Switch to full style
“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Operativno vadjenje zuba

14 tra 2010, 19:29

t.j. dva zuba. jedan dole, jedan gore...osmice sve vadim, totalno su izrasle krivo, i samo mi nabijaju ostatak zubala...
u petak su mi zakazali vadjenje jedne gore i jedne dole na istoj strani, of kors.
ja se uzasno bojim vadjenja zuba, a ne znam kako uopste izgleda to operativno i koliko je sve to bolno...
molim vas iskustva i tesenje :/

Re: Operativno vadjenje zuba

14 tra 2010, 19:55

ja sam imala iskustvo vađenja zuba kod zubara- katastrofa :ne neću ti sada o tome ni pisati...

a vadila sam i umnjak kod kirurga- to bi bilo operativno. definitivno bolje iskustvo.
prvo mi je dao konjsku anesteziju i onda mi je u par pokreta isčupao zub van . 3 korjena :strah katastrofa!!

onda mi je zašio ranu i to je to! sve skupa sam bila unutra pola h.
i moram dodati da inače padam u nesvijest kod takvih zahvata pa i pri običnom vađenju krvi, a tada nisam :5

šavove sam išla vaditi kod svoje zubarice tjedan dana kasnije.

da opet moram ići vaditi zub bilo bi me, sigurno, opet panično strah , ali drugačije ne bi više nikad išla vaditi zub nego tako - kod kirurga!!

budi mirnija i sretna što te poslalo kirurgu jer imaš svakojakih nobelovaca koji misle da sve mogu sami

sretno :hug

14 tra 2010, 19:56

ubaci u search nesto tipa "vadjenje umnjaka", pisali smo i o tome.
Nije tako strasno. Barem meni nije bilo, a nisam nesto osobito hrabra.
Dao mi je injekciju i poceo prckati. Najednom, zbilja, ne zezam, vadi ruke iz mojih usta, nosi zub, skida rukavice, a ja :da?, pa sta je gotovo?!
Uopce nisam mogla vjerovati da ce to biti toliko brzo i bezbolno. :dunno

14 tra 2010, 20:44

ako rastu u krivo često ih prvo slome pa vade dio po dio.
kad anestezija popusti, boli jako. zato na prvi znak boli uzmi neki jači analgetik.
traži i antibiotik preventivno. česte su upale nakon vađenja.

14 tra 2010, 20:49

jednom u zivotu su mi vadili zub, najuzasnije iskustvo u mom zivotu...
zato me je poslala kod hirurga.
on mi je dao vec antibiotike koje pocinjem sutra da pijem, prekosutra je zakazan zahvat, i plasim se. o da, mnogo.
verujem da ce boleti kad popusti anestezija, a spremila sam ketonale..

14 tra 2010, 20:51

meni su osmice vadjene kod zubara, ne kirurga, ali mogu ti reci da sam postupak nije bolan, ali je jako neugodan.
ono poslije boli, ali nakrkaj se analgeticima i mirna bosna.
:hug

14 tra 2010, 21:05

sva četiri izvađena kod kirurga po anestezijom. sa prva dva koma; šavovi i ab uopće nisu pomoglia, usta nisam mogla otvoriti mjesec dana, srušila se kad sam došla doma nakon što je anestezija prestala djelovati, o jelu neću.
druga dva nisam ni osjetila.
ali stvar je bila u tome što je prva dva vadila kirurginja na ulazu u penziju, žena bez snage i masakrirala me uru ipo za svaki zub. izmučila i mene i sebe.
druge dvi mi je izvadila žena u naponu snage, mlada i mogla mi je slobodno povaditi sve zube istovremeno i ništa ne bi osjetila.
a da me svaki put bila trta, što je je.
eto :mah

14 tra 2010, 21:19

kika, on meni uliva poverenje nekako, ostavio mi je takav utisak, a dr koja me salje, kaze da brinem ni za trenutak sto se tice samog zahvata i njegovog rada. ok, verujem joj da je stvarno covek ok..
a sto se tice jela, neka, ne moram ja da jedem, od onih sam kojima je hrana visak u zivotu :mrgreen

14 tra 2010, 22:40

i da, jel ima veze sto imam menstruaciju sada??

14 tra 2010, 23:04

mislim da ne bi trebala vaditi zube dok imas menzis, bar sam tako cula. zasto - ne znam.

btw, ja sam izvadila 3 osmice u pola godine, lani.
za par sekundi je bilo gotovo svaki put, nista me nije bolilo poslije, nevjerojatno.

14 tra 2010, 23:29

Osmice mislim imaju manje korijenje u principu, pa ne bi trebalo biti pretjerano kopanja. Ja sam prije dvije godine vadila dva zuba(6 i 7) - jedan mi je bio tisuću puta popravljen, a drugi mi je zubarica zeznula :roll - htjela je ona vaditi, ja sam pitala da bi ja ipak kod kirurga - čovjek je bio super - namučio se jer je taj jedan zub stvarno bio loš, stalno mi je pričao što radi (to sam ja tražila jer sam kontrol frik, pa mi je tako lakše :mrgreen ) i ja sam osobno osjetila olakšanje kad sam to čudo izvadila jer sam se stvarno godinama mučila s njim, pokušavala spasiti ...
Mene čak na kraju noje ni pretjerano boljelo.
Jedno vrijeme nakon zahvata ne smiješ jesti zbog krvarenja.
Meni su injekcije gadne, ali ovaj put mi ni to nije bilo strašno
Ma biti će sve ok - oni su stručnjaci i što je još važnije imaju sav potreban alat - najgore ti je da ti počne vaditi zubar, pa te šalje na pol posla kod kirurga ...

14 tra 2010, 23:33

JiA je napisao/la:ono poslije boli, ali nakrkaj se analgeticima i mirna bosna.
:hug

:dada
nikad takve glavobolje nisam imala kao nakon vadjenja zuba :/ samo vadjenje je piece of cake, ali ono kasnije... :znoj
poslusaj jia - obavezno nesto protiv bolova.

14 tra 2010, 23:37

Meni nije bilo strašno samo vađenje, a poslije sam popila voltaren i držala led, jela sladoled. Ma ništa strašno. Išla bih ponovo bez problema.
Kad se sjetim bolova dok su rasli umnjaci :znoj. Vađenje je mila majka.

14 tra 2010, 23:42

vadila jednu osmicu kod zubara, dvije kod kirurga, ostala još jedna. nakon ove kod zubara se sve upalilo i završila na još jednom atb, lupala glavom u zid, pila čokolino na slamku 2 tjedna. s tim da je ovo bila baš koma, lomio ga je dva sata, rezao, izrasao je skroz ukrivo ispod mesa, samo mu je vršak virio, a korijen mu je išao skroz do petice :roll

ove preostale dvije kod kirurga - piece of cake. samo sam ta dva puta bila oboružana ledom, držala led dugo, kljukala se odmah tabletama za bolove i kroz par dana bila kao nova.

veselim se četvrtom vađenju :lol

bit će to ok. dobro je da piješ atb i dobro je da si se oboružala ketonalima, još samo led sačuvaj u pripremi :)

(i meni je zubar rekao da nije dobro dobro vadit zub za vrijeme menstruacije)

15 tra 2010, 00:35

Pretpostavljam da si snimila zub prije dogovora za to vađenje ?

Moj zubar je prije radio na oralnoj kirurgiji, glasi za stručnjaka za vađenje zubi :lol i on smatra da je bolje da vadi on nego da na kirurgiji režu bla, bla, bla ...

Prvu osmicu (donju) mi je vadio bez slikanja. Trajalo cca. 50 min, preznojavali se oboje (nije me bolilo, samo psihički ubijalo jer je trajalo), poslije je priznao da je čak mislio da ćemo morati zvati hitnu i ići na kirurgiju (jer tamo imaju bolju opremu) ... U konačnici je sve dobro prošlo, zacijelilo za cca. 3 dana (oporavak nakon operacije ipak malo duže traje, moja kolegica je fino smršavila ;) ), nakon ovakvog masakra obavezno ide antibiotik. Rekao da ostala 3 ipak slikam pa ćemo vidjeti što ćemo.

Zbog traume tog prvog puta, ova 3 sam odgađala par godina i popila toliko tableta, a noću sam sanjala kako ih vadim i uživala u tom mazohizmu (te osmice su stvarno grozne kad nemaju mjesta). Odlučila sam se pred (planiranu) trudnoću da se ne "drogiram" u trudnoći, slikala i u tjedan dana izvadila sva 3 (gornja dva dan za danom). Vadio ih je otprilike kao i mliječne, bez problema (mislim da čak nisam ni pila antibiotik), a ja se toliko napatila s njima.

Mislim da je dobro slikati prije, možda uopće nema potrebe za rezanjem i važno da se radi o iskusnoj i stručnoj osobi.

U svakom slučaju, sve je bolje od one zatupljujuće boli koja traje i traje dok osmice guraju sve druge zube :znoj

15 tra 2010, 07:34

joj, hvala vam na odgovorima :grligrli
led je spreman, antibiotik pocinjem danas (zbog procesa na 7ci dole, zub koji je mrtav vec godinama, a na oko izgleda savrsen, jel..) i sve od analgetika je spremno.
danas mi je drugi dan ciklusa, ja juce njemu rekla, rekao je da nema veze, da se opustim.
o ovom dr-u sam cula samo dobre reci, kontam da je u redu.
osmica koju sutra vadim je gore na stranu negde, u tri lepe izrasla..a sedmica je dole.
ostale dve osmice sa leve strane, kad ovo prodje...
inace, zubalo sam slikala samoinicijativno, da bi moja dr znala dali su mi zubi samo naizgled lepi i zdravi ili su unutra krsh neki. i tako smo otkrili taj proces na 7ci koju sutra sa gornjom osmicom vadim.

15 tra 2010, 07:56

pa naravno da ce da te boli kod cika zube :mrgreen
oprosti, morala sam, tako ja sebe "tjesim" kad god imam zakazan termin, ne mogu si tu scenu izbiti iz glave

cure su ti vec sve rekle, a i ti si se dobro pripremila :up sve ce biti dobro, vidjet ces...znam da je lakse reci nego uciniti, al' probaj se opustiti...drzim fige da tvoj cika zubo ima laku ruku i dobru tehniku

15 tra 2010, 08:44

Mozda nisam citala pazlljivo, ali julls ti vadis dva zuba odjednom ??!? Mislim da sam ja to trazila, radilo se o dvije osmice dole, i rekli su mi da se tako ne radi da ostavim da prodje neko vreme pa onda jovo na novo.
Samo cu ti reci, poznavajuci tebe da ce ti to biti pice of cake, veruj mi.

16 tra 2010, 10:52

majo, dva, sa desne strane, gore osmica sasvim krivo izrasla, i dole sedmica, koja je zatvorena, radjena, ali ima proces..
odbrajam jos sat vremena i idem.
popila bi sada leksilijum da se smirim, kolika mi frka, ali necu...valjda nije pametno, ne znam.

16 tra 2010, 13:50

Julls, nadam se da je sve proslo OK.
Ja imam panican strah od vadjenja zuba, sad bih potpisala da sva buduca vadjena budu uz opcu anesteziju, ali ne znam da li to uopce iko radi :roll

16 tra 2010, 15:45

prosla sam fenomenalno!
doktor je divan! pevusio dok je radio, pricao mi sta radi i brisao me je na licu i celu (preznojavala sam se) :klanja
ja otisla sa drugaricom makedonkom, i pre nego sam usla da sednem, obratim se ja njoj da mi da maramice, kad ona sestra, kaze njemu: jesi cuo kako prica?
ispade da je dr makedonac, pa se odusevio, ispricasmo se, odradio posao za manje od 5 minuta cini mi se, jedino je bolela inekcija dok sam je primala za anesteziju. ostalo stvarno nisam nista osetila.
popila odmah nakon ketonal (glupaca, a nije me ni bolelo) i sada kad je pocela anestezija da popusta i da osecam bol, popila jos jedan. kad me pusti, ne znam, mozda pijem nesto drugo, ne bi da se overiram ketoprofenima.
popila sam i dijazepam pre nego sto sam otisla, tresla sam se od straha...spavala sam do sada, a sada evo spremam si pire krompir da jedem...

16 tra 2010, 17:59

super julls, baš mi je drago :)

16 tra 2010, 18:25

super, julls. :srca
Pij nesto protiv bolova danas i uzme prije spavanja za svaki slucaj.

16 tra 2010, 18:48

ajde super da je sve ok prošlo,i tako brzo :zivili

16 tra 2010, 20:04

Logirala sam se samo da vidim kako si prosla, BRAVO junacino :kiss

11 vel 2011, 10:39

vadila sam umnjak u 9 tj trudnoće i sad se izgleda upalilo meso. idem zubaru al mislim da će mi dati antibiotik. uglanom jako sam zabrinuta. da li se mogu u prvom tromjesećju uzimati antibiotici?? nije baš niti uputno imati upalni proces u organizmu. jel ima ko kakvu utješnu situaciju??

11 vel 2011, 11:47

Meni je moja bivša zubarica nakon operacije umnjaka kad mi se isto to upalilo (a planirala sam trudnoću), čistila to s nečim lokalno, tako da nisam morala piti antibiotik - pitaj zubara reči će ti što smiješ (ako nisi sigurna konzultiraj se i s ginićem još ...)

11 vel 2011, 13:40

imala sam alergijsku infekciju streptokokom (tako nekako) , pila dva grama amoksila dnevno u drugoj trudnoći na samom početku, prepisano od ginekologice
sve je prošlo ok
eto, samo za utjehu

11 vel 2011, 18:55

Eto hvala na brzim odgovorima. Izgleda da se nije upalilo. ne znam, možda i je neka viroza a imunitet je jači pa zato samo tako niska temp.
ma ja sam teška kukavica sa ovom trudnoćom, sve mi je potencijalna opasnost. strašno paničarim za sve.
ne znam da li se i druge trudnice toliko brinu, valjda smo sve različite.
Odgovori