoda u papučicama čarapicama ili najčešće samo u čarapama. :ajme
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Diami » 20 pro 2011, 12:44

Teutonija i moj tako - doma samo u čarapicama. Ja ga nagovaram da obuje makar abs čarapice preko, al ne, uglavnom ak ih i obuje začas su opet dole, prvom prilikom... I isto je u vrtiću samo u čarapicama i tim froddovim papučama.

Meni se čini da i ja imam gljivice na dva nokta na rukama, bila danas kod dr. opće prakse i veli da bi se to - ako su stvarno gljivice - uspješno riješilo treba piti neke tablete koje i nisu baš bezazlene, pa mi je dala uputnicu za dermatologa da to postruže i pogleda jesu li gljivice. Sad si mislim i da je, ne bih pila te tablete, vjerojatno znače prestanak dojenja... A ne smeta me toliko. Probat ću izguglati nekakvo prirodno rješenje ako ima, ne košta me probati. I isto mi se to pojavljuje zimi uglavnom, ljeti nestane.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Barbi » 20 pro 2011, 16:12

Gljivice je relativno lako prepoznati jer iako je koža crvena i izgleda bolno i opečeno to područje uopće ne boli, a stopala i čarape ODVRATNO smrde.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Nanoibeba » 20 pro 2011, 16:29

e sada to pišeš- mi smo liječili "gljivice" mjesecima i na kraju nisu bile gljivice negio ekcem
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanak2602 » 20 pro 2011, 22:50

Ja sam zaboravila napomenuti da je ta "pojava" na rukama. I ne lici na ekcem. Ugl. bile mi kod njene doktorice i kaze ona da nisu gljive, nego...e sad ne znam kako bi prevela...ugl. ono kad se koza peruta kad je suha, sto je meni prilicno cudno jer L. uopce nema suhu kozu, a s druge strane nisam nikad vidjela kako to perutanje koze izgleda na rukama. Mislim, i tu mora biti nesto gdje je koza suha, a njena to nije. Whatever, za sada nokat jos nije napadnut, a guljenje je stalo kod prvog zglobica i ne siri se dalje. Promatrat cu malo, pa ako se pogorsa, onda idem dermatologu.
ivanak2602
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 21 pro 2011, 10:47

Guljenje kože na prstima može biti povezano s manjkom nekog vitamina, ne sjećam se kojeg, a čini mi se i sa streptokokom u grlu.
Nisu to gljivice sigurno.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ivanak2602 » 25 pro 2011, 18:34

Hvala Barbi! Onda je to to. Imala je upalu uha (koja usput budi receno nakon antibiotika jos nije prosla) i crveno grlo.
ivanak2602
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.