Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
09 tra 2012, 01:25
Kolika je normalna razina šećera kod djece?Mom 10-godišnjaku smo izmjerili na dedinom kućnom aparatiću šećer natašte 6.7

,da bi popodne-nekih 2 sata nakon ručka i voćnog kolača bio 5.0

Inače dosta jede,ima 48 kg,bavi se sportom i nema nekih vidljivih simptoma koji bi upućivali na ovo.Ima astmu i gerb i uzima singular i flixotide.
09 tra 2012, 12:59
a zašto ste zdravom djetetu išli mjeriti šećer u krvi?
edit, nadodajem:
jer sad jedino što možeš napraviti da se umirite, jest da tražiš uputnicu za pouzdanu laboratorijsku pretragu inače ćete provesti dane u pronalaženju simptoma i razglabanju šta bi moglo biti.
09 tra 2012, 13:22
Referentna vrijednost GUK 5,5-6,5mmol/l, bitno je da se uzme u obzir da je natašte najmanje 8h,preporučljivo i 12h,i ja se slažem da je najbolje otić do labosa i napravit OGTT ( GUK natašte, i dva sata nakon konzumacije određene količine šećerne otopine, nije loše provjerit glukozu i u urinu).
09 tra 2012, 13:26
Vjerojatno nije ništa pošto, je druga vrijednost GUK pala,znači da radi gušterača svoj posao,ali bolje puhat na hladno...
13 tra 2012, 23:49
Alexandra zato jer nam je prije god.dana pedijatrica na Srebrnjaku za šećer 5.9 natašte (obavljali smo neke pretrage u bolnici vezane uz refluks)rekla da to kontroliramo povremeno jer je na granici

.Mjerili smo ga zadnji puta u ljeto iz krvi,nakon toga izmjerimo jednom u 2 mjeseca kada odemo baki i dedi ,jer oni imaju aparatić.Uvijek se kretao oko 5.8,5.6...Zato me ovo sad zabrinulo.U pon.smo kod pedijatrice,ovaj tjedan je bio sa školom na putu,pa ćemo vidjeti što ona kaže.
17 tra 2012, 15:44
Jel ima netko preporuku za privatnog endokrinologa u Zagrebu?Koliko se čeka redovnim putem u Vinogradskoj?Preporuke za tamo?
18 tra 2012, 08:12
Mi za endokrinologa u Vinogradskoj čekali 3.5 mjeseca.
18 tra 2012, 09:38
za dijete? prijateljica mi ima dijete s dijabetesom, idu privatno dijabetologu i jako su zadovoljni.
18 tra 2012, 09:58
natašte 6.9
pretrage obavili u Vinkogradskoj, nismo dugo čekali
18 tra 2012, 10:16
to je za natašte povišen nalaz. kao što je noah napisala, ne bi bilo zgorega napraviti OGTT.
18 tra 2012, 11:26
Hvala!Mismo se uspjeli naručiti u Vinogradsku u ponedjeljak,radit ćemo odmah guk profil i otići endokrinologu.
18 tra 2012, 11:28
Ciara i kakvi su vam bili nalazi?Ako sam dobro shvatila 6.9 vam je bio natašte?
Folne jel znaš možda kod koga su išli privatno?Doduše dobili smo termin,pa ćemo vidjeti što će nam reći...Jre osim što ima astmu i gerb,još sad i šećer
18 tra 2012, 11:40
Ako te zanima saznat ću. Oni su prvo išli u Vinogradsku, kasnije se prebacili na Rebro tj. privatno.
Zara, vaši nalazi, ovi koje si napisala, nisu alarmantni i vrlo se lako mogu regulirati prehranom.
18 tra 2012, 15:57
Hvala, može.Za Rebro sam čula da prof.Dumić koji radi tamo radi i privatno,ali je navodno u međuvremenu otišao u mirovinu....I ja se nadam da se to može prehranom regulirati,ali i ovako se stalno svađamo oko prehrane(slatkog i sl.)
18 tra 2012, 16:44
dobri su bili nalazi , ujutro 4,8, poslije 5,1
vadili su joj natašte i oko podne nakon doručka, čokoladice i soka
objašnjenje pedijatrice da je šećer bio viši jer ju je netom prije toga cjepila pa se možda uplašila igle
neznam ići ćemo ove godine opet jer mi je tata bio dijabetičar pa samo radi kontrole
u vinogradskoj se ne čeka s djetetom u laboratoriju, barem mi nismo
18 tra 2012, 17:36
Hvala
19 tra 2012, 10:56
Da za dijete ,samo mi nismo išli radi šećera, već direktno endokrinologu, vjerujem da ak postoji sumnja na dijabetes da ide brže ,barem se nadam.
nama je isto ispalo sve ok.
19 tra 2012, 11:55
Oni u biti i naručuju kao po hitnosti dijagnoze,ali iskreno kad su djeca u pitanju meni je sve hitno.
Sve ćemo znati u ponedjeljak,odbrojavam......jer ga cijeli tjedan boli glava,temp.je bila samo 37.7 u subotu i ned.u pon.pedica veli vjerojatno viroza sve o.k.krvana slika, urin u redu osim šećera.a njega i dalje boli glava ne jako,ali cijeli dan

,tako da sam već luuuuuuuuuuuda.Danas idemo po uputnicu za endokrinologa,pa ću ga povesti da ga opet pogleda.
25 tra 2012, 12:08
Menu su danas zvali iz vinogradske da nam nisu dobri nalazi šećera tako da sve ponavljamo u pon.Natašte 5.7 nakon opterećenja 13.9.Jel imao netko takav slučaj??????To je po ovim nalazima dijabetes
25 tra 2012, 16:41
ponovite 13,9 je puno previše i za odraslog
i da te utješim kako je tatin doktor znao govoriti to je " bolest kraljeva" treba paziti na prehranu ali npr. meni je ta prehrana odlična
i ja moram ići, nisu mi dobri nalazi natašte
26 tra 2012, 00:48
Znam da je previše,ponavljamo sve u pon.Joj ako je u pitanju samo reguliranje prehrane to će biti najmanji problem..Uz astmu i gerb,samo nam još ovo fali
03 svi 2012, 14:43
Stanje preddijabetes,korak do inzulina,natašte 5,9 za 30 min.12.4,60.min.14.8,90min.11.9,120 min.9.9.(ogtt)
HbA1c je 6,8 to je kao nekakav prosjek u zadnja 3 mjeseca.
Mjesec dana dijete,pa kontrola,provjera urina trakicama u međuvremenu

Trenutno pokušavam izorganizirati te obroke kad je škola popodne

počinje već u 12.15....Jel imao netko ovakvo iskustvo?U glavi mi je onako blagi kaos od količine informacija
03 svi 2012, 14:49
možda da pitaš na grupama potpore?
cure koje tamo pišu većinom se zadržavaju na tom dijelu foruma, a vjerojatno ima netko s nekakvim iskustvom, ako ne s dijabetesom, onda s različitim dijetama koje su provodile kod djece, pa ti barem kažu kako su se one organizirale
03 svi 2012, 15:47
Hvala