Switch to full style
“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

opet ?%$#"%! zubi

18 sij 2010, 21:34

Zub mi je endodonski (valjda dobro napisah) izliječen prošle godine i nedavno mi je pukao. Naručena sam u petak kod zubara, na valjda krunicu (neko rješenje svakako)
al mene od jučer jako boli taj zub, kao da ispod njega nešto ima :shock, ne ovako na prazno, al kad ga taknem il zagrizem, gadno. I kao da je to ispod nateklo.
Helenaaaaaaaaaaa (i ostali), moram li jurit il ću preživit do petka :/ ?

Re: opet ?%$#"%! zubi

18 sij 2010, 21:40

meni ti se to dva puta dogodilo.
ako si jako natekla odi na hitnu da ti izvade punjenje i ociste gnjoj, i trebala bi popiti antibiotik u tom slucaju.
ako nisi natekla a tako te jako boli isto mislim da neces bas docekati petak a da ne nateknes :/
zub ocito nije bio dobro ociscen.
npr. meni jedan kanal zavrsava na zarez i sav problem je nastao oko toga, sad opet isto na drugom zubu.
i trebat ces slikati zub. to mozes i privatno napraviti da ubrzas stvari

18 sij 2010, 21:42

i jesam naručena privatno.
ne boli ubojito,kao što je bolio upaljen zub nekad, nije ni jako nateklo.al boli. :/

18 sij 2010, 21:47

cim imas proces on ce se samo razvijati i jos je pitanje da li ces izdrzati do petka.
probaj zvati sutra zubaricu da te barem hitno primi da ti to izvadi van i vidi koliko je gnjoja, eventualno da li ti treba atb., malo pocisti pa onda kasnije mozete nastaviti proces.
taj dio ne traje dugo (meni su u hitnoj rijesili za 10 min pa sam uspjela docekati zubaricu da se vrati sa kongresa), neka te proba ugurati.

18 sij 2010, 21:48

probat ću ju sutra pitat da me ugura :/

18 sij 2010, 21:52

sretno, stvarno bi te trebala ugurati.
i samo za info, na hitnoj ne primaju nikoga prije 22h. kao do tad mozes ici kod svog zubara po hitnom postupku ili onog njemu u suprotnoj smjeni. :roll

18 sij 2010, 22:03

i meni se nešto slično desilo
mislila sam da neću preživjeti noć (a kao za inat smo to jutro trebali putovati)
ujutro sam otišla kod dežurnog zubara i otvorili su mi zub ispod kojeg je bila upala
sanirali su da mogu otići na more i liječila sam tek kad sam se za 3 tjedna vratila u Zagreb

znam kako ti je
ni sama ne znam što sam tu noć sve uzela protiv bolova i nije pomoglo (a stvarno rijetko uzimam lijekove protiv bolova)

sutra ravno kod zubara

18 sij 2010, 22:08

ništa ne smijem uzet :/ :/ -dojim.
idem sutra, valjda će me primit.
ako neće,idem kod bilo koga.

18 sij 2010, 22:14

lijekovi mi nisu ni malo pomagali tako da ne propuštaš puno
ne brini primit će te preko reda
razlikuju oni naručene i hitne slučajeve
i kao za inat ne mogu se sjetiti ni jednog narodnog lijeka kod takvih situacija
sjećam se da se moglo mazati s nekim uljem koji ti malo umrtvi zubno meso, ali se ne mogu sjetiti s kojim

18 sij 2010, 22:23

odi u svakom slucaju sto prije, mozda izbjegnes atb.
iako onda imas opciju cefalosporinskih atb. koji mogu uz dojenje ako bas treba.
i samo za info posto zubari vole sakom i kapom dijeliti atb. (moja nije jedna od tih), on je potreban samo ako zahvati kost.

18 sij 2010, 22:31

hvala cure

19 sij 2010, 08:54

Zovi i odi prije

Može ti biti proces, naročito ako te boli odozgora znači kad zagrizeš na primjer (pretpostavljam da se radi o četvorki, petici ili šestici)
Vjerojatno će trebati revizija punjenja, ponovno punjenje, pa onda dalje.

Zubarica ;) zna što radi, odi s punim povjerenjem :mah

ja ne bih više išla bilo kome :/
Zadnja izmjena: VIPmama; 19 sij 2010, 09:25; ukupno mijenjano 1 put/a.

19 sij 2010, 09:12

krumpi, i mene muče iste tegobe... imam jedan loš zub koji se stalno javlja, ja svako malo odem kod zubara, on očisti kanale i zabetonira, plomba brzo ispadne jer ga je na površini sad već ostalo malo (svaki put se odlomi komadić) i otkako sam rodila, već me 2 puta jaako bolio... a sve me strah zubara jer mislim da mi neće napraviti ni ovaj put ništa pametno, nekad me cijela strana vilice i uho zna boliti od njega, očito je vrijeme za van... znam da je to opasno

ja bi ga najradije vadila (6ica), ali onda će ga morat rezat u meso, a to pak odgađam zbog trudnoće-dojenja-trudnoće-dojenja... da li se taj postupak može izvesti bez atb i bez nečega za bolove, da li se smije lokalno primiti injekcija protiv bolova? koliko bi to koštalo kod privatnika (jer ovaj moj zubar očito nije najbolji izbor)?

19 sij 2010, 09:22

ali onda će ga morat rezat u meso

Ne mora biti, moguće je i sami korijen sasvim normalno izvaditi.

Anesteziju smiješ primiti, atb smiješ određeni, napomeni dojenje.
Na cijenu vađenja si mislila? Jednostavnije vađenje je od 150 kn, komplicirano od 200 na više

19 sij 2010, 09:42

a krunica ili implantat se plaćaju svuda jednako.

19 sij 2010, 10:36

jedino postoje razlike u cijeni zbog kvalitete

19 sij 2010, 18:44

Krumpi, jesi rijesila?
Razlicite su cijene od ordinacije do ordinacije, jedino bi preko HZZOa sve trebalo kostati isto.
Moze se primiti lokalna anestezija i potom izvaditi zub i u trudnoci, a po potrebi se daje i antibiotik. Apsces zuba je opasna stvar jer se bakterije mogu siriti u okolinu, a zub nije na noznom palcu ;)

19 sij 2010, 20:35

krumpir nemoj dati da ti vade zub samo tako. ako treba odi i po drugo misljenje.
imam ja dvije frendice kojima je jedan zubar izvadio zub (valjda mu se vise nije dalo cistit), a meni je i gori slucaj zalijecen.
tvoj zub je ipak najbolji zub.

javi kako je proslo.

19 sij 2010, 21:28

krumpir nemoj dati da ti vade zub samo tako. ako treba odi i po drugo misljenje

Ne bude dala ;), a i neće joj zubarica vadit zub samo tako

19 sij 2010, 22:19

hvala, cure, pa nije vađenje uopće tako skupo, ja sam mislila da je to puno više, ipak tu treba silu upotrijebiti... a ja bi ovaj svoj stvarno izvadila jer me muči već godinama i ti kanali se stalno upaljuju, non-stop sam kod tog svog zubara, plomba drži mjesec dana i onda opet iznova, a i gužva mi je na donjoj vilici pa se iskrivljuju zdravi prednji zubi i tako se i oni počinju kvariti :/ što mislite, jeli to valjan razlog?

20 sij 2010, 00:18

Boysmama, bilo bi dobro da odes na pregled kod kirurga da ti da misljenje je li za vaditi ili se moze spasiti. Mladji bebac je vidim van trbe ;) pa mozes i rendgensku sliku napraviti i s njom otici. Ukoliko je lijecenje bilo neuspjesno i ako se ne moze ispraviti, morat ces izvaditi zub. Nazalost to ti nece puno pomoci u rasporedu prednjih zuba, jer se zubi nece sami prerasporediti u novonastali prostor osim ukoliko se odlucis za ortodontski aparat. Sto se tice kvarenja, odgovornost je 99% na tebi - zubni konac svako vecer + barem 2xdnevno temeljito cetkanje. Onih 1% je na tvom stomatologu kojem trebas povjeriti skidanje zubnog kamenca jednom u 6 mjeseci i pritom obaviti kontrolu.

20 sij 2010, 00:23

Boysmama ako si tek rodila i desni ti krvare, to ti je vrlo vjerovatno od hormona.
Meni su krvarile zadnje tri mj. trudnoce i 6 mj. nakon poroda cak i kad sam ih njezno prala ultrasoft cetkicom. Onda se sve unormalilo.
A za vadenje se slazem s Helenom.

20 sij 2010, 00:24

evo mene, bijah :mrgreen
dr me poslala na rengen, da ne dira bez da vidi, pa sutra idem kod nje.
u međuvremenu mi je odmah danas popravila jedan drugi manji karijes.

nego, ovako s pozicije debila za zube :oops: imam crnu flekicu kod korijena na rengenu-a striko google kaže da je to granulom. I moji simptomi isto. :/

20 sij 2010, 00:50

Krumpi, usprkos "granulomu" moze se pokusati ponoviti lijecenje ako korjenski kanali nisu punjeni do vrha i ako nema zapreke za ponovno lijecenje (krivo isprepariran kanal, puknuti instrument zaglavljen u kanalu i sl). Nazalost, u drugom pokusaju su sanse za uspjesno lijecenje znatno manje jer je tesko ispraviti pogreske prethodnika. Ali ako je stvar u prekratkom punjenju i premalo sirenim kanalima, lijecenje se moze ponoviti. Ako uspije, prestat ce tegobe a nakon 6 mj. se napravi RTG kontrola gdje bi se "granulom" trebao smanjiti a s vremenom i nestati.
Trebalo bi ici na redovite kontrole svakih 6 mj. gdje bi se vidjeli novonastali karijesi prije nego zahvate zubnu srz (zivac). A ako vec dodje do zivca, onda se za endodontsko lijecenje dati samo u prave ruke jer poslije je tesko ispravljati a cesto i nemoguce.

20 sij 2010, 00:54

eh, da, znam i ja da bi trebalo... :/
hoće.

20 sij 2010, 01:54

eto, krumpi, ništa drugo nego ti i ja pod ruku i kod zubara! e, da , ti si već bila, a ja skupljam hrabrost...

hvala, cure :kiss

20 sij 2010, 10:24

Krumpi, usprkos "granulomu" moze se pokusati ponoviti lijecenje

potpisujem :dada

21 sij 2010, 10:46

opet ja
samo da se pohvalim (il posramim :( )
jučer prije zubara je bol postajala sve gora, kad je otvorio smanjila se na 30posto-gangrena :(
naručio me za ponovnu endodonciju u petak

kasnije do navečer se bol pojačala,morala sam otvorit privremeno punjenje i pola lica mi je nateklo, nisam oka sklopila
izgleda da ću se danas opet gurat preko reda :(

21 sij 2010, 10:56

Ako si natecena, obavezan je antibiotik. Dok ga pijes trebali bi nastaviti i zavrsiti lijecenje. :hug

21 sij 2010, 11:00

hvala :kiss

otić ću radi atb odmah danas
Odgovori