“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
17 sij 2010, 15:52
ma niš, bila sam na laseru, pa ako nekog neš zanima- pitajte.
u svakom slučaju, za sada nemam prigovora, kapam oči ko luda, preventivno, jer je doktor rekao da tako treba.
17 sij 2010, 15:53
mene zanima.
di? koliko para? kolika ti je bila dioptrija?
17 sij 2010, 16:40
moja šogi se preporodila, preporodila, nije nikad imala nikakvih problema poslije. kaže da si ne može ni zamisliti da je ikad imala potrebu za naočalama/lećama
17 sij 2010, 17:09
visumed u kaptol centru.
dioptrija - 2.25 (valjda oba oka)
cilindri isto oko 2 ( na svakom oku isto)
cijena: 15 000 za laser za dioptrije + 6 000 za neku intralase metodu (bila je nužna jer mi je rožnica relativno "tanka")
ukupno 21 000
ima neki trenutni popust, 15%, pa sam platila 18 000 kn
e, al cijena varira zbog dioptrije. MM je bio u prosincu, njegova dioptrija je bila cca -4,75 na svakom oku, i njegov zahvat je bio 19 000, s popustom 16 000. fala bogu, njegova rožnica je bila dovoljno "debela" pa nije korišten intralase kao kod mene.
mene op šimić, a njega vukas. obojica izuzetno korektni, detaljni, jasni. potpuno zadovoljni.
što se tiče "oporavka": pa, idući dan mi je vid bio mrvu mutan na desno a čist na lijevo oko. drugi dan je bilo obrnuto. danas je treći dan i sve je čisto.
17 sij 2010, 17:17
a iskustvo operacije? onih nekoliko minuta kad oslijepis. pa te uhvati panika. itd. daj o tome malo
17 sij 2010, 17:33
ma nemam pojma- ja sam cijelo vrijeme iščekivala potpuno odsustvo svjetla, al iskreno, nisam baš to tako doživjela... spominjo je dr osim totalnog mraka i neko ferceranje (lajt šou)... ja od silnog straha uopće to nisam "vidjela". je u jednom času bilo da baš ne vidim, al to je tak brzo došlo i prošlo da nisam toga bila svjesna, onako za pravo.
boli nema (tih 10-15 minuta) kolko ležiš na stolu. to mi vjerujte na riječ, jer ja sam jedan jako veliki trtaroš s 0 tolerancije na bol. mene boli kad vidim injekciju, kaj da vam velim.
e, al kad krene laser raditi na oku, onda stvarno imaš osjećaj kao da ti netko ravnomjerno dlanom pritišće očnu jabučicu. al kunem se da nije bolno. u mojm slučaju (cilindar + moja dioptrija) trajalo je 20 tj 22 sekunde na jednom tj drugom oku.
17 sij 2010, 22:44
ja se prije par godina odlučila za to, tata mi je rekao pokloniti polovinu iznosa, onda se pričalo o nekih 2,500 eura. al sam onda ostala trudna. sad, budući mi je dioptrija -7,to bi me vjerojatno poprilično više koštalo. jesu ti što rekli, ili još bolje tvom mužu jer je njegova dioptrija bila veća, što se događa u slučaju da ne skinu cijelu dioptriju? nekad se govorilo o ponavljanju postupka, ako je dioptrija veća od ne znam točno koliko, da se navodno mora skidat u dva puta...a navodno se kod većih, hoće i vratit dio dioptrije....to mi je onda niš koristi, jer bih opet morala nosit leće, dakle isto ko i sad.
moram reći da u više od 16 godina nošenja leća nisma nikad s njima imala nikakvih problema, nikakvih upala, ništa.
17 sij 2010, 23:09
Evo i mene,ja naprotiv u zadnjih 2-3 mjeseca muku mucim sa upalama(keratitis,konjuktivitis) tako da sam se ponovno pocela baviti tim razmisljanjima o operaciji-kako je sa informativnim pregledom kod njih-mora li se puno cekati na termin?Blago tebi
17 sij 2010, 23:44
I ja o tome razmišljamalme strah,imam veliku dioptriju i cilindre.
Jer ak meni ne skinu do kraja,onda mi ni nema smisla jer opet moram nositi naočale.
I zanima me kaj su ti rekli,kaj se događa s vremenom?
18 sij 2010, 10:26
cestitam
moja je prijateljica isla prosle godine, preporodila se, iamla je veliku dioprtriju, super joj je. i sestra njena je isto isla (isle u razmaku od nekih pola godine), isto je imala veliku dioptriju, sad vidi super... mene je nekako strah, ne znam, pitala jednom jednog oftamologa, on je bio protiv, kao nema dovoljno iskustva u tome i tako .... a ipak su to oci....... ja nemam veliku dioptriju (-2,75 i -3), ali imam i astigmatizam i bez naocala/leca (koje sad bas vise nemrem nosit, suse mi se oci jako), svako toliko razmisljam, onda me opet uhvatifrka i odustanem.....
18 sij 2010, 10:47
Meni su na pregledu rekli da ne mogu skinuti sve,
te da bi ipak morala imat naočale, naravno neke mini
dioptrije. Onda sam odustala...sad mi nije jasno
kako nekima mogu nekima ne.
Znam da je munus lakše skinut, ja sam u plusu.
Možda je tu caka
18 sij 2010, 13:24
Ja imam astigmatizam ,na oba oka i plus i minus dioptriju ,ne kužim se puno u to ,na d oko vidim dosta dobro ,na L puno slabije, ali desno kompenzira.
Leće ne ponosim ,naočale ne volim i nosim ih samo kad čitam il gledam TV ovak mogu bez njih , i vozim bez njih

,al se ne iznenadite ak vas ne prepoznam na nekoj normalnoj udaljenosti
Ja bi radi išla ,makar prvo srediti to L oko ,al mi skupooooooooo.Vjerojatno da vidim puno lošije bi se odlučila.
,
Nego kolko dugo poslije treba kapati oči?i dla možda ostaju kakve posljedice tipa suhe oči ,osjetljive na svjetlost......?
18 sij 2010, 15:46
ovak: (naravno, tu kaj vam napišem je kako sam ja zapamtila, ali za prvu ruku može vam doć kao info da imate o čemu razmišljat- dalje, ozbiljnije, to je jasno- pitajte dr).
dioptrija, astigmatizam, sve to ide dolje i ne ide- ali to su neke vrlo individualne naše "postavke", tako da zapravo nitko ne može za samog sebe znati (bez pregleda) je li kandidat za laser ili ne. to kažem zato što sam 1, 2, 3, 4, 5, 6 isuse: 6 puta slušala doktora o tome (tri put dok sam bila mužu pratnja i triput kad sam dolazila za sebe). naime, u visumedu imaju taktiku da obave 2-4 ljudi preglede po aparatima, zatim čekate u lijepoj čekaonici da svi zgotove te preglede, i onda dr dolazi, sjeda sa svima vama/nama u tu čekaonicu i pred svima govori šta je i kakva je situacija kod svakog pacijenta pojedinačno. tu sam onda čula kak ima svakakvih slučajeva i da se fakat nekog rješava kao školski primjer, a kod nekih ne može popraviti dioptriju do nule. mislim, s druge strane, da je frendica imala neku -7/-8 dioptriju, skinula ju pred 8 godina i dan danas je na nuli.
e, što se tiče povrata dioptrije: u pravilu se ne vraća. u onim rijetkim slučajevima kada se vraća, vraća se relativno brzo nakon zahvata (ali može biti u duljem periodu- to je još rjeđe). U tom slučaju, načelno, postupak se može ponoviti. koliko puta ćeš ići na laser određuje tvoja rožnica, odnosno njena debljina. što je deblja, to trpi više laseriranja. gle, tak veli dr, iskreno boga molim da ne bude potrebe za dolaseriranjem. eto, tako...
i sad, u onim rijetkim slučajevima kad se dioptrija vrati, to bude češće kod onih s velikim dioptrijama (ja bih rekla da on misli na one s 5 i više dioptrija, ali nije nužno). e, a to se događa zato jer kod veće dioptrije laser "skida/pali/stanjuje" više rožnice. i onda kod oporavka rožnice koja je jače laserirana (stanjena) nakon zahvata, može doći do , kak da velim, zadebljanja uslijed oporavka. e, a to zadebljanja znači opet čini rožnicu na tom mjestu debelom, pa stvara dioptriju. pa se onda to, po želji pacijenta, dolaserira. kod njih u visomedu je dolaseriranje besplatno, može ga se obaviti ubrzo nakon prvog lasera ili 5 godina nakon lasera, ukoliko ti ta mala, novostvorena dioptrija ipak smeta. ruku na srce, ako mi u procesu oporavka rožnice dioptrija s nule skoči na 0.25 ili baš i 0,5- iskreno, osobno bih vjerojatno ostala s takvom dioptrijom nego se dolaserirala. ali to je neka moja računica i mišljenje.
dakle, u principu, ako sam i sama dobro shvatila, dioptija će se vratiti prvenstveno u procesu zacjeljivanja. a ne da sve dobro sraste, a ti za godinu dana opet oćoraviš. ali gle, netko je sad već spomenuo da i toga ima tako da ...
prvih par dana u oči intenzivno unosim 2 vrste kapi i jedan gelić. nakon toga, ako bog da, ostajem samo na jednim kapima (Systane), to su valjda umjetne suze, i onda s tim šajbam još 2 mjeseca što češće. za sada kapam i mažem oči ko luda , tako da nisam primjetila da su mi oči suhe. u svakom slučaju, suhoća očiju bi trebala proći kroz 2-3 mjeseca. znam za jedan slučaj gdje žena i dan danas ima izraženu suhoću i kapa sa tim suzama 2-3 puta dnevno ( a operacija je bila pred par godina), a imam i jedno 5-6 potpuno uspješnih laserskih korekcija vida u okolini pa sam odlučila ipak "riskirat" i to napravit.
besplatan pregled smo najprije napravili na jednu subotu- mislim da je to čak bila prva sljedeća subota (subotom imaju besplatno) i tu dobiješ odmah cijenu s kojom možeš računati, a kad smo sljedeći put došli, došli smo na kapanje jer smo bili sigurni da ćemo ići na laser, i treći put na laseriranje. tak da niti jedan pregled "nismo" platili. jer, kapanje se radi kad se već odlučiš na laser, pa je onda u cijeni zahvata.
naše iskustvo je inače s - dioptrijom, ne znam koja je priča sa + dioptrijom.
šta da vam velim, kolega s posla je oženio okulisticu. i on i ona kažu da je laser tipa "najveće zlo ovog svijeta". *ga, razumijem ja da je ona specijalistica za oči, ali ako su milijuni ljudi to napravili- pa i ivanišević i vlašić i mnogi drugi čije su oči malo skuplje od mojih- nekako sam i ja odlučila olakšat si život. i molit boga da bude sve ok.
ijoj, ne volim duge postove, oće ovo ko uopće pročitat?
18 sij 2010, 15:51
Ja sam sve pročitala
18 sij 2010, 22:26
i ja pročitah...a nisam puno pametnija. ne zbog tebe, sve si super objasnila, nego se moram sama sa sobom dogovorit. i onda ak se dogovorim, moram naći šest dodatnih poslova da to poplaćam...ili napucat muža i naći sponzora

onomad kad sam se bila odlučila, bila bih to i napravila..u međuvremenu, nekako me postalo frka,a možda ću i pričekati još koju godinicu da se vide malo bolje posljedice kod onih koji to rade sad..tj, ima li uopće kakvih posljedica.
19 sij 2010, 00:03

hvala Ti,sve sam procitala!
19 sij 2010, 10:09
i ja sam sve pročitala iako mi uopće ne treba tj. nemam problema s dipotrijom
19 sij 2010, 10:12
MamaDEA, tebi je dosadno.
Moja je dioptrija ko u Teutonije, sumnjam da bi uspili sve probleme otklonit. Zadnji put mi je još dokica rekla da zbog - i + dioptrije imam i lagani strabizam.
19 sij 2010, 10:13
mamaDEA je napisao/la:i ja sam sve pročitala iako mi uopće ne treba tj. nemam problema s dipotrijom

19 sij 2010, 12:06
ja sam pročitala sve u jednom dahu. pa ću čitat iznova i iznova.
mene je užasno strah, ali me već godinama spopadnu periodi kad intenzivno razmišljam o operaciji. kod mene je visoka minus dioptrija.
puno ti hvala što si iznijela vlastito iskustvo
19 sij 2010, 16:30
dobro, ja se cijelo vrijeme bojim da će me neko pošpotat da ih reklamiram ili sl. međutim, moram reći da sam jako vesela što sam to obavila, dobro sam, lijepo mi je bilo sinoć kad sam umorna krenula skinut leće, pa skužila da ih više nemam!!! naprosto, htjela sam vam iznijeti svoje iskustvo, baš sam još uvijek uzbuđena zbog toga!
19 sij 2010, 18:44
[quote="ivanaibruno"]
šta da vam velim, kolega s posla je oženio okulisticu. i on i ona kažu da je laser tipa "najveće zlo ovog svijeta". *ga, razumijem ja da je ona specijalistica za oči, ali ako su milijuni ljudi to napravili- pa i ivanišević i vlašić i mnogi drugi čije su oči malo skuplje od mojih- nekako sam i ja odlučila olakšat si život. i molit boga da bude sve ok.
quote]
iako osobno nisam (i na tome sam zahvalna) imala problema s dioptrijom, moram priznati da sam ja čula isto. Jadala mi se osoba koja ima veeeliku dioptriju, a nikako ne podnosi leće, i okulistu u obitelji da joj je rekao nek bježi od lasera. Vrag bi ga znao.
Ja sam samo ustvari došla partibrejkati. Slučajna, sorkaČ.
20 sij 2010, 11:57
ivanaibruno
ja prijavljujem da sam prije skoro 8 godina radila lasersko skidanje dioptrije (veliki minus i astigmatizam, skinuli sve). dioptrija se nije vratila.
20 sij 2010, 12:05
ja imam ogromnu dioptriju, -8,50 i - 8, 75
al me strah lasera
baš zato što je većina okulista protiv, jer je to stanjivanje rožnice
a rado bi se riješila leća, no ipak me strah. ipak su to oči
a znam i frenda koji je skidao jer se bavi sportom, i od tada sami problemi. davno je to bilo, prije cca 7 godina, nisam ga sad dugo vidjela, ali znam da je čak došlo do toga da ih je tužio jer mu se vid pogoršao, a uz to pojavio mu se stalan osjećaj pijeska u oku
20 sij 2010, 12:16
Većina okulista je protiv iz razloga jer je oko fiziološki zdravo, a operacija mu može (u malom postotku, ali može) nanijeti oštećenja, pa postoji trajni ožiljak, pa ovo pa ono, pa se na koncu nekad mora i ponovno operirati ima tu raznih opcija.
Skidanje dioptrije se još uvijek shvaća kao kozmetički zahvat, ako je oko zdravo - zašto intervenirati, ako su sise zdrave i ok, zašto umetati silikone.
Prirodno je da okulisti budu protiv lasera.
Lena

ja godinama istražujem materiju, nema toga što me može iznenadit. Ipak, najbolji mi je bio jedan oftalmolog, kad sam ga pitala što misli o tome ali za mene (ja sam ko šišmiš kad skinem leće), a on će meni na to: ako operacija bude uspješna, vi ćete biti zadovoljni. No hvala ti baš, nisam znala
22 sij 2010, 10:06
Ja čak nekak mislim da bi se kod mene to riješilo ko školski primjer ,kod mene je problem u rožnici ,npr kad oko malo sa strane(do uha) stisnem prstom prema unutra tj prema nosu slika mi se momentalno izoštri
23 vel 2011, 16:39
Sanika je napisao/la:ja imam ogromnu dioptriju, -8,50 i - 8, 75
al me strah lasera
baš zato što je većina okulista protiv, jer je to stanjivanje rožnice
a rado bi se riješila leća, no ipak me strah. ipak su to oči
a znam i frenda koji je skidao jer se bavi sportom, i od tada sami problemi. davno je to bilo, prije cca 7 godina, nisam ga sad dugo vidjela, ali znam da je čak došlo do toga da ih je tužio jer mu se vid pogoršao, a uz to pojavio mu se stalan osjećaj pijeska u oku
ajme Sanika nisam znala da si i ti ko ja ćoravica
mene isto frka...Šarić me već godinama nagovara na zahvat...a ja nikak...ok, dojenje je isto kontraindicirano...sad sam prestala i sad bi se trebalo odlučiti...
al i meni su rekli da se velike dioptrije "dolaseriravaju" tj. ne skidaju od prve na nulu...

to su znači DVIJE operacije...
pa onda moguće komplikacije, suhe oči..
ehm...
25 vel 2011, 13:51
ja sam pročitala sve u jednom dahu. pa ću čitat iznova i iznova.
mene je užasno strah, ali me već godinama spopadnu periodi kad intenzivno razmišljam o operaciji

ovako i ja. iako, sad po najnovijem me setakaju zbog moguceg ocnog tlaka

pa tko zna jel to uopce za op
25 vel 2011, 14:24
Ja bi da imam love išla.
Ivanaibruno kak si sad?
25 vel 2011, 18:59
Unazad dvije-tri godine razmišljam o laseru.
I konačno odlučim otići, smirena, bez panike iako je to operacija. I obavim pregled.
Nosim naočale već 16 godina, kombinirala sam i leće.
Dioptrija vrlo mala -1,5/1,75 s cilindrima, nema očnog tlaka, ali oko suho, presuho. Pa sam dva tjedna mazala neki gel (ne znam naziv, a ne da mi se do kupaonice), kapala umjetne suze. Povećala se vlažnost oka s 2 na 7, ali još to nije to. Treba biti 10.
I sve doc nešto kima glavom, da on ne bi skidao tu dioptriju, da je to premalo i da sam na granici. Pa jel ja vidim i bez naočala.
Ja rekoh, ne. Ja bez naočala ne vidim. Mislim, vidim, ali mi je mutno. Meni više nedostaje oštrina. A dosta mi je naočala, koliko sam samo potrošila novaca na leće, okvire, stakla, sunčane s dioptrijom itd. mogla sam si platiti dvije laserske.
I on odluči skinuti dioptriju samo na desno oko. No, prije operacije neka ja probam nositi jednu leću. Pa sam tjedan dana nosila leću samo na desnom oku kako bih vidjela odgovara li mi. Užas. Da bih nešto vidjela pokrivala sam si lijevo oko jer mi je bilo gore nego da nemam ni naočale ni leće.
I tako ja njemu kažem da jedno oko ne dolazi u obzir, da sam ja jedva preživjela tih tjedan dana. Vožnja mi je bila najgora.
I na kraju doc meni kaže da ja trenutno nisam kandidat za lasersku operaciju, da sam na početku staračke dalekovidnosti (a samo mi je 40) i da se javim za 5 godina, možda će tad biti bolje.
Uglavnom, odlučila sam potražiti drugo mišljenje.