Switch to full style
“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

hiperlipidemija

24 ruj 2010, 11:57

Na mojih 174 cm i 61 kg sam uspjela dobiti hiperlipidemiju :roll
Ne jedem svinjetinu niti pijem alkohol (rijetko se zalomi), ne pušim. Od slatkog jedem eventualno slatkač ili nutellu(Ok to je problem, znam).
E sad, moram promijeniti način života.
I trebala bih jesti više ribe, morkse, ali mi je od ribe i ribljih proizvoda zlo. Da uzimam neke Omega tablete?
Doktor mi je dao preporuke za prehranu, toga ću se pokušati držati.
Još dojim pa mi dijeta ne dolazi u obzir, a i mršava sam poprilično. Valjda bih trebala više tih zdravijih namirnica umjesto manje nezdravih.
Ima li tko iskustva s time?

Re: hiperlipidemija

24 ruj 2010, 11:58

E da, moja tata i sestra imaju isto povišen kolesterol, a oni su isto mršavi kao i ja, još mršaviji.
Vjerojatno je genetski.

24 ruj 2010, 12:09

Često je genetski a navodno ima veze i sa nerviranjem.
I ja sam na jednom sistematskom imala povišen no do iduće kontrole se vratio u gabarite.
Meni je onako nabrzinu doktorica rekla da izbjegavam previše mliječne masti (slatko vrhnje, vrhnje, masni sirevi) a ja toga zaista puno jedem, zatim da smanjim slatkiše što mi još teže pada :oops: ... nisam baš strašno pazila ali se situacija popravila.

24 ruj 2010, 12:15

Imam.
Nitko u obitelji nema.
Stres.
I spuštene granice normale...

24 ruj 2010, 13:01

:| Prvo bi trebala otkriti kako i zašto, budući da si mršava.
Jesi provjerila štitnjaču, šećer?
Što se hrane tiče, da, trebala bi izbaciti prvenstveno crveno meso i mliječne proizvode, jesti više žitarica, grahorica, soje, voća i povrća... I pripaziti na pripremu.

24 ruj 2010, 14:51

ima moja svekrva :dada
zdravo se, meditenski hrani, a mrsavaaaaaaaa, a kolesterol u nebesima...
receno joj je da ima (ili nema) neki enzim koji ... (nisam vise pazila na satu, iskljucim se kad je svekrva u pitanju :lol )

uglavnom, hoce to ici u kombinaciji s mrsavoscu :dada

24 ruj 2010, 15:25

evo, nasla sam to o enzimu:

Kolesterol nastaje u najvećoj mjeri u jetri nizom biokemijskih reakcija iz početnog spoja nazvanog acetil-koenzim A. Taj početni spoj nastaje razgradnjom masti (triglicerida), šećera i nekih aminokiselina. Zanimljivo, taj isti spoj je početni spoj za sintezu masnih kiselina. Tu se
očituje mudrost organizma: ukoliko postoji višak šećera u prehrani, nastaje puno acetil- koenzima A, a organizam će ga uskladištiti u obliku masti (masnih kiselina), a dio će pretvoriti u kolesterol. Kada organizmu ponestane energije, i kada zbog slabije prehrane nedostaje i
kolesterola u hrani, organizam će razgraditi masne kiseline na acetil-koenzim A koji može poslužiti i kao izvor energije i kao gradivni materijal za kolesterol.

Jedan od bitnih enzima na putu sinteze kolesterola je 3-hidroksi-metil-koenzim A reduktaza (HMG-CoA), koji je fino reguliran od strane organizma: u slučaju kada je kolesterola previše, organizam smanjuje njegovu aktivnost i tako se smanjuje sinteza kolesterola. Ovaj enzim nije zanimljiv samo zbog biokemijskih razloga, već i stoga jer lijekovi protiv povišenog kolesterola statini ometaju njegovu funkciju

mislim, lagala bih kad bih rekla da puno razumijem :lol , ali, znam da svekrvi ne pomazu uobicajeni lijekovi, znam da kod nje postoji problem s enzimima i njezini poviseni kolesterol NEMA veze s s ishranom jer ako se itko hrani zdravo, bezmasno, neslatko - onda to za nju mogu garantirati...

05 lis 2010, 09:16

ja imam hiperkolesterolemiju :/ . Dobila sam preporuku za hipolipemičnu dijetu.
S tim da ja imam itekako mjesta za poboljšanja u prehrani :sumo

09 stu 2010, 10:03

Ja vec godinama imam oba holesterola povisena, nisam debela, ne volim i ne konzumiram masno, alkohol i sl. Meni je receno da je od stresa. A kako tu nista ne mogu, zivim s tim. Cak mi se ni lijecnica zbog toga ne nervira, iako nije bilo nalaza a da su holesteroli bili normalni :dunno

09 stu 2010, 22:10

ima moja mama. nasledno od njenog oca. nista nije pomoglo. mrsava jako na 168 ima 50 kg. savjet od ljecnika da produzi da se hrani kao sto se hranila.
Odgovori